bokrecensioner boktips

Blå stjärnan

Författare: Jan Guillou
Genre: Roman
Ämnesord: krig, historia, spänning
Utgivningsår: 2015
ISBN: 9789164204554


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Utanför Sveriges gränser dånar den världsbrand som med tiden kommer att kallas andra världskriget. Konflikten skär djupt in i familjen Lauritzen där den äldste brodern Lauritz varken vill se eller förstå vad som händer.
För hans två döttrar Johanne och Rosa är perspektivet och moralen den rakt motsatta. Rosa är anställd inom den legala militära underrättelsetjänsten. Hon kommer därmed att tillhöra den lilla krets i det svenska samhället som vet mest om kriget. Johanne, som redan i början av kriget arbetade som kurir åt den norska Hjemmefronten, är närmast förutbestämd att hamna i Stockholms illegala värld av spioneri, svek och förräderi eftersom hon rekryterats av den brittiska spionoch sabotageorganisationen, SOE. Inom kort befordrad till kaptens grad i den brittiska armén kommer hon att hamna i strid med såväl SS-styrkor i Norge som tyska gränsvakter när den största och viktigaste operationen närmar sig: att rädda Norges judar på flykt undan Förintelsen.
Britternas kodnamn för Johanne Lauritzen är Blå stjärnan.

Jan Guillou gör den här gången ett gästspel i sitt specialområde spionromanen.
Jan Guillous romansvit Det stora århundradet är en berättelse om 1900-talet mänsklighetens största, grymmaste och blodigaste århundrade. Hittills har Brobyggarna, Dandy, Mellan rött och svart samt Att inte vilja se utkommit
Medelbetyg: 4,12 (8 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Blå stjärnan :
2015-10-28 06:26
Här återvänder Guillou till sin gamla genre spionroman. Bra och spännande bok med en kvinnlig Carl Hamilton.
Betyg 4
2015-11-09 14:44
En historisk roman med många plus. Välskriven och underhållande. Har inte läst något tidigare om "spioneriet" i Sverige under denna tid. Mycket roande att han placerar in den tidens kändisar i handlingen. Jag förstår att det ligger ett enormt forskningsarbete bakom romanen. Stockholm, Saltis och Sandhamn är också lite av mammas gata för mig. Högsta betyg.
Betyg 5
2015-12-28 10:12
En bra spionbok !
Betyg 4
2017-07-30 22:29
Blå Stjärnan är en spännande och underhållande roman. Huvudpersonen i boken är Johanne Lauritzen. En kvinnlig Carl Hamilton.
En bra spionroman.
Betyg 4
2018-03-21 11:06
Bra historisk roman om norska motståndesrörelsen och svenska spioneriet under andra världskriget. Handlingen är delvis i tiden parallell med förra boken i serien: Att inte vilja se, denna gång med familjen Lauritzens döttrar som huvudpersoner.


Betyg 5
2018-04-16 09:22
Den 5:e boken i Guillous serie om 1900-talet.
Ännu en spännande och välskriven bok. Den handlar om Lauritz två döttrar och deras liv under andra världskriget. Båda blir inblandade i det politiska spelet i Sverige under kriget.
Betyg 4
2021-04-30 19:34
Denna femte bok har det mesta som den fjärde saknade, nämligen påtaglig spänning. Andra världskriget har ju en uppsjö av intrikata vinklar och den här gången tar Guillou tillfället i akt.

Fokus denna gång på Johanne som tillhör den norska motståndsrörelsen och hjälper den svenska underrättelsetjänsten att spionera på tyskarna. Det är riktigt bra! Snyggt efterord av författaren där han erkände att mycket är lånat och hyllade ursprungsverken.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Blå stjärnan
Liknande böcker:
Stormberget
 L. Marklund
En vilsen själ
 G. Redin
Huset Versace
 D. Ball
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Röd som rubinen
 V. Andrews
Ensam i världen
 M. Sandemo
Staden sover
 M. Lang
Nickelpojkarna
 C. Whitehead
En saga
 S. King
De stora spåren
 H. Innes