bokrecensioner boktips

De som dödar drömmar sover aldrig

Författare: Jan Guillou
Genre: Historisk roman
Ämnesord: politik, historia
Utgivningsår: 2018
ISBN: 9789164205827


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 3 (5 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av De som dödar drömmar sover aldrig :
2018-11-20 19:27
Del åtta i serien. Boken är väl helt ok men aningen för politisk i min smak. Kommunismen och vänstern i alla dessa former hyllas och lyfts fram. Intressant om IB affären. Expressen Sveriges slasktidning nummer ett får välförtjänt stryk i boken. Finns väl knappast någon tidning som hängt ut fler människor. Boken ger en bra inblick i det tidiga 70-talet.
Betyg 3
2020-07-21 11:35
Jan Guillous åttonde bok om familjen Lauritzen handlar om Eric Letang, med den dubbla utsiktspunkten som vänsteraktivist i Palestinagrupperna, och ung jurist hos kändisadvokaten Henning Sjöstrand. Det intressanta med boken är att man tar upp IB affären som var en stor inrikespolitisk skandal i början av 1970-talet. Det som gör att boken inte blir lika intressant som de föregående böckerna är att kommunismen och vänstern lyfts fram och hyllas.
Expressen Sveriges största tidning som hängt ut åtskilliga människor får i boken ett välförtjänt stryk.
En bok som ger bra inblick över det tidiga 1970-talet.
Betyg 3
2020-11-30 19:28
De som dödar drömmar sover aldrig är åttonde delen i Jan Guillous romansvit Det stora århundradet. Nu är det 70-tal. Vänstervågen från 1968 ter sig närmast som en idyll jämfört med det krig som håller på att växa fram mellan Europas säkerhetstjänster och en alltmer splittrad vänsterrörelse. Det blir bokstavligen en fråga om liv eller död. Eric Letang arbetar på dagarna som biträdande jurist på Henning Sjöstrands famösa advokatbyrå. Men på nätterna och fritiden ingår han i en hemlig säkerhetstjänst inom den väster som försöker organisera försvaret mot en hela tiden aggressivare statlig fiende. Hans stora kärlek är verksam som advokat i Hamburg medan klimatet hårdnar och hon får uppleva hur hennes vänner undan för undan fängslas eller dödas. I Sverige arbetar statens hemliga agenter efter västtysk förebild för att försöka provocera fram en öppen konfrontation mellan "terrorister" och staten. För den motståndsrörelse där Eric Letang ingår blir det en katt- och råttalek i ett allt farligare spel. Samtidigt som släkten Lauritzen växer och en ny generation föds.

Detta är en bra roman. Spännande och intressant. Vi får både en inblick i svensk och utländsk terroristbekämpning på 1970-talet och de roller som media kom att inta. Och samtidigt följer vi familjen Lauritzen, även om familjen spelar en mindre roll i den här boken än de tidigare. Det är i vart fall min upplevelse.

Samtidigt finns det saker som skaver. Precis som i den föregående delen, 1968, har Guillou haft lite svårt med enkel faktakoll. När han nämner ett besök av det norska kronprinsparet Harald och Märta på 1930-talet så blir jag irriterad. Kronprinsen hette Olav.

Men det som framför allt stör mig är att grundberättelsen har fått ge vika för att istället låta författaren själv ta en allt större plats i den egna boken. Det är Jan Guillous engagemang för FNL och PFLP som får ett större utrymme, men framför allt avslöjandet av IB-affären. Där är Guillous alter ego Erik Ponti som avslöjar att försvarsmakten och det socialdemokratiska partiet hade en särskild säkerhetstjänst som spionerade på svenska medborgare. Här blir författaren så överförtjust i att få berätta vilken stor roll han spelade i detta att han börjar fabulera för att få historien att växa ytterligare. Han påstår att justitieministern tvingades avgå, vilket är ren lögn. Lennart Geijer satt som justitieminister till 1976, då den socialdemokratiska regeringen röstades bort. Guillou hade ingen som helst roll i att Geijer då slutade som statsråd. Han påstår vidare att åklagarmyndigheten blev tvungen att lägga ner spionåtalet mot Erik Ponti (det vill säga Guillou själv) och övriga medåtalade. Men sanningen är ju att hovrätten dömde Guillou till tio månaders fängelse.

En författare har förvisso friheten att skapa en fiktiv historia. Det kan komma ödlemonster från yttre rymden om så skulle vara. Men när man väljer att beskriva faktiska händelser i svensk nutidshistoria, då borde man hålla sig för god för rena lögner.

Läs gärna boken, för den är intressant och för all del välskriven. Men var beredd på att författaren till en del har trängt undan verkligheten för att kunna få ge fullt utlopp för de egna politiska åsikterna och för att låta den egna personen framstå i en skimrande dager.
Betyg 3
2022-01-22 22:01
Del åtta av tio och bokserien går allt mer på repeat. Guillou skildrar 70-talet genom den slätstrukne advokaten Eric Letang. Det blir mycket vänsterpolitik och IB-affären tar mycket plats.

Jag är fortfarande förtjust i projektet och följer gärna Lauritzens släkt genom århundradet men det blir i torraste laget. Fokus nu nästan enbart på Eric och det stör, det finns ju flera färgstarka karaktärer att utnyttja. Johanne är med alldeles för lite.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till De som dödar drömmar sover aldrig
Liknande böcker:
En vilsen själ
 G. Redin
Ensam i världen
 M. Sandemo
Nickelpojkarna
 C. Whitehead
Aldrig ensam
 Å. Hellberg
De ofrälsta
 R. Harris
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
Bara en mor
 R. Jacobsen
Beskyddaren
 S. Scarrow
Atens beskyddare
 C. Iggulden