bokrecensioner boktips

New York trilogin

Originaltitel: New York Trilogy
Författare: Paul Auster
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, spänning
ISBN: 9789113076997


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Paul Auster är en av Amerikas mest lysande uppfinningsrika författare. Times Literary Supplement

New York-trilogin består av tre berättelser:

Stad av glas
Deckarförfattaren Quinn blir uppringd av någon som söker detektiven Paul Auster. Plötsligt är han indragen i ett mysterium värre än något han själv kunnat tänka ut.

Vålnader
White vill att Blue ska skugga Black och hålla honom under uppsikt så länge det blir nödvändigt. Från en lägenhet på andra sidan gatan kan Blue se hur Black sitter och skriver.

Det låsta rummet
Fanshawe var hans bästa vän under skoltiden men sedan förlorade de kontakten. Så kommer oväntat ett brev från Fanshawes hustru. Hennes man är försvunnen

Tre berättelser, tre historier som blandar deckargenrens rekvisita med den moderna romanens identitetsproblematik. Tillsammans utgör de Paul Austers blivande klassiker New York-trilogin, en redan mytomspunnen milstolpe i den amerikanska samtidslitteraturen.
Medelbetyg: 3,89 (37 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av New York trilogin :
2004-08-04 13:48
De tre delarna är seperata berättelser, men hänger samman på något skumt sätt. Den ena delen var rörigare än den andra, och att kalla dom bizarra, udda och rent av läskiga är inte att överdriva.

Klart läsvärda, som garanterat skapar en del tankearbete!

Betyg 3
2004-08-04 14:33
Många gillar det här, men jag har lite svårt att förstå storheten. För mig känns det väldigt akademiskt, lite som en övning i postmodern litteraturteori. Säkert intressant om man orkar tänka igenom det, dock.
Betyg 3
2004-11-10 14:37
Riktigt bra bok, helt klart en av mina favoriter.
Betyg 5
2004-11-13 18:05
Det var ett tag sen jag läste boken, men den är faktiskt en av mina favoriter. läs den !
Betyg 5
2005-01-14 05:30
Första boken jag läste av Paul Auster som fick mig att fortsätta läsa hans böcker. Men jag har aldrig blivit sådär riktigt nöjd, förutom kanske med just Stad av glas.
Betyg 4
2005-01-20 22:33
Vad är det för fel på mig? Jag köpte denna och samme författares Att uppfinna ensamheten och tyckte att båda var mördande trista och totalt ointressanta. När amerikaner försöker vara intellektuella som europeer, så blir det bara så tillgjort.
Betyg 1
2005-02-18 22:22
Jag gillar den här triologin, de är skrivna på ett spännande sätt och man kan tycka om stämningen mycket, även om man inte gillar handlingen i boken, jag gillar handlingen. Det här är ingen blivande klassiker, det är en klassiker!
Betyg 4
2005-05-05 22:07
Jag ÄLSKAR Paul Auster och det här är ju inget undantag. Så sjukt intelligent och snurrigt. Läste den i ett ganska bräckligt tillstånd och blev kanske för påverkad av alla tankar om verklighet kontra overklighet och känslan av att man inte är på riktigt. Gränsöverskridande bok för inte allt för instabila människor.
Betyg 5
2005-06-21 22:50
Läste om den efter 15 år. Den här gången på orginalspråket. Det guldglimmande skimret mitt minne har bäddat in den i har väl mattats något, men inte så mycket.

Auster briljerar stundom i mystik. Han blandar verklighet och fiktion mästerligt. Vem studsar inte när en mystisk telefonröst frågar efter privatdetektiven Paul Auster? (Om man låtit bli att läsa baksidestexten förstås!) Och vem är det som skriver dessa tre hostorier egentligen? Är alla samma historia? Eller hur är det?

Författaren kan också konsten att väva in anekdoter i historien, som han ibland broderar ut, och de kännd verkligen som starka snå historier i historien. (Detta har han ju visat prov på senare, inte minst i "Oraklenatten".) Och språket är mycket avslappnat, men för den skull blir man verkligen inte inaktiv som läsare. Nej, historierna är såpass intressanta, och man hajjar då och då till, att det bara känns skönt att språket är vilsamt.

Nej, det är nog inte samma historia allihop, men visst går de in i varandra, på flera olika nivåer. Dock, måste jag säga att stundom blir det - faktisk, nästan - lite pretentiöst, det drar ner betyget något. Ändå en solklar fyra!
Betyg 4
2005-06-22 13:02
Helt OK. Känns lite väl daterad nu.
Betyg 3
2005-08-01 11:59
Favoriten!
Betyg 5
2006-01-15 12:04
Kanske den bästa bok jag läst! Om mystiska intriger i New York...
Betyg 5
2006-05-30 22:07
Så underbart språk, så djupt mitt i det triviala, och så förvirrande. Gemensamt för delarna i trilogin är att de tar upp samma identitets-diskussioner och problem; att tappa kontrollen över sig själv, att uppslukas så av en annan människa att man förlorar delar av sin egen identitet.
Jag läste den senast för flera månader sedan och kan fortfarande inte sluta tänka på den! Det bästa jag läst och ett hett tips för alla grubblare och hobby-filosofer!
Betyg 5
2006-05-30 22:44
En härlig bok. Auster är en mästare på att framkalla ödslighet, där slumpen många gånger är räddningen. Låt oss använda slumpens nödutgångar till att förändra våra liv.
Betyg 5
2006-07-15 17:37
Men USCH! Snacka om att krångla till saker som från början inte är något alls. Tycker inte alls om denna bok!
Betyg 1
2006-10-12 09:38
Vem är du vem är jag? Underbart surialistiskt, och man vet inte riktigt hur det ska sluta, om det nu gör det....
Betyg 5
2006-11-16 12:57
Ja, vad kan man säga? Det går ju inte att beskriva vad den här boken/böckerna handlar om. Slump kanske? I alla dess former.

Böckerna är bisarra och speciella. Ibland broderar författaren ut alldeles för mycket.

Nog tycker jag att Paul Auster är en aning överskattad. Det blir en svag fyra.
Betyg 4
2007-07-27 20:16
Jag tvekade på om jag skulle våga köpa något mer av Auster efter Resor i skriptoriet, på samma sätt som jag inte vågat köpa något mer av Saramago efter Blindheten. Trots det kunde jag inte hålla mig från att "bara bläddra lite", och inte kunde jag motstå när jag skummar en passage med samma typ av grepp som det som var genomgående i Resor i skriptoriet och som illustrerades ganska bra av det citat som jag fastnade för den gången.

(Dessutom gillade jag ju att få känna mig väldigt smart då klippet ur en recension från Sydsvenskan på baksidan nämner möjligheten att likna Auster med Kafka, det är säljande det om något!)

(Att låta mig känna mig smart alltså, Kafka har jag mest traumatiska minnen av...)

_____
Efter att ha läst ut böckerna inser jag att jag måste läsa ännu mer av Auster - han har en förmåga att blanda in böckerna i varandra och snärja in en så att jag misstänker att man måste läsa varje bok han skrivit... och att man även när man gjort det kommer att känna att det saknas beståndsdelar.

Vissa teman är väldigt återkommande i böckerna. Ett av dem är förhållandet mellan verkligheten och orden som benämner verkligheten. Ett annat är övervakning. Tätt kopplat med denna fiktiva bevakning är Austers tendens att hoppa mellan olika nivåer av fiktion - ibland med riktigt uppfriskande resultat, ibland med känslan att man plötsligt hamnat i en mellanstadienovell som slutar med att "och då plötsligt vaknade han och mörkte att allt var en dröm!".

"Han" är också en nyckel - Austers människor är uppenbarligen alltid män. De tenderar att glida in i ett tillstånd av tidens upplösning och alltings förfall - vilket väl är postmodernt så att det förslår. Det postmoderna projektet är uppenbarligen inte heller kvinnornas - de ses alltid utifrån, ofta(st) med begär. När de inte är sexobjekt verkar de istället ses som ett tröstobjekt, som männen dock inte förmår att hålla fast vid när deras besatthet får dem att driva bort från all mänsklighet. Finns det böcker av Auster med en kvinna i huvudrollen? Ges hon då samma (destruktiva) drift från mänskligheten, avslut av mänskliga relationer och mänskliga skröplighet?
Betyg 4
2007-08-12 17:58
Man blev insugen i boken på ett annorlunda sätt. Den bästa beskrivningen av boken är att den var just annorlunda. Ibland kändes den sjukt tråkig för att på nästa sida vara mer spännande än någonsin. Den gick därför inte att lämna före den var slut...
Betyg 4
2008-07-02 16:30
Älskar hans språk och berättelserna är också helt fantastiska.
Betyg 5
2008-12-08 23:30
Jag förstår inte poängen med denna bok över huvud taget, känns i stilen som att författaren försöker berätta en "modern" spökhistoria eller något. Förstår inte heller huvudrollsinnehavarnas motiv, varför de gör som de gör, varför de hemsöks av vissa kval och inte heller deras bräckliga psyke som verkar göra att de alla förlorar förståndet mer eller mindre i slutet av varje berättelse - trist. Dock + för språket som i sig är ganska trevligt. Spännande var verkligen att ta i i överkant...
Betyg 2
2009-01-24 12:43
Vet inte om jag gillade den...
Men en speciell bok som känns somom den kryper under skinnet på en....tempot är smygande långsamt...och känslan milt paranoid...
Något depressiv men välskriven och klurig
Betyg 3
2009-05-29 14:35
New York-trilogin av Paul Auster var skriven på ett sådant sätt att det fängslade mig att fortsätta läsa skönlitteratur. Tack
Betyg 4
2012-04-17 03:04
Antar att man antingen älskar den eller tycker den är konstig och ologisk, att människorna agerar märkligt och att saker upprepar sig. För min del anser jag allt det sistnämnda - men älskar den kanske just därför. Så skruvad att den inte går att lägga ifrån sej!
Betyg 5
2023-07-28 16:21
Jag gillar Paul Auster och såg nu fram emot hans genombrottsroman i tre akter. Jag blev besviken och en smula förvirrad. Mystiken ligger som en permanent dimma. Vad ville han säga med det här?

Jag ser att andra läsare uppskattat trollandet mellan fiktion och verklighet men för mig blev det i knepigaste laget.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till New York trilogin
Liknande böcker:
De ofrälsta
 R. Harris
Gula rosornas bok
 S. Axelzon
Fasader
 V. Höglund
Kärlekens algoritm
 M. Kallentoft
Vill du veta?
 N. Erlick
En dödlig fälla
 L. Masterson
Svarta Änglar
 R. Chance
De oskyldiga
 M. Sandemo