bokrecensioner boktips

Tjuvarnas marknad

Författare: Jan Guillou
Genre: Roman
Ämnesord: politik, psykologi, kärlek, spänning, girighet, brott, pengar
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9164201325


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Stockholm drabbas av en rad ovanliga men mästerliga inbrott. De synnerligen initierade tjuvarna stjäl endast extremt värdefulla föremål. Samtidigt som polisutredningen pågår lever Henric Gundell ett bekymmerslöst liv bakom stängda dörrar i en diskret direktionskorridor. Hans tillvaro har mer och mer kommit att handla om troféer. Både när det gäller djur, men även pengar, några hundratals miljoner i bonus hit och några miljoner i pension dit. Till sin förvåning hamnar han också till slut uthängd på Tjuvarnas marknad.

Utdrag ur boken:
Ur polisförhör med Gundell Junior:
''Äh, skärp dig förfan! Vet ni vilka vi är! Min farsa är Henric Gundell, han har advokater som äter såna som dej till frukost. Och hur jävla illa du än tycker om det lilla snuten så är vi faktiskt rika. Rent ut och utan några försköningar men så jävla illa ligger det faktiskt till.''

Medelbetyg: 3,25 (20 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Tjuvarnas marknad :
2004-10-23 09:15
Guillou har skrivit en mycket aktuell och intressant bok om samhällets orättvisor i makteliten. Han beskriver "det rika" jetsetfolket och de oerhört bortskämda och kändisfixerade ungdomarna som boken i huvudsak kretsar kring. Målet för människorna i boken är att roffa åt sig så mycket pengar som möjligt med minsta möjliga insats och det fungerar ett tag tills allt rämnar. Polisintendent Ewa Johnsén blir satt att utreda en rad inbrott hos de rikaste av rika, med vinkällare och konst för åtskilliga miljoner, och under utredningens gång börjar bevisningen alltmer peka mot "bratsen" själva som verkligen inte har någon anledning att stjäla. Eller?
Betyg 5
2005-01-07 05:27
Guillou är ingen stor författare, men en stor journalist. Men det är en rolig spark i skrevet på den tärande klassen.
Och det är alltid kul när parasiterna krälar i skiten!
Stor litteratur är det inte! Men det är ju heller inte Guillous mening.
Ps. En tid efter att jag läst boken, så tog godsägaren och sosseledaren och statsministern Göran Persson jägarexamen. Allt enligt bokens instruktioner. Undrar om Göran också köpt en komplett engelsk vinkällare inklusive montering av densamme? Arbetarrörelsens STORE ledare har visat vilka han räknar som sina likar.
Lämpligt namn på hans gods: FOLKHEMMET.
Betyg 2
2005-02-04 07:47
Jag var välvilligt inställd till den här boken från början men blev tyvärr besviken. Den var så kantigt skriven och jag förstod aldrig meningen med boken (mer än klanket på överklassen). Den var skriven som en slags deckare, eller i varje fall skulle man hitta de misstänkta till brott, men inte var den speciellt spännande eller intrigerande. Jag blev inte ett dugg intresserad av hur det skulle gå.

Och snälla - den patetiska kärleks-/solskenshistorien som Guillou vävde in i handlingen - den blev ju bara alldeles för plastig och skrattretande...
Betyg 2
2005-03-23 13:33
Guillou ger oss ett stöldmysterium som utspelar sig bland de rikaste i Stockholm. Han passar på att på ett ironiskt sätt beskriva världen dessa "nyrika" befinner sig i. Både de som "kämpat" sig upp och deras barn, som fötts in i rikedomen.
Jag har aldrig befunnit mig i dessa kretsar, men från vad man sett på TV (!) och hört, känns det som författaren bara lite överdriver sina porträtt av dessa företagsledare och deras "brats" till telningar (det ser ju verkligen ut som om de har kammat håret med fläskkotletter). Jag finner det mycket underhållande att läsa.
Vad det gäller kriminalhistorien känns den inte riktigt genomarbetad, den är ganska platt. Platt är fö (som vanligt) Guillous kvinnoporträtt också, det blir inte bättre av att huvudpersonen - polisen - i det här fallet är kvinna.
Betyg 3
2005-11-03 22:34
Hm... lite rolig, men samtidigt... Nog är detta mer av hastverk än hans böcker brukar vara. Lite väl förutsägbar!
Betyg 3
2006-03-04 12:48
Läs den! Den är väl värd att läsa.
Jag Guillous rika beskrivande språk blandat med en kunskap om överklassens nöjen och sätt att resonera, polisens arbete och journalisten Pontis arbetssätt ger en roman fylld med spänning, romantik och humor. Det är alltid en fröjd att läsa Guillous välarbetade böcker. Om det handlar om grevar i underrättelsetjänst, riddare i medeltid eller moderna rikemansgossar som stjäl från sina egna spelar ingen roll, Guillou skriver alltid lika övertygande.
Betyg 4
2006-03-12 00:56
Bra ämne - dålig litterärt.
Betyg 1
2006-04-29 15:22
Boken känns aktuell och är väl skriven, den känns dock som att den saknar det där lilla extra. Det känns lite som en polisdeckare, men är mer som en roman, tycker att man saknar det där "spännande" och medryckande, allt känns mer informativt, sen med små sidospår som jag ibland kan tycka inte går ihop med själva "huvudstoryn" och gör att det ibland känns lite rörigt. Men boken är helt klart värd att läsa ändå och får en trea i betyg av mig.
Betyg 3
2006-08-09 19:33
Helt okej förströelseläsning i min mening. Det värsta är att det bästa med boken är att man sitter och gottar sig i de klichéaktiga beskrivningarna av Stockholms överklass. Själva storyn är rätt tunn, men jag hoppades på en intressant slutkläm. Den kom aldrig och egentligen så trodde jag väl aldrig det heller. Kärlekshistorien kändes osannolik främst av de båda skälen att huvudpersonen precis skiljt sig (typ samma dag!?) och att den plöstligt gav kontakter som var nyttiga för fallet hon just fått. Dessutom så var känsloperspektivet så gott som helt frånvarande i det sammanhanget.
En intressant notis är att en biperson i boken är Eric Ponti, som (om jag minns rätt) är huvudpersonen i Ondskan.
Betyg 3
2006-12-05 23:19
Ok!
Betyg 3
2007-02-12 21:56
inte bland guillous bästa men klart läsvärd
Betyg 3
2008-03-08 16:13
Boken började bra och Guillou har ett njutbart språk.Intrigen är dock på nåt sätt för tunn för att storyn skall bära hela vägen.Halvvägs började intresset att vackla och jag fick skärpa mig för att orka läsa boken till slut.Den tunna historien uppvägs ändå av rätt festliga och parodiska beskrivningar av rika uppkomlingar i dagens Sverige.
Betyg 3
2009-03-25 20:49
Jag hade lånat den här boken av en bekant och efter att ha läst åtskilliga recensioner om boken så hade jag inga höga förväntningar. Det visade sig att boken passade mig som handen i handsken. Jag gillar när "vanliga" sätter dit personer som kan verka "onåbara" och den här boken innehåller ju verkligen det. Det plus att jag gillar sättet Guillou skriver på gör det höga betyget. Slutet var extra roligt och före det tänkte jag sätta fyra, men det blev tillslut en femma.
Betyg 5
2010-02-02 14:23
Guillou är en mycket ojämn författare. Ibland prackar han på läsaren så mycket researchfakta att det blir outhärdligt men i detta fall blajar han bara på med fritt fabulerande och allmänt tyckande. Svajigt och svamligt. En debutant hade inte haft en chans att få detta utgivet.
Betyg 2
2010-03-29 22:19
Den här boken förvånade mig. Jag förväntade mig inte att den skulle vara så välformulerad och bra!
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Tjuvarnas marknad
Liknande böcker:
De ofrälsta
 R. Harris
Gula rosornas bok
 S. Axelzon
Sången om Akilles
 M. Miller
Lajja - Skammen
 T. Nasrin
Fasader
 V. Höglund
Bitterfittan 2
 M. Sveland
Benny älskar baklava
 M. Jisander
Värma händer
 K. Widholm
Kärlekens algoritm
 M. Kallentoft
Lektioner
 I. McEwan