bokrecensioner boktips

Timbuktu

Författare: Paul Auster
Genre: Roman
Ämnesord: depression, humor, kärlek
Utgivningsår: 1999
ISBN: 0312263996


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

''I en värld där många människor blir behandlade som hundar, väljer Paul Auster att berätta historien om en hunds liv. Och när vi kommer till slutet av denna korta, märkvärdiga bok har han fått oss att tänka, känna och till och med drömma med sin fyrbente huvudperson Mr Bones. Genom att stiga ur vår egen arts ramar, får Auster oss att se oss själva på nytt, genom de tillgivna till hälften förstående, till hälften förbryllade främlingar som lever hos oss i våra hem''

Medelbetyg: 2,62 (8 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Timbuktu :
2004-12-11 14:43
En ganska rörig bok, när man läser den ska man vara på hugget. Det är mycket som händer och många tillbaka blickar. Jag tycker personligen att den var en aning för sprallig och blev långtråkig mot slutet, den är nog bäst i början och in mot mitten.
Annars så lämnar den en inte helt oberörd den får en framförallt tänka på våra fyrbenta vänner :)
Betyg 3
2005-01-14 05:31
En helt ok bok med ett roligt perspektiv. Men i längden blir det inte så intressant dessvärre.
Betyg 3
2007-01-26 08:40
Mr Bones är en blandrashund som lever tillsammans med Willy. När boken börjar är Willy döende och håller på att leta efter sin gamla engelsklärarinna. Dels vill han lämna henne alla sina dikter, dels vill han att hon skall ta hand om Mr Bones. Willy har blivit skadad en gång i tiden och lever lite i sin egen värld.

Willy hinner dock inte fram till sin gamla lärarinna innan det blir för sent. Han segnar ner på en trottoar och Mr Bones får klara sig själv. Resten av boken handlar om hur Mr Bones klarar av livet på egen hand.

Nej, nu tror jag verkligen att det får vara lite med Auster på ett tag. Den här boken skall tydligen handla om hemlösheten i Amerika och den hemlöse skall vara Mr Bones. Fattade inte jag förrän jag råkade läsa en recension efter att jag läst boken. Som vanligt handlar det om någon (Willy) som är utanför samhället och som lämnar facklan vidare till sin hund Mr Bones. OK- bra skrivet som vanligt, men jag var väldigt glad att det var en tunn bok. Det var lite väl förutsägbar handling i den här boken.

Rekommenderas med yttersta tvekan.
Betyg 3
2007-07-11 10:59
Jag älskar Paul Auster men måste tyvärr medge att Timbuktu är det sämsta av Auster som jag läst. Visst låter det intressant att vända på perspektiven, att uppleva dofter, intryck och känslor som en hund, men det blir mest en liten charmig historia om en hund och dess tvåbente ägare.
Betyg 2
2007-10-04 11:09
Det var en intressant ide, men den griper inte riktigt tag i en... En av Austers sämsta böcker men det bygger mer på att det svårt att människa sätta sig in i vad en hund tänker.
Betyg 2
2010-08-04 01:07
Mr Bones är en hund - en byracka - som de senaste åren levt på vägarna tillsammans med luffaren/vagabonden/livsfilosofen Willy. Tillsammans har de vandrat landet runt och Willy har delat med sig om sina tankar om livet och människans natur för sin bästa vän Mr Bones. När vi kommer in i historien är Willy döende och forslas till sjukhus av polisen. Mr Bones lämnas ensam att försöka överleva utan sin bästa vän, med endast drömmar där Willy vägleder honom som hjälp. Men denna ”hjälp” är lika mycket kritik då Mr Bones tvingas ta beslut som han vet strider mot Willys livsmoral. Men vad ska en ensam hund göra som blivit övergiven av den enda i världen som skulle ta hand om honom? Mr Bones börjar fundera kring Timbuktu, stället som Willy pratat om, dit man kommer efter detta liv. Där är Willy nu och dit ska Mr Bones en dag följa.

Timbuktu är en ganska enkel bok om den kompromisslösa kärleken. Paul Auster har försökt tänka sig vad som händer i en hund som förlorar en husse som han byggt sitt liv kring. Det är en rörande bok - på gränsen till gråtmild - som inte helt faller mig i smaken. Det är alltid vanskligt att försöka föreställa sig ett djurs tankar då de alltid blir förmänskligade. Jag blir aldrig riktigt berörd men känner hela tiden att jag borde bli det. Utöver det kan man säkert hitta en lång rad med syften och teman i boken som hemlöshet, moral, lojalitet, utanförskap osv. Men inget av dessa teman får utrymme nog för att något vettigt egentligen ska bli sagt. En något spretig och rörig bok.

Jan Sigurd läser in boken på en trivsam skånska.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Timbuktu
Liknande böcker:
Skilsmässan
 M. Herngren
Där vassen viker
 L. Edgarsson
Rosa Candida
 A. Olafsdottir
Här är jag nu
 K. Cambell
Olympia
 M. Kallentoft
Infrusna tillgångar
 P. Wodehouse