bokrecensioner boktips

Tea-bag

Författare: Henning Mankell
Genre: Roman
Ämnesord: depression, krig, kärlek, kultur, spänning
Utgivningsår: 2002
ISBN: 9789173430128


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

ällning

Jesper Humlin är en av de mest uppburna poeterna i sin generation. Men hans håg står snarare till att få stipendier än en stor läsekrets. Hans dikter är svårgenomträngliga och hans trognaste läsare är en inflyttad kines, som i långa, utförliga brev visar att han inte begripit någonting av dem. Hans förläggare, som alltid tar emot Jesper Humlin på förlaget i sin roddmaskin på väg fram och tillbaka över Östersjön, vill att Jesper ska börja skriva kriminalromaner istället. Därför har han redan meddelat sin säljavdelning att nästa bok blir en deckare och för säkerhets skull också skickat ut ett pressmeddelande om detta. En som redan är igång med sitt deckarskrivande är Humlins 95-åriga mamma (som till vardags försörjer sig på telefonsex). Likaså planerar även Humlins kollega och argaste konkurrent Viktor Leander att skriva en detektivroman. Humlin känner hur hans hittills givna position på den svenska parnassen börjar vackla, men det som får marken att definitivt rämna under honom blir en biblioteksuppläsning, dit ett antal interner bjudits in. Humlins poesi faller dem inte på läppen och uppläsningen slutar i slagsmål och kaos.

Men som bekant är kaos granne med Gud och räddningen för Jesper Humlin blir mötet med invandrarflickan Tea-Bag. Hon har tagit sig illegalt till Sverige och lever här under olika identiteter. Humlin bestämmer sig för att starta en skrivarkurs för Tea-Bag och hennes vänner med baktanken att få en ny ådra till sitt författarskap. Men skrivarkursen blir inte som Humlin tänkt sig och mötet med Tea-Bag mycket mer omvälvande än han någonsin kunnat tänka sig. Tea-Bags språk är alldeles eget och hennes berättelse växer ut till en skakande men samtidigt poetisk skildring av dagens Sverige.


Utdrag ur boken:
Jesper Humlin blev genast på sin vakt. När han lät blicken glida över publiken upptäckte han också några människor med mörk hudfärg som satt tillsammans. Gruppen invandrare tillhörde inte hans trognaste läsare. Frånsett en kines som bodde i Haparanda och ständigt skrev långa brev med omständliga och helt igenom felaktiga analyser av hans dikter , hade Jesper Humlin aldrig haft någon särskild kontakt med dem som kallades de nya svenskar . Men här i Mölndal satt några representanter för denna oklart definierad grupp medborgare, alla dessutom relativt unga.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Tea-bag :
2015-09-02 06:22
Tea-bag har jätte bra personlighets skildringar, vilket gör att historien som redan är bra blir ännu bättre. Jag vill lära känna dessa personer, få veta hur de har levt och hur det kommer gå för de. Henning Mankell skriver med humör, bokens huvudkaraktär poeten Jesper Humlin är otursförföljd och det är med ett leende på läpparna som jag följer hans öde i boken.
En bok som fångade mig från första sidan.
Läs den ! Det är en vacker bok som berör.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Tea-bag
Liknande böcker:
Årsboken
 S. Karlsson
Två systrar
 J. Bengtsson
Eldsjäl
 A. Åhman
Stormberget
 L. Marklund
En vilsen själ
 G. Redin
Huset Versace
 D. Ball
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Ett år
 E. Flygare Carlén