bokrecensioner boktips

Dollar

Författare: Lee Child
Genre: Deckare
Utgivningsår: 2001
ISBN: 9132325983


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

När Jack Reacher, f.d. militärpolis, hoppar av Greyhoundbussen i en sömnig liten håla i Georgia, USA har han inga planer på att stanna. Men inom loppet av en timme har han gripits och kastats i fängelse, misstänkt för mord. Reacher är den ende främlingen i stan och det första mordet som inträffat i Margrave på trettio år sätts omedelbart i samband med honom.
Men Reacher är ingen vanlig lösdrivare. Långa, tuffa år som militärpolis har format hans psyke och kropp och tränat honom att tänka snabbt och handla ännu snabbare.
När så rykten och detaljer om den skoningslösa konspiration som ligger bakom mordet börjar läcka ut, sprider sig paniken och händelseutvecklingen tycks okontrollerbar. Snart blir det också allt mer uppenbart för gärningsmännen att Jack Reacher är en livsfarlig motståndare.
Medelbetyg: 3,86 (14 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Dollar :
2004-10-27 19:26
Det här är den tredje boken jag läser av Lee Child. Och jag blev inte besviken, det här är en riktig hårdkokt deckare. Mycket bra !
Betyg 4
2006-02-04 12:50
Om du har tröttnat på hunsade och ibland försupna huvudpersoner är Jack Reacher något för dig. Han är 1.92 cm lång, ser bra ut, ytterst muskulös och vältränad, en av de skarpaste skyttarna i USA, mycket intelligent och sympatisk trots att han slår ihjäl ett antal figurer i varje bok. Men det är bara skurkar. Bra va? Han är ungkarl och detta trots att han får ihop det med toppenbrudar på slutet (jag har dock inte läst alla böckerna ännu).
Att Jack inte blir ihjälskjuten eller på annat sätt dödad på cirka var tjugonde sida vittnar om att bovarna är osedvanligt korkade men framförallt om att författaren vill ha tillbaka sin guldkalv i nästa bok.
MEN! Om du inte har krav på att boken skall vara bildande (utom beträffande kunskaper om olika slags eldvapen) och inte utveckla dig på annat sätt, men har krav på spänning och underhållning, då skall du läsa den (och även nästkommande "Gisslan"). För det går undan!
Och visst är det skönt att veta att hur misshandlad Jack än blir, så är han tillbaka, frisk och nyter i "Gisslan" för att leverera ytterligare en fet dollarcheck till Lee Child. Och jag skall bidraga till detta genom att läsa allihop
Det får bli en fyra men det gäller förstås i jämförelse med liknande förströelseitteratur!

Noteringar:
Originalets titel är "Killing Floor".
30 besökare på engelska Amazons hemsida har bedömt den och givit den 4,4 poäng av 5 möjliga.
Betyg 4
2006-03-04 10:31
Boken håller ett högt tempo från början till slutet.lätt läst och svår att lägga ifrån sig, sträckläsarbok.....men jag tycker boken ändå fattas den riktiga spänningen som en riktig bra thriller bör ha....... en STARK 3:a
Betyg 3
2006-06-07 12:17
Denna bok är utan tvekan den bästa bok jag har läst. Jag har nu börjat läsa boken Gisslan av samma författare och är riktigt nöjd med den också.
Betyg 5
2008-11-10 21:35
Himla bra bok.
Det här är en riktig thriller!
Läs den.
Betyg 4
2010-10-02 10:10
Riktigt bra bok!

-----

Läs Reacher böckerna i rätt ordning.
Betyg 4
2010-10-30 16:07
En typisk Childbok. Detta är debuten och den är lite mer livfull än många av efterföljarna. Child skriver bra redan här, men problematiken är hans återkommande stereotyper och bristen på logik. Men bortser man från alla orimligheter är det rätt underhållande.

Vill ni ha spänning rekommenderar jag istället Harlan Coben. Vill ni ha kvalitet rekommenderar jag Michael Connelly och Stieg Larsson - förstås.
Betyg 2
2011-08-02 23:40
Jack Reacher är ohotad etta i min lista över favoritkaraktärer.
Tänk dig en man med James Bonds mångsidighet, Dirty Harrys hårdhet och Rambos fysik och militära kunskap. Då får du en skaplig bild av den hårdkokte vagabonden Jack Reacher. Vilken kille.

Dollar är den första boken och det är logiskt att den banade väg för många fler. Historien rivstartar och ökar sedan intensiteten för att avsluta med en final värd namnet. En i stora drag felfri spänningsroman.

Det tycker antagligen inte litterära förstå-sig-påare men sett till grabbig underhållning håller den yttersta världsklass. Tar du dig an boken med en väl tilltagen nypa salt utlovar jag mycket skön läsning.

Detta borde vara något för Hollywood.
Betyg 5
2011-12-21 21:52
Min första Childbok. Gillade den hårdkokta stilen och huvudpersonens lakoniska James Bond-stil. Det var måttligt spännande, men bitvis aningen segt.Inte alltid så trovärdigt men storyn höll bra ihop. Kanske jag tar mig an någon av uppföljarna efter en tid.
Betyg 3
2012-04-11 16:57
Gillar man denna stil är denna bra !
Betyg 4
2014-04-23 12:06
Klart underhållande bok med första mötet med den minnesvärda karaktären Jack Reacher.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Dollar
Liknande böcker:
Mord på Allhelgonadagen
 A. Christie
Havsörnens skrik
 K. Smirnoff
Dödsmärkt
 P. James
Pistolen
 b. rai
Dött vatten
 A. Cleeves
Avslöjerskan
 S. Isaacs
Amason
 M. Kallentoft
Onda drömmar
 A. Jansson
Bakom blå ögon
 R. Ivener