bokrecensioner boktips

Elva minuter

Författare: Paulo Coelho
Genre: Roman
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9170280231


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Beskrivning:
''Världens största bästsäljare 2003.''
Publishing Trends

Nr 1 på topplistorna i 32 länder!

Elva minuter bygger på en sann historia och berättar om Maria, en ung och vacker kvinna från en bergsby i Brasilien. Hennes första möte med kärleken slutar olyckligt och hon övertygar sig själv om att hon aldrig vill älska någon igen. Ödet för henne till Genève, där hon drömmer om rikedom och berömmelse, men slutar som prostituerad.
Med sin enkla bakgrund och lilla livserfarenhet har Maria inte mycket att sätta emot i detta hårda möte med verkligheten. Hon drivs ständigt längre bort från drömmen om kärlek och tillbringar tiden med att försöka utröna vad hennes kunder tänker och känner. Det visar sig att de flesta är ensamma och saknar se - med någon de älskar. En dag dyker konstnären Ralf upp och deras möte blir en vändpunkt för dem båda.

En gripande roman om kärlekens och sexualitetens väsen som ett instrument att förstå och utforska sig själv, som en fantastisk väg till ett sensuellt, känslomässigt och andligt uppvaknande.

Paulo Coelho har de senaste tio åren etablerat sig som ett av den litterära världens riktigt stor namn. Hans roman Alkemisten har översats till 56 olika språk och är utgiven i 156 olika länder och har sålt över 30 miljoner exemplar. I Sverige har hans böcker inom loppet av ett och ett halvt år sålt över 250 000 exemplar. År 2003 sammanställde Publishing Trends bästsäljarlistor från hela världen och utsåg Elva minuter till världens mest sålda roman det året.

''Hans böcker har gjort ett livsavgörande intryck på miljoner människor.''
The Times

''Bland alla de Latinamerikanska författarna är det bara brasilianske Garbriel Garcia Marquez som är mer läst än Paulo Coelho.''
The Economist

''Paulo Coelho har funnit hemligheten bakom den litterära alkemin.''
Kenzaburö Öe, Nobelpristagare


Medelbetyg: 3,27 (22 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Elva minuter :
2005-04-11 21:38
Maria längtar efter ett annat liv än det hon har hemma i sin brasilianska by. Hon far till Geneve och blir en hora på en lyxbordell. Här reflekterar hon över den sanna kärleken och vad som egentligen skiljer man och kvinna åt.

Coelho är den ojämnaste författare jag stött på. Han brinner för den här romanen. Ibland återgår han till att skriva filosofiska flosker och själva boken känns som smörja, men i nästa andetag griper han tag i läsaren och provocerar fram känslor som man inte visste fanns. Detta är en mycket speciell berättelse och den får en stark fyra trots alla små svagheter. När Coelho väl har något att säga....så gör han det bra!
Betyg 4
2005-04-17 22:52
Paolo Coelho är ett fenomen. Hos en del väcker han hatkänslor, han anses vara en skräpförfattare som skriver banala historier fyllda av kvasifilosofiska floskler. Och det gör han! Men andra anser att han på ett enkelt och lättillgängligt för fram en positiv och humanistisk syn på människor. Och det är också sant! Och bara det faktum att han har en moral i det han skriver är ju svårt att acceptera för många postmodernister. Och att karln tjänar pengar som gräs, hans böcker torde höra till Brasiliens mera framgångsrika exportprodukter, gör honom inte mer populär i det litterära etablissemanget.

Så när Coelho nu tar sig an sexualiteten så lär också det väcka känslor. Hans religiösa läsare, som säkert är många, kan nog sätta kyrkkaffet i halsen när de erotiska skildringarna blir alltför naturalistiska. Och även andra får säkert svårt att acceptera den inte alltför avståndstagande och inte helt politiskt korrekta skildringen av prostitutionen. Men visst är det en bok i sann kristen anda, en bok som precis som Jesus visar respekt för de som av många "kristna" anses vara förtappade syndare.

Förvisso är det bitvis banalt, och som alltid hos Coelho förenklat, vilket gör att det inte är riktigt stor litteratur. Men det är en bok som är lättläst, som väcker känslor, som är underhållande och ändå tänkvärd. Vore det inte för slutet, som är bara för mycket, så skulle den nog kanske fått en fyra.
Betyg 3
2005-05-24 09:17
Språket är banalt och osofistikerat, som om det vore skrivet av en 20-årig bokklubbdebutant. Flosklerna är många, kvasifilosofin är där, och personbeskrivningarna är extremt svaga.

Ändå...det är någonting med Paolo Coelho...någonting som är svårt att sätta ord på. Mitt uppe ibland allt det banala ligger det guldkorn, som får mig att tänka, reflektera, bli upprörd, rörd, fascinerad. Det märks att Coelho brinner för den här boken - han har ett budskap, men det är inte lika enkelt att tolka som det kan verka.

Denna boken är, enligt min mening, den bästa han har skrivit efter Alkemisten, även om det inte säger så mycket.

Betyg 3
2006-07-15 01:48
UNDERBAR!!! Jag kunde inte ta tag i en ny bok direkt efter. Jag tycker detta var den bästa av hans böcker! Läste den dock på engelska, så kanske språket var bättre och den gjorde sig bättre så om man tittar på de övriga recensionerna.
Betyg 5
2007-01-23 17:31
Det enkla beskrivande sättet som Coelho skriver på gör det lätt att komma in i historien och att hänga med. Dock gör det också att berättelsen till en början r rätt platt och inte speciellt djupgående, trots en del kvasifilosofiska delar.

De första två tredjedelarna är det mest händelse efter händelse och det blir inte mycket eftertanke eller fångade känslor, vilket är synd. Mot slutet börjar dock historian fördjupas och Marias relation till en man beskrivs på ett mycket intressant och gripande sätt. Spänningen och känslorna byggs upp, men tyvärr tyckte jag att slutet var alldeles för mycket och förstörde mycket av det som han tidigare byggt upp.
Betyg 3
2007-04-12 09:01
"Mitt mål är att förstå kärleken" skriver Maria i sin dagbok. Boken handlar om Maria som kommer ifrån en by i Brasilien. I sitt sökande efter att förstå kärleken får vi följa Maria till Geneve där hon blir prostituerad. Där möter hon Ralf och det blir en vändpunkt för Maria. En roman om kärlek och sexualitet.

Betyg 4
2007-08-31 09:25
Känns som om allting går ut på at hitta sin livs kärlek - få sin dröm i uppfyllelse - och att få del av den gudomliga orgasmen i den här boken. Och allt detta skrivet på ett otroligt äckligt och sentimentalt vis.
Betyg 1
2008-02-04 15:43
En intressant inledning om hur Marias drömmar om kärleken och spänning inte riktigt blir som hon hoppas. Språket är ganska banalt men ändå tilltalande på något sätt. Hennes egna tankar är intressanta att följa, men till slut blir det enformigt. Jakten på kärleken blir även den till slut ganska trist och de sexuella drömmarna och tankarna tilltalar mig inte.
Betyg 2
2008-06-12 13:21
Jag vet inte vad jag ska säga om denna roman... Den är stundvis fantastisk, tex när Maria lär sig att tänka bort, eller snarare ställa sig över fysisk smärta och på det viset komma i kontakt med andligheten.

Men han tappar mig fullständigt när han börjar babbla om piskor och sm - sex. Vad har det med Gud och andligheten att göra? Jag tänker verkligen inte låta mig bli piskad för att komma närmare Gud!!

Annars är boken bra, lättläst, och som alltid med underbart språk.
Det blir minusavdrag för bdsm- grejerna.
Betyg 2
2008-09-17 19:19
Elva minuter sägs det genomsnittliga samlaget ta. Men ett genomsnittligt samlag är inget som Maria någonsin strävat efter. I sina tonår söker hon den stormande förälskelsen och kärleken som ska vara livet ut - sex är inget som finns med i bilden. I sin ungdom har hon redan gett upp kärleken - och ännu mer sex - och viger sitt liv åt äventyret. En veckas spännande semester i Rio De Janeiro utvecklas snabbt till en danskarriär i Genevé - och landar väldigt hastigt i en tillvaro som lyxprostituerad på Geneves bästa bordell.
Som ambivalent till kärlek och sex blir Maria helprofessionell och går in för att bli bäst på det hon gör. Hon vill tjäna pengar för att förverkliga andra drömmar.
Hon studerar på ett kliniskt sätt sexualkunskap, psykologi och annat som hon föreställer sig ska göra henne bättre på sex.
På detta sätt fortgår det tills hon möter konstnären Ralf som även han fått en väldigt avmätt relation till sex. Han anlitar Maria för att "rädda" honom, men i själva verket påbörjar de en resa tillsammans där de har möjlighet att rädda varandra och uppleva känslor - starkare än de någonsin tidigare upplevt.

Paulo Coelho har med ”Elva minuter” tagit sig an ämnet sex. I sitt efterord berättar han att han valde att berätta utifrån sexets smutsigaste vinkel -prostitutionen - för att därmed kunna inbegripa allt och gå in på djupet. Och Coelho lyckas delvis med det. Just på grund av detta val blir ”Elva minuter” mer än ett tantsnuskäventyr. Historien berättar att vägen till stor kärlek kan gå via hopplöshet, sadomasochism och krossade drömmar. Det är genom prövning man finner sanningen.

Jag minns att jag, när jag läste ”Alkemisten” för flera år sedan blev inspirerad och kände att jag fick lära mig något nytt. Det var länge sedan och jag tror att min boksmak ändrats en del under åren. För även om ”Elva minuter” - i min smak - var mycket bättre än Alkemisten, så kan jag inte ge denna bok mer än en svag 4a. Trots det djup och mörker som Coelho lyckats få fram tyckte jag ändå den kändes lite platt. Jag upplevde inte jag kom in i någons smärta genom de ganska högtravande och sumeriska beskrivningarna. Det var exakta och ärliga beskrivningar, men trots stor passion och lidelse, alltid distanserat kyliga.

Stefan Sauk läste in boken och kunde i mitt tycke tyglat sin lust att gestalta och göra röster. Det var aningen irriterande i en annars bra inläsning

Betyg 4
2008-11-14 22:56
Skiljer sig lite från Coelho's andra böcker, tycker jag. Mycket sexuellt innehåll, men jag tycker att prostitution "romantiseras" ganska mycket i den här boken. Inga aha-upplevelser som i exempelvis Alkeminsten eller Zahiren, men en bra och lättläst berättelse.
Betyg 3
2009-02-03 03:33
njae, blandade känslor i den här boken, den gör mig mest besviken..
Betyg 2
2009-02-04 15:36
''Bland alla de Latinamerikanska författarna är det bara brasilianske Garbriel Garcia Marquez som är mer läst än Paulo Coelho.''
The Economist

brasilianske Garbriel Garcia Marquez ???
Gabriel Garcia Marquez är COLOMBIANSK!!!!
Betyg 5
2010-04-27 09:34
Paulo lyckas fånga mig med sin lättlästa text och sina humana historier. I boken Elva minuter får man följa med på Marias resa genom livet. Maria växer upp i en liten by i Brasilien och där får hon uppleva hur det känns att få sitt hjärta krossat - något som hon har svårt att släppa taget om, då hon lovar sig själv att aldrig mer älska någon. Maria drömmer om rikedom och berömmelse men slutar som prostituerad i Schweiz på baren Copacabana. Hon träffar många män och får agera både oskuldsfull flickan som låtsas bli imponerad av mäns historier om makt och ära, den förstående modern för de män som behöver någon att prata med och den farliga flickan, som tar kontroll över situationen för att få osäkra män att slappna av. Maria tillbringar förutom tiden på jobbet mycket tid ensam och besöker även stadens bibliotek ibland för att lära sig som hon uttrycker det männens natur. En dag träffar hon Ralf Hart en känd konstnär som rest världen över. De har väldigt skilda liv och bakgrund - men visar sig senare ha mycket gemensamt..

Begreppet frihet diskuteras mycket i boken och Maria säger att hennes sätt att leva får henne att känna sig fri, då hon gör sina val själv och är självständig, både emotionellt och ekonomiskt.

Det är intressant att följa Marias tankar i hennes dagbok. Efter att sålt sina tjänster till en man för första gången skriver hon; Jag kommer ihåg allt, utom det ögonblick då jag fattade beslutet. Märkligt nog har jag inga skuldkänslor. Förr brukade jag se på de flickor som hade sex för pengar som några livet inte hade gett något annat val - och nu märker jag att det inte är så. Jag kunde säga ”ja” och kunde ha sagt ”nej”, ingen tvingade mig till något. Jag går på gatorna, betraktar människorna, har de valt sina liv, tro? Eller har de också, precis som jag, blivit valda av ödet?

Boken väcker många intressanta tankar och jag har märkt genom andra recensioner att detta är en bok som man antingen verkligen tycker om eller som man blir besviken på.
2015-12-18 15:45
Man kan säga mycket om Paulo Coelho och nästan allt man tar upp har två sidor.
Han är både och, hela tiden.

Min generella åsikt är att han gör det svåra lätt. Han tar ofta upp allvarliga trådar med stort djup och skapar lätt litteratur som vi alla kan ta till oss på olika sätt.

Den här gången tar han sig an sexualiteten och det känns på något sätt befogat. Coelho är stor i många konservativa länder och där tror jag den kan göra nytta. Att skildra en prostituerad kvinna på Coelhos torra, sakliga sätt kan nog irritera men jag uppskattar det raka språket. Sex är ju provocerande nog för många.

Som många har antytt är kvalitén ojämn men som vanligt får han in några fullträffar som väl räcker till godkänt.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Elva minuter
Liknande böcker:
Läget under kontroll
 G. C-O Claesson
Små bitar av lycka
 A. Østby
Äkta kärlekar
 T. Jenkins Reid
Smartare smalare snygg..
 G. Furumark
Bye bye äppelpaj
 A. Eklund Lykull
Åh William
 E. Strout