bokrecensioner boktips

Travels in the Scriptorium

Författare: Paul Auster
Genre: Roman
Utgivningsår: 2006
ISBN: 0571232558


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

An old man sits in a room, with a single door and window, a bed, a desk and a chair. Each day he awakes with no memory, unsure of whether or not he is locked into the room. Attached to the few objects around him are one-word, hand-written, labels and on the desk is a series of vaguely familiar black-and-white photographs and four piles of paper. Then a middle-aged woman called Anna enters and talks of pills and treatment, but also of love and promises. Who is this Mr Blank, and what is his fate? What does Anna represent from his past - and will he have enough time to ever make sense of the clues that arise? After the huge success of "The Brooklyn Follies", "Travels in the Scriptorium" sees Auster return to more metaphysical territory. A dark puzzle, and a game that implicates both reader and writer alike, it is an ingenious exploration of language, responsibility and the passage of time.
Medelbetyg: 3,43 (7 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Travels in the Scriptorium :
2007-01-01 22:09
Auster kan vara mystisk. Många av hans tidigare alster har visat prov på det - egentligen de flesta (med undantag av "Dårskaper i Brooklyn, kanske). "Travels in the Scriptorium" är mystisk från början till slut. Författaren briljerar i lätt språk som ger en dunkel mening. Och "Historien i historien" som AUster är fenomenal på.

Men vad handlar det om? Vem är mr Blank? Hur kommer det sig att man känner igen namnen på så många figurer i historien? Jag är fortfarande inte säker, men jag har mina teorier. Den gode Paul har verkligen satt griller i huvet på mig. Och det känns bra.
Betyg 4
2007-07-27 20:18
Smet in på Pocketshop eftersom jag precis missade ett tåg hem, och fastnade helt för nedanstående passage:

"Innan detta nya anfall av skräck och plåga hinner utvecklas till fullständig panik hör emellertid mr Blake någon som knackar på dörren och sedan ljudet av en nyckel som sticks i låset. Betyder det att mr Blake är fånge i rummet och inte kan gå därifrån annat än med andras tillstånd och goda vilja? Inte nödvändigtvis. Det kan ju vara så att mr Blake har låst dörren från insidan och att den person som nu försöker komma in i rummet måste låsa upp för att ta sig över tröskeln och på så sätt bespara mr Blake besväret att behöva resa sig själv och öppna dörren."

Av baksidetexten får jag lite vibbar av Kafka, men hittills är jag överförtjust och instämmer mycket hellre i wikipedias omdöme "postmodern".

___
Snabbläst var den, och slutade tyvärr inte helt som jag ville. Å andra sidan var det rätt underfundigt, så jag kan nog komma att vänja mig. Jag funderar också på vad jag ska tycka om inslagen om herr Viktigpetter (kroppsdel, ja) som närmast påminner mig om Houellebecq. Vad är det med män som är gråtmilt tacksamma för sex?
Betyg 4
2008-03-26 08:56
En härligt mystisk bok, där jag inte riktigt visste vad som skulle hända.....
Betyg 4
2009-10-17 20:38
Min fjärde Austerbok på kort tid, och för att vara helt ärlig, är jag ändå besviken. Han karaktäriserar berättelser och människor i twilightzone, vilket som även lästs i senaste "Mannen i mörkret" och "Illusionernas bok". Jag upplever som att den förstnämnda, är en stark förbättring av "Resor i skriptoriet" och om man ska läsa endast en Austerbok bör man inte välja denna. Ja, den går fort att läsa (om man gillar det) och så är den lättläst. På det hela taget, en bra bok, men en sämre Austerbok.
Betyg 3
2012-09-07 22:57
Hela boken inger en mystik, den är svår att släppa och jag vill hela tiden veta; vem är han? Vilka band har han till personerna runtomkring? Den är underfundig och utmärkt i sin detaljerade beskrivning av små nyanser. Men slutet är en stor besvikelse. Den dippar från en 4a till en 2a, enbart på grund av de sista sidorna. Känner mig lurad på slutet!!
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Travels in the Scriptorium
Liknande böcker:
Äkta kärlekar
 T. Jenkins Reid
Smartare smalare snygg..
 G. Furumark
Bye bye äppelpaj
 A. Eklund Lykull
Åh William
 E. Strout
Damm på hjärnan
 E. Ramm
Båten
 L. Lundberg