bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
City of Glass
Den röda anteckningsboken
Det låsta rummet
Dårskaper i Brooklyn
I de sista tingens land
Illusionernas bok
Invisible
Leviatan
Man in the Dark
Mannen i mörkret
Mr Vertigo
Månpalatset
Orakelnatten
Osynlig
Samlade dikter
Sunset Park
The Inner Life of Mart..
The Invention of Solitude
The Red Notebook
Timbuktu
Travels in the Scripto..
Vinterdagbok
Vålnader
Liknande böcker:
Under floden
 S. Nordstrand
Allt utom det
 H. Busch
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Huset med de sju gavlarna
 N. Hawthorne
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Den svarta ängeln
 M. Sandemo
Fjällrosor 1: Systrar..
 L. Brenden
Mitt barn lever
 H. Fogelström
Frank
 U. Persson-Nyberg

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerNew York trilogin

 
Författare: Paul Auster
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, spänning
ISBN: 9176435660
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Paul Auster är en av Amerikas mest lysande uppfinningsrika författare. Times Literary Supplement

New York-trilogin består av tre berättelser:

Stad av glas
Deckarförfattaren Quinn blir uppringd av någon som söker detektiven Paul Auster. Plötsligt är han indragen i ett mysterium värre än något han själv kunnat tänka ut.

Vålnader
White vill att Blue ska skugga Black och hålla honom under uppsikt så länge det blir nödvändigt. Från en lägenhet på andra sidan gatan kan Blue se hur Black sitter och skriver.

Det låsta rummet
Fanshawe var hans bästa vän under skoltiden men sedan förlorade de kontakten. Så kommer oväntat ett brev från Fanshawes hustru. Hennes man är försvunnen

Tre berättelser, tre historier som blandar deckargenrens rekvisita med den moderna romanens identitetsproblematik. Tillsammans utgör de Paul Austers blivande klassiker New York-trilogin, en redan mytomspunnen milstolpe i den amerikanska samtidslitteraturen.

Medelbetyg: 3,94 (36 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av New York trilogin :


johannes74 2004-08-04 13:48
De tre delarna är seperata berättelser, men hänger samman på något skumt sätt. Den ena delen var rörigare än den andra, och att kalla dom bizarra, udda och rent av läskiga är inte att överdriva.

Klart läsvärda, som garanterat skapar en del tankearbete!

Betyg 3

pontus 2004-08-04 14:33
Många gillar det här, men jag har lite svårt att förstå storheten. För mig känns det väldigt akademiskt, lite som en övning i postmodern litteraturteori. Säkert intressant om man orkar tänka igenom det, dock.
Betyg 3

rooy 2004-11-10 14:37
Riktigt bra bok, helt klart en av mina favoriter.
Betyg 5

emavin 2004-11-13 18:05
Det var ett tag sen jag läste boken, men den är faktiskt en av mina favoriter. läs den !
Betyg 5

uCj 2005-01-14 05:30
Första boken jag läste av Paul Auster som fick mig att fortsätta läsa hans böcker. Men jag har aldrig blivit sådär riktigt nöjd, förutom kanske med just Stad av glas.
Betyg 4

axel-nelson 2005-01-20 22:33
Vad är det för fel på mig? Jag köpte denna och samme författares Att uppfinna ensamheten och tyckte att båda var mördande trista och totalt ointressanta. När amerikaner försöker vara intellektuella som europeer, så blir det bara så tillgjort.
Betyg 1

doddo 2005-02-18 22:22
Jag gillar den här triologin, de är skrivna på ett spännande sätt och man kan tycka om stämningen mycket, även om man inte gillar handlingen i boken, jag gillar handlingen. Det här är ingen blivande klassiker, det är en klassiker!
Betyg 4

Natalya 2005-05-05 22:07
Jag ÄLSKAR Paul Auster och det här är ju inget undantag. Så sjukt intelligent och snurrigt. Läste den i ett ganska bräckligt tillstånd och blev kanske för påverkad av alla tankar om verklighet kontra overklighet och känslan av att man inte är på riktigt. Gränsöverskridande bok för inte allt för instabila människor.
Betyg 5

helix 2005-06-21 22:50
Läste om den efter 15 år. Den här gången på orginalspråket. Det guldglimmande skimret mitt minne har bäddat in den i har väl mattats något, men inte så mycket.

Auster briljerar stundom i mystik. Han blandar verklighet och fiktion mästerligt. Vem studsar inte när en mystisk telefonröst frågar efter privatdetektiven Paul Auster? (Om man låtit bli att läsa baksidestexten förstås!) Och vem är det som skriver dessa tre hostorier egentligen? Är alla samma historia? Eller hur är det?

Författaren kan också konsten att väva in anekdoter i historien, som han ibland broderar ut, och de kännd verkligen som starka snå historier i historien. (Detta har han ju visat prov på senare, inte minst i "Oraklenatten".) Och språket är mycket avslappnat, men för den skull blir man verkligen inte inaktiv som läsare. Nej, historierna är såpass intressanta, och man hajjar då och då till, att det bara känns skönt att språket är vilsamt.

Nej, det är nog inte samma historia allihop, men visst går de in i varandra, på flera olika nivåer. Dock, måste jag säga att stundom blir det - faktisk, nästan - lite pretentiöst, det drar ner betyget något. Ändå en solklar fyra!
Betyg 4

jacobsteel 2005-06-22 13:02
Helt OK. Känns lite väl daterad nu.
Betyg 3

miCaela 2005-08-01 11:59
Favoriten!
Betyg 5

obscured 2006-01-15 12:04
Kanske den bästa bok jag läst! Om mystiska intriger i New York...
Betyg 5

chanandler_bong 2006-05-30 22:07
Så underbart språk, så djupt mitt i det triviala, och så förvirrande. Gemensamt för delarna i trilogin är att de tar upp samma identitets-diskussioner och problem; att tappa kontrollen över sig själv, att uppslukas så av en annan människa att man förlorar delar av sin egen identitet.
Jag läste den senast för flera månader sedan och kan fortfarande inte sluta tänka på den! Det bästa jag läst och ett hett tips för alla grubblare och hobby-filosofer!
Betyg 5

MMMats 2006-05-30 22:44
En härlig bok. Auster är en mästare på att framkalla ödslighet, där slumpen många gånger är räddningen. Låt oss använda slumpens nödutgångar till att förändra våra liv.
Betyg 5

Joanna 2006-07-15 17:37
Men USCH! Snacka om att krångla till saker som från början inte är något alls. Tycker inte alls om denna bok!
Betyg 1

tekoppen 2006-10-12 09:38
Vem är du vem är jag? Underbart surialistiskt, och man vet inte riktigt hur det ska sluta, om det nu gör det....
Betyg 5

Rosa 2006-11-16 12:57
Ja, vad kan man säga? Det går ju inte att beskriva vad den här boken/böckerna handlar om. Slump kanske? I alla dess former.

Böckerna är bisarra och speciella. Ibland broderar författaren ut alldeles för mycket.

Nog tycker jag att Paul Auster är en aning överskattad. Det blir en svag fyra.
Betyg 4

toot 2007-07-27 20:16
Jag tvekade på om jag skulle våga köpa något mer av Auster efter Resor i skriptoriet, på samma sätt som jag inte vågat köpa något mer av Saramago efter Blindheten. Trots det kunde jag inte hålla mig från att "bara bläddra lite", och inte kunde jag motstå när jag skummar en passage med samma typ av grepp som det som var genomgående i Resor i skriptoriet och som illustrerades ganska bra av det citat som jag fastnade för den gången.

(Dessutom gillade jag ju att få känna mig väldigt smart då klippet ur en recension från Sydsvenskan på baksidan nämner möjligheten att likna Auster med Kafka, det är säljande det om något!)

(Att låta mig känna mig smart alltså, Kafka har jag mest traumatiska minnen av...)

_____
Efter att ha läst ut böckerna inser jag att jag måste läsa ännu mer av Auster - han har en förmåga att blanda in böckerna i varandra och snärja in en så att jag misstänker att man måste läsa varje bok han skrivit... och att man även när man gjort det kommer att känna att det saknas beståndsdelar.

Vissa teman är väldigt återkommande i böckerna. Ett av dem är förhållandet mellan verkligheten och orden som benämner verkligheten. Ett annat är övervakning. Tätt kopplat med denna fiktiva bevakning är Austers tendens att hoppa mellan olika nivåer av fiktion - ibland med riktigt uppfriskande resultat, ibland med känslan att man plötsligt hamnat i en mellanstadienovell som slutar med att "och då plötsligt vaknade han och mörkte att allt var en dröm!".

"Han" är också en nyckel - Austers människor är uppenbarligen alltid män. De tenderar att glida in i ett tillstånd av tidens upplösning och alltings förfall - vilket väl är postmodernt så att det förslår. Det postmoderna projektet är uppenbarligen inte heller kvinnornas - de ses alltid utifrån, ofta(st) med begär. När de inte är sexobjekt verkar de istället ses som ett tröstobjekt, som männen dock inte förmår att hålla fast vid när deras besatthet får dem att driva bort från all mänsklighet. Finns det böcker av Auster med en kvinna i huvudrollen? Ges hon då samma (destruktiva) drift från mänskligheten, avslut av mänskliga relationer och mänskliga skröplighet?
Betyg 4

Magz 2007-08-12 17:58
Man blev insugen i boken på ett annorlunda sätt. Den bästa beskrivningen av boken är att den var just annorlunda. Ibland kändes den sjukt tråkig för att på nästa sida vara mer spännande än någonsin. Den gick därför inte att lämna före den var slut...
Betyg 4

netza 2008-07-02 16:30
Älskar hans språk och berättelserna är också helt fantastiska.
Betyg 5

terrier 2008-12-08 23:30
Jag förstår inte poängen med denna bok över huvud taget, känns i stilen som att författaren försöker berätta en "modern" spökhistoria eller något. Förstår inte heller huvudrollsinnehavarnas motiv, varför de gör som de gör, varför de hemsöks av vissa kval och inte heller deras bräckliga psyke som verkar göra att de alla förlorar förståndet mer eller mindre i slutet av varje berättelse - trist. Dock + för språket som i sig är ganska trevligt. Spännande var verkligen att ta i i överkant...
Betyg 2

Mica 2009-01-24 12:43
Vet inte om jag gillade den...
Men en speciell bok som känns somom den kryper under skinnet på en....tempot är smygande långsamt...och känslan milt paranoid...
Något depressiv men välskriven och klurig
Betyg 3

Daniel_Target 2009-05-29 14:35
New York-trilogin av Paul Auster var skriven på ett sådant sätt att det fängslade mig att fortsätta läsa skönlitteratur. Tack
Betyg 4

havarti 2012-04-17 03:04
Antar att man antingen älskar den eller tycker den är konstig och ologisk, att människorna agerar märkligt och att saker upprepar sig. För min del anser jag allt det sistnämnda - men älskar den kanske just därför. Så skruvad att den inte går att lägga ifrån sej!
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till New York trilogin


  Köp boken som film på cdon: