bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
1968
Arvet efter Arn
Att inte vilja se
Blå stjärnan
Brobyggarna
Coq Rouge
Dandy
De som dödar drömmar s..
Den andra dödssynden
Den enda segern
Den hedervärde mördaren
En medborgare höjd öve..
Fienden inom oss
Fiendens fiende
Gudarnas berg
Hamlon
Häxornas försvarare
I hennes majestäts tjänst
I nationens intresse
Ingen mans land
Justitiemord
Madame Terror
Mellan rött och svart
Men inte om det gäller..
Ondskan
Liknande böcker:
Stormvarning
 M. Adolfsson
selfies
 J. Adler-Olsen
Dödens flod
 D. McTiernan
Inland
 A. Dahl
De hängda hundarna
 J. Jensen
Nemesis
 A. Christie
Äventyret med julpuddi..
 A. Christie
Morianerna
 J. Ekström
Rika barn leka häst
 U. Trenter
Miss Pym ingriper
 J. Tey

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDen demokratiske terroristen

 
Författare: Jan Guillou
Genre: Deckare
Ämnesord: politik, mord, spänning, äventyr
Utgivningsår: 1987
ISBN: 9789164201430
 
Spänning:  4
Romantik:  4
Humor:  3
Lärorik:  4
Sorglig:  4

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Den västtyska säkerhetstjänsten har fått ett mycket hett tips om att en oidentifierad terroristgrupp (inom RAF) planerar ett attentat i Sverige och att de söker en svensk medhjälpare eller sympatisör.
Man kontaktar sina svenska kollegor med en begäran om, att få låna en svensk agent för att kunna infiltrera terroristgruppen.
Hamilton - med sin vänsterbakgrund, sin militära bakgrund och agentutbildning - blir det perfekta valet av infiltratör.
Efter en kort duvning i dåvarande västtyska säkerhetstjänstens träningsläger - där bl a den rättsliga sidan av saken utreds: att Carl i sin roll som terrorist har rätt att begå brott - släpps Carl ensam ut på fältet med uppgift att etablera sig som terrorist, att bli upptagen i den aktuella gruppen, lära känna deras planer, deras lokaler etc och i rätt tid smuggla ut uppgifterna till antiterroristkommandot utan att bli ertappad.

Ett livsfarligt jobb - ett jobb för Carl Hamilton.
Ett jobb som för honom till Hamburgs undre värld, till Syrien och Libanon.
Ett jobb som tvingar honom att spela sin roll så väl att till och med Carl själv ibland kan tvivla på vilket som är hans rätta jag.

Utdrag ur boken:
"Han var polis", sa Carl "förmodligen råkade han bara gå förbi och så handlade han väl spontant."
"Hur kan du veta att han var polis?" frågade Werner Porthun med tydlig misstäntksamhet.
Carl tuggade en stund innan han svarade. Det föreföll honom så självklart att han måste tänka efter varför det måste ha varit en polis.
"Jo", sa han, "för det första var det hans skjutställning när han hoppade in genom dörren. Böjda knän, tvåhandsfattning, typisk polisstil. Sen själva typen och sen går väl folk i allmänhet inte omkring med vapen i Hamburg, särskilt inte polisvapen. Det var en SIG/Sauer P225 eller P6, det är inget hobbyvapen precis. Jo han måste ha varit polis och han måste ha kommit in av en tillfällighet."
"Varför det, varför av en tillfällighet?" frågade Werner Porthun med samma misstänksamhet i tonfallet som förut. Ingen sa något, alla väntade således på att Carl skulle förklara sig ytterligare. Det fanns en obehaglig, underförstådd misstanke i frågan.


Medelbetyg: 3,32 (19 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Den demokratiske terroristen :


johannes74 2004-08-05 20:40
Har inte läst så många av Guillou ännu, men denna var helt ok.
Slutet var lite av ett anti-klimax,dock!
Betyg 3

sircarlos 2005-06-27 10:48
Välgjord, fräsch och spännande. Filmen bättre dock.
Betyg 3

BonHawk 2006-02-07 22:25
Bok nummer två i serien om Carl Hamilton. Helt OK.
Betyg 3

Freddi 2006-11-06 03:30
(Ljudboken)

Carl Hamilton är fortfarande fast på SÄPO, under den gravt inkompetenta Näslunds befäl. Dock får han möjligheten att jobba under andra omständigheter när västtysklands underrättelsetjänst är i behov av en svensk underrättelseofficer som kan nästla sig in i västtyska terroristorganisationer för att i förlängningen spränga dom.

Hamilton tackar ja till uppdraget men stöter på sina första etiska slitningar då han finner att han fäster sig vid vissa medlemmar i terrorgruppen och till viss del sympatiserar med deras ideal.

"Den demokratiska terroristen" är den andra boken i serien om Hamilton - och en av de bättre. Hamilton ställs inför ett par etiska val som hotar skada hans moral på ett plågsamt sätt.
Personligen är det dessa delar av Hamiltonböckerna som jag finner mest intressant och det är också hans utveckling - eller snarare moraliska avveckling - som fungerar som en röd tråd genom böckerna. Det är intressanta etiska problem som Guillou tar upp när Hamilton måste göra val som man önskar att ingen behövde göra.

Thomas Bolme är ständig Hamiltoninläsare och börjar i andra boken hitta den rätta tonen - där både karg hårdhet, humor och spänning lyfts fram på rätt sätt.

Betyg 3

dsebbe 2007-02-13 17:09
bland de bästa i serien om carl hamilton, carl infiltrerar västtysk terroritgrupp, mycket bra intrig och känns trovärdig och spännande.
Betyg 4

Zatopek 2007-05-21 21:30
Sträckläste samtliga i nian/ettan. Spännande då, både det James Bond-mässiga och det politiska snacket/satiren. Knappast högaktuella ens då (00-01). Medioker litteratur givetvis, men 5000 sidor schysst politisk pojkspänning. Minns att jag gillade "Den demokratiske terroristen".
Betyg 3

Kaj08 2008-02-03 14:29
Den kanske bästa boken i Hamiltonserien.
Betyg 4

tetris 2009-01-16 10:37
Helt ok bok. Som vanligt i den här serien håller böckerna en hög lägstanivå. Det som drar ner betyget är väl kanske slutet och när Guillou fastnar i omständiga förklaringar kring saker och ting.
Betyg 3

Thomas72 2010-03-26 13:25
Inte min stil.
Betyg 2

Zenmuron 2011-05-28 12:29
Stabil Hamilton. Man vet vad man får av Guillou. En supenmänniska utan svagheter.
Betyg 3

showdownplayer 2011-08-13 17:30
Boken handlar om kampen om dom europeiska terroristerna. Det utspelar sig mycket i tyskland på 80 och 90 talet. Men det är lite som utspelar sig i Sverige.
Betyg 4

Lassie 2012-08-15 22:39
Länge kallade jag denna den bästa av böckerna om Hamilton. Men "I nationens intresse" måste jag nu erkänna är vassare. Men andra plats är bra. Intressant handling och intressanta personer. Boken resonerar kring frågor om demokrati och hot mot demokrati. Om vem som har rätt att använda våld som skydd och vem som hotar.
Betyg 4

Anfield 2013-05-22 10:52
bra bok men börjar kännas lite gammal nu !
Betyg 3

gun 2018-01-18 17:45
Hamilton får i uppdrag att infiltrera en terroristgrupp. Det blir en överenskommelse mellan svensk och tysk säkerhetstjänst att de ska samverka för att få fast så många terrorister som möjligt. För att komma i kontakt med terroristerna så skänker Hamilton bort sedelbuntar till insamlare under sken av att de kommer från ett bankrån. För att bli ännu mer trovärdig så får Hamilton begå flera bankrån. Till sist når han sitt mål att bli accepterad. Det här är en välskriven och spännande thriller där Hamilton får finna sig i att förlora mycket blod och att det är han som satt vapen med stor sprängkraft i terroristers händer.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Den demokratiske terroristen


  Köp boken som film på cdon: