bokrecensioner boktips

Mitt liv som råtta

Författare: Joyce Carol Oates
Genre: Roman
Ämnesord: mord, psykologi
Utgivningsår: 2019
ISBN: 9789150944273


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Violet Rue är yngst i familjen Kerrigan och hon ser upp till sina äldre bröder. I hennes familj håller man varandra om ryggen. Så när Violet råkar höra bröderna prata om hur de begått ett fruktansvärt brott, slits hon mellan att vara lojal med sin familj eller att berätta för en utomstående. Beslutet hon fattar kommer att tvinga henne att upptäcka sin egen identitet, bryta familjens förtrollning och efter en lång tid i exil, återvända till ett förändrat liv.

Utdrag ur boken:
"Violet? Har det hänt något?" - Lutade sig över mig, såg på mig med bekymrad min. "Har du gjort dig illa?!

För fröken Micaela kunde inte, vågade inte, fråga: Har någon gjort dig illa.

Hon hade hört ryktet om mina bröder. Alla hade hört ryktet om mina bröder. När alla hade troppat ut ur klassrummet. När klockan efter första lektionen larmande och retfullt hade ringt och jag satt kvar på min stol, förvirrad och svag och (som det verkade) osäker på var jag befann mig.

Jag hade haltat in i klassrummet långt innan det ringde in. Andtruten och fast besluten att inte göra mig löjlig hade jag ställt mig vid den bänk jag blivit tilldelad och mer eller mindre dunsat ner på stolen eftersom jag inte (med lätthet, utan att det gjorde ont) kunde böja mitt svullna vänstra knä.

Munnen torr, men inte ögonen. Och rinnande näsa.

Mina ögonlock hade svullnat upp till dubbel storlek; de var rödkantade och kliade. Om man tittade på mig skulle man se mig titta tillbaka med blodsprängda svullna ögon och man skulle (kanske) känna igen mig, men förmodligen snabbt vända bort blicken.

Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Mitt liv som råtta :
2021-05-06 10:00
Mitt liv som råtta av Joyce Carol Oates handlar om Violet Rue, som gör det oförlåtliga när hon är bara tolv år. Hon berättar för utomstående att hennes bröder begått ett fruktansvärt brott. Inom familjen blir det hon och inte bröderna som ses som värd att fördömas. Hon tvingas lämna sin familj, för ingen vill ha med henne att göra. Hon är en råtta, en tjallare.

Violet är bokens huvudperson och även den som berättar historien. Vi följer hennes uppväxt och förstår hennes längtan efter att föräldrarna ska höra av sig och säga att de saknar henne. Men de vill inte veta av henne. Hennes tonårstid och tiden som ung kvinna är tragisk. Hon vågar inte börja leva eftersom rädslan att någon av bröderna ska leta rätt på henne hänger som ett damoklessvärd över henne. Det blir ett ryckigt liv där hon försöker skaffa sig en utbildning, men har svårt att fullfölja. Samtidigt utnyttjas hon sexuellt av äldre män.

Oates har valt ett annorlunda berättarperspektiv. I mer än halva boken talar berättaren (Violet) i jagform, men plötsligt ändras detta och hon skriver "du" när vi följer vad som händer henne. Det finns säkert en anledning till detta, men den är förborgad för mig. Intressant i författarens text är också att hon ofta använder parenteser och kursivstil. Det är orden som gömmer sig mellan parenteserna och i den kursiva stilen som ofta berättar mest.

Sammantaget är det en intressant men samtidigt sorglig berättelse om en flicka som av familjen döms att leva i exil, när hennes enda "brott" är att hon berättat sanningen för människor utanför sin familj.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Mitt liv som råtta
Liknande böcker:
Mousa varats mysterium
 B. Lundberg
Huset Versace
 D. Ball
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Staden sover
 M. Lang
Fasader
 V. Höglund
Bitterfittan 2
 M. Sveland
Lektioner
 I. McEwan
Vill du veta?
 N. Erlick