bokrecensioner boktips

Foxfire En tjejligan bekännelser

Författare: Joyce Carol Oates
Genre: Roman
Ämnesord: humor, kultur, ungdom
ISBN: 9789175030999


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det är 1950-talets USA. En grupp 13-åriga tjejer i en mindre stad startar en tjejliga och kallar sig Foxfire - för att slå tillbaka mot fattigdomen de omges av, och hämnas orättvisor och förödmjukelser de utsätts för.Tjejerna är unga och utsatta redan genom att de alla kommer från hem där familjerna är trasiga av alkoholism och hustrumisshandel. I gruppen finner tjejerna sin enda tillhörighet och identitet. När sedan Foxfireligan börjar göra inbrott och hämnas märker de snart att de får makt. Där finns bland annat hämnden på den närgångne läraren Buttinger, anfallet på försäljaren Wimpy Wirtz som tafsar på dem, stölden av ett annat gängs bil - och en färd i den som slutar i diket. En av tjejerna skriver Foxfires dagbok och ser, åratal efteråt, tillbaka på tiden med Foxfire. I romanen tecknar författaren en bild av det amerikanska samhälle hon väl känner och som är ett tema hon ofta följer i sina romaner.

Utdrag ur boken:
Holländskan, sjutton år som enligt planerna skulle friges på sin artonårsdag i januari 1955, var vakterna favorit för hon hade odlat det trackasserande-misstänksamma sätt som vakterna hade, och lusten att ställa till bråk glittrade i ögonen så hon kunde utöva sin makt , bära hand på svagare flickor, utmana och konspirera med de starkare. Hon hade suttit på Red Bank i två år för att ha hjälpt din tjugonioårige pojkvän att råna en bensinstation och gömt hans vapen efter det att han hade skjutit en karl.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Foxfire En tjejligan bekännelser :
2022-03-02 06:44
Joyce Carol Oates är min favorit författare som sällan gör mig besviken.
Foxfire är inget undantag. Den är nog mer lättläst än många av hennes andra böcker och kan därför även passa yngre läsare.
Men med det menar jag inte att det är en ungdomsbok.
Men då den handlar om en grupp yngre tjejer som tar revansch på samhället och främst på männen kan boken uppskattas av yngre läsare.
Handlingen utspelar sig i USA under 50 talet. Det är en tid där kvinnornas roll fortfarande är utstakad till att ta hand om hemmet. Däremot har kriget gjort kvinnorna mer självständiga och stärkt kvinnorollen.
I denna bok följer vi grupp unga kvinnor som har tröttnat på männens trakasserier och skapat en hemlig klubb foxfire. Många år senare bryter en av kvinnorna tystnats kodexen och berättar.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Foxfire En tjejligan bekännelser
Liknande böcker:
Sången om Akilles
 M. Miller
Profeten och idioten
 J. Jonasson
Från och med nu
 M. Haag
Skördeoffer
 L. Torstenson
Lajja - Skammen
 T. Nasrin
Fasader
 V. Höglund
Bitterfittan 2
 M. Sveland
Benny älskar baklava
 M. Jisander
Lektioner
 I. McEwan
Vill du veta?
 N. Erlick