bokrecensioner boktips

Coq Rouge

Författare: Jan Guillou
Genre: Deckare
Ämnesord: politik, mord, spänning
Utgivningsår: 1986
ISBN: 9789164201423


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det svenska kontraspionaget har - utan parlamentarisk insyn - beslutat skaffa ett nytt hemligt vapen. Den första prototypen är nu levererad och ska testas under realistiska förhållanden. Vapnet heter Carl Gustaf Gilbert Hamilton fd clartéist, fd Vietnamaktevist, löjtnant i flottans reserv och specialutbildad vid CIA:s agentskola i USA - en utbildning som gjort honom lika överlägset skicklig på datateknik som på handeldvapen och närstrid.

När en hög Säpotjänsteman blir skjuten i Stockholm smygs Carl in vid säkerhetspolisen för att testas. Under den utredning som följer riktas misstankarna mot vissa palestinska terorgrupper, och Carl får rikligt med tillfällen att visa vad han går för....

Utdrag ur boken:
"Om du fortsätter att fråga blir det här pinsamt. Jag gillar er och vi försöker göra ett jobb tillsammans men jag får inte svara på det där och förmodligen får du inte fråga. Ni kan en massa som inte jag kan, det är väl uppenbart, men jag kan en del som inte ni kan och i bästa fall får vi nytta av det där men fråga inte mer, jag tänker nämligen inte ljuga för er."
Medelbetyg: 3,43 (28 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Coq Rouge :
2006-02-07 22:31
Den första boken i sviten om Carl Hamilton. Tyckte den var mycket bra när jag läste den (vilket är en herrans massa år sedan :-) Idag är den (givetvis) inte lika aktuell, men klart läsvärd tycker jag allt.
Betyg 4
2006-02-08 00:46
Tjavars. Janne beskriver sina figurer lika nyansrikt som den danska politikern Pia Kjærsgaard tecknar icke-danskar: Som en 3-åring ritar "gubbar". Alla kring det senare tillkomna Piratförlaget har just denna oförmåga att skildra något trovärdigt och är medelmåttiga författare. Litteraturens svar på McDonald.

Betyg 2
2006-02-09 09:56
Jag var rätt ny i Sverige när jag läste Coq Rouge, och den gav mig en
intressant insyn i hur saker och ting fungerar i mitt nya hemland - sett genom Guilous starkt färgade glasögon förstås.
Bitvis underhållande och rätt spännande, bitvis hur seg som helst.
Betyg 3
2006-05-05 23:08
Det är skönt att ta del av Jan's böcker. Vissa förväxlar dom med verkligheten och tycker att dom på så sätt är "icke trovärdiga" men det är det fina med noveller att man inte behöver vara diplomatisk eller hålla sig till sanningen när man skriver dom. Detta är böcker som anses vara skräplitteratur bland boksnobbarna men jag anser att jan har många bra poänger. Jag delar inte hans politiska åsiker men jag gillar det sätt han berättar på. Jag gillar även det sätt han retar upp så kallade "insatta personer" och "folk som vet bäst" bara för att det han skriver är så nära sanningen men ändå inte.

Gillou retar och underhåller. Jag skulle jättegärna dela en flaska rött med en den mannen. Bra bok! Tack!
Betyg 4
2006-07-16 13:16
Jan är ju journalist. Bra på att återge. Inget vidare på något annat.
Betyg 1
2006-07-17 08:51
Det var ju några år sedan jag läste denna men jag minns att jag tyckte väldigt mycket om den. Visst är den avskalad och väldigt rakt på sak men det kändes ganska upplyftande att den var lite annorlunda.
Betyg 4
2006-11-06 03:27
(Ljudboken)

Carl Hamilton återvänder till Sverige efter fem års specialutbildning i USA. Från den fysiskt och mentalt krävande och hårda utbildningen på Summerset farm har han svårt att finna sin plats i Sveriges underrättelsetjänst. Även militären har svårt att finna någon plats för honom och förpassar honom till en praktikplats på SÄPO.
Samtidigt har en högt uppsatt tjänsteman inom säkerhetspolisen blivit mördad och inga spår verkar leda någonstans. Hamilton sätts i spaningsgruppen och börjar försiktigt dra nytta av sina vida överkvalificerade färdigheter.

Coq Rouge är den första boken i den långa sviten om den svenska säkerhetsagenten Carl Gustav Gilbert Hamilton - den socialistiske greven. Och Jan Guillio har använt allt sitt kunnande om världspolitik och sveriges underrättelsearbete för att skapa en trovärdig, svensk motsvarighet till James Bond. Genom att ge honom en gedigen amerikansk tuffingutbildning känns alla hans spektakulära färdigheter trovärdiga, samtidigt som de eviga krockarna med den svenska mesigheten ger komiska effekter.
Den första boken i serien är dock mer en slags introduktion och ger inte den bild av en splittrad och sjäsligt sargad Hamilton som blir mer och mer tydlig längre fram i serien.

Thomas Bolme försöker hitta den rätta tonen i denna första bok och lyckas inte helt. Stundvis känns inläsningen som ett längre, stelt nyhetsreportage. Men han bättrar sig.

Betyg 3
2007-02-10 22:01
när jag läste denna som ung så blev jag förvandlad till hemlig agent med speciallutbuildning som sealdykare, inget större djup i denna del av guillous skrivande men medryckande och väldigt spännande
Betyg 4
2007-05-21 21:29
Sträckläste samtliga i nian/ettan. Spännande då, både det James Bond-mässiga och det politiska snacket/satiren. Knappast högaktuella ens då (00-01). Medioker litteratur givetvis, men 5000 sidor schysst politisk pojkspänning. Minns att jag gillade "Den demokratiske terroristen".
Betyg 2
2008-02-01 23:28
Den första boken i Hamiltonserien. Den här boken fick in mig i en ny värld där man kunde drömma sig bort i en svensk James Bond. Kul att få en inblick i hur det skulle kunna vara att vara en svensk agent. Klart annorlunda mot övriga svenska thrillerböcker.
Betyg 4
2008-04-02 13:05
En högt uppsatt säpo-tjänsteman mördas i sin bil i Stockholm. Mordvapnet fanns kvar på brottsplatsen, vilket var väldigt konstigt. Tokarev 7,62. En rysk pistol. Efter brottsplatsundersökningen kunde man även konstatera att mördaren hade rökt egyptiska cigaretter. Och vilken slutsats drar vi av det? Jo, mördarens nationalitet går ej att fastställa. Alltså befinner sig Säpo i ett minst sagt knivigt läge och man behöver hjälp.
Bolaget, d.v.s. underrättelsetjänsten, skickar en av CIA specialutbildad militär som dessutom är kommunist och greve. Hans namn är Carl Gustaf Gilbert Hamilton och hans täcknamn är Coq Rouge (Röda Tuppen).

Jan Guillous makalöst framgångsrika spionthrillers med Hamilton i huvudrollen är en dödssynd att missa. De bara måste läsas.
Coq Rouge kom väldigt lägligt. Samma år som den utgavs för första gången mördades statsminister Olof Palme. I boken mördas ju en säkerhetspolis med en framstående position inom firman (Säpo). Detta resulterar i att, både i verkligheten och i romanen, Säpo blir galna och börjar jaga kurder.
Saatans spännande...
Betyg 5
2009-01-16 10:36
Det här en egentligen den bästa av de "första tio". Man är inte riktigt inläst på Hamilton och allt känns spännande och fräscht. Dessutom har man inte riktigt förstått vilken "övermänniska" Hamilton ska framställas som. Jag fastnade iallafall direkt och var tvungen att läsa de andra i serien också.
Betyg 4
2009-07-03 18:57
Bra bok om allas vår spion Carl Hamilton.
Betyg 3
2010-07-06 14:01
Den här läste jag utan att ha en aning om vad som väntade. Året måste ha varit 86-87 gissar jag. För mej var Jan Guillou en ganska trist journalist och knappast en typ som man trodde skulle kunna skriva politiska thrillers. Vet fortfarande inte varför jag över huvud taget började att läsa den.
Men skriva kan han, dessutom är han väldigt påläst på detaljer, precis som tex Tom Clancy är.
Klart bra bok, som egentligen fortfarande är lika aktuell med tanke på hur situationen är i Israel. Så sträck ut dej i hängmattan, ställ fram en bricka med fika och läs.
Betyg 5
2011-04-24 12:12
Ganska rolig men mer polisroman än spionroman.
Betyg 3
2011-09-01 14:42
Allt i den här boken fascinerar mig och har lärt mig att se på världen ur ett annat perspektiv än det jag såg den ur för fyra år sedan. Vilket kanske inte är så konstigt.
Betyg 5
2011-10-07 13:54
Den första tredjedelen av boken tycker jag var ganska tradig, mycket fakta kring Palestina-konflikten och inte sådär jättemycket spänning, även om händelsen i Norge var lite kittlande. Mycket handlade ju om att introducera Hamiltons karaktär, bakgrund etc. När han börjar göra sina resor till första Libanon och sen Israel, blir det dock lite mer spännande, och slutet av boken tycker jag var riktigt bra.
Betyg 3
2012-07-14 19:33
Jag fann denna bok mycket spännande. Att det finns höjdare som inte är lämpade för sina uppgifter står helt klart. Hjälten, Hamilton, upptäcker att det inte alltid går att följa regler när det gäller att få uppgifter. En bra läsvärd bok där man som läsare möter motsättningar inte bara mellan palestinier och israliter utan även motsättningar inom Säpo.
Betyg 4
2012-11-11 16:17
Till den Svenska Ambassaden i Kairo anländer den sovjetiske viceamiralen Gennadij Alexadrovitj Koskov. Där han meddelar att han vill hoppa av till Sverige. Carl Gustaf Hamilton får i uppdrag att föra Koskov från Kairo till Stockholm. Ryssarna gör allt för att uppdraget inte skall lyckas. De försöker kapa planet men Hamilton förhindra kapningen. Två av kaparna dödas ombord på flygplanet. En mycket bra och spännande bok
Betyg 4
2013-01-23 09:50
Denna är bra
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Coq Rouge
Liknande böcker:
Dödsmärkt
 P. James
Pistolen
 b. rai
Det trettonde fallet
 Å. Edwardson
Ökenstjärna
 M. Connelly
Hellre vara djävulen
 I. Rankin
Helgon eller syndare
 I. Rankin
Fädernas missgärningar
 Å. Larsson
Den tysta fågeln
 P. Mohlin
Fruset guld
 C. Börjlind