bokrecensioner boktips

Fallen

Originaltitel: The Falls
Författare: Joyce Carol Oates
Genre: Roman
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9789100111779


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En man klättrar över skyddsräckena och kastar sig ut i Niagara-fallen. Han är nygift och har lämnat sin brud kvar i det stora hotellets bröllopssvit. Ariah Erskine, den övergivna, väntar i sju dagar och sju nätter vid fallen på besked om att hennes makes kropp har återfunnits. Ännu inte änka. Under hennes tröstlösa likvaka börjar en osannolik ny kärlekshistoria spira. Hon möter en förmögen jurist som blir betagen i hennes märkliga, världsfrämmande blick och tunna rödlätta hår. Det är så det hela börjar på 1950-talet med de mörkt olycksbådande fallen som bakgrund.
Ur omstörtande händelser utvecklar sig ett drama om föräldrar och deras barn, om hemligheter och synder, nertystade skandaler, rättegångar, mord och så småningom en sorts försoning.

Fallen är en virvlande och oroande roman om den amerikanska familjen i kris, men också om miljöbrott och korruption i USA:s dunkla förflutna.

Medelbetyg: 3,82 (11 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Fallen :
2005-10-12 20:33
Joyce Carol Oates har producerat ytterligare en roman med en familj i centrum (som tex "Det var vi som var Mulvaneys"). Såklart är det inte en familj vilken som helst, saker händer med dem. Och deras inbördes relationer ändras.
Detta är Oates en mästare på att skildra. Hon har en förmåga att bygga in undertexter i sitt språk som är fantastisk. Hela tiden ligger det något på lur. Det blir inte alltid ens utskrivet, det förblir skrivet "mellan raderna".
Att besitta denna ovan beskrivna förmåga, och samtidigt lyckas producera verkligt intressanta historier borgar för stora upplevelser för läsaren. Och man blir inte besviken.
Dock, kan jag tycka att romanen några gånger tappar fart. Men den tar sig snabbt igen. Det drar ner helhetsintrycket något.
Betyg 4
2006-11-17 00:49
Oates använder sig nästan alltid av ingående (inlevelsefulla) personportätt , liksom hon gör även i den här boken. Det gör boken levande och man blir lätt fast i de olika porträtten. På sidan av personportätten i boken löper en spännande historia som kan få läsaren att förstå bakgrunden till hur huvudpersonerna tänker och beter sig. Den här historien kan även få läsare som oftast läser deckare intresserade, inte bara de typiska Oatesläsarna.

Betyg 3
2008-03-06 14:30
En välskriven bok med mycket levande personsklidringar. Innan har jag bara läst korta böcker av Oates men hon blir bättre när hon skriver i en lång roman.
Betyg 5
2008-12-07 10:51
Jo, med lite tvekan vill jag rekommendera den här romanen om ett familjetrauma och hur det påverkat samtliga familjemedlemmar över långt tid. Oates är här en skicklig men lite väl utförlig berättare. Slutet får mig att undra. Men hon ville nog inte säga nåt annat än att familjen binder oss.
Betyg 4
2009-01-14 19:48
Tung dramatisk välskriven familjeroman med fantastiska karaktärer...
Betyg 4
2009-10-07 22:11
Ett helt fantastiskt språk med udda och starka karaktärer. En storslagen roman som man uppslukas av från första till sista sidan.
Betyg 4
2012-03-17 21:58
Detta gedigna drama är verkligen något för bokcirkeln. Med kärlek, sorg och ofrånkomliga förluster i fokus tar Oates med oss på en resa genom generationer. Allt med Niagarafallens brus i bakgrunden.

Jag imponeras av det som skrivs men också av det som lämnas osagt. Det är en kavalkad av träffsäkra personporträtt och en galleria av relationssvårigheter av diverse naturliga slag. Trots det lämnas en del kvar för läsaren att tolka fritt. Stor, balanserad realism.
Den stora behållningen är förmågan att beskriva ledsamheter orsakade av välvilja. Man behöver inte vara ond för att såra.

För mig är tempot lite för lågt men det är en osedvanligt välskriven historia, till synes helt utan skavanker.
Betyg 4
2017-09-27 06:38
Oates är en författare som verkar älska att skriva mer än hon verkar älska sina huvudpersoner. Och hon skriver bra! Men när det går bra för huvudpersonerna är jag orolig, för jag känner på mig att när som helst kan och kommer Oates att förstöra den här lyckan, och njuta av det.
Om hon skulle skriva lite mindre detaljerat och med lite mer värme, skulle jag ha uppskattat boken betydligt bättre.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Fallen
Liknande böcker:
Bedårarna
 S. Eklund
Mitt liv som man
 P. Roth
Jävla karlar
 A. Walden
Färden till västern
 W. Cheng'en
Rakbladstårar
 S. Cosby
Silverviken
 J. Moyes
Studie i mänskligt bet..
 L. Anderssom