bokrecensioner boktips

Den demokratiske terroristen

Författare: Jan Guillou
Genre: Deckare
Ämnesord: politik, mord, spänning, äventyr
Utgivningsår: 1987
ISBN: 9789164201430


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Den västtyska säkerhetstjänsten har fått ett mycket hett tips om att en oidentifierad terroristgrupp (inom RAF) planerar ett attentat i Sverige och att de söker en svensk medhjälpare eller sympatisör.
Man kontaktar sina svenska kollegor med en begäran om, att få låna en svensk agent för att kunna infiltrera terroristgruppen.
Hamilton - med sin vänsterbakgrund, sin militära bakgrund och agentutbildning - blir det perfekta valet av infiltratör.
Efter en kort duvning i dåvarande västtyska säkerhetstjänstens träningsläger - där bl a den rättsliga sidan av saken utreds: att Carl i sin roll som terrorist har rätt att begå brott - släpps Carl ensam ut på fältet med uppgift att etablera sig som terrorist, att bli upptagen i den aktuella gruppen, lära känna deras planer, deras lokaler etc och i rätt tid smuggla ut uppgifterna till antiterroristkommandot utan att bli ertappad.

Ett livsfarligt jobb - ett jobb för Carl Hamilton.
Ett jobb som för honom till Hamburgs undre värld, till Syrien och Libanon.
Ett jobb som tvingar honom att spela sin roll så väl att till och med Carl själv ibland kan tvivla på vilket som är hans rätta jag.

Utdrag ur boken:
"Han var polis", sa Carl "förmodligen råkade han bara gå förbi och så handlade han väl spontant."
"Hur kan du veta att han var polis?" frågade Werner Porthun med tydlig misstäntksamhet.
Carl tuggade en stund innan han svarade. Det föreföll honom så självklart att han måste tänka efter varför det måste ha varit en polis.
"Jo", sa han, "för det första var det hans skjutställning när han hoppade in genom dörren. Böjda knän, tvåhandsfattning, typisk polisstil. Sen själva typen och sen går väl folk i allmänhet inte omkring med vapen i Hamburg, särskilt inte polisvapen. Det var en SIG/Sauer P225 eller P6, det är inget hobbyvapen precis. Jo han måste ha varit polis och han måste ha kommit in av en tillfällighet."
"Varför det, varför av en tillfällighet?" frågade Werner Porthun med samma misstänksamhet i tonfallet som förut. Ingen sa något, alla väntade således på att Carl skulle förklara sig ytterligare. Det fanns en obehaglig, underförstådd misstanke i frågan.

Medelbetyg: 3,26 (19 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den demokratiske terroristen :
2004-08-05 20:40
Har inte läst så många av Guillou ännu, men denna var helt ok.
Slutet var lite av ett anti-klimax,dock!
Betyg 3
2005-06-27 10:48
Välgjord, fräsch och spännande. Filmen bättre dock.
Betyg 3
2006-02-07 22:25
Bok nummer två i serien om Carl Hamilton. Helt OK.
Betyg 3
2006-11-06 03:30
(Ljudboken)

Carl Hamilton är fortfarande fast på SÄPO, under den gravt inkompetenta Näslunds befäl. Dock får han möjligheten att jobba under andra omständigheter när västtysklands underrättelsetjänst är i behov av en svensk underrättelseofficer som kan nästla sig in i västtyska terroristorganisationer för att i förlängningen spränga dom.

Hamilton tackar ja till uppdraget men stöter på sina första etiska slitningar då han finner att han fäster sig vid vissa medlemmar i terrorgruppen och till viss del sympatiserar med deras ideal.

"Den demokratiska terroristen" är den andra boken i serien om Hamilton - och en av de bättre. Hamilton ställs inför ett par etiska val som hotar skada hans moral på ett plågsamt sätt.
Personligen är det dessa delar av Hamiltonböckerna som jag finner mest intressant och det är också hans utveckling - eller snarare moraliska avveckling - som fungerar som en röd tråd genom böckerna. Det är intressanta etiska problem som Guillou tar upp när Hamilton måste göra val som man önskar att ingen behövde göra.

Thomas Bolme är ständig Hamiltoninläsare och börjar i andra boken hitta den rätta tonen - där både karg hårdhet, humor och spänning lyfts fram på rätt sätt.

Betyg 3
2007-02-13 17:09
bland de bästa i serien om carl hamilton, carl infiltrerar västtysk terroritgrupp, mycket bra intrig och känns trovärdig och spännande.
Betyg 4
2007-05-21 21:30
Sträckläste samtliga i nian/ettan. Spännande då, både det James Bond-mässiga och det politiska snacket/satiren. Knappast högaktuella ens då (00-01). Medioker litteratur givetvis, men 5000 sidor schysst politisk pojkspänning. Minns att jag gillade "Den demokratiske terroristen".
Betyg 3
2008-02-03 14:29
Den kanske bästa boken i Hamiltonserien.
Betyg 4
2009-01-16 10:37
Helt ok bok. Som vanligt i den här serien håller böckerna en hög lägstanivå. Det som drar ner betyget är väl kanske slutet och när Guillou fastnar i omständiga förklaringar kring saker och ting.
Betyg 3
2010-03-26 13:25
Inte min stil.
Betyg 2
2011-05-28 12:29
Stabil Hamilton. Man vet vad man får av Guillou. En supenmänniska utan svagheter.
Betyg 3
2011-08-13 17:30
Boken handlar om kampen om dom europeiska terroristerna. Det utspelar sig mycket i tyskland på 80 och 90 talet. Men det är lite som utspelar sig i Sverige.
Betyg 4
2012-08-15 22:39
Länge kallade jag denna den bästa av böckerna om Hamilton. Men "I nationens intresse" måste jag nu hålla som vassare. Men andra plats är bra. Intressant handling och intressanta personer. Boken resonerar kring frågor om demokrati och hot mot demokrati. Om vem som har rätt att använda våld som skydd och vem som hotar.
Betyg 4
2013-05-22 10:52
bra bok men börjar kännas lite gammal nu !
Betyg 3
2018-01-18 17:45
Hamilton får i uppdrag att infiltrera en terroristgrupp. Det blir en överenskommelse mellan svensk och tysk säkerhetstjänst att de ska samverka för att få fast så många terrorister som möjligt. För att komma i kontakt med terroristerna så skänker Hamilton bort sedelbuntar till insamlare under sken av att de kommer från ett bankrån. För att bli ännu mer trovärdig så får Hamilton begå flera bankrån. Till sist når han sitt mål att bli accepterad. Det här är en välskriven och spännande thriller där Hamilton får finna sig i att förlora mycket blod och att det är han som satt vapen med stor sprängkraft i terroristers händer.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Den demokratiske terroristen
Liknande böcker:
En bondes död
 N. Naseh
Islossning
 A. Dahl
Mörk flod
 D. Meyer
Parasiten
 S. Sarenbrant
Dödsmärkt
 P. James
Pistolen
 b. rai