bokrecensioner boktips

Slutet på historien

Författare: Jan Guillou
Genre: Roman
Ämnesord: historia
Utgivningsår: 2020
ISBN: 9789164206916


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Efter nära femtio år i exil kommer förre SS-officeren Harald Lauritzen tillbaka från sin tillflykt till Argentina. Hans återkomst vänder upp och ner på tillvaron för släkten Lauritzen. Onkel Harald är nämligen fortfarande nazist. Men han har ett erbjudande som det inte går att säga nej till.

Eric Letangs advokatbyrå ställs ånyo inför en våg av moralpanik. Den här gången är det pedofilskräcken som leder till ännu en häxjakt.

1990-talet är en tid av ekonomiska kriser och socialdemokratins begynnande nedgång. Samtidigt växer främlingshat och högerextremism, en politisk omsvängning som alltför många underskattar. Där 1900-talet slutar inleds en helt ny epok som visar att vi ingenting lärt av historien.

Slutet på historien är den tionde och avslutande delen i Jan Guillous romanserie. Med den är han i mål med sitt gigantiska bokprojekt Det stora århundradet, där han skildrar en släkt som vi får följa genom hela 1900-talet.
Medelbetyg: 3,2 (5 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Slutet på historien :
2020-12-19 13:14
Bra bok som behandlar 1990 talet. Många igenkänningsfaktorer och nostalgiåterblickar. En av de bättre böckerna i serien.
Betyg 4
2021-10-16 12:34
Jan Guillous bok ”Slutet på historien” är författarens tionde och sista bok om det stora århundrandet. Boken som handla om 1990-talet är intressant skriven. Handlingen kretsar främst kring huvudpersonernas yrkesliv och konversationer. Eric Letang och Katarina Palm är ett karriärpar, han radikal kändisadvokat, hon socialdemokratisk toppolitiker, positioner som gjorda för att spegla sådant som politikens utveckling och uppmärksammade rättsfall i tiden. Följaktligen sugs de in i allt från Tobleroneaffären, privatiseringarna och socialdemokratins högervridning, till juridiken kring hedersmord och uppmärksammade incest- och pedofilhärvor.
Betyg 4
2022-04-12 17:14
Slutet på historien är den tionde och sista delen i Jan Guillous romansvit Det stora århundradet. Nu har hela 1900-talet speglat i familjen Lauritzen. Författaren och jag har gått i mål.

Jag tycker att hela idén med romansviten är lysande. Så mycket hände under 1900-talet och att då berätta hela epoken i form av en släktkrönika är riktigt bra. Jag tror det skulle kunna bli en bra filmserie. Forsytesagan på svenska, men än mer omfattande.

De första delarna i serien, Brobyggarna och Dandy, tycker jag var fantastiska. Tyvärr har inte alla delarna hållit samma klass. När vi närmar oss nutid blir det alltför mycket av författarens politiska åsikter som dominerar och det märks tydligt i denna avslutande del. Och det känns också som författaren blir större än romanen.

I denna del, liksom i flera tidigare, dyker Jan Guillous alter ego Erik Ponti upp, även om han den här gången har en liten roll. Men Guillou låter vid ett tillfälle Erik Ponti vara den ende som kan förutsäga utvecklingen i en fråga. Och jag undrar om inte även Eric Letang får vara något av ett alter ego, även om Guillou naturligtvis inte är advokat. Guillou utgjuter sitt hat mot olika företeelser genom denne Letang. Om och om igen vädras författaren hat mot sionismen, amerikaner, tidningen Expressen och folkpartister. Det blir väldigt tröttsamt i längden. Och tänk, Letang får skriva krönikor i Aftonbladet, precis som Jan Guillou gjorde under samma tid.

Det kändes som att bokens pärmar bågnade, och jag insåg efter ett tag att det var författarens ego som fyllde boken och höll på att spränga pärmarna.
Betyg 2
2023-10-21 19:00
Bokserien som började så bra blev medelmåttig och avslutas här i knapp styrfart. Guillou skildrar flera av de äldre årtiondena på ett sakligt och spännande sätt men ju längre fram vi kommer desto torrare blir det.

Här är det 90-talet som avhandlas genom präktige Eric Letangs perspektiv. Det är brottsmål, högervänsterpolitik och ett miljardskadestånd i grytan. Storyn lyckas inte engagera mig och jag läser färdigt endast för att jag vill läsa färdigt.

Bokserien om det stora århundradet var en formidabel idé men Guillou lyckades inte hålla glöden vid liv.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Slutet på historien
Liknande böcker:
En vilsen själ
 G. Redin
Huset Versace
 D. Ball
Ensam i världen
 M. Sandemo
Nickelpojkarna
 C. Whitehead
Vägen vidare
 T. Thorup
Aldrig ensam
 Å. Hellberg
De ofrälsta
 R. Harris
Gula rosornas stad
 S. Axelzon
Sången om Akilles
 M. Miller