bokrecensioner boktips

I nationens intresse

Författare: Jan Guillou
Genre: Deckare
Ämnesord: politik, mord, spänning
Utgivningsår: 1988
ISBN: 9789164201447


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

På den svenska ambasaden i Kairo står plötsligt den sovjetiske viceamiralen Gennadij Alexadrovitj Koskov, chef för hemliga sovjetiska operationer i Östersjön, även inom Sveriges gränser - och han vill hoppa av!
En officer av sådan rang har aldrig tidigare varit beredd att hoppa av till Sverige och den uppkomna situationen är således något helt nytt för de svenska myndigheterna.
Givetvis förstår man, att det är av yttersta betydelse att föra hem Koskov till Sverige så fort som möjligt. Men man förstår också, att ryssarna kommer att göra allt som står i deras makt för att förhindra att så sker.
Uppdraget att föra Koskov från Kairo till Stockholm kan naturligtvis bara anförtros åt en man - Carl Gustaf Gilbert Hamilton, alias Coq Rouge.

Utdrag ur boken:
Det första de två diplomaterna måste förstå var att situationen var farlig. De måste också förstå att persoliga motsättningar var fullständigt betydelselösa i perspektv av vad som höll på att hända. De skulle själva inte få veta hur och när den avgörande förflyttningen skulle gå till och det var inte av misstroende, det var av säkerhetsskäl.
Ambasadören avbröt irriterat. Vad var egentligen skillnaden?
Carl förklarade att läget helt enkelt var det att sånär som på ett direkt flygbombardemang av ambassadbyggnaden - och det var närmast transporttekniska problem som omöjliggjorde den risken - så kunde man vänta sig vad som helst från ryssarna. Det vill säga om de visste var deras kamrat befann sig.

Medelbetyg: 3,24 (17 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av I nationens intresse :
2006-02-07 22:35
Bra. Varken mer eller mindre.
Betyg 3
2006-11-06 03:29
(Ljudboken)

Genom en inövad överlevnadsreflex dödar Hamilton en oskyldig kvinna. För honom blir detta droppen. Det välkomna slutet. Om han vill överleva känslomässigt och moraliskt måste han sluta som Svenska nationens mördare och börja ett normalt liv. Därför vill han också dömas för sitt brott och ta sitt straff.
Den Svenska nationen vill dock annorlunda. Hamilton behövs. En högt uppsatt sovjetisk underrättelseofficer vill hoppa av till väst och har valt Sverige som sin första destination. Han befinner sig i Kairo och behöver tas oskadd till Sverige.

Hamilton gör detta och förväntar sig sedan att bli entledigad och dömd. Men det som underrättelseofficern har att berätta kräver att Hamilton - i nationens intresse - inte ställs inför rätta utan ger sig ut på ett nytt uppdrag.

I tredje boken i Hamiltonserien blir hans sår djupare. Carl finner sig själv vara en instinktiv mördare, utom kontroll för honom själv. Gamla spöken och sår får sällskap av nya och hans rader av flera internationella militära utmärkelser fungerar inte ett ögonblick som plåster på såren.

"I nationens intresse" tar tydligt upp problematiken som intresserar mig i bokserien. Hur mycket är man redo att offra för "nationens bästa"? Hur många lagar - juridiska och moraliska - är brytbara för att försvara desamma. Hamiltons gräns nås i den här boken. Men han tvingas att passera den och får betala för det.

I samtliga ljudböcker om Hamilton har Jan Guillou läst in ett efterord som förklarar det Sverige som gett upphov och idé till respektive bok. Och till denna bok presenterar han ett par intressanta kurriosa. På 70 -talet blev Jan skjutjärnsjournalisten med hela Sverige när han avslöjade IB-affären. Sedermera blev han - mot all trolighet - god vän med IB:s chef Birger Elmér. Denne står för mycket förstahandsinformation som ligger till grund för Hamiltonböckerna. Och den situation som uppstår i "I nationens intresse" - att direkt grova brott sopas under mattan för att värna om nationens intressen - är inte alls är något fantastiskt och ovanligt.
Det ger en extra dimenssion att läsa Hamiltonböckerna när man vet att mycket av det är sant - men man vet inte vad och hur mycket.

Tomas Bolme har i tredje boken hittat formen och får nu visa upp sina färdigheter i dialekter då han levererar både finlandssvenska och öskötska på ett trovärdigt sätt.

Betyg 3
2007-02-13 17:05
helt ok bok men kan inte slåss med de bästa i serien.
Betyg 3
2007-05-21 21:30
Sträckläste samtliga i nian/ettan. Spännande då, både det James Bond-mässiga och det politiska snacket/satiren. Knappast högaktuella ens då (00-01). Medioker litteratur givetvis, men 5000 sidor schysst politisk pojkspänning. Minns att jag gillade "Den demokratiske terroristen".
Betyg 2
2008-02-03 14:27
Ganska bra bok i Hamiltonserien. Inte samma klass som de tidigare böckerna, och det här blir lite väl overkligt även för att vara Hamilton.
Betyg 3
2008-04-05 21:13
Alltid kul att läsa böcker av Guillou. Den mannen är skärpt.

Hans böcker är rätt så mycket rakt på sak och inte så mycket känslor. Helt OK bara man är beredd på det så.
Betyg 3
2009-01-18 19:48
Den här var lite seg tyckte jag. Den var inte samma stuns i berättelsen som i de andra Hamilton-böckerna jag läst. Ändå är den helt klart läsvärd. En svag trea.
Betyg 3
2009-07-03 19:02
Återigen en bra Hamilton bok.
Betyg 3
2011-07-16 12:37
Jag föredrar de första böckerna om Hamilton. Utan att de senare inte är läsvärda. "I nationens intresse" är den jag tycker är bäst. Den har en bra intrig och det är spännande och fullt av rak action. Beskrivningen av hur Hamilton och senare hans närmaste män dyker i skärgården hör till toppen i hela romansviten. Till skilnad från andra skribenter tycker jag inte det finns något segt parti i boken. Tvärt om.
Betyg 4
2011-08-04 00:21
Stundtals mycket bra och stundtals lite sådär. Intressant att de två nya rekryterna introduceras.
Betyg 3
2013-05-22 10:10
bra Bok !
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till I nationens intresse
Liknande böcker:
Dödsmärkt
 P. James
Pistolen
 b. rai
Det trettonde fallet
 Å. Edwardson
Ökenstjärna
 M. Connelly
Hellre vara djävulen
 I. Rankin
Helgon eller syndare
 I. Rankin
Fädernas missgärningar
 Å. Larsson
Den tysta fågeln
 P. Mohlin
Fruset guld
 C. Börjlind