bokrecensioner boktips

Pyramiden

Författare: Henning Mankell
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, spänning
ISBN: 9173247790


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Mossby strand i gryningen den 11 december 1989. Flygplanet av märket Piper Cherokee slår ner med våldsam kraft och fattar eld. Piloten och hans passagerare dör i samma ögonblick som planet träffar marken.

Kurt Wallander vid polisen i Ystad, som utreder olyckan, konstaterar snart att inget sportplan saknas. Att det måste ha flugit utan tillstånd. En olycka. Men uppenbarligen finns något annat bakom.

Mitt under olycksutredningen kommer ett nattligt larm. En brand har utbrutit i systrarna Eberhardssons sybehörsaffär. Huset är redan övertänt. När Nyberg efteråt undersöker de innebrända systrarnas kroppar gör han en fasansfull upptäckt: båda kranierna har skotthål i nacken. Två gamla damer som sålde sytråd och blixtlås. Avrättade med nackskott. Det är alltför orimligt, tänker Wallander.

Pyramiden är en bok som tar ett steg tillbaka. Historien börjar 1969 när Wallander är en 21-årig patrullerande ordningspolis som en varm försommardag hittar sin granne skjuten. Den slutar 1989 med den dramatiska och gåtfulla titelberättelsen som bland annat innehåller en oefterhärmligt dråplig skildring av mötet mellan Wallander och hans far på en egyptisk polisstation. Däremellan ger den några av de viktigaste nycklarna till personen Wallander. Den berättar om den första tiden med Mona, om mötet med läromästaren Rydberg och hur Wallander börjar förstå att han trots allt kommer att bli en bra kriminalpolis.


Medelbetyg: 2,86 (14 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Pyramiden :
2004-08-15 16:21
jag har läst alla wallander böckerna och jag tycker om dem alla. välskrivna, inte långtråkig och seg, utan riktigt bra deckare! en otroligt skicklig författare! 3+
Betyg 3
2004-09-09 11:15
Pyramiden är den sista boken om Kurt Wallander och den innehåller fem olika berättelser vilka alla utspelas innan 1990 då den allra första Wallander-boken Mördare utan ansikte tar sin början. I förordet förklarar Mankell att ett flertal av hans läsare genom åren hört av sig och undrat hur det hela började, hur såg det ut för Wallander innan romanserien startade. Personligen har jag inte undrat över detta och jag förstår inte heller varför denna bok skrivits. Mankell har utan tvekan uppfyllt sitt syfte med boken men det hela blir tråkigt och ointressant.

Eftersom boken är indelad i fem historier vilka utseplas i olika tider mellan 1969-90 så blir det på korta-noveller-boks vis ganska ytligt. Man får inte följa med Wallander på samma spännande resor som man får i övriga bokserien om honom. Här blir mordgåtan avklarad ganska snabbt parallellt med att man får nån slags förhistoria om hans privatliv. Kanske är det jag som lessnat på att ta del av Wallanders privatliv, hans förhållande med pappan är inte intressant att läsa om längre tycker jag. Näe, det här upplever jag som en onödig bok som inte tillför mig något i mitt eget förhållande till Kurt Wallander.
Betyg 2
2005-03-18 17:26
Böckerna om Wallander och den svenska välfärdstaten i upplösning har funnit trogna läsare i hela Sverige, men även i de andra nordiska länderna (och Tyskland). När Mankell avslutade sin serie med "Brandvägg" höjdes rösterna efter en roman som behandlade Kurt Wallanders ungdomsår och förklarade hans handlande i de senare böckerna. Mankell var inte sen att svara på önskemålen och skrev samman fem längre berättelser om nyckelhändelserna i Kurts liv. Detta blev "Pyramiden". Vi möter 21 årige polisaspiranten som drömmer om att bli kriminalinspektör, vi möter honom några år senare när hans drömmar infriats och han har en fem årig liten dotter. I fem berättelser kommer vi Wallander inpå livet....

Mitt låga betyg är kanske präglat av mitt totala ointresse för Wallanders liv och leverne. Redan när vi möter Wallander som 21 åring är han enligt mig en riktig gnällspik. Mankells eviga målande av det fantastiska svenska vädret "det regnar", gör knappast saken bättre. Själva kriminalintrigerna är annars riktigt bra, men eftersom personen Wallander mest känns som en paria blir boken ett smärre helvete att ta sig igenom. Jag uppskattade verkligen Wallander när serien började, men för varje bok - där huvudpersonen blir allt mer miserabel, började jag tröttna! Om detta är den första bok man läser om Wallander, kan den säkert göra ett mycket gott intryck, men som sista delen i en allt mer trival serie är den minst sagt tråkig. Den får en tvåa.
Betyg 2
2005-08-12 12:12
Jag tycker att den rätt så bra. Om man läst de andra böckerna om Wallander så är det kul att läsa även denna, eftersom den berättar lite mer om honom.
Betyg 3
2006-07-31 18:03
Med denna bok tar vi ett steg tillbaka. Historien börjar 1969, då Wallander är en ung patrullerande ordningspolis. I fem berättelser får vi sen följa Wallander i olika utredningar och nyckelhändelser fram till år 1989.

Pyramiden är den nionde och avslutande boken i serien om Wallander. Den består av fem kortare berättelser vilket gör att Mankells vanliga djup saknas. Korta berättelser har en tendens att bli ytliga...
Betyg 3
2007-02-13 22:08
håller måttet men hamnar i mitten av wallanderserien, välskriven och ger helhet åt kurts historia.
Betyg 3
2007-03-09 12:03
Jo, Wallander är det ju men ingen riktig roman. Tråkig.
Betyg 3
2008-02-04 00:21
Intressant läsning ifall man läst de övriga böckerna i Wallander-serien. I övrigt fyller den ingen övrig funktion.
Betyg 3
2009-03-26 09:56
Den nionde boken om Wallander går tillbaka i historien och är flera små berättelser. Den första av dem är hur Wallander började som kriminalpolis. Hur hans granne tagit sitt liv, som alla trodde från början, men vilket skulle visa sig var ett mord. Wallander har här också precis träffat sin blivande fru Mona som han i första av Wallanderdeckarna, "Mördare utan ansikte", har skilt sig från.
Flera små berättelser leder mig sedan fram till just den första boken.
Kul att läsa om hur allt började.
Betyg 4
2011-08-18 22:26
En novellsamling med noveller av varierande längd.
De här novellerna skall ge svar på frågan. Vad hände med Wallander innan romanserien börjar? Den stora romanserien om Wallander började 1990.
Den längsta novellen är storyn om Pyramiden , där Wallander är nyskild 1989 och det handlar om mord och narkotika. Det är lätt läsning och ganska underhållande.
Betyg 2
2022-12-24 14:26
Går bakåt i tiden med olika historier om Wallander som polis. Den sista berättelsen är den bästa och den som stannar kvar. Boken hade nog vunnit på en fördjupning där.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Pyramiden
Liknande böcker:
Parasiten
 S. Sarenbrant
Dödsmärkt
 P. James
Pistolen
 b. rai
Det trettonde fallet
 Å. Edwardson
Ökenstjärna
 M. Connelly
Hellre vara djävulen
 I. Rankin
Helgon eller syndare
 I. Rankin
Fädernas missgärningar
 Å. Larsson
Den tysta fågeln
 P. Mohlin