bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
1968
Arvet efter Arn
Att inte vilja se
Blå stjärnan
Coq Rouge
Dandy
De som dödar drömmar s..
Den andra dödssynden
Den demokratiske terro..
Den enda segern
Den hedervärde mördaren
En medborgare höjd öve..
Fienden inom oss
Fiendens fiende
Gudarnas berg
Hamlon
Häxornas försvarare
I hennes majestäts tjänst
I nationens intresse
Ingen mans land
Justitiemord
Madame Terror
Mellan rött och svart
Men inte om det gäller..
Ondskan
Liknande böcker:
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Silvretsrike
 C. Iggulden
Krönikan om Ylva Alm 2..
 I. Skjelbakken
Galgen, gigan och tärn..
 P. Adler
Den andra dödssynden
 J. Guillou
Segraren
 S. Scarrow

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerBrobyggarna

 
Författare: Jan Guillou
Genre: Historisk roman
Ämnesord: krig, politik, historia, kärlek, kultur, äventyr
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789164203199
 
Spänning:  3
Romantik:  2
Lärorik:  2

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


När havet tog deras far och farbror fick de tre gossarna på det norska Vestlandet utanför Bergen söka familjens försörjning inne i staden. Av en tillfällighet upptäckte man att de tre små repslagarlärlingarna var ovanligt tekniskt begåvade och med hjälp av välgörenhet utbildades pojkarna till järnvägs- och brobyggare.

De tre fiskarsönerna utexamineras många år senare som diplomingenjörer vid universitetet i Dresden. Det är 1901 och mänsklighetens tekniskt mest avancerade århundrade har just inletts. Meningen var nu att de skulle återvända till Norge för att bidra till det mest storartade norska ingenjörsprojektet någonsin, att bygga järnväg mellan Oslo och Bergen.

Men kärleken vände upp och ned på planerna. Den ene flydde, bedragen och skamsen, till Tyska Östafrika, men hamnade likväl på ett av tidens största järnvägsbyggen, det mellan Dar es Salaam och Tanganyikasjön. Den andre flydde också på grund av kärlek, men till London. Bara äldste brodern Lauritz återvände till Norge för att kunna återgälda brödernas storartade utbildning genom att ansluta sig till järnvägsbygget på Hardangervidda.

Tre bröders öden i ett sekel som ännu var ungt. Där framtidstron överskuggade världens alla orättvisor. Med teknikens stora genombrott skulle alla krig vara utrotade. Föga anade man att man stod inför det mest dramatiska och blodiga

århundrade någonsin.

Brobyggarna är den första delen i Jan Guillous nya romansvit om Det stora århundradet.

Medelbetyg: 3,6 (20 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Brobyggarna :


axel-nelson 2011-09-08 13:37
Tre bröder som blir järnvägsingenjörer. Den tredje dyker upp först i nästa del av Guillous romanbygge.
Åter en historia om perfekta superhjältar. En av bröderna lyckas t.ex. döda 10 människoätande afrikaner med ett enda gevärsskott, samt skada ytterligare ett antal. Mer än osannolikt. Men i den stilen går romanen på. Även de skalliga lejonen Simba und Simba är helt otroliga i sin list. Yttre spänning, usla personporträtt. I stilen påminner Guillous böcker om Jules Verne, samma platta hjältar, samma ytliga äventyr. Det är bara den skillnaden att Verne i sina science fiction böcker lyckas med en mer trovärdig handling. Gillar man lättläst spänning med lite verklighetsbakgrund (krig, kolonialvälde, Bergen-järnvägens byggande), så är boken kanske OK.
Betyg 2

okidoki 2011-10-29 10:00
Lejonjakt i Afrika och brobyggande på Hardangervidda. Nej Jan, det här är inte det bästa Du har skrivit men det tråkigaste.
Betyg 2

Rosa 2011-10-31 08:12
Boken började lovande men sen blev den riktigt seg. Hade kunnat bli så mycket bättre men det blev bara tungrott. Jag kommer inte att läsa fortsättningen.
Betyg 3

fs7210 2011-11-26 16:31
jag tyckte den var klart läsvärd och ser fram emot fortsättningen.
Betyg 4

Lyssnerskan 2011-12-06 11:29
Jag avlyssnade den som ljudbok och fann den oerhört fängslande och intressant! Bra uppläst av Tomas Bolme. Även om det var mycket ingenjörsteknik beskrivet så fångade det mitt intresse. Spännade också att få lära sig mer om koloniseringen av östafrika kring sekelskiftet och första världskrigets fasor där, samt brobygandet i Norges karga bergsmiljö och i afrikas vildmarker. Ser fram mot att få ta del av fortsättningen av 1900-tals eposet!
Betyg 4

Ninni_1960 2011-12-12 12:58
Jag lyssnar oftast på böcker så även den här.
En bra och intressant bok om början av 1900-talet. Om hur tre fiskarpojkar får chansen till ingenjörsutbildning i Tyskland och om hur livet sedan blev för två av dem.
Jag ser fram emot nästa bok.
Betyg 4

kali05 2012-06-17 11:40
Vi får följa tre norska fiskarbröder, som är väldigt begåvade och genom välgörenhet får de chansen till utbildning och de blir brobyggare. Ödet gör att bara en av bröderna stannar kvar i Norge och han försöker återgälda de möjligheter bröderna fått genom att bygga järnvägsbroar över Hardangervidda mellan Bergen och Kristiania. Historiska händelser som påverkar historien, Norge frigör sig från unionen med Sverige 1905 och första världskriget 1914 – 1918. Det skall bli intressant att följa Jan Guillous kommande romaner om 1900-talet.
Det här var en mycket bra början.
Betyg 4

Zenmuron 2012-08-08 15:23
Alla böcker av Janne Guillou är ungefär likadana. Naiva men superbegåvade pojkar blir framgångsrika. Det är ett koncept som fungerar väldigt bra. SÅ även i den här serien.
Betyg 3

Bokhållaren 2012-10-25 17:51
Guillou har skrvit en t-j-o-c-k episk idéburen roman som lär vara första delen i en kommande serie om 1900-talet. Ansatsen är imponerande. Resultatet likaså. Hans kunskaper förefaller både breda och djupa. Men skall en man född 1944 lyckas slutföra projektet. Låt oss hoppas på det bästa.
Betyg 4

Irenaeus 2013-03-24 08:00
En klart läsvärd bok periodvis lite trög men överlag bra. Intressanta huvudpersoner och jag ser fram emot nästa del i serien.
Betyg 4

Tintin 2013-08-02 13:07
En spännande och bra historisk roman. I boken får vi följa tre fattiga fiskarpojkar som får sin ingenjörs utbildning betald i Dresden. Den ena brodern Oscar bygger järnvägsbroar i tyska Östafrika medan brodern Lauritz bygger järnvägsbroar i Norge. Han gifter sig med den tyska adliga fröken Ingeborg.

Denna bok rekommendera jag varmt.
Betyg 4

Anfield 2013-08-13 15:43
Jan Guillou fängslade mig med denna roman !
Betyg 4

Rihanna 2014-10-18 12:08
Jag gillar verkligen boken, den intressant och även spännande. Jag hoppade nästan ingenting i boken, verkligen varenda sida är läsvärd. Jan Guillou är ett geni, det ska ni veta inte minst efter denna boken.
Betyg 5

gun 2015-01-13 11:10
Tre norska gossar som visar sig vara otroligt kunniga blir med hjälp av välgörenhet utbildade ingenjörer vid universitetet I Dresden. Det är meningen att de sedan ska återvända till Norge för att bygga järnvägsbroar. Det blir bara den äldsta som återvänder och hans lott blir inte lätt när han ständigt får kämpa mot kölden.
Den andra brodern hamnar i Afrika och får brottas med värme och vilda djur.
Det är spännande att följa de två brödernas öden från slutet av 1800-talet och fram genom första världskriget. Den tredje brodern försvann till England och hur det gick för honom sen framgår inte i denna boken.
Jag tycker om historiska böcker som bygger på fakta och jag tyckte denna roman var mycket bra.
Betyg 5

sgs 2017-11-30 12:37
En lite annorlunda historiebeskrivning av 1900-talet.Tre bröder från Norge som studerar till ingenjörer i Dresden. efter studierna delar de upp sig, en åker hem till Bergen, en till Afrika och en till England. Den senare beskrivs inte i denna bok.
Intressant att historen beskrivs ur tyskt perspektiv, Engelsmän är världens sämsta krigare, belgare är barbarer.
Boken är väldigt lång, 24 timmars ljudbok, och det blir stundtals lite tjatigt.

Slutintrycket är ändå gott och jag kommer att fortsätta läsningen av denna serie.
Betyg 4

poby 2017-12-18 18:33
En mustig och trivsam bok, som handlar om de två första decennierna på 1900-talet. Guillou tar oss med till Tyska Östafrika med kannibaler och världskrig och till norska fjäll med fantastiska järnvägsbygge och skrämmande iskyla.
Som vanligt, så är huvudpersonerna i Guillous böcket starka, storsinta, strävsamma, stolta och storartade. Det blir lite bra emellanåt, men det är nog lite av en refklektion av hur Guillou själv vill bli betraktad!
Jag hade stort nöje av boken, som jag hörde som talbok. Jag ser fram emot fortsättningen av 1900-tals sviten
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Brobyggarna


  Köp boken som film på cdon: