bokrecensioner boktips

Dandy

Författare: Jan Guillou
Genre: Historisk roman
Ämnesord: historia, kärlek, äventyr
Utgivningsår: 2012
ISBN: 9789164203670


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Två unga, eleganta gentlemän anländer en junidag år 1901 till det ståtliga slottet i grevskapet Wiltshire i södra England. Den ene är lord Albert, som återvänder från sina ingenjörsstudier i Dresden för att bli släktens överhuvud, tillika den 13:e earlen av Manningham. Den andre heter Sverre, och de har bestämt sig för ett liv tillsammans.
Det har gått många år sedan Sverre och hans bröder Lauritz och Oscar växte upp i en fattig fiskarfamilj på Vestlandet i Norge. Deras ovanliga tekniska talanger förde dem via välgörenhet och stipendier till dåtidens förnämsta examen som diplomingenjörer vid universitetet i Dresden.
Lauritz återvände till Norge, Oscar försvann till Tyska Östafrika och Sverre befinner sig nu med sin älskade lord i ett England där hans konstnärliga talang kan slå ut i full blom. Hans tavlor skildrar livet på och kring Manningham. Flera av godsets invånare står modell för hans porträtt.
De båda gentlemännen rör sig även bland Londons konstnärer och bohemer, där den frigjorda Bloomsburygruppen sätter stora avtryck på både tiden och Sverre.

Om Brobyggarna den inledande delen i romanserien Det stora århundradet kretsade mest kring ingenjörskonst och teknik i det nya 1900-talet så rör sig Dandy mer i de sköna konsternas värld, som också den är starkt präglad av tidens optimistiska föreställning.
Men på samma sätt som första världskriget slog sönder hela tillvaron för de äldre bröderna Lauritz och Oscar drabbas nu Sverre och Albert.
Medelbetyg: 2,86 (14 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Dandy :
2012-12-15 13:49
inte alls lika intressant som del 1
Betyg 2
2013-05-19 22:52
Läste den som ljudbok vilket jag tror gjorde den ännu bättre. En bra historia med starkt inslag av historieberättande.
Betyg 5
2013-06-18 18:18
En bra och intressant roman som öppnade en för mig okänd värld av dekadens under tidigt 1900-talet. Många intressanta personskildringar och en bra berättelse som både var sorglig och tankeväckande. Ser framemot nästa del.
Betyg 4
2013-08-19 11:17
Inte riktigt lika bra som Brobyggarna, men bra bra
Betyg 4
2013-12-16 21:53
Här får vi följa den tredje brodern Sverre. Efter sina ingenjörsstudier åker Sverre tillsammans med lord Albert till England. Lord Albert är 13:e earlen av Manningham.
Albie och Sverre blir ett par på Manningham och det skapar en del problem i början på 1900 talet.
Första världskriget påverkar Albie och Sverre, som många andra.
Boken är bitvis bra, men som helhet lite seg.
Betyg 2
2014-04-21 17:42
I Guillous andra bok i romansviten om det stora århundrandet får vi stifta bekantskap med den tredje brodern Sverre. Sverre är homosexuell och lever ett liv som dandy tillsammans med Lord Albert av Manningham. Guillou ger oss ett flertal intressanta personporträtt och skapar en bra och underhållande berättelse.
Betyg 4
2015-03-24 12:19
Efter den fantastiska Brobyggarna så kommer vi till Dandy som jag inte alls tyckte var lika bra, lite kändes intressant med boken, men samtidigt så läste jag väldigt långt i boken, men tillslut så pallade jag inte mera av bokens handling. Tråkig, ointressant och jobbig, där har du den här boken.
Betyg 2
2015-10-21 10:55
Det som roar i romanen är tidsskildringen. Här dyker många av den tidens kändisar upp. Med hjälp av Google och Guillou lär jag mig en del skvaller. Kul för en anglofil.
Betyg 3
2016-02-11 11:18
Började med att läsa Brobyggarna vilken jag tyckte var bra, men
vad har nu hänt med Guillou ? Detta måste vara en av dom tråkigaste böcker jag läst. Jag har nu kämpat igenom 250 sidor med förhoppning
att det måste väl snart bli bättre, men inget händer.Nu ger jag upp. Orkar inte läsa mer.
Tänkte ge en svag 2:a men jag är så besviken i skrivande stund, så det blir en 1:a
Betyg 1
2017-12-23 23:02
Em för mig totalt ointressant och tråkig bok. En massa konsthistorier och relationesproblem mellan ointressanta personer.
Betyg 1
2018-01-13 12:52
Detta är bok nummer två i Guillous 1900-talssvit. Berättelsen handlar om bror nummer tre: Sverre. Sverre flyr från Tyskland till England 1901 och lever där fram till 1919 som homosexuell.
Boken har inte samma "flyt", som Brobyggarna, men är absolut läsvärd. Gullou skildrar Europa i början på 1900-talet och gör det på ett insiktsfullt och lyhört sätt.
Jag ser fram emot att läsa de övriga böckerna i serien.
Förresten, så tror jag inte att Guillou är så förtjust i England och engelsmän!!!
Betyg 3
2021-01-14 00:18
Om detta vore en helt fristående roman om välstående bohemiska gentlemän i det unga 1900-talets England så skulle jag nog varit imponerad. Nu är det ju en fortsättning i Guillous bokserie och i skuggan av Brobyggarna faller den ganska platt.

När man förväntar sig ett dynamiskt och lärorikt äventyr kommer en djupdykning i konst och kultur. Jag förstår inte att Guillou kunde motstå frestelsen att väva ihop brödernas händelser på ett bättre sätt.

Hur som helst är det mer jordnära och mer realistiskt än föregångaren. Gott så, jag ser fram emot nästa.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Dandy
Liknande böcker:
En vilsen själ
 G. Redin
Ensam i världen
 M. Sandemo
Nickelpojkarna
 C. Whitehead
Aldrig ensam
 Å. Hellberg
De ofrälsta
 R. Harris
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
Bara en mor
 R. Jacobsen
Beskyddaren
 S. Scarrow