bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
1968
Arvet efter Arn
Att inte vilja se
Blå stjärnan
Brobyggarna
Coq Rouge
Dandy
De som dödar drömmar s..
Den andra dödssynden
Den demokratiske terro..
Den enda segern
Den hedervärde mördaren
En medborgare höjd öve..
Fiendens fiende
Gudarnas berg
Hamlon
Häxornas försvarare
I hennes majestäts tjänst
I nationens intresse
Ingen mans land
Justitiemord
Madame Terror
Mellan rött och svart
Men inte om det gäller..
Ondskan
Liknande böcker:
Lösning i London
 L. Deighton
Nattviol
 N. Leavy
Den yttersta rättvisan
 D. Öhrlund
Jungfrustenen
 M. Mortimer
Nattens vittne
 H. Kritz
Ett steg för långt
 F. Faulkner
Spring för livet!
 G. Dahl
Dunkelt förebud
 L. Weström
Doft av ondska
 A. Rambach
Clara
 J. Lönnaeus

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerFienden inom oss

 
Författare: Jan Guillou
Genre: Thriller
Ämnesord: filosofi, krig, politik, historia, kultur, spänning
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9164202429
 
Spänning:  5
Romantik:  2
Humor:  4
Lärorik:  8
Sorglig:  5

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


"Klockan tre på morgonen gör säkerhetspolisen och terroristpolisen tillslag mot ett antal familjer i en Stockholmsförort. Ett femtiotal personer grips och transporteras bort. De gripna får ingen vetskap om vad de är misstänkta för. Men nästa dag exploderar nyheten att "al-Qaida i Sverige" har oskadliggjorts och att landet räddats från den största katastrofen någonsin. Nio personer häktas som terrorister och därefter utbryter den stora tystnaden. Ingen vet vad som sker i polisutredningen. Polisintendent Eva Johnsén-Tanguy, som är förhörsexpert på Ekobrottsmyndigheten, får till sin förvåning ett helt nytt jobb, att leda förhören med de misstänkta terroristerna. Därmed förändras hennes liv, bland annat innebär det att vänskapen med journalisten Erik Ponti utsätts för svåra slitningar. I kriget mot terrorismen hamnar Eva Johnsén-Tanguy och Erik Ponti på helt olika sidor.
Jan Guillou gör i romanen Fienden inom oss upp med de lagar som sägs vara avsedda att skydda demokratin men som skadar den betydligt mer än terrorismen gör. " (bokus)

Medelbetyg: 3,09 (11 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Fienden inom oss :


dsebbe 2008-01-01 21:02
en mycket bra bok med eva Johnsén-Tanguy som huvudperson, intrigen är mycket välbyggd och samhällskritiken passar guillous stil. säpos snedvridna terroristjakt fortsätter och boken är kanke lika intressant för en ny guillouläsare som för en inbiten.
4 nästan 5
Betyg 4

helix 2008-03-07 08:51
I "Fienden inom oss" skildrar Guillou som vanligt ett "nästan-sant" förlopp. Den här gången har han koncentrerat sig kring terroristskräcken som spridit sig över världen sedan 11:e september. Han vill visa oss vad som kan hända om vi inte tänker om, och slutar se varje muslim (eller person som ser ut att vara muslim) som terrorist.
Men det lyfter inte. Kanske predikar han i mitt fall för för redan frälsta. Eller så är det helt enkelt inte tillräckligt bra. Det känns ganska styltigt långa perioder (med riktigt intressanta passager däremellan), och personporträtten är ofantligt platta. Oftast när det handlar om Ewa och Pierres privatliv och sociala kontakter tänker man: "Bort det, driv huvudhandlingen framåt istället". Precis som var fallet med Carl Hamiltons privata eskapader i Coq rouge-serien samt Arn och Cecilias samliv.
Sammanfattningsvis tycker jag inte "Fienden inom oss" är sensationell nog, jag tycker inte Guillou är elak nog mot politiker och polis och huvudpersonerna som porträtteras känns ointressanta.

(Det skulle vara kul om Janne skrev den där boken som ges ut av Pontis gamla internatpolare Pierre Tanguy, om hans liv som officer i Främlingslegionen.)
Betyg 3

Ninni_1960 2008-03-13 13:31
Det här skulle ha kunnat hända. Liksom boken "Tjuvarnas marknad" ligger handlingen nära vårt samhälle. Den här gången visar Jan Guillou oss att varje muslim inte är terrorist. Polisintendent Eva Johnsén-Tanguy och journalisten Erik Ponti jobbar båda för att få fram sanningen men på olika sidor vilket ställer till en del jobbiga situationer i deras privata vänskap.
Säkerhetspolisen framstår, i vanlig ordning av Guillou, som ett gäng poliser med förutfattade åsikter som gör allt för att få fast "skurkarna" trots bristande bevis.
Jag gillar jag Guillous sätt att skriva och beskriva de olika sidorna även om det ibland blir lite segt. Det gör detsamma om han skriver om militärer med specialistkompetenser, riddare, tjuvaktiga överklassungar eller muslimer så känns boken så nära en sanning så den skulle kunna vara sann. Så när nästa bok av Jan Guillou kommer ut så försöker jag få tag i den så fort som möjligt.
Betyg 3

Bjorn30 2008-09-27 23:39
Ja trots mitt kanske högerperspektiv tror jag mig förstå vad Janne vill ha sagt med den här boken. Emellertid ogillar jag att han använder Martin Niemöllers citat i början av boken.

Jag tror ingen inte ens George W Bush vill utsätta muslimerna för samma medvetna utrotningspolitik som Hitler gjorde under Tredje Riket.
Lågvattenmärke..
Betyg 1

poby 2009-08-25 20:09
En makaber bok. Den behandlar "terrorism" i Sverige. Guillou verkar ha skrivit en helt vansinnig bok. S k terrorister arresteras i Sverige av säkerhetspolisen. Det blir en absurd rättegång, helt mörklagd av polisen. Våldet sprider sig i vårt land och hotar den vanlige svensken.
Boken dryper av ironi och kritik av rättssamhället. Guillou fullständigt krossar vår dröm om den svenska modellen.
Det allra värsta med boken är att Gullou troligtvis har helt rätt i sin kritik.Vi är på väg in i ett mycket farligt och mörkt samhälle.
Läs boken. Den är BRA!
Betyg 4

tetris 2009-09-12 18:05
Nej, även om jag gillar Guillous böcker så var den här ingen av hans bättre. Jag tyckte att det var jobbigt att följa tre parallella utredningar samtidigt och hålla reda på alla namn. Dessutom fick han inte till "knorren" på slutet så att man kände att det gav något att ha kämpat sig igenom boken. Ok bok, men inte mer.
Betyg 3

henkepenk 2011-07-20 15:58
Ok
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Fienden inom oss


  Köp boken som film på cdon: