bokrecensioner boktips

Steget efter

Författare: Henning Mankell
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, spänning
ISBN: 9789173431408


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Midsommarafton 1996. Tre ungdomar stämmer möte i en undanskymd glänta på Österlen. De byter om för att i sommarnatten utföra sina hemliga rollspel. En resa i tiden. Men bakom ett träd väntar någon som ger deras fest ett makabert slut.
På polishuset i Ystad råder sommarstiltje. Kurt Wallander kämpar med sina föresatser om ett hälsosamt liv. Plötsligt hittas en polisman död. Det blir tydligt hur lite de alla vet om vad som pågår omkring dem. En okänd mördare går lös. Deras enda ledtråd är ett foto på några ungdomar i historiska kläder och peruker. Aldrig tidigare har Wallander tvingats gräva i en arbetskamrats innersta hemligheter. Det han finner är något han aldrig kunnat föreställa sig.

Medelbetyg: 3,53 (19 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Steget efter :
2004-05-24 19:31
Den sjunde Wallander romanen börjar dramatiskt. Ett par utklädda ungdomar firar midsommar ute på Österlen. De mördas brutalt och falska vykort skickas till föräldrarna från olika städer i Europa. Wallanders kollega Svedberg känner på sig att något inte står rätt till. Så sker det fruktansvärda. Svedberg hittas mördad i sin lägenhet. I sorgen efter sin kollega tvingas Ystads poliser börja rota i sin bortgågne poliskollegas liv. Något i Svedbergs förflutna skall leda dem rätt till hans mördare. Men det är bråttom. För mördaren är inte klar med sin uppgift.....

Att läsa Wallanderromaner är väl för mig ungefär som att läsa Christie. Det är lättsmälta deckare som inte påverkar mig särskilt mycket. Mankells förmåga att fånga samhällets tankar och dess strömningar är välkänt.. Men ofta känns funderingarna som en rena upprepningar från tidigare romaner. I "Steget efter" fortsätter W att må dåligt. Han drabbas av diabetes och försöker hålla sin sjukdom hemlig för sina kollegor. Kanske är det en generationsklyfta. Mina egna föräldrar jobbar och sliter ibland mer än för sitt eget bästa. Jag har svårt att förstå det. Jag lever hellre fattigt, men är frisk, än kämpar för att upprätthålla en fasad som bara innehåller sprickor. Min syn på Wallander speglar också hur jag läser romanen. Jag tröttnar många gånger på "gnället" och väljer hellre att läsa något mindre självömkande. Kanske kommer Mankells böcker om Linda Wallander ge ett annat intryck? Det återstår att se.

Betyg 3
2004-07-09 11:41
En av de bästa thrillers jag har läst! Mankell är kung!
Betyg 5
2004-10-19 13:34
Den här Wallanderdeckaren tycker jag tillhör de bättre. Handlingen tilltalade mig, vara ute mitt i natten och ägna sig åt rollspel samtidigt som en mördare smyger omkring och är ute efter dom - spännande.
Betyg 3
2005-08-13 22:11
En bra deckare.
Betyg 4
2006-01-10 00:11
Min hittils bästa Kurtbok!

Mycke bra story som ger spänning från början till slut. Innehåller allt från sjuka avrättningar till "dödsromantisk" (!!!) kärlek.

Steget efter är inte så seg och långtråkig som vissa andra Wallanderböcker kan vara. Här händer det saker på var tredje sida.
Mycke bra bok!!!
En kriminalroman ska vara fartfylld, med mycke snutarbete, och lagom mycke / lite privatliv. Mankell har funnit jämnvikt på vågen.


Måste ändå tycka lite synd om Kurt för han är en så gränslöst trist, bitter och trasig människa. Om det nu är så här kriminalare blir efter 678 år i branschen borde nog de senast intagna ungtupparna på polishögskolan tänka om.
Betyg 4
2006-01-10 11:07
Även denna bok tillhör en av mina favoriter i Wallander-serien. Välskriven och bra.
Betyg 4
2006-03-07 20:30
japp, en av wallander böckernas bästa. mankell är kung på deckare, voila!
Betyg 4
2006-07-31 17:58
Tre ungdomar, utklädda i peruker och 1700-talskläder, firar midsommar. Gömd bakom ett träd väntar någon som ger deras fest ett makabert slut.
En polis skjuts kallblodigt ihjäl. Skräcken och sorgen slår ner i Ystads polishus. Wallander tvingas gräva i sin kollegas innersta hemligheter.
Ett samband mellan de båda morden, tycks anas…

Detta är det sjunde boken i serien om Wallander och hans kollegor. En spännande, fängslande och otäck historia.
Betyg 4
2006-09-23 15:25
jag håller på att läsa steget efter ,den är ganska bra,men ja naser att den är en av de sämre böckerna i wallander serien liksom filmen steget efter,tycker de första böckerna och filmerna är bäst!!!!!!!!!=)
2007-02-08 18:50
Steget Efter kommer absolut in som topp tre i Wallander-serien, tillsammans med Villospår och Den vita lejoninnan. Men på baksidan på min bok står det; "Aldrig tidigare har Kurt Wallander tvingats gräva i en arbetskamrats innersta hemligheter. Det han finner är något han aldrig kunnat föreställa sig".
Jag kanske är sjuk i huvudet, men jag fattade aldrig vad Kurt hittade som var så hemskt. Ni som har läst boken, snälla svara... Ni som inte har läst den... titta inte på svaret.
Betyg 4
2007-02-08 20:00
ännu en välskriven wallander, bör läsas för det är svensk deckare av högsta kvalitet även om den inte kanske når det översta toppskiktet av mankells många guldkon, mycket bra bok men lågt betyg då den slåss mot andra mankell.
Betyg 3
2007-08-11 11:27
Den bästa av de Mankell-böcker jag läst. Dock ganska långsam.
Betyg 3
2007-12-28 14:54
Gillar Mankells böcker, men de tenderar att likna varandra efter ett tag. Trevlig underhållning dock.
Betyg 3
2008-02-04 00:18
Spännande inledning, men det hela blir allt mer slätstruket efterhand. Wallander börjar bli lite enformigt vilket inte är så konstigt.
Betyg 3
2009-03-01 09:33
Den bästa hittills av Wallander-deckarna som jag läst.
Ungdomar som, i hemlighet, klär ut sig och spelar rollspel blir mördade. Vem visste att de skulle vara just där just då? Ett brudpar blir mördade då de fotograferas vid en strand. Ingen av deras närmaste visste att det var just där de skulle fotograferas. Vem kunde veta om just det?
Steg för steg tas läsaren närmre förövaren. Spännande men på ett lugnt sätt.
Väl värd att läsas.
Betyg 4
2010-06-24 20:10
Den är helt ok men jag tycker att flera av böckerna om Wallander är bättre. "Steget efter" drar iväg åt det fantastiska lite väl mycket. Den som läst Sjöwall & Wahlöö´s "Den skrattande polisen" tänker genast:
"Mankell har ju snott rakt av... "
Men författare får sno av andra. Och det blir bra.
Betyg 3
2010-11-30 17:49
Steget efter är den sjunde boken i den hyllade serien om Ystadspolisen Kurt Wallander.
Det är i augusti 1996. Några tonåringar som var på camping hade försvunnit. Deras föräldrar fick vykort från hela världen från sina barn, men något stämde inte. Det var det enda fallet för Ystadspolisen nuförtiden. Det var lugnt och stilla på polisstationen, några poliser hade semester och Svedberg hade inte synts till på ett tag. Men när Wallander hittade sin kollega Svedberg skjuten i sin lägenhet, de tre ungdomarnas ruttnades kroppar i en park och ett bröllopspar med fotograf med varsin kula i pannan jobbade polisen både dag och natt. De jagade en av Sveriges största seriemördare, och han lämnade inga spår efter sig.

Wallander hade det inte lätt. Han hade precis skilt sig, och hans far avled nyligen. Dottern Linda höll han på att förlora kontakten med, och dessutom tärde jobbet hårt på honom. Han hade stora påsar under ögonen och började få grått hår, redan vid tidig femtioårsålder. Det var det som han trodde hans trötthet berodde på, denna ihärdiga stress. Men när han somnade vid ratten, och nästan krockade med en lastbil gick han till en läkare, och fick beskedet om diabetes. Så till råga på allt måste han ändra sin livsstil, börja motionera och äta sallad. Tillfällena var få då han kunde ta det lugnt, ligga i soffan i lägenheten och lyssna på opera som han så gärna ville. Nej, nu gällde det som ledare för utredningen att få tag på mördaren, vilket inte är så lätt. Inte för att Wallander hade svårt med sina medhjälpare, de var alla dugliga och de såg på Wallander med respekt, och alla på stationen utom Wallander själv tyckte att han var stationens bästa polis. Kanske hade de till och med för stora förväntningar av honom. Nej, det svåra var att hitta spåren efter mördaren. Wallander gjorde undersökningar av allt som hade anknytningar till ett spår, och försökte tänka ut hur allt hängde samman. Men polisen låg alltid steget efter, och mördaren hittade nya offer…

Henning Mankell gav mig inte en så bra personbeskrivning av Wallander utseendemässigt. Troligtvis minskade han den delen på grund av att han visste att boken skulle filmatiserats, och eftersom det var den sjunde boken i serien har man oftast en mental vision i förväg.
Själv är jag en trogen anhängare till Wallanderfilmerna, och jag tänkte direkt Wallander som han ser ut när Krister Henriksson spelar rollen i filmerna. Det fungerade utmärkt genom boken förutom när Wallander beskrivs som ”lite lönnfet” men det är en risk man får ta när man förväxlar de olika, en film är en film och en bok är en bok. När jag sedan såg filmen såg jag till min förvåning att rollerna spelades av andra skådespelare!
Rolf Lassgård gör absolut en bra Wallander, men en Krister Henriksson är han inte. När filmen slänger in en dansk polis, hoppar över ett trippelmord och ändrar slutet börjar man undra om det är rätt film i fodralet. Men åter igen, en film är en film och en bok är en bok. Dock så är den engelska varianten av Wallander mer ”bokbaserad” än den svenska.
Betyg 4
2013-09-19 10:58
denna är bra
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Steget efter
Liknande böcker:
Rosenkavaljeren
 S. Trenter
Windsorknuten
 S. Bennett
Mordet i prästgården
 A. Christie
Lelo
 M. Grönholm
Flaubert & Brooke
 B. Danielsson
Grodmuggen
 U. Trenter
En snygg historia
 A. Goldstein