bokrecensioner boktips

Brobyggarna

Författare: Jan Guillou
Genre: Historisk roman
Ämnesord: krig, politik, historia, kärlek, kultur, äventyr
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789164203199


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

När havet tog deras far och farbror fick de tre gossarna på det norska Vestlandet utanför Bergen söka familjens försörjning inne i staden. Av en tillfällighet upptäckte man att de tre små repslagarlärlingarna var ovanligt tekniskt begåvade och med hjälp av välgörenhet utbildades pojkarna till järnvägs- och brobyggare.

De tre fiskarsönerna utexamineras många år senare som diplomingenjörer vid universitetet i Dresden. Det är 1901 och mänsklighetens tekniskt mest avancerade århundrade har just inletts. Meningen var nu att de skulle återvända till Norge för att bidra till det mest storartade norska ingenjörsprojektet någonsin, att bygga järnväg mellan Oslo och Bergen.

Men kärleken vände upp och ned på planerna. Den ene flydde, bedragen och skamsen, till Tyska Östafrika, men hamnade likväl på ett av tidens största järnvägsbyggen, det mellan Dar es Salaam och Tanganyikasjön. Den andre flydde också på grund av kärlek, men till London. Bara äldste brodern Lauritz återvände till Norge för att kunna återgälda brödernas storartade utbildning genom att ansluta sig till järnvägsbygget på Hardangervidda.

Tre bröders öden i ett sekel som ännu var ungt. Där framtidstron överskuggade världens alla orättvisor. Med teknikens stora genombrott skulle alla krig vara utrotade. Föga anade man att man stod inför det mest dramatiska och blodiga

århundrade någonsin.

Brobyggarna är den första delen i Jan Guillous nya romansvit om Det stora århundradet.
Medelbetyg: 3,62 (21 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Brobyggarna :
2011-09-08 13:37
Tre bröder som blir järnvägsingenjörer. Den tredje dyker upp först i nästa del av Guillous romanbygge.
Åter en historia om perfekta superhjältar. En av bröderna lyckas t.ex. döda 10 människoätande afrikaner med ett enda gevärsskott, samt skada ytterligare ett antal. Mer än osannolikt. Men i den stilen går romanen på. Även de skalliga lejonen Simba und Simba är helt otroliga i sin list. Yttre spänning, usla personporträtt. I stilen påminner Guillous böcker om Jules Verne, samma platta hjältar, samma ytliga äventyr. Det är bara den skillnaden att Verne i sina science fiction böcker lyckas med en mer trovärdig handling. Gillar man lättläst spänning med lite verklighetsbakgrund (krig, kolonialvälde, Bergen-järnvägens byggande), så är boken kanske OK.
Betyg 2
2011-10-29 10:00
Lejonjakt i Afrika och brobyggande på Hardangervidda. Nej Jan, det här är inte det bästa Du har skrivit men det tråkigaste.
Betyg 2
2011-10-31 08:12
Boken började lovande men sen blev den riktigt seg. Hade kunnat bli så mycket bättre men det blev bara tungrott. Jag kommer inte att läsa fortsättningen.
Betyg 3
2011-11-26 16:31
jag tyckte den var klart läsvärd och ser fram emot fortsättningen.
Betyg 4
2011-12-06 11:29
Jag avlyssnade den som ljudbok och fann den oerhört fängslande och intressant! Bra uppläst av Tomas Bolme. Även om det var mycket ingenjörsteknik beskrivet så fångade det mitt intresse. Spännade också att få lära sig mer om koloniseringen av östafrika kring sekelskiftet och första världskrigets fasor där, samt brobygandet i Norges karga bergsmiljö och i afrikas vildmarker. Ser fram mot att få ta del av fortsättningen av 1900-tals eposet!
Betyg 4
2011-12-12 12:58
Jag lyssnar oftast på böcker så även den här.
En bra och intressant bok om början av 1900-talet. Om hur tre fiskarpojkar får chansen till ingenjörsutbildning i Tyskland och om hur livet sedan blev för två av dem.
Jag ser fram emot nästa bok.
Betyg 4
2012-06-17 11:40
Vi får följa tre norska fiskarbröder, som är väldigt begåvade och genom välgörenhet får de chansen till utbildning och de blir brobyggare. Ödet gör att bara en av bröderna stannar kvar i Norge och han försöker återgälda de möjligheter bröderna fått genom att bygga järnvägsbroar över Hardangervidda mellan Bergen och Kristiania. Historiska händelser som påverkar historien, Norge frigör sig från unionen med Sverige 1905 och första världskriget 1914 – 1918. Det skall bli intressant att följa Jan Guillous kommande romaner om 1900-talet.
Det här var en mycket bra början.
Betyg 4
2012-08-08 15:23
Alla böcker av Janne Guillou är ungefär likadana. Naiva men superbegåvade pojkar blir framgångsrika. Det är ett koncept som fungerar väldigt bra. SÅ även i den här serien.
Betyg 3
2012-10-25 17:51
Guillou har skrvit en t-j-o-c-k episk idéburen roman som lär vara första delen i en kommande serie om 1900-talet. Ansatsen är imponerande. Resultatet likaså. Hans kunskaper förefaller både breda och djupa. Men skall en man född 1944 lyckas slutföra projektet. Låt oss hoppas på det bästa.
Betyg 4
2013-03-24 08:00
En klart läsvärd bok periodvis lite trög men överlag bra. Intressanta huvudpersoner och jag ser fram emot nästa del i serien.
Betyg 4
2013-08-02 13:07
En spännande och bra historisk roman. I boken får vi följa tre fattiga fiskarpojkar som får sin ingenjörs utbildning betald i Dresden. Den ena brodern Oscar bygger järnvägsbroar i tyska Östafrika medan brodern Lauritz bygger järnvägsbroar i Norge. Han gifter sig med den tyska adliga fröken Ingeborg.

Denna bok rekommendera jag varmt.
Betyg 4
2013-08-13 15:43
Jan Guillou fängslade mig med denna roman !
Betyg 4
2014-10-18 12:08
Jag gillar verkligen boken, den intressant och även spännande. Jag hoppade nästan ingenting i boken, verkligen varenda sida är läsvärd. Jan Guillou är ett geni, det ska ni veta inte minst efter denna boken.
Betyg 5
2015-01-13 11:10
Tre norska gossar som visar sig vara otroligt kunniga blir med hjälp av välgörenhet utbildade ingenjörer vid universitetet I Dresden. Det är meningen att de sedan ska återvända till Norge för att bygga järnvägsbroar. Det blir bara den äldsta som återvänder och hans lott blir inte lätt när han ständigt får kämpa mot kölden.
Den andra brodern hamnar i Afrika och får brottas med värme och vilda djur.
Det är spännande att följa de två brödernas öden från slutet av 1800-talet och fram genom första världskriget. Den tredje brodern försvann till England och hur det gick för honom sen framgår inte i denna boken.
Jag tycker om historiska böcker som bygger på fakta och jag tyckte denna roman var mycket bra.
Betyg 5
2017-11-30 12:37
En lite annorlunda historiebeskrivning av 1900-talet.Tre bröder från Norge som studerar till ingenjörer i Dresden. efter studierna delar de upp sig, en åker hem till Bergen, en till Afrika och en till England. Den senare beskrivs inte i denna bok.
Intressant att historen beskrivs ur tyskt perspektiv, Engelsmän är världens sämsta krigare, belgare är barbarer.
Boken är väldigt lång, 24 timmars ljudbok, och det blir stundtals lite tjatigt.

Slutintrycket är ändå gott och jag kommer att fortsätta läsningen av denna serie.
Betyg 4
2017-12-18 18:33
En mustig och trivsam bok, som handlar om de två första decennierna på 1900-talet. Guillou tar oss med till Tyska Östafrika med kannibaler och världskrig och till norska fjäll med fantastiska järnvägsbygge och skrämmande iskyla.
Som vanligt, så är huvudpersonerna i Guillous böcket starka, storsinta, strävsamma, stolta och storartade. Det blir lite bra emellanåt, men det är nog lite av en refklektion av hur Guillou själv vill bli betraktad!
Jag hade stort nöje av boken, som jag hörde som talbok. Jag ser fram emot fortsättningen av 1900-tals sviten
Betyg 4
2020-09-23 20:48
Jag har inte läst Guillou på väldigt länge men bokserien "Det stora århundradet" lät lockande. Denna första del imponerar.

Det är en episk berättelse om framgångsrika bröder, fiktiva personer fritt placerade i historien. Det påminner om Jeffrey Archer, och det är bra.

Intrigerna är dramatiska och ger ett äventyrligt intryck. Att bokens huvudpersoner är omänskligt felfria kanske inte är fullt realistiskt men det lyfter sagostämpeln och därmed läsvärdet.

Brobyggarna är en helyllesaga som ger läsaren en god historielektion om det tidiga 1900-talet. Jag kan inte bedöma sanningshalten i de historiska händelseförloppen men köper det mesta.

Ser fram emot nästa bok.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Brobyggarna
Liknande böcker:
En vilsen själ
 G. Redin
Ensam i världen
 M. Sandemo
Nickelpojkarna
 C. Whitehead
Aldrig ensam
 Å. Hellberg
De ofrälsta
 R. Harris
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
Bara en mor
 R. Jacobsen
Beskyddaren
 S. Scarrow