bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Blonde
Dear Husband
Den tatuerade flickan
Det förlorade landskap..
Det var vi som var Mul..
Djur
Dom där
Dykvinnan
Dödgrävarens dotter
Efter kraschen tog jag..
Fallen
Foxfire - En Tjejligas..
Karthago
Lilla himlafågel
Livets uppkomst
Marya - ett liv
Men tiden går
Mitt i livet
Mörkt vatten
Nattsidan
Snygg
Stor i käften
Svart flicka vit flicka
Två eller tre saker ja..
Vad jag levde för
Liknande böcker:
Mormors val
 K. Branzell
De kommer att drunkna..
 J. Anyuru
1794
 N. Natt och Dag
Äventyr på kryssningsb..
 A. Örtengren
Hit men inte längre
 M. Maunsbach
Hundraettåringen som t..
 J. Jonasson
Tokyo blues
 P. Hintze
En klimakteriekärrings..
 E. Wigenheim-Westman
Du tysta du glädjelika..
 D. Östlund
Sanning och skvaller
 C. Sittenfeld

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerEn fager mö

 
Författare: Joyce Carol Oates
Genre: Roman
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789174292282
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Briljant skildring av klass, sårbarhet och illusioner
Sextonåriga Katya Spivak lämnar en grå industrihåla i New Jersey för att arbeta som barnflicka hos en välbärgad barnfamilj i den lilla kuststaden Bayhead Harbor. Och där i sommaridyllen skymtar hon plötsligt löften om ett nytt och bättre liv. En dag när Katya är ute och promenerar med familjens två små barn möter hon en charmerande äldre herre. Han presenterar sig som Marcus Kidder och visar sig vara en förmögen och djupt respekterad barnboksförfattare. Mellan dem växer så småningom en sorts vänskap fram. Den musik han spelar, konsten på väggarna i hans vackra hem vid havet, böckerna och de påkostade gåvor han ger henne - allt detta står i skarp kontrast till Katyas egen bakgrund, som till stora delar har kantats av missbruk och kriminalitet.
Från början verkar Marcus Kidders intresse för Katya vara tämligen oskyldigt. Men steg för steg - nästan omärkligt - förändras förhållandet mellan dem. Han blir alltmer besatt av att måla hennes porträtt och när Katya till slut låter sig övertalas blir det inte som hon har förespeglats. Frågan är vad den äldre mannen egentligen vill ha av henne. Och vilka risker är han beredd att ta för att försöka erövra det?
I En fager mö möter vi en tonårsflicka, lika sårbar som tuff, som långsamt börjat förstå att hennes tillvaro är hotad. Joyce Carol Oates har skrivit en gåtfull och överraskande berättelse som på många vis ansluter till romanerna Det var vi som var Mulvaneys och Djur.
''Oates skildring av klass, sårbarhet och illusioner är briljant, och först på sista sidan avslöjar hon maktens egentliga domäner.'' The Sunday Times
''Joyce Carol Oates litterära blick viker inte från relationen mellan dem som har makt och självkänsla och dem som inte har det, och inte från våldet som lurar under ytan.'' DN
''Hon förmår att på ett litterärt enastående vis aktualisera hur makt och auktoritet kan förändra våra föreställningar om andra människor och om oss själva, hur hierarkier kan cementeras av den maktasymmetri som ofta råder i sociala relationer.'' Tidningen Kulturen

Utdrag ur boken:
Det verkade som om mr Kidder just hade gjort samma iakttagelse. Han hade vätt pekfingret och stod och torkade av blombladen med bekymrad min. "Dessa vackra onyttiga ting! Jag har slösat bort mitt liv på dem, vem vet varför. Jag var gift en gång - faktum är att jag var gift två gånger - med riktiga skönheter. Skönhet är min stora svaghet, och varför? Freud sa: 'Skönheten har ingen uppenbar nytta. Men utan den vore livet outhärdligt' ".

Medelbetyg: 3,38 (8 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av En fager mö :


Helenaa 2012-08-21 22:26
Märklig, bisarr och smått fascinerande. Bra? - Jag vet inte. Läsvärd? - Nja.
Betyg 2

poby 2012-12-29 15:20
Ytterligare en fantastisk bok av Oates. Läs den!
Betyg 4

Spaniard 2014-09-09 20:57
Många anser att Joyce Carol Oates bör få Nobelpriset i litteratur. Jag är nog beredd att ansluta till den gruppen för hon går från klarhet till klarhet.

"En fager mö" är en ganska kort och lättläst roman, men ack så välfylld. När det gäller att nyansera och karaktärisera olika personligheter visar Oates prov på ypperlig finkänslighet och storslagen skärpa.

Det är trovärdigt och intressant. Något för bokcirkeln!
En liten pärla.
Betyg 4

bonadea 2016-07-27 06:40
Joyce Carol Oates är en fantastisk författare, därför kan han förvandla vilken banal historia som helst till en förtrollande berättelse. En fager mö är en kort historia om en ung och vacker flicka som träffar på en äldre , herre som dras till flickans ungdom. Inte den bästa av Joyce Carols Oates böcker men en av hennes böcker och värd att läsa.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till En fager mö


  Köp boken som film på cdon: