bokrecensioner boktips

En fager mö

Författare: Joyce Carol Oates
Genre: Roman
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789174292282


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Briljant skildring av klass, sårbarhet och illusioner
Sextonåriga Katya Spivak lämnar en grå industrihåla i New Jersey för att arbeta som barnflicka hos en välbärgad barnfamilj i den lilla kuststaden Bayhead Harbor. Och där i sommaridyllen skymtar hon plötsligt löften om ett nytt och bättre liv. En dag när Katya är ute och promenerar med familjens två små barn möter hon en charmerande äldre herre. Han presenterar sig som Marcus Kidder och visar sig vara en förmögen och djupt respekterad barnboksförfattare. Mellan dem växer så småningom en sorts vänskap fram. Den musik han spelar, konsten på väggarna i hans vackra hem vid havet, böckerna och de påkostade gåvor han ger henne - allt detta står i skarp kontrast till Katyas egen bakgrund, som till stora delar har kantats av missbruk och kriminalitet.
Från början verkar Marcus Kidders intresse för Katya vara tämligen oskyldigt. Men steg för steg - nästan omärkligt - förändras förhållandet mellan dem. Han blir alltmer besatt av att måla hennes porträtt och när Katya till slut låter sig övertalas blir det inte som hon har förespeglats. Frågan är vad den äldre mannen egentligen vill ha av henne. Och vilka risker är han beredd att ta för att försöka erövra det?
I En fager mö möter vi en tonårsflicka, lika sårbar som tuff, som långsamt börjat förstå att hennes tillvaro är hotad. Joyce Carol Oates har skrivit en gåtfull och överraskande berättelse som på många vis ansluter till romanerna Det var vi som var Mulvaneys och Djur.
''Oates skildring av klass, sårbarhet och illusioner är briljant, och först på sista sidan avslöjar hon maktens egentliga domäner.'' The Sunday Times
''Joyce Carol Oates litterära blick viker inte från relationen mellan dem som har makt och självkänsla och dem som inte har det, och inte från våldet som lurar under ytan.'' DN
''Hon förmår att på ett litterärt enastående vis aktualisera hur makt och auktoritet kan förändra våra föreställningar om andra människor och om oss själva, hur hierarkier kan cementeras av den maktasymmetri som ofta råder i sociala relationer.'' Tidningen Kulturen

Utdrag ur boken:
Det verkade som om mr Kidder just hade gjort samma iakttagelse. Han hade vätt pekfingret och stod och torkade av blombladen med bekymrad min. "Dessa vackra onyttiga ting! Jag har slösat bort mitt liv på dem, vem vet varför. Jag var gift en gång - faktum är att jag var gift två gånger - med riktiga skönheter. Skönhet är min stora svaghet, och varför? Freud sa: 'Skönheten har ingen uppenbar nytta. Men utan den vore livet outhärdligt' ".
Medelbetyg: 3,38 (8 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av En fager mö :
2012-08-21 22:26
Märklig, bisarr och smått fascinerande. Bra? - Jag vet inte. Läsvärd? - Nja.
Betyg 2
2012-12-29 15:20
Ytterligare en fantastisk bok av Oates. Läs den!
Betyg 4
2014-09-09 20:57
Många anser att Joyce Carol Oates bör få Nobelpriset i litteratur. Jag är nog beredd att ansluta till den gruppen för hon går från klarhet till klarhet.

"En fager mö" är en ganska kort och lättläst roman, men ack så välfylld. När det gäller att nyansera och karaktärisera olika personligheter visar Oates prov på ypperlig finkänslighet och storslagen skärpa.

Det är trovärdigt och intressant. Något för bokcirkeln!
En liten pärla.
Betyg 4
2016-07-27 06:40
Joyce Carol Oates är en fantastisk författare, därför kan han förvandla vilken banal historia som helst till en förtrollande berättelse. En fager mö är en kort historia om en ung och vacker flicka som träffar på en äldre , herre som dras till flickans ungdom. Inte den bästa av Joyce Carols Oates böcker men en av hennes böcker och värd att läsa.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till En fager mö
Liknande böcker:
Två systrar
 J. Bengtsson
På egna ben
 S. OFlanagan
Eldsjäl
 A. Åhman
Ett litet bo
 I. Edelfeldt
Bombay Take away - Ind..
 M. Mendel Westberg
Eldens tid och isens d..
 E. Eriksson
Stormberget
 L. Marklund