bokrecensioner boktips

Djävulen och Fröken Prym

Författare: Paulo Coelho
Genre: Roman
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9170280002


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En by behärskad av girighet, feghet och fruktan. En man plågad av mörka upplevelser i det förflutna. En kvinna på jakt efter lyckan. Inom loppet av en enda vecka måste de alla välja sin egen väg. Kommer de att välja det goda eller det onda?

En mystisk främling kommer till den avsides belägna byn Viscos. Med sig har han 11 guldtackor och en märklig skugga. Den gamla Bertha, som dag efter dag har suttit utanför sitt hus vid infarten till byn, känner igen skuggan som den länge förebådade Djävulen, som kommer att föra Viscos mot dess undergång. Främlingen söker svaret på den enda fråga som betyder något för honom: är människan innerst inne god eller ond? Byborna tar emot honom med öppna armar och tilldelas därmed olika roller i ett avancerat spel som kommer att märka dem för livet.

I sin nya roman skildrar Paulo Coelho kampen i var och ens själ mellan ljus och mörker, och det vi alla varje dag strävar efter: att våga följa våra drömmar och bemästra fruktan som hindrar oss från att verkligen leva. I Djävulen och fröken Prym blir själva mänskligheten satt på ett skrämmande prov.

Medelbetyg: 3,54 (26 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Djävulen och Fröken Prym :
2004-07-25 12:24
Den lilla byn Viscos har runt 200 invånare som alla vet att de är den sista generationen som kommer bruka jorden. Alla unga människor lämnar byn så fort de kan stå på sina egna ben, och därigenom är frånvaron av barnskratt svår att bära för de människor som lämnats kvar. Änkan Berta sitter varje dag utanför sitt hus och inväntar den förebådande djävulen. När han väl kommer, väljer han unga Fröken Prym som sin hantlagare. Byns invånare tvingas till ett beslut. Bli rik (och lycklig?) på bekostnad av oskyldigas död?

Coehlos "Djävulen och fröken Prym" är en uppenbar allegori hämtad från Bibeln. På ett charmigt och lättillgängligt sätt har Coehlo bearbetat om Jobs kval till en trovärdig berättelse om människans kamp mot det onda. Min tolkning av Jobs bok är dock inte alls i överensstämmande med Coehlos tolkning, men författaren berättar denna historia medryckande och bra. Jag ger denna bok en svag fyra.

"Djävulen och Fröken Prym" är den första bok av Coehlo jag läst. Jag var tveksam inför att läsa en författare som får så enormt mycket ros av pressen. Dessutom störde jag mig på att en av hans boktitlar är misstänkt likt Smarts "Vid Grand Central Station där satt jag och grät" - (gissa vilken av Coehlos böcker jag syftar på?). Det går inte att komma från att denna "Djävulen och fröken Prym" är en liten etisk pamfett. Jag tycker dock den är välskriven.
Betyg 4
2004-10-17 18:39
En bra bok som fängslade mig mycket. Jag har hört en massa bra om den här boken av mina vänner och var rädd för att bli besviken men det blev jag inte.
Betyg 4
2005-03-09 10:01
Den här är precis som Coelhos andra böcker, lättläst och välskriven. Den här rekommendedras varmt!
Betyg 4
2005-05-01 14:11
Denna bok utspelar sig som i god Coelho-stil i en simpel men underlig miljö: En mystisk man anländer till den isolerade byn Viscos vars invånare är fast i byns forna idyll. Mannen kan tolkas som både en demon eller rent av som djävulen, eller som en man med ett bittert förflutet som är nästan förlorad till mörkret inom honom.
Denna man förändrar byn för alltid. Han har nämligen anlänt för att avgöra om männniskan i sin natur är god eller ond.

En bok som ger en tankeställare men inte riktigt når upp till mästerverknivå som Alkemisten av samma författare. Den har ändå del av den orginalitet som verkar genomsyra Paolo Coelhos verk.
Betyg 3
2005-07-23 19:51
Det här är faktiskt min favoritbok av Coelho! Tyckte den va mycket givande!
Betyg 4
2005-08-05 22:54
Den här kändes inte riktigt lika bra som Alkemisten och Veronika. Visst - själva historien är tänkvärd, men ändå är det något som saknas för att den ska få högre betyg av mig.
Betyg 3
2005-08-14 20:36
En klassisk historia om gott och ont i var och en av oss. Många tånkvärda delar som får en att fundera över sig själv. Gillar dessutom Coehlos sätt att skriva, målande och känslosamt.
Betyg 4
2005-08-24 09:04
Jag läste Alkemisten och blev ordentligt besviken
Nu har jag läst ut Djävulen och fröken Prym och blev såld på storyn!

Den är fantastisk bra. Välskriven och med ett innehåll som tilltalar mig.
Många tankar som jag själv haft innan blir bekräftade i denna historia.

Den handlar om konflikten mellan gott och ont. En frågeställning om människan är en ond varelse eller vill gott. Men den handlar också om människornas rädsla. Att rädslan hindrar utveckling.

En fantastisk bok!
Betyg 5
2006-02-17 17:26
Coelho-fantast som jag är (nej, det är inte grundat på enbart "Alkemisten") så tycker jag det här är en av hans bättre verk. Så härligt när han skapar abstrakta fenomen i form av personer där man ska avväga sin moral och sitt begär. En trevlig liten roman som jag finner är en av hans bästa.
Betyg 4
2006-04-11 16:37
En underbar bok, en hemsk men varm berättelse som fängslar och irriterar.
Jag läste den sakta - ville inte att den skulle ta slut samtidigt som jag var nyfiken på hur den skulle sluta.

Karraktärerna i boken var schablonmässigt beskrivna på ett knivskarpt sätt.

Jag har sällan haft en så splittrad åsikt om en bok - men att den är ett mästerverk tycker i alla fall jag.
Betyg 5
2006-07-13 01:08
En främling kommer till den lilla byn. Han har ett ärende som oundvikligen kommer att ändra framtiden för dom alla.
Främlingen vill reda ut huruvida människan som sådan är god eller ond. Han erbjuder därför byborna tio tackor guld, på villkoret att de innan tre dagar gått har tagit livet av någon ibland sig.
Främlingen tvingar byborna att ta ställning. Ont mot gott, mängden nytta mot mängden lidande.

En demon vandrar vid främlingens sida och vi får veta att de skyddsänglar som skulle vaka över honom misslyckats med sitt uppdrag.
Godhetens räddning står till den unga fröken Prym. En kvinna vars bild av sig själv måste förändras för att hon ska kunna besegra ondskan.

"Djävulen och fröken Prym" är en bägare. Bägaren är omsorgsfullt och medvetet svarvad och konstruerad av Coelho.
I bägaren har han hällt visdom om godhet, etik och livsavgörande val. Den dramaturgiskt övertydliga berättelsen fungerar dels som en etisk tummelplats där "å ena sidan - å andra sidan"-diskussioner får fritt utlopp, och dels som en ram där kortare historier och anekdoter berättigas.
Dessa var också min största behållning medboken. De gav mig en känsla av värme och djup som historien annars hade saknat.
Så jag är tacksam över de korn av enkel visdom som trängde fram genom en ocean av moralfilosofiska orgier.

Som inläsare gjorde Mikael Persbrant en måttfull insats.
Som skådespelare är han inte känd att hålla igen och spara på krutet, men här lotsar han varsamt fram läsaren genom historiens invecklade etikdialoger.

Betyg 3
2007-06-10 02:54
Det här är den tredje boken av Paulo Coehlo som jag läser och den går i samma underbara stil som de andra böckerna jga läst. Jag gillar boken men det är inge bok man lägger på minnet.
Betyg 3
2007-08-23 11:22
Baksidetexten var tillräckligt intressant för att jag skulle ge boken en chans och läsa den, men ärligt talat så har jag aldrig tyckt om Coelho, och förstår inte varför han skall vara så överdrivet populär, då det finns författare som är mycket mycket bättre. Alla hans böcker har ungefär samma grundidé: Följ ditt hjärtas röst och uppfyll dina drömmar. Smörigt och i längden mycket uttråkande.
Betyg 2
2007-11-24 18:59
titeln intressantare än innehållet
Betyg 1
2008-02-19 15:37
En klart intressant berättelse av Coehlho. Förmodligen en av hans bästa böcker, även om jag hittills bara läst Alkemisten och Elva minuter förutom den här. Jag blev klart överaskad av den här boken!
Betyg 4
2008-02-29 18:36
Samma härliga stil som hans övriga böcker, En bok som man får tänka över när man läser.
Betyg 5
2008-03-01 08:13
Något som utmärker en bra bok för mig är att det känns som om jag "sett" filmen, dvs sett miljöer, personer, situationer etc, och som vanligt med Coelhos böcker har jag "sett" denna bok och inte läst den. Mycket förtjust i denna historia. Inte den bästa av hans böcker enligt mig, men VÄL läsvärd. Håller dock fast vid att hans böcker ska läsas på engelska.
Betyg 4
2008-08-02 13:03
Jag befinnermig för tillfället i en Paulo Coelho period och detta var en av böckerna jag har läst. De andra är: Alkemisten, Veronicka bestämmer sig för att dö och Häxan från Portabello.

Alkemisten säger många är Paulos bästa bok och det tyckte även jag. Men Djävulen och fröken Prym ändrade på ordningen. Denna bok är fruktansvärt bra och svår att lägga ifrån sig. En bok om ondskan, utan några försköningar.

Här kommer min ranklista på de Paulo Coelho böcker jag hittils har läst:
1.Djävulen och fröken Prym
2.Alkemisten
3.Häxan från Portabello
4.Veronika bestämmer sig för att dö
Betyg 4
2008-10-25 23:30
Verkligen positivt överraskad! Gillar filosoferandet kring skillnaden mellan gott och ont - är det tillfälligheter, behärskning osv. Tilltalande berättarstil, man känner sig nära personerna och deras överväganden och den process de genomgår innan de fattar sina beslut. Det är tydligt vad som är det "rätta" beslutet, men inte självklart att välja det. Kort sagt så känns personerna i boken "mänskliga" vilket gör främlingens fråga relevant - är människan innerst inne god eller ond?
Betyg 4
2011-01-21 23:24
Boken är bättre skriven än de andra böcker som jag läst av Coelho, men jag tycker inte att det räcker för att den ska få ett gott betyg. Berättelsen år egenligen uttråkande och jag tappar intresset fort. Och att det är för mycket moraliskt och filosofiskt flummel som vanligt hos Coelho hjälper inte.
Betyg 2
2013-06-20 07:09
En annorlunda bok, som fick mig att tänka efter. Jag är väl i allmänhet inget superfan av Coelho men denna bok är den bästa jag har läst av honom!
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Djävulen och Fröken Prym
Liknande böcker:
Vitt slödder
 C. Rydberg
Sanatoriet
 S. Pearse
Renegater
 K. Östergren
En gentlemans egendom
 C. Gaskin
Norna - Gäst
 J. Jensen
Kråknatten
 B. Spong
Andromeda
 T. Bohman
Livbåt nr 2
 M. C Banning
Frankissstein
 J. Winterson