bokrecensioner boktips

Månpalatset

Författare: Paul Auster
Genre: Roman
Ämnesord: psykologi, humor, kärlek
Utgivningsår: 1990
ISBN: 0140115854


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En ung man måste sälja sina böcker, tillika möbler för mat.
Medelbetyg: 3,4 (10 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Månpalatset :
2004-02-25 15:02
den gamle mannen var jobbig. typiskt med en mentor som skulle lära upp honom.
Betyg 3
2004-08-04 14:37
Lite orättvist att recensera den här eftersom jag inte har läst klart den. Jag har försökt komma igenom den två gånger, men lagt ifrån mig den båda gångerna för att den har känts så ointressant.
Betyg 2
2005-03-25 12:00
Fogg växer upp hos sin morbror Victor och samtidigt som han ska studera vid ett universitet beger sig Victor på en turné och låter Fogg få hans boksamling och beklagar att han inte har några pengar eller visdomar att låta honom ärva. Böckerna tar upp flera kartonger som utgör Foggs möblemang. Böckerna läser han inte förrän han är tvungen att sälja dom för att överleva men dom räcker inte så länge och till slut är Fogg hemlös och lever i parker.

Den första delen med hemlösheten kändes som en mindre fängslande miniversion av New York trilogin. Räddningen för mig kom med introduceringen av Effing Thomas som är en ganska intressant karaktär. För mig faller boken utan honom.
Betyg 3
2005-05-05 22:33
Åh, vad snackar ni om? Ännu ett mästerverk från Paul Auster. Jättehäftigt att han leker med karaktärer från andra böcker. Historierna är så osannolika och ändå så väl underbyggda. Lysande!
Betyg 5
2007-01-26 08:43
Marco Stanley Fogg kommer till New York 1965. Sin far har han aldrig träffat och hans mor dog när han var elva. Han har istället uppfostrats av sin älskade morbror Victor. Av Victor har han fått ärva 1.500 böcker som han säljer en efter en när pengarna börjar tryta.

När böckerna är slut bosätter han sig i Central Park där han, halvt ihjälsvulten, räddas till livet av några kamrater. Då får han syn på ett meddelande på universitetets anslagstavla:
"Äldre rullstolsbunden herre söker ung man som sällskap. Dagliga promenader, enklare sekreterargörmål 50 dollar i veckan plus mat och husrum."

Auster skriver bra, men av någon anledning griper boken aldrig tag i mig. Denna boken, liksom New Yorktrilogin handlar om en människa som skiljer ut sig från resten av världen. Alienerar sig. Och jag kan inte alls identifiera mig med de här personerna. Jag bara irriterar mig på att de ger upp så lätt. En tid i mitt liv har jag förmodligen känt mig utanför för en gång i tiden gillade jag Austers böcker väldigt mycket. Men inte längre.
Rekommenderas med viss tvekan, för han skriver ändå bra och lite suggestivt.
Betyg 3
2007-03-25 13:58
Griper inte riktigt tag i mig som de tidigare böckerna jag har läst av honom.Början var bra, men sen vart det segt...
Betyg 3
2007-07-11 09:55
Denna bok var livsförändrande för mig. Den öppnade mina ögon och förändrade mina tankar och synsätt. En stor och något krånglig historia som inte bjuder upp till en lätt dans. Den är svår att komma in i och släpper lätt taget till en början men bit ihop och håll dig kvar så kommer belöningen. Läste den för en härrans massa år sedan men tänker på den än idag. Jag är fortfarande förälskad i Austers slump v.s öde. Jag rekomenderar att läsa den på engelska då språket blir mer nyanserat och omfångsrikt. Läs också The Invention of solitude.
Betyg 5
2012-01-02 19:08
Auster skriver alltid bra, men med denna bok har han även kommit nära mitt hjärta. Jag älskar Månpalatset.
Betyg 5
2013-06-26 17:31
Borde nog inte då inte läste klart men tyckte detta var en roman där författaren i förväg bestämt sig för vilka "stationer" huvudpersonen ska passera, först några trappsteg ned till uteliggarkåren och sedan gradvis "frälsning" och uppstigande. Istället för att låta berättelsen leva själv och ta sina vägar. Jag har nog inte fattat finessen. Gillade "Den röda anteckningsboken". - Ta på måfå en författare som Jersild. Han har förstås en idé om någon företeelse/något problem intressant att gestalta en handling kring men vet inte i förväg/under processen just utgången/resultatet, vart kommer det att ta vägen?
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Månpalatset
Liknande böcker:
Skilsmässan
 M. Herngren
Där vassen viker
 L. Edgarsson
Rosa Candida
 A. Olafsdottir
Här är jag nu
 K. Cambell
Olympia
 M. Kallentoft
Infrusna tillgångar
 P. Wodehouse