bokrecensioner boktips

Snygg

Författare: Joyce Carol Oates
Genre: Ungdom
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9789163845437


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Några killar i skolans simmarlag tycker att de har fått orättvist sänkta betyg av engelskläraren och postar anonyma brev till rektor med homoporrbilder för att sprida det ogrundade ryktet att läraren är gay.
Omedelbart slår järngrindarna igen och skolledning och polis kallar till enskilda samtal och förhör. Skräcken för ofredande av barn och homosexualitet är lika påtaglig hos de vuxna som de unga killarnas osäkerhet inför sexualitet överlag, samt rädslan för att skvallra och deras tveklösa samvetslöshet. Så en dag sladdar lärarens bil av vägen och han dör.
I stormens öga står Darren Flynn, 16 år, skitsnygg och samvetsgrann. Han simmar i skollaget, har en bästa tjejkompis, Molly, som är kär i honom. Han är en bra kille, omtyckt av alla.
Darrens ena hemlighet är hans upproriska sexualitet. Darrens andra hemlighet är att engelskläraren gav honom skjuts hem en kall och snöig februaridag efter skolan. Och att Darren kände vibbar, och anade att läraren ville säga något.
Darren känner sig skyldig och vill att lagkompisarna ska berätta sanningen, men kan för sitt liv inte skvallra på dem.
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Snygg :
2006-02-07 19:54
Darren är snygg och simmar i skolans elitlag. Han är omgiven av beundrande blickar men är egentligen sjukligt blyg. Hemifrån har han stora krav på sig att vara den perfekta studenten. Homofobiska vibbar sipprar ut från fadern och kanske är detta orsaken till varför Darren reagerar så våldsamt på sin engelska lärares tafatta försök att komma honom nära. Darrens lärare stöter verkligen på honom, men ger upp direkt när han inte får något gensvar. Otäcka rykten cirkulerar dock på skolan och föranleder Darrens kompisar att hämnas på sin lärare, när de får dåliga betyg. Snart är bollen i rullning. Läraren blir anklagad för pedofileri och förlorar allt medan omgivningen vänder honom ryggen. Darren vet att läraren är en bra människa och känner sig medskyldig till händelseutvecklingen, samtidigt som han äcklas av lärarens försök att be om ursäkt och hjälp vid polisförhören.

Detta är en synnerligen enkel bok om en vanlig tonåring som har svårt att nå fram till sina vänner och inte vet hur han ska hantera sina sexuella känslor. Men det är också en bok om hur snabbt ett rykte kan förgöra en människa och om skuld och osäkerhet. Darren har inte missuppfattat sin lärare, han "stöter" verkligen på honom. Men hans handlande står inte i proportion till konsekvenserna.

Personligen faller jag inte för denna historia. Det är uppenbart att den är skriven för ungdomar och sådan "genreinriktning" tycker jag alltid har en tendens till att försvaga berättelsens styrka. Oates tar upp ett intressant problem, men hon utvecklar inte berättelse till det bästa. Läsaren blir visserligen intresserad av Darren men inte av de personer som rör sig kring honom och inte tillräckligt mycket för att verkligen bry sig om vad som händer med honom eller hans vänner. Jag skulle säga att detta är en mycket förenklad bok om en tonårings sexuella ambivalens. Den får ett medelgott betyg.
Betyg 3
2014-01-28 14:23
inget av mig som vill komma ditDirektlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Snygg
Liknande böcker:
Skuggan av Anna
 R. James
Vindens hemlighet
 E. Hildén
Spegelflickan
 E. Hildén
Flickan i verkligheten
 K. Thorvall
Kom hit
 J. Wickholm
Flicka i Paris
 K. Thorvall
Flicka i april
 K. Thorvall
Rävpojken
 E. Hildén