bokrecensioner boktips

Vägen till Jerusalem

Författare: Jan Guillou
Genre: Historisk Roman
Ämnesord: Historia, äventyr
ISBN: 9164200337


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Bok 1 i berättelsen om Arn.

Detta är berättelsen om hur Arn, sedan han blivit moderlös, tas om hand av cisterciensermunkarna vid Varnhems kloster och av dem får den yppersta av sin tids andliga och världsliga bildning. Av den väldige broder Guilbert de Beaune lär han sig också hantera båge och svärd som en riddare utan fruktan och tadel. Ty cisterciensermunkarna har förstått att Arn nog inte är ämnad att bli en klosterbroder utan skulle kunna göra mera nytta som en Kristi stridsman och trons försvarare i Det heliga landet. Om dessa planer är emellertid Arn okunnig när han som 17-åring återvänder till fädernegården, där han ofrivilligt dras in i de pågående intrigerna mellan rivaliserande tronpretendenter i ett av maktstrider sönderslitet Sverige.

Vägen till Jerusalem är första delen i en trilogi från korstågstiden.

Utdrag ur boken:
Men det som därefter hände hade ingen man förväntat sig. Den minste av Magnus Folkessons söner, han som kallades munkapojken eller nunnan, lade nu av sig sin mantel, tog av sig hjälmen och sitt svärdsgehäng, drog sitt långa bräckliga svärd och kysste det i det att han framsade en ed som ingen hörde. Sedan korsade han sig och gick långsamt men utan att tveka mot Emund.
Medelbetyg: 3,42 (71 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Vägen till Jerusalem :
2003-10-19 23:01
Detta är första boken i serien om Arn.
Jag tyckte den var bra, det var intressant att läsa och samtidigt fick man en inblick om hur det var i Sverige på den tiden.
Jag hade ganska stora förväntningar på boken och trodde faktitiskt den skulle vara bättre en den var, men boken är klart läsvärd.
Betyg 4
2003-10-20 00:27
Bra och intressant bok, roligt att platserna finns i verkligheten och numera har blivit stora turistmål. När jag läste boken fick jag lust att läsa de övriga två i triologin, men så har det inte blivit än, det finns så mycket bra att läsa.
Betyg 4
2003-11-04 11:05
Som älskare av historiska romaner måste jag nog säga att jag blev något besviken på Guillous bok om Arn.
Han beskriver en tidsepok som är fylld av händelser och som kommer att prägla vår egen framtid...
Historien blir fadd och tidvis ganska intet sägande.
Han har lagt ner åtskilligt tid på "research" och tolkningar, men han räcker liksom inte till...


Tips! För den som verkligen uppskattar "historiska" romaner läs: James. A. Michener!
En författare med många oerhört storslagna böcker, såsom: Frihetens sjö, Polen mm.
Betyg 3
2003-11-25 18:22
Ännu en övermänniska i Hamilton klass. Bra förarbete till boken, men försöker vinna den stora publiken genom att koncentrera hela boken kring en överdriven karaktär, naämligen Arn.
Betyg 2
2003-12-16 09:48
Lille" herr G har lagt ner mycket tid med research för denna bok!
Men jag tycker nog inte att han når fram med historien! Lite för präktig!
En Hamilton i riddarskrud, månne?


Betyg 2
2004-01-03 23:58
Denna bok får nog ses som en fictionroman snarare än en historisk
skildring av tiden i Sverige då händelsen utspelar sig.
För mig ter det sig som en romantisering av riddare och deras ordnar.
Om sanningen ska fram har det aldrig funnits några korsriddare i norden, det var främst riddare, då mest adelsmän från Italien, Frankrike, Spanien, Flandern och i viss mån Tyskland som av påven ombads att taga korset och fara till det heliga landet (Palestina).

Det fanns dock ett fåtal män ifrån norden som av påven ombads att
fara österut till de baltiska länderna, men detta skadde inte i organiserad form.
Betyg 2
2004-03-07 23:27
Jag fastnade hårt i triologin om Arn. Tyckte böckerna var bra och historiskt allmänbildande, även om just att förmedla historiekunskaper inte är deras huvudsyfte. Tyvärr så är ju Arn ännu en superhjältekaraktär i Guillous radda av dylika... Fast det är lite det som gör boken bra. ;)
Betyg 4
2004-03-14 14:29
Bästa boken i trilogin. Spännande att följa Arn trots att han är lite av en övermänniska.
Betyg 4
2004-04-13 13:44
Bättre än jag hade förväntat mej.
Betyg 4
2004-04-24 15:54
Boken är riktigt intressant. Kul att lära sig rätt mycket historia på samma gång. Man fattar genast tycke för Arn. Han blir ens hjälte direkt. Han börjar träna upp sig att bli en stor krigare på ett kloster. Det är kul att det är just munkarna som ser till att han får sin lära och att det är de som lär ut den också.
Det är lite tråkit hur stelt Jan Guillou skriver. Det är inga onödiga och överdrivna utlägg hur någon mår eller hur striderna går. Det känns mer som enbart fakta ibland vilket kan vara lite trist. Man kommer inte lika bra in i boken. Annars är boken värd att läsas.
Betyg 3
2004-06-10 10:11
Den historiska researchen här skall J.G. ha credit för - bortsett från det faktum att det troligen inte fanns korsriddare i Norden så är det inte mycket att sätta fingret på.

Hamilton, host, nej jag menar Arn, är en övermänniska. Det gör ingenting - jag har inga som helst problem med att föreställa mig Arn pga det.

Boken är spännande - så spännande att jag läste alla tre böckerna på ett par dagar, och då kan jag inte ge annat än bra betyg.
Betyg 4
2004-09-14 18:51
Över mina förväntningar! Då jag inte läst någon av Guillous Hamilton-böcker hade jag inte heller tänkt läsa denna men när jag väl kommit igång plöjde jag igenom dem alla tre. Tycker denna del ett är väldigt intressant historiskt sett medan jag håller med flera av tidigare recensenter att Arn är lite av en övermänniska (som Hamilton och Erik Ponti kanske?). Däremot skildrar den ett stycke svensk historia och är helt klart läsvärd, om inte annat så på grund av detta!
Betyg 4
2004-09-28 10:40
Boken var spännande.
Betyg 3
2004-10-06 19:32
Hur herr Guillou har lyckats med att få ut den här boken är för mig ett mysterium. Språket i boken flyter inte och ligger på en nästan barnslig nivå. De långa samt onödiga utsvävningarna i meningarna och historien verkar snarare som ett desperat försök att få ihop några extra sidor i boken än att verkligen ge någonting till den.

Den snedvridna fördärvade svenska historia eller de härmade citat, namn, seder etc, som förekommer stärker inte bokens kvalite. Tvärtom ger det intryck av att författaren haft idetorka och slitit åt sig de få intressanta korn av den tidens kultur som finns kvar idag. När meningen "ingen man av kvinna född " kom upp i samband med odödlighet kändes det som om boken började spåra ur helt och hållet.

Trots de dåligt uttryckta meningarna, de löjligt överdrivna karaktärerna och den trista konverteringen från intressant historia till tragiska påhitt, vill jag faktiskt medge att boken gav några minuters avkoppling.

Har ni inget att göra en helg eller bara känner er en aning självdestruktiva. Så visst... läs den här boken

Av: Kasper
Betyg 1
2005-02-16 21:30
Jag gillade boken, även fast den blir lite väl tunn på sina ställen.
Kanske ingen bok historiker skulle höja till skyarna, men den levandegör en relativt "trist" epok i svenk historia
Betyg 3
2005-05-09 17:56
Jag fastnade också för denna trilogi. Jag lärde mig mycket om Sveriges historia inte minst.
Betyg 3
2005-06-22 16:57
En helt ok bok, författaren till trots. Ska ni lära er något om Sveriges historia ska ni dock inte läsa något av Herr Guillou. Håll er istället till Peter Englund eller Alf Henriksson
Betyg 3
2005-08-18 13:01
Jag hade otroligt svårt att komma in i läsandet av Vägen till Jerusalem. Detta eftersom det var återigen en helt ny genre för mig efter att ha läst några stycken lättlästa diverse pocketböcker.
Vägen till Jerusalem har väl därmed lite mer kvalitet än de som jag läst precis innan.
Och om sanningen ska fram, så hade jag haft boken i bokhyllan i några år, och försökt läsa i den lite då och då - men aldrig riktigt tagit fram den nyfikenhet och vilja som man behöver för att läsa denna roman.

Vägen till Jerusalem var trots allt fantastisk.
Jag älskade boken efter några försök - och jag var glad att jag inte gav upp i försöken att läsa den.
Berättelsen om Arn var både spännande och rörande... och jag har andra delen som mål nu att få läsa igenom... det tar väl återigen några år - har gjort ett första försök, men den föll pladask ner, och i handen fick jag återigen en lättare bok att läsa.

Betyg 4
2005-10-11 18:31
Jan Guillou brukar säga att allt snack om inspiration bara är trams.
Det märks på hans böcker! Noll inspiration och därför noll liv.

Vill ni ha tråkigt, då är det billigare att gå in på närmsta antikvariat och köpa nån gammal, av ingen läst, doktorsavhandling om Gustav Vasas örtugar eller om fanergamer i östra Västergötland.
2005-10-26 14:07
Det var ett tag sen som jag läste Guillous trilogi om Arn. De är lättlästa och halvspännande men jag ogillar egentligen hur han blandar fakta och fiktion och de ger inte särskilt mycket.
Betyg 2
2005-11-03 22:35
Gillar hela serien!!
Betyg 4
2005-12-11 14:35
nej ganska långrandig och seg.
Betyg 2
2006-01-06 19:24
Efter att ha läst mkt gott om denna triologi gav jag mig på den här boken. Blev dock mkt besviken. Mina höga förväntningar uppfylldes inte alls och det var mest bara jobbigt att komma igenom boken.
Betyg 2
2006-02-05 09:41
Okej att boken kanske är läsvärd för dom som gillar den, men jag spydde galla hela tiden.
Det är som om en massa historia är inkappslad i en berättelse och för att göra det så trovärdigt som möjligt, rörs det in kungar, krig, halshuggningar och annat som man kunnat vara utan.
När jag satte i gång att läsa gillade jag den, eftersom Arns föräldrar mf var intressanta att lära känna- Men boken är för mörk för min smak och jag förstod inte allt på samma sätt som jag gör i en "roligare" bok.
Jag gillar den INTE och funderar på om han bara har skrivit sådana böcker som är en blandning av fakta och påhittad historia...?
Betyg 2
2006-02-05 20:37
.
Betyg 3
2006-02-08 19:56
Tycker boken är helt OK. Underhållande och intressant. Att språket inte är det bästa spelar ingen roll. Olika böcker fyller olika syften och denna tycker jag fyller sitt.
Betyg 4
2006-03-15 17:00
njaaa.... okej
Betyg 3
2006-08-03 18:25
Välskriven beskrivning av hur livet kunde se ut för snart 1000 år sedan.
Betyg 4
2007-02-10 10:56
Jag är historielärare och kan säga att en del som kritiserar författaren inte vet vad de pratar om. Det mesta har jag undersökt med historieböcker och det stämmer. Sen är det en författares rättighet att blanda fakta med fiktion för att göra en berättelse mer spännande, för det är ju en roman han skriver, ingen fackbok!

Hur som helst;

Jag blev helsåld på boken, som målar upp det medeltida samhället och mentaliteten från träl till konung och allt där emellan. Särskilt underhållande är det att läsa om hur Arn döms efter utseendet, men när han så småningom får sin revanch.

Ondskan var bra, men det här är hästlängder bättre!!

Mycket gedigen start på trilogin, och jag ska med förväntan kasta mig på del två nu.
Betyg 5
2007-02-10 21:48
en underbar och kanske lite sann bok om sveriges tidigaste grundläggning och en pojkes liv som blivande tempelriddare, jag är ganska lättpåverkad när jag väl kommer in i en bok men denna är av högsta klass.
Betyg 5
2007-04-19 18:42
Fängslades lite mot min vilja av historien om Arn och Cecilia. Guillou kanske inte är någon stor författare i ordets rätta bemärkelse, men han kan konsten att berätta en historia.
Betyg 3
2007-05-22 19:49
Jag tyckte att den var ganska bra i början, när man läste om Arns mamma, men sen när det gick över till Arn, blev det lite långrandigt på sina ställen. Men trots alla recensioner jag har läst här o nu, så tycker jag att den är bra. Det är ju sant som den här historieläraren säjer, man måste inte som författare hålla sig direkt till hur historien har utspelats sig och att man borde blanda fiktion med fakta lite mer. Tycker jag i alla fall.
Anledningen till att jag läste den var att vi i skolan skulle läsa en bok och sedan skriva en recension om den, hur det ska gå är en annan femma... men jag fastnade för den och snart ska jag börja läsa den andra boken.
Betyg 4
2007-07-04 19:45
Den var lite seg den här boken och jag fick tvinga mig själv att läsa tills jag kommit ungefär halvvägs då den blev bättre.
Jag måste säga att den här boken var mycket bättre än uppföljaren som jag inte lyckades läsa klart, då jag blev för uttråkad.
Historiskt sätt är den ganska intressant.

Jag hittade inte flytet förrän i slutet, så av mig får den här boken en trea.
Betyg 3
2007-09-07 11:08
Jag tycker att den var mycket bra och intressant. Jag tycker att Jan Guillou skriver bra. Jag börjar bara fundera på varför jag inte läst tidigare. Men jag rekommenderar denna om man gillar historiska romaner.
Betyg 4
2008-01-04 00:03
Intressant och spännande.
Betyg 3
2008-01-06 17:59
Boken är intressant, men den kan vara lite långranding ibland och det märks att Jan Guilou egentligen är en journalist. Det mesta är nämligen journalistiskt återberättat och många detaljer om hur de byggde borgar och levde på denna tiden. Det märks att författaren har lagt ner mycket jobb på resarch inför denna bok, även om mycket naturligtvis är påhittat. Lite seg i början men blir mer spännande mot slutet.
Betyg 4
2008-01-30 19:27
Första boken!
mycket bra bok, som handlar om arn magnussons uppväxt.
spännade bok. Det är ju en historiebok och jag gillar sådanna böcker.
mycket bra mycket bra
Betyg 3
2008-02-01 23:27
Den första boken i Arn-serien. Intressant start om hur det kunde vara i Sverige på den här tiden.
Betyg 4
2008-02-03 13:20
Guillou är Guillou, men skriva det kan han. Förstår inte varför så många retar upp sig på Arns talanger. Ingen påstår att han funnits på riktigt. Det här är underhållning i första hand, svensk historia i andra hand, och Arn duger bra i hjälterollen.
Betyg 4
2008-04-25 18:19
Vägen till Jerusalem är den första boken i den uppmärksammade Arn-serien. Det känns alltid spännande att ta sig an en klassiker som många läst och beundrat innan en själv.
Tycker ändå inte att den riktigt höll måttet. Guillou har, som i ondskan, en oslagbar hjälte som är skicklig på allt, det stör mig - det är som att se på en såpa utan konflikter.
Det känns också som om man blir missförstådd av författaren - hallå, det här är inte ett dugg intressant, berätta vidare om det andra istället!
Men Guillou fortsätter att mala på om kungar och kloster och mitt intresse höll inte hela vägen. Vid slutet var jag inte ett dugg nyfiken på hur det ska sluta för Arn, så tyvärr, jag står nog över nästa del.
Betyg 2
2008-09-25 00:58
Jag intresserar mig för historia och jag gillar Guillous berättarteknik, men jag hade ändå mycket svårt att ta mig igenom hela boken. Den kändes seg på ett sätt som gjorde att jag allvarligt funderade på att inte läsa ut den. Jag tog mig dock igenom den och fortsättningen ligger oläst hemma i bokhyllan.
Betyg 2
2009-01-18 19:50
Jag trodde att den här boken skulle passa mig som handen i handsken. Tyvärr gjorde den inte det och jag funderar fortfarande på varför. Jag borde dras in i handlingen och intrigerna mera än vad jag gjorde. En helt ok första del i trilogin dock och jag tittar vidare mot nästa.
Betyg 3
2009-02-02 20:19
Den har sina bra delar, men blir för ointressant i längden.
Betyg 2
2009-05-03 23:58
Underhållande bok men stilistisk är ju Guillou inge vidare.
Betyg 3
2009-07-03 19:04
Jag gillar Arnböckerna och denna den första är väldigt bra.
Betyg 4
2011-09-01 15:48
Första boken om Arn, en otroligt begåvad person utlovad av sina föräldar att tjäna gud. beskriver väl hur det kan vara att komma ttill en plats där regler,normer och lagar är het annorlunda och där man helt plötsligt inte fattar någonting,
Betyg 5
2011-10-28 19:08
Vi får följa Arn Magnussons liv fram till han är 17 år. Han är son till Sigrid och Magnus som båda tillhör stora ätter och släkt med kungaätter. När Arn är liten ramlar han ner för en mur och blir medvetslös. Hans mor Sigrid lovar att kyrkan ska få honom om han bara vaknar till liv igen. Detta gör att han får sin uppfostran av cisterciensermunkarna vid Varhems kloster. Han får lära sig latin och franska och texterna i bibeln. Broder Guilbert de Beaune lär honom använda pilbåge och svärd. Han får dessutom lära sig om smide, växter, mura, laga mat, röka kött m.m. Detta har han god nytta av sen när han kommer tillbaks till sin fädernegård. Där blir åtskilliga förbättringar.
Arn är inte van vid kvinnor och när han är och gästar en annan gård så kryper en av döttrarna på gården ner hos honom på natten då han är helt omtöcknad av allt öl. Men det är först när han träffar hennes syster Cecilia som han blir vilt förälskad och hon i honom. De ska gifta sig men det drar ut på tiden och Cecilia blir gravid. Systern omtalar då att Arn även varit i säng med henne och Arn och Cecilia blir bannlysta.
Cecila förvisas till ett kloster och Arn får som straff att vara en halv mansålder = 20 år i tempelriddarnas tjänst.
Jag tyckte boken var mycket intressant. En bok som väcker nyfikenhet.
Betyg 5
2012-01-04 23:07
Klart bäst i Arn-serien.
Betyg 4
2014-01-09 14:35
Gillar denna stil av böcker och gillar Jan Guillou.
Konstigt att jag inte läst dom tidigare.

Betyg 4
2014-03-21 18:10
Efter en genomläsning så bestämmer jag mig för att skriva om recensionen och jag läste noggrant igenom boken och insedde att boken är helt klart underskattad från min sida.
Kanske lite seg ibland, men också väldigt intressant. Jag ser fram emot att få läsa Tempelriddarna nu.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Vägen till Jerusalem
Liknande böcker:
En vilsen själ
 G. Redin
Ensam i världen
 M. Sandemo
Nickelpojkarna
 C. Whitehead
Aldrig ensam
 Å. Hellberg
De ofrälsta
 R. Harris
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
Bara en mor
 R. Jacobsen
Beskyddaren
 S. Scarrow
Atens beskyddare
 C. Iggulden