bokrecensioner boktips

Veronika bestämmer sig för att dö

Originaltitel: Veronica decide morrer
Författare: Paulo Coelho
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, depression
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9170280699


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Veronika bestämmer sig för att dö
Paulo Coelho
När du minst anar det - så vänder det

Nu ger Bazar Förlag ut ännu en roman av Coelho, Veronika bestämmer sig för att dö. Med denna roman sluts Coelhos trilogi ''Och den sjunde dagen…'' om Kärleken (Vid floden Piedra satte jag mig ned och grät), Makten (Djävulen och fröken Prym) och Döden (Veronika bestämmer sig för att dö) - tre mäktiga drivkrafter som i grunden förändrar tre kvinnors liv på bara sju dagar.

Veronika är ung och vacker, har vänner och beundrare att gå ut med, fast jobb och en familj som tycker om henne, men det är ändå något som fattas i hennes liv. Morgonen den 11 november 1997 bestämmer hon sig därför för att dö. Hon tar en överdos sömntabletter bara för att lite senare vakna upp på närmaste sjukhus. Där berättar man för henne att även om hon lever, så är hennes hjärta skadat och hon har bara några få dagar kvar att leva…

Berättelsen följer Veronika genom dessa intensiva dagar medan hennes erfarenheter får henne att stilla undra vad galenskap egentligen är. Hon inser nämligen att varje ögonblick vi lever är resultatet av ett medvetet val mellan liv och död.

Veronika bestämmer sig för att dö är en roman som tar sig an kanske det svåraste ämnet av alla, döden, men Coelho lyckas trots detta genomsyra texten med värme, optimism och livsvilja.

Med Veronika bestämmer sig för att dö medverkade Coelho bland annat till att få igenom en Brasiliansk lag mot tvångsintagning på mentalsjukhus. Nobelprisvinnaren Kensaburo Oe har höjt romanen till skyarna, rättigheterna är sålda till 40 olika länder och mer än 5 miljoner exemplar har sålts världen över. Dessutom förhandlas det nu även om filmrättigheterna på boken.


Utdrag ur boken:
Ett citat om boken:
''…den mest fantastiska bok jag någonsin läst.''

Sinéad O'Connor, The Irish Sunday Independent

Medelbetyg: 3,59 (51 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Veronika bestämmer sig för att dö :
2004-04-06 17:52
Jag älskar alla böcker av Paulo men den här var kanske den bästa! Underbar
Betyg 5
2004-04-27 20:37
Man Vill läsa den, men man vill inte att den ska ta slut.
Betyg 4
2004-06-10 23:39
Det viktigaste för mig när jag läser en bok är att den ska kunna ge mig något. Coelhos böcker får mig alltid att tänka efter och förstå saker jag redan känner till; får mig att komma till insikt. "Veronika bestämmer sig för att dö" drog mig närmre insikten att livet är till för att upplevas. Den fick mig att känna mig levnadsglad och jag gjorde mer "galna" saker. Den gav mig verkligen mycket och dessutom var den väldigt lättläst.
Betyg 4
2004-06-17 12:05
Veronika bestämmer sig för att dö. Vilken fin bok! Och på tal om titlar, så vilken lockande titel!

Båda mina föräldrar läste hela Coelhos production för ett par år sedan. Tom min pappa som inte just läser gjorde det. Han gillade dem verkligen. Pappa gillar alla slags filosofiska funderingar osv, och efter att ha läst Veronika förtår jag nog vad som tilltalade honom. men jag måste medge att jag var väldigt mistänksam. Det var en av hans (filosofiska) vänner som först rekomenderade Alkemisten för honom, så jag skickades iväg till bibban för att låna den. Gud vad tråkigt tänkte jag. Alkemisten. Kemi, nån underlig kemist, jag hatar kemi (förstår inte). Så började mina fördomar. Men måste medge att när de hittade Veronika bestämmer sig för att dö, blev jag genast nyfiken. Men aldrig att jag läste den. Men när jag blev medlem på boksidan blev jag nyfiken igen, och ja...

Jag gillade faktisk boken jätte mycke! Intressant mpste jag säga. Fascinernade faktisk. Det där med självmord. Jag har ofta tänkt på självmord (förstå inte detta fel!) och alltid varit sceptisk. Självmord är den absolut sista utvägen. Jag har alltid tyckt självmord är själviskt, för det är ju nästen värre för familj o vänner än för den som är död (dvs om man inte tor på helvete eller något). Jag skulle endast kunna tänka mig att göra självmord vid hög ålder och drabbad av en svår sjukdom (cancer (ett helvete) högst antagligen) och bara för att komma ifån den olidliga fysiska smärtan. Och sen kommer Veronika och gör själbvmord för nästan ingenting tycks det...

Psykiska sjukdomar har jag egentligen inte tänkt på förr. Jag kan inte förstå dem, även om Veronika... kanske kommer med lite mer klarhet. En bar diskussion. Vad är att vara "galen"? Knappast en psykisk sjukdom. I alla fall jag använder ordet galen dagligen. Alla är galna som: hoppar bengyhopp, går i Topspin på Borgbacken, äter fiskrom, spelar ett instrument på gatan, går i för kort minitjol eller 10cm klackar, plockar jordgubbar som sommarjobb... Allt detta o mycke mer har ja sagt. Galen är väl en synonym till annorlunda, vilket boken också kommer fram med. Inte ens alltid annorlunda från mängden, utan bara från en själv, tycker jag.

Vi borde väl alla vara lite galna ibland! Det håller jag med om. Tack för det Paulo Coelho!
Betyg 4
2004-09-22 22:28
Trots att Veronika är ung, vacker och framgångsrik bestämmer hon sig för att dö. Hennes försök misslyckas och hon vaknar upp på ett av Sloveniens mentalsjukhus där hon får veta att hon endast har fem dagar kvar att leva. Under dessa fem dagar börjar Veronika ånyo leva och hennes kamp påverkar människorna runt henne.....

Coelho är nog en av de ojämnaste författare jag läst. Denna bok varierar mellan att vara en psykisk plåga och en mental frist. Ibland nästan spyr jag över de tillrättalagda filosofiska floskerna. Ändå kände jag igen mig i Veronikas meningslöshet och hennes vilja att slippa världen. Just därför blev jag påverkad trots att berättelsen inte alltid kändes trovärdig. Coelho har själv varit inlagd på mentalsjukhus och medverkade att få igenom en brasiliansk lag mot tvångsintagning på mentalsjukhus något som gjorde att berättelsen fick lite extra tyngd.

Det här kunde blivit en riktigt vacker historia om författaren inte hade tvångsmatat läsaren med svulstigt och sockersött dravel. Jag är antagligen alldeles för cynisk för Coehlo och då spelar det liksom ingen roll om han skriver vackert.
Betyg 2
2004-09-23 14:10
Hade svårt för Alkemisten men den här boken gillar jag. Alla som har någon anknytning till psykvården, antingen som personal, patient eller anhörig bör läsa den. Och alla andra oxå ;-)
Stark fyra
Betyg 4
2005-03-09 09:58
Jag blev helt tagen efter att jag hade läst den här. Coelho är en ruskigt bra författere som ger hopp!
Betyg 5
2005-05-02 08:53
läste på bakfyllan. lättläst, men inte särskilt gripande.
Betyg 3
2005-05-06 18:19
Helt underbar. Jag känner verkligen att jag måste göra något åt mitt liv.
Det var en väldigt inspirerande bok... Oooh, jag vill leva och vara galen.
Betyg 5
2005-07-13 15:48
Veronika vill inget hellre än att dö. När hon väl ligger där för döden börjar hon fundera över livet. Boken väcker många tankar hos mig. Den är klart läsvärd!
Betyg 4
2005-08-14 20:33
Lite tragisk men mycket bra bok om att leva i nuet och att ta till vara på livet. Coehlo beskriver känslor målande vilket ger kraft till berättelsen.
Betyg 5
2005-11-06 14:17
Någon skrev att Coelho var ojämn i sitt skrivande och jag håller verkligen med. Stundtals gillar jag berättelsen och betraktandet över galenheten. Men tyvärr, ett mycket intressant ämne blir ett platt fall denna gång. Jag blev inte berörd, kände ingen sympati med huvudpersonen, det var vagt berättat och jag blev något besviken.
Betyg 2
2006-04-02 11:30
Lättläst bok, väcker en och annan tanke.
Betyg 3
2006-05-21 17:01
Den är verkligen vacker, liksom de andra böckerna jag läst av Coelho. Jag kände alla möjliga slags känslor när jag läste denna, sorg, glädje, hjälplöshet och framför allt gav den en eftertanke på livet och vad jag gör med det!
Älskar sättet som Coelho ger läsaren inblick i inte bara huvudpersonens liv, utan också viktiga personer runt om kring. Det gör att man känner med dessa och blir delaktig i historien.
Slutet är förbluffande, det kan jag säga! En riktigt bra bok.
Betyg 4
2006-06-01 05:56
Coelhos bästa!
Betyg 5
2006-06-12 11:23
Lite skruvad (dock ej som "Djävulen...") med en riktig twist mot slutet.
Betyg 5
2006-07-15 14:28
Nja, inte en av de bättre han skrivit, men jag tyckte ändå om att läsa boken. I synnerhet då jag hade läst varför den skrevs.
Betyg 3
2006-11-27 20:10
Nu är det jag misstänkte bevisat - Paulo Cohelo är överhajpad och totalt talanglös. Mannen kan inte skriva! Språket haltar och boken är hoppig. Titeln lovade så mycket, men tyvärr så infriades inte mina förhoppningar om tragik, elände och livsvisdom. Den sämsta bok jag någonsin läst. Boken är inte ens värd pappret den är skriven på.
Betyg 1
2006-12-16 16:35
En bra bok måste jag erkänna, men inte tillräckligt bra för att jag ska fortsätta läsa den här författaren! ni får gärna övertyga mig om annat.

Inget av det författaren skriver verkar realistiskt, hennes ursäkter som läsaren vet är påhittade och dessutom inte starka nog för att begå självmord för! Hade jag bestämt mig för att inte längre leva, ja då skulle inte jag bry mig om det som jag lämnar kvar, men flickan väljer att vika sina kläder, bädda sängen, ställa allting i ordning för att inte folk ska få det jobbigt med städningen! Polisen hade ju trots allt vänt upp och ner på allting.

Men ett ljus låter sig tändas i mörkret i och med att flickan vaknar på sjukhuset. Doktorn som är en av huvudfigurerna i boken och som man tror bara bryr sig om hur han ska få ihop ekonomin och således även nöjda sponsorer visar sig verkligen veta vad han sysslar med. Flickan som heter Veronica bestämmer sig för att begå självmord men hon misslyckas och vaknar på sjukhuset där hon av läkarna får veta att hon överlevt men att hon inte bör förvänta sig leva längre än närmaste veckan.......

Flickan som hade allting utanför de fyra väggarna lyckas hitta livsgnystan först nu tillsammans med andra personer som är inlagda på sjukhuset.

Det visar sig att alla är mer eller mindre friska, så doktorn som verkar så duktig som han verkar i slutet av romanen är egentligen inte så duktig trots allt......

en godkänd bok.....jag tror att coelho fick fram det budskap som han hade önskat, och jag rekommenderar den till alla som är självmordsbenägna......även ni andra kan läsa den, men inget som påverkade mig värst mycket, men visst blev jag glad att Veronica överlevde !

Att begå självmord är enligt mig så patetiskt, fegt och oansvarigt. Det går inte att försvara det på något sätt. Det är inte ni som sörjer och får leva med den faktan i många år, bara för att ni kanske haft ett tråkigt år eller förlorat pojkvännen eller tjejen eller att ni har bråkat med föräldrarna!! Det modiga är att stå emot det, att konfrontera känslorna att ställa sig upp emot känslorna. Inget är värt att dö för!! man kan få nya vänner, nya kärleksupplevelser och ett ljus tänds långt bort i mörkret för en chans.
Betyg 3
2007-01-01 16:41
Jag har läst lite av Coelho nu men har fortfarande inte bestämt mig vad jag tycker. Tycker det är roligt att läsa om själva livssynen från olika perspektiv och själva budskapet att uppskatta livet. Men jag var glad att den bara var 200 sidor.
Betyg 3
2007-01-25 22:56
Jag hade nog lite för höga förväntningar på boken. Fint skriven och jag fick mig en tankeställare, men blev som sagt besviken.
Betyg 2
2007-02-28 16:30
Ingen bok som fasnade tyvärr ör den lät så himla bra på baksidan.
Betyg 2
2007-04-01 23:00
Jag fastnade för Coelho när jag för två år sedan läste Alkemisten. Och då var jag fast i hans språk och det sätt han skriver på. För ett tag sedan fick jag tag på Veronika bestämmer sig för att dö och den blev genast högt rankad öve alla böcker jag läst. En bok jag verkligen inte kunde lägga ifrån mig förrän den var färdigläst. Det får verkligen bli en femma på den här boken. Riktigt bra bok som jag varmt kan rekomendera till andra.
Betyg 5
2007-04-26 22:52
En bok som ger mig livsglädje!

Coelho lyckas allttid ge mig hopp. Plus i denna bok är språkflytet. I Alkemisten tyckte jag att han hela tiden upprepade sig vilket blev rejält tjatit i längden.
Betyg 4
2007-08-31 09:30
Den enda boken av Coelho som jag har en någorlunda positiv åsikt om. Mitt intresse väcktes genast vid de första raderna, och det gick lätt att läsa boken, möjligen lite seg då och då. Men slutet.. det är ju Coelho, självklart var slutet smörigt och lyckligt och helt overkligt.
Betyg 2
2007-11-12 23:06
Boken är fantastikst bra. Det är en djup och väl genomtänkt berättelse. Jag gillar boken väldigt mkt då den faktiskt ger en positiv inställning till livet, vilket som behövs i våran kalla värld. Det är väldigt otroligt hur Coelho beskriver Veronika från början av boken till slutet. Att uppleva hur hon utvecklas under berättelsens gång är en känsla för sig.

Jag är en stor fan och gillar alla hana böcker men Veronika bestämmer sig för att dö är helt kalrt den bästa av de alla följt av Alkemisten.
Absolut läsvärd. Läs den!
Betyg 5
2007-11-22 17:47
Boken handlar om den vackra och unga veronika som har allt. Ändå känner hon att det är något som fattar i hennes liv. Så en dag bestämmer hon sig för att dö. Hon tar en överdos sömntabletter för att sedan vakna upp på närmsta sjukhus. Hon tas in på ett mentalsjukhus där man berättar för henne att hon bara har några få dagar kvar att leva. Man för följa Veronikas sista dagar, hennes tankar och de andra intagna på mentalsjukhuset Villete.
Betyg 4
2007-11-27 17:22
En mycket intressant och annorlunda bok... Undrar vad som egentligen låg bakom doktorns teori om vitriol, och vad han utövade för experiment på Veronika. Gav en ny tanke om livet och livslust.
Betyg 3
2008-03-24 19:44
Coelho för ett intressant resonemang som kanske hade varit ännu bättre i en medryckande story. Lyckligtvis tar sig historien i slutet, och boken bringar utan tvekan till eftertanke.
Betyg 3
2008-04-19 10:35
Att läsa andras reflektioner om boken gör den ännu mer intressant. Det visar så tydligt att alla är unika, med unika erfarenheter, tankar, känslor. Jag hade först svårt att förstå de negativa recensionerna. Sedan insåg jag att mitt betyg hade blivit annorlunda om jag läst den här boken i tonåren, eller bara för några år sedan. Jag hade inte förstått Veronikas självmordsförsök. Jag hade tyckt hon var otacksam. Idag förstår jag hopplösheten i att inte leva sitt liv. Att bara leva som andra förväntar sig eller som man tror att andra förväntar sig. Det är inte att leva. Jag skulle själv vilja ta livet av mig om jag tvingades gå tillbaka till mitt gamla liv där jag gjorde allt för att vara till lags och vara omtyckt. Boken påminner mig om att lyssna till mitt hjärta och följa det. Den är fantastisk.
Betyg 5
2008-08-02 12:58
Jag har nästan alltid gillat deprimerande böcker om döden och dystopier och jag trodde att denna boken skulle falla mig i tycke, men det gjorde den inte.

Då och då blev boken rörig, men budskapet framgår ändock tydligt.

Det överraskande slutet, vilket jag inte kommer avslöja, är anledningen till att boken får en stark trea.
Betyg 3
2009-01-28 20:40
Den här boken gillade jag! Den skiljer sig en del från de böcker som jag brukar tycka om i och med att det inte händer så där jättemycket. Den här var klart tänkvärd och slutet var väldigt oväntat första gången jag läste den. Andra gången var det av naturliga skäl inte likadant, men då la jag märke till annat i boken som jag inte såg första gången.
Betyg 5
2009-11-10 20:00
Helt okej, men inget jag kommer läsa om...slutet räddade boken från att få en etta
Betyg 2
2010-07-09 00:26
Jag läste ut Veronika bestämmer sig för att dö i går, jag skulle inte gilla den om jag läste den för tio år sedan. Men jag förstår mig på Veronika, dem eviga rutinerna och det dömande samhället. Jag önskar att boken kunde varit längre och kanske lite djupare till och med. Men ändå får den högsta betyg, en riktigt rörande bok. Boken kommer inte lämna min bokhylla på länge.
Betyg 5
2010-10-25 17:53
Veronica läggs in på ett privat mentalsjukhus efter ett självmordsförsök. Hon börjar att öppna sig för livet igen efter att ha fått beskedet, att hennes hjärta är obotligt skadat och att hennes dagar är räknade. Hela berättelsen om Veronika känns konstruerad i syfte att föra fram ett filosofiskt budskap. Gestaltningen är tunn och resonemangen långa. Det finns passager när trovärdigheten och realismen ökar, särskilt i skildringarna om medpatienterna och deras historia. Boken bygger på en vacker tanke om livet men förmår inte ge en upplevelse i samma grad.
Betyg 2
2011-09-02 22:06
Har hört så mycket om Coelho och hans böcker; att de ska vara så fantastiska, annorlunda, filosofiska och känslosamma. Och, ja visst kan man stöta på en rad eller två någon gång emellanåt som faktiskt får en att börja fundera - det måste jag medge. Men ska jag vara ärlig så är det ingen av hans böcker som direkt faller mig i smaken..
Betyg 2
2012-05-31 19:46
En väldigt lättläst och samtidigt beskrivande roman. Jag tycker att den var intressant och tänkvärd! Slutet var oväntat och knöt ihop boken på ett bra sätt.
Betyg 4
2013-05-24 20:26
Det första verket jag läst av Coelho och jag förstår varför han har blivit en så framgångsrik författare. Det är inte på grund av språkbruket, storyn i sig är ganska oansenlig och karaktärerna bleka. Men under läsningen bombarderas man av känslor och ens världsbild tiltas än fram och en tillbaka då Coelho bjuder på en massa filosofiskt intressanta resonemang. Efter att ha läst ut boken kände jag mig faktiskt som en bättre människa, som att allt var möjligt och att världen tedde sig lite vackrare. Det är inte många författare som med så enkla medel lyckas förmedla så mycket visdom, som faktiskt lyckas påverka mig som läsare. Fint budskap.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Veronika bestämmer sig för att dö
Liknande böcker:
Vid skiljevägen
 . Runa
Andromeda
 T. Bohman
Frankissstein
 J. Winterson
Löftet
 R. Aneröd
Elizabeth Finch
 J. Barnes
En gentleman i Moskva
 A. Towles
Andras vänner
 L. Moriarty
Skilsmässan
 M. Herngren