bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
1968
Arvet efter Arn
Att inte vilja se
Blå stjärnan
Brobyggarna
Coq Rouge
Dandy
De som dödar drömmar s..
Den andra dödssynden
Den demokratiske terro..
Den enda segern
En medborgare höjd öve..
Fienden inom oss
Fiendens fiende
Gudarnas berg
Hamlon
Häxornas försvarare
I hennes majestäts tjänst
I nationens intresse
Ingen mans land
Justitiemord
Madame Terror
Mellan rött och svart
Men inte om det gäller..
Ondskan
Liknande böcker:
Äventyret med julpuddi..
 A. Christie
Morianerna
 J. Ekström
Rika barn leka häst
 U. Trenter
Miss Pym ingriper
 J. Tey
Inga fler hemligheter
 E. Brunn
Fruktans hus
 M. Ahlstedt
Christine Falls
 B. Black
Maigret och den unga döda
 G. Simenon
Maigret tar miste
 G. Simenon
Maigret och den gamla..
 G. Simenon

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDen hedervärde mördaren

 
Författare: Jan Guillou
Genre: Deckare
Ämnesord: politik, mord, spänning
Utgivningsår: 1990
ISBN: 9789164201461
 
Spänning:  3
Romantik:  2
Lärorik:  2

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


I en villa utanför Norrköping blir en 85-årig före detta general af Klintén brutalt mördad. I offrets bara bröst finns ett hakkors och bokstäverna ED inristade med kniv. Är det en vettvillings blinda raseri? Eller är det en noggrannt planerad och iskallt utförd hämndeakt?
Kommissarie Rune Jansson vid Norrköpingskriminalen leder mordutredningen och brottas med dessa frågor.

Så inträffar ytterligare ett mord, denna gång i Uppsala. Offret är en pensionerad amiral, också i 85-årsåldern. Inte bara Rune Jansson utan även underrättelsetjänsten börjar undra över de båda morden. Har de ett samband? Har de med dessa gamla militärers förflutna att göra? Berör de militära säkerhetsfrågor? Chefen för OP5, Samuel Ulfsson beordrar Carl Gustaf Gilbert Hamilton - alias Coq Rouge - att undersöka fallet.

Rune Jansson å ena sidan och Carl med avsevärd assistans av Joar Lundwall och Åke Stålhandske å andra sidan söker enträget efter sanningen. I gamla, under 40 år hemligstämplade och nyligen frisläppta arkiv finns mycket att hämta. Joar och Åke gör många häpnadväckande upptäckter, och får därigenom all anledning att demonstrera sina specialkunskaper - inte minst under en extraordinär och dramatisk final vid norska ishavskusten.


Medelbetyg: 2,89 (19 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Den hedervärde mördaren :


BonHawk 2006-02-07 22:46
Femte boken i Hamilton-sviten. Jag tycker inte själva huvudstoryn är speciellt bra i denna bok, utan istället är det dom olika karaktärerna runt Carl Hamilton som växer och blir intressanta.
Betyg 3

dsebbe 2007-02-13 17:07
bra intrig och hyfsad spänning i denna del av hamiltonserien klart läsvärd om man vill ha hela historien men kanske inte lika viktig om man tänker läsa en singelroman.
Betyg 3

Freddi 2007-02-19 09:43
Kommissarie Rune Jansson vid Norrköpingskriminalen återkommer för tredje gången här i den femte Hamiltonboken. Han leder utredningen av det brutala mordet på den 85-årige f.d generalen, af Klintén. Ett hakkors och bokstäverna E och D finns inristade i generalens bröst.
En vecka senare mördas en pensionerad amiral i Uppsala. Detta leder till att den svenska militären blir intresserad av morden och sätter underrättelsetjänsten – dvs. Hamilton med personal – på att börja gräva i historien. Och det blir verkligen ett historiegrävande som leder hela vägen tillbaks till Sveriges fega inställning under andra världskriget – och sveken gentemot norska motståndsmän på flykt.

Parallellt med detta är Hamilton på väg att bli far och ska med tiden gifta sig med sin polisflickvän Eva-Britt. Samtidigt dyker hans f.d stora kärlek upp efter att ha blivit övergiven av man, familj och vänner i U.S.A.

”Den hedervärde mördaren” är än mer rörig än ”Fiendens fiende” och med en mycket svag historia. Uppenbart är att Guillou satt ihop intrigen enbart för att få berätta om Sveriges fega hållning under andra världskriget – något som han erkänner i ett efterord, skrivet 15 år efter publiceringen. Temat är mycket intressant, men inte tillräckligt för att lyfta hela boken.
Då känns den moraliska tråden fortsatt mest intressant.
Efter att Hamilton i ”Fiendens fiende” blivit en offentlig person och nationalhjälte, verkar han ha förlåtit sig själv för de moraliska betänkligheter som gnagt honom tidigare. Svenska folket har gett honom syndernas förlåtelse (något som i sig känns mindre troligt). Nu dyker dock nya problem upp. Framförallt valet mellan kvinnan som håller på att bli mor till hans barn och kvinnan som är hans enda länk till den person han en gång var och kunde tycka om.

Hamilton är inte lika intressant längre och två böcker på raken har känts lite svajiga. Ändå har jag bara kommit halvvägs genom serien. Förhoppningsvis lyfter det snart igen – annars kommer det att störta och totalhaverera om en och en halv bok.

Thomas Bolme fortsätter läsa Hamiltonböckerna med bravur. Till skillnad från tidigare böcker har han tonat ner det dialektala hos vissa karaktärer – vilket visar sig fungera bättre.

Betyg 3

Zatopek 2007-05-21 21:32
Sträckläste samtliga i nian/ettan. Spännande då, både det James Bond-mässiga och det politiska snacket/satiren. Knappast högaktuella ens då (00-01). Medioker litteratur givetvis, men 5000 sidor schysst politisk pojkspänning. Minns att jag gillade "Den demokratiske terroristen".
Betyg 2

capricorn 2007-07-14 02:58
Två pensionerade officerare mördas i Norrköping och Uppsala. Norrköpingskriminalen börjar bli mer och mer intresserad om det föreligger ett samband när ett till mord sker även i Uppsala. Nu börjar även underrättelsetjänsten intressera sig för morden och Hamilton beordras att undersöka saken närmare.

Parallellt med utredningen väntar Hamilton barn med sin flickvän Eva-Britt. Denna något tunna story har Guillou kryddat med en ganska omfattande otrohetsaffär. Boken belyser ganska tydligt Sveriges fega handlande under andra världskriget.

Otrohetsaffären känns som något man lagt till bokens story bara för att fylla ut innehållet. Karaktären Hamilton är porträtterad som något av en svensk James Bond och därtill mycket känd i media. Hamiltons ställning i samhället känns ibland nästan överdriven och nästan satirisk. Boken avslutas i en antiklimax och jag ger den en svag trea!
Betyg 3

Kaj08 2008-02-01 23:28
En av de sämsta böckerna i Hamilton-serien.
Betyg 2

Rosa 2008-04-05 21:13
Kanske inte den bästa boken i serien men man får ta den på köpet.
Betyg 3

tetris 2009-01-18 08:14
En helt ok fortsättning på Hamilton-serien. Intressant persongalleri och ganska medioker handling. Personligheterna drar upp betyget till ett godkänt, men det här är nog en av de sämsta i serien.
Betyg 3

Irenaeus 2009-07-03 18:59
Helt ok bok i serien.
Betyg 3

Ruben-Bachhaus 2011-01-28 11:33
Jan Guillou har återigen med rasande intellekt fångat sin samtid. Jag förstår verkligen inte dessa negativa omdömen utan får raskt avskriva det hela som vanlig avundsjuka. Med säker penna och osvikligt stilistiskt sinne har Guillou ringat in det mest centrala i vår egen skam över Sveriges nesliga uppträdande under andra världskriget. Jag vet inte hur många av er ungtuppar som reflekterat över detta när ni så lättvindigt avfärdar en litterär milstolpe och då menar jag litterär i ordets vidaste bemärkelse! Skäms.

Jag kan bara konstatera att det gamla ordstävet, att kasta pärlor på svin, aldrig varit så sant som nu.
Betyg 5

complete 2011-01-28 13:27
jag kan bara konstatera att Ruben-Bacchus inte verkar ta någon hänsyn till människors olika smak och tycke. Arrogant, osympatiskt och allmänt gubbiga bezzerwissertendenser i recensionen ovan. Du får en 0 i betyg. tack för mig

Zenmuron 2011-09-22 22:41
Håller med om att denna är ganska svag.
Betyg 3

Anfield 2013-09-27 14:07
ok
Betyg 3

gun 2018-01-11 19:07
Hamilton glömmer snabbt att där hemma finns den gravida sambon när hans gamla kärlek dyker upp. Han har blivit engagerad i att söka förklaringen till några mord som verkar ha anknytning till andra världskriget. Det blir en invecklad historia att nysta upp men Hamilton och hans medhjälpare ger sig inte. Det här var en intressant berättelse som rymmer en del allvar och en del humor.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Den hedervärde mördaren


  Köp boken som film på cdon: