bokrecensioner boktips

Alkemisten

Originaltitel: O alquimista
Författare: Paulo Coelho
Genre: Roman
Ämnesord: mord, spänning, äventyr
Utgivningsår: 1988
ISBN: 9789170282065


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En berättelse om att följa sina drömmar står det på omslaget. Boken handlar om Santiago, pojken som följer sitt levnadsöde och är med om fantastiska saker.

Utdrag ur boken:
När du verkligen vill någonting verkar hela universum för att du ska få din önskan uppfylld.
Medelbetyg: 3,35 (175 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Alkemisten :
2003-10-06 08:58
Jag känner mig lyrisk när jag efter bara några timmar läst denna otroliga bok. För att knyta an till budskapet i boken kan jag känna att jag såg tecknet och sökte rätt på boken. Jag vet inte varför men jag sökte rätt på boken, läste den och känner att det var den bästa bok jag läst på länge. Boken passar in i mitt övriga val av böcker som ofta handlar om att göra min grej och att lyssna på mitt inre för att få veta vad jag ska göra. Jag känner mig nästan rörd av boken och är såå glad att jag läst den.
Betyg 5
2003-11-25 00:07
Vad ska man säga, många tycker den är bra.
Betyder nog mycket för många människor i världen, dock ej för mig.
Det är lite obehagligt att nästan alla ovana läsare och icke kritiskt tänkade gillar den här boken. Det får mig att tänka på att hjärntvättning av ett samhälle kanske inte är så svårt ändå. Huruvida denna bok ger negativa inverkningar på folk är dock svårt att säga.

Kult, läs den!
Betyg 2
2003-12-03 21:08
Jag hade läst att den här boken skulle vara så bra, så jag måste bara låna den, och jag vart inte besviken, det var en skön läsupplevelse.
Betyg 3
2004-01-08 14:11
En sagobetonad berättelse med enkelt formulerade insikter om livet. Trevligt med böcker som leder till eftertänksamhet och bestående intryck.
Betyg 4
2004-01-13 14:55
Visst har man hört mycket om boken och nyfiken som man är måste man ju läsa den. Och den var fantastisk. Jag älskar när böcker har ett budskap och den är skrive på ett sånt underbart magiskt sätt som en jättebra saga som man ville höra som liten. En saga för vuxna helt enkelt.
Betyg 5
2004-01-27 17:36
Bra bok.
Betyg 4
2004-02-04 11:35
Jag försökte verkligen läsa denna bok så fördomsfritt som möjligt. Och visst, den innehåller en del intressant. Men det känns ändå ganska tunt och tillrättalagt. Inte är det några direkt nya idéer som förs fram heller.
Betyg 2
2004-02-06 00:59
min första tanke är att det här är Dr Phil i bokform. Det verkar som om människor behöver att andra berättar saker som när deras egna drömmar. Att man ska våga ta steget ut i det okända och att man ska se det man har och inte det man inte har etc... ganska självklart men också harmlöst. Tyvärr ger den inte mig något men jag är glad för alla ni som har hittat något i Coelhos böcker.
Betyg 2
2004-03-11 17:44
Jag vill bara säja Paulo Coelho är en mycket respektabel man. Hans verk är bara så otroliga att ord inte kan beskriva.
Alkemisten är ett rent mästerverk. Alla människor har olika åsikter, det en tycker är bra tycker en annan är dårligt men vad gäller Alkemisten kan man inte säja annat än Mästervärk. Jag har aldrig läst så kloka ord i hela mitt liv. Alkemisten är helt enkelt otroligt bra.. Läst den..
Betyg 5
2004-03-16 12:33
Under flera år hade jag tappat intresse för böcker men efter att ha läst alkemisten, vaknar jag till liv igen, mycket bra bok. Den har förändrat mitt liv, tro mej.
Betyg 5
2004-03-17 16:08
Jag hade höga förväntningar men blev en aning besviken. Tycker att den är klart överskattad. Trevlig läsning men ändå ganska ordinär, åtminstone med tanke på vad haussad den är.
Betyg 3
2004-03-21 09:57
Jag hade hört mycket om boken innan jag läste den och jag blev inte besviken. Verkligen en bok som får en att tänka. En röd tråd i boken är att författaren vill förmedla ett budskap, vilket även tydligt framgår av eftertexten. LÄS DEN
Betyg 5
2004-03-29 08:54
Puckoboooooooooooooooooooooooook. CP BoooooooooooooooooooooK som vi måste läsa i skolan. Sabbar mitt liv, jag får ingen fritid för det är ett skolarbete som skall vara klart om 3 dagar.
Betyg 1
2004-03-30 13:59
Detta är en underbar historia. Trots att boken är fylld med moraler så blir det ingen moralpredikan. Detta är en bok som jag gärna rekommenderar oansett vilken boksmak man har.

Betyg 4
2004-03-31 08:45
Blev inte särskilt förtjust i boken. Jag tycker att den är späckad med kvasifilosofiska resonemang, och språket har flera brister. En del intressanta diskussioner förs dock. Tyvärr gillade jag den inte alls, men det är bara gratulera de som tycker om den!
Betyg 2
2004-04-01 13:30
Hörde innan jag läste boken att den skulle förmedla känslan av att man klarar allt ifall man verkligen vill (ungefär). Jag håller med men tror att det stämmer in mer på vissa än på andra. Själv ser jag boken som en bra och härlig berättelse.
Betyg 4
2004-04-01 21:00
Har just läst ut boken och gick genast efter uppslagsboken för att läsa mer om alkemi, men det är ju inte just det den handlar om. Mycket bra, ska läsa den en gång till snart och tänka efter lite mer.
Betyg 4
2004-04-06 16:11
Dethär var första boken av Paulo Coelho jag läste. Efter det kunde jag inte få nog utan läste allt jag kom över av honom.
Betyg 5
2004-04-14 02:31
Tja, så där, efter en månads mognande/smältande minns jag bara en massa traskande i ökensanden. Återgår till en trea
Betyg 3
2004-04-27 20:36
En mycket fantastisk bok
Betyg 5
2004-05-07 04:26
Helt fantastisk, visst förenklar Paulo gärna saker och ting men många gånger är världen inte så svår att begripa sig på som många gärna tror. Har fortfarande inte riktigt kunnat släppa boken, jag säger det igen, fantastisk.
Betyg 5
2004-06-11 10:25
Till att börja med måste jag erkänna att jag alltid blir fundersam och tveksamt inställd till böcker som på sina fram- och baksidor är fyllda med hyllningscitat och information såsom att boken ”har sålts i över 25 miljoner exemplar och översatts till 56 språk”. Jag menar, en riktigt bra bok säljer sig själv och behöver inte vidare omnämnanden (av exempelvis pimpinetta primadonnor som Madonna och Julia Roberts). Hursomhelst, nu till recensionen.

Berättelsen om den enkle pojken Santiago och dennes äventyr samt själsliga utveckling påminner både till form och språk om Pär Lagerkvists religiösa romanserie Sibyllan, Ahasverus död, Pilgrim på havet och Det heliga landet. Sökandet efter själslig försoning och något som är större än det egna jaget kännetecknar både Alkemisten och de verk av Lagerkvist som jag refererat till ovan. Coelhos berättelse har fortsättningsvis tydliga beröringspunkter med Hermann Hesses ”Siddhartha”, storyn är på sina ställen så snarlik att det knappast kan vara frågan om en tillfällighet. Jag tycker dock inte att Alkemisten bör nämnas i samma sammanhang som Lagerkvist och Hesse då detta är djupt förödmjukande för de sistnämnda.

Jag tycker att Alkemisten är en riktigt dålig roman. För det första är den otroligt övertydlig och det sätt varmed författaren försöker förmedla sina budskap är förvånansvärt tillrättalagda och klichéartade. Coelho ger aldrig läsaren tillfälle att själv reflektera över det som i boken benämns ”levnadsöde” utan tillåter sig själv att på ett övertydligt sätt förklara och fylla begreppet med ordspråksaktiga sentenser. En riktigt bra författare behöver inte göra detta, en sådan författare låter istället förklaringsansatserna vara implicita och lämnar till läsaren att själv förstå dess djupare innebörder. För det andra tycker jag att Coelhos livs- och människosyn (eller i alla fall så som den framställs i romanen) är direkt motbjudande. Att som Coelho säga att: ”När du verkligen vill någonting verkar hela universum för att du ska få din önskan uppfylld” är ju som att sparka på alla människor som går svältdöden tillmötes i tredje världen – eller är detta kanske deras levnadsöde? Jag menar, dessa människor vill nog verkligen ha mat för dagen.

Romanen förmedlar därigenom och fortsättningsvis ett väldigt deterministisk budskap – uppfyll ditt levnadsöde eller framlev dina dagar i meningslöshetens kalla skugga. Santiago lyckas tillslut (och inte helt utan gudomlig hjälp) förverkliga sig själv genom sin självinsikt och tro på sig själv, men vad händer enligt Coelho med alla de andra, de som inte kan eller vågar följa sitt levnadsöde? Tycker också att beskrivningen av den s.k. världssjälen lämnar mycket i övrigt att önska, mest på grund av den löjliga övertydligheten (för en bättre beskrivning av världssjälen och hur universum hänger ihop hänvisar jag till Herman Hesse). Romanen är trots eller p.g.a. sina högst fiktiva inslag fylld med aforismer och metaforer. Därför försökte jag efter läsningen att gå tillbaka till boken för att finna de bakomliggande budskap som författaren vill förmedla – jag menar de som inte framhävs med en sällan skådad övertydlighet. Men jag kunde inte finna några sådana. Alkemisten är istället att betrakta som ett enda stort och uppblåst luftslott. Jag har väntat länge på att få dela ut det här betyget, och nu kommer det…
Betyg 1
2004-07-23 21:02
Hade kanske lite för höga förväntningar när jag satte mig ned för att läsa den här...jag tycker nämligen inte den är så fantastisk som den beskrivs på många andra ställen. Visserligen är den skriven på ett väldigt mysigt sätt som låter som de där sagorna man trollbands av som liten (och fortfarande gör...) och visst, den har sina poänger och småmysiga filosofi, men jag tycker ändå inte den når hela vägen fram. Något är det som saknas. Kanske hade den gärna fått vara längre och mer "utflytande" i sitt språk och de tankar Coelho vill förmedla. Kanske. Jag är inte säker.

Det jag egentligen tyckte bäst om med boken var prologen och efterordets berättelse.

Halvstark trea som vinglar lite fram och tillbaka.
Betyg 3
2004-08-01 11:04
Underfundig liten berättelse om en ung mans sökande...

En historia berättad med mycket magi och drömmar som ger läsaren
en chans att själv tolka vad som är livets mening och verklighet.
Klart läsvärd, men... Man bör nog inte stirra sig blind på de visa orden
utan själv finna lärdom och erfarenhet.
Betyg 4
2004-09-17 10:52
Jag har just avslutat boken och är full av inspiration. Alkemisten är helt underbar och talar verkligen till det undermedvetna. Den är så enkel på ett sätt som inte är lätt att förstå.
Betyg 5
2004-02-11 19:35
En bok som har allt.
Boken har betytt mycket för mig genom att vara en källa till stöd och uppmuntran. Det är en bok som vem som helst kan läsa och förstå på sitt eget sätt. En saga eller ett filosofiskt verk? Du bestämmer själv. Budskapen är många och djupgående och det är genom att läsa boken flera gånger som man inser bredden. Den talar till en på olika sätt och förmedlar nya budskap varje gång lite beroende på vad man behöver. En vägvisare helt enkelt och som sagt en helt underbar bok. Mästerverk!
Betyg 5
2004-11-10 14:41
Från baksidan:

"Bara vid sällsynta tillfällen kommer en bok som kan förändra läsarnas liv fullständigt. Paulo Coelhos Alkemisten är en sådan bok."

Njaaa, säger jag. Den var OK.
Betyg 3
2004-11-10 16:35
Läste med glädje Stigh´s recension och tänkte att äntligen någon som vågar säga att Coelho långt ifrån når fram. Coelhos övertydlighet underskattar läsaren totalt. Språket är visserligen behagligt och flyter på bra men förmår inte rädda denna bok undan mitt gapskratt. Kan liksom inte associera till något annat än "Göta Petter, sa Teskedsgumman" när hon blir liten och övertalar och manipulerar både vind och sol för att hjälpa henne att få tvätten torr innan kvällen. Där kan vi snacka om mål i livet.
Betyg 1
2004-11-12 00:21
En vacker bok som man blir glad av!
Betyg 4
2004-11-12 16:52
Vet inte riktigt vad jag ska säga om boken. Det här är inte alls min typ av bok egentligen, hade den inte varit så enkelt och kort skriven hade jag nog aldrig orkat läsa den. Betyget är som alltid svårt att sätta.. ligger någonstans mellan 2 och 3, dock inte tillräckligt för att nå upp till en trea, så en tvåa får det bli.
Betyg 2
2004-11-25 18:19
Jätte bra bok! Jag behövde själv hjälp att tyda tecken i mitt liv efter det hänt 2 otroliga saker i mitt liv med kort varsel (nästan läskiga, omäjliga saker)... Men det funkade inte... fast jag fick bra läsning i vart fall.
Betyg 5
2004-11-25 22:54
Jag föll verkligen för den här boken. Den fick mig att tänka väldigt mycket och den gjorde verkligen stort intryck på mig. Läs den!
Betyg 5
2004-11-27 06:53
En mycket bra bok, och vackert skrivet. Den fick mig att grubbla väldigt mycket över och den gjorde faktiskt bra intryck på mej. Värd att läsas.

Betyg 5
2004-12-23 15:11
Alltså jag sträckläste boken på en dag! Den va så underbart skriven, samtidigt som den gav läsaren så mycket!!
Läs den säger jag bara!!!
Betyg 5
2004-12-30 15:14
Alkemisten är en svår bok att betygsätta. Den är tunt skriven och det är lätt att följa med pojken Santiago och hans väg till att bli alkemist. Många luras nog av de visa och tunga ord som Coelho använder i sin berättelse. Flera kompisar till mig har använt sig av beskrivningen "livsförändrande". För mig hittade jag inte det som skulle ha kunnat förändra mitt liv. Dock fanns här många sanningar. Kort och gott: en tun bok med fina visdomsord, dock en bra berättelse.
Betyg 3
2004-12-30 15:26
Till skillnad fråm Stigh behöver jag inte tre stycken för att sammanfatta denna bok. Jag nöjer mig med ett citat ifrån Liftarens Guide till Galaxen; "I stort sett menlös" ;)
Betyg 1
2005-01-05 03:27
Ett avsnitt som gjorde starkt intryck på mig var är när flickan Fatima råder Santiago att ge sig av för att sedan återvända. Kanske för att han ska kunna ge prov på att han älskar henne?
2005-01-25 17:21
"Följ ditt hjärta", "om du vill något väldigt mycket - samverkar hela universum för att du ska få ditt livsöde uppfyllt". Santiago är en herdepojke som följer sina drömmar. Han har med sin fars välsignelse avslutat sina präststudier för att se sig om i världen. Genom sina drömmar leds han längre och längre bort från sin trygga hemtrakt.

På sätt och vis en harlequinroman i litterär förpackning. Författaren skriver ibland som om hans läsare har fått en kortslutning i lillhjärnan. Det fanns stunder då jag bara ville kasta boken ifrån mig och yla, "jag hajar Coelho! Jag har förstått! Du behöver inte ta om det en gång till - faktum är att om du tar om det en gång till så hamnar jag på hispan!"
Så varför ett så högt betyg som två?
Kanske för att den här boken påverkat så många människor? Kanske för att den trots sin övertydlighet och sina moraliska pekpinnar faktiskt funnit sin väg till många läsares hjärtan. Rent historiemässigt tycker jag inte heller att "Alkemisten" är så fasligt dålig. Berättelsen flyter bra och innehåller sagans alla symboliska komponenter. Det är kanske framför allt dialogerna som mina automatiska kräkreflexer går igång på. Objektivt kan jag alltså säga att denna bok säkert kan ge mycket till en öppen människa som inte är genomsyrad av cynism, mig gav den bara sura uppstötningar.
Betyg 2
2005-01-31 17:47
Jag blev lite besviken på denna bok. Jag hade hört att så många tyckte om den och att det var en "bok att leva efter"

Jag tyckte den var "tunn" Visst m¨nga bra tankar men jag önskar att författaren kunde ha utvecklat det lite till och lägga det på en lite högre nivå
Betyg 2
2005-01-02 20:02
En bok att älska..
Boken börjar i spanien när en herdepojke börjar sitt sökande efter sitt levnadsöde hans färd går över från spaniens analusiska slätter genom afrika till egypten... en bok om att finna sig själv att respektera och att älska, och va öppen för de nya att leva som var dag va den sista..
Boken har ett enkelt språk med djup...
Det är efter en sån här bok jag vill lära mig spanska bara för att få läsa boken på des orginal språk...
Har du inte läst den ännu så ta dig tid de är den värd..
Betyg 5
2005-02-09 00:09
Jag vet att många många människor gillar den här boken men jag är inte en av dem. Allting känns så religiöst och jag får ingen samhörighetskänsla hos Santiago och de andra karaktärerna. Det blir helt enkelt för mycket.
Betyg 2
2005-02-15 17:20
Det är inte alldeles lätt att veta hur man skall förhålla sig till den här boken. Som någon påpekat ovan så är det ofta ovana läsare som älskar den medan litteraturvetarna fnyser åt den. Men kanske kan den ändå vara en inkörsport till mer avancerad litteratur. Det är ju ändå bättre att läsa Alkemisten än att läsa Harlequinböcker...
Till skillnad från en del andra hade jag inte några höga förväntningar utan grep mig an boken mest för att den råkade finnas framför mig och för att det nästan hör till allmänbildning att ha läst den. Och i viss mån blev jag ändå positívt överraskad. Den är en trevlig liten saga med ett sympatiskt budskap om att våga följa sina drömmar och våga bryta med givna mönster. Visst är den tillrättalagd och förenklad, men bara det faktum att den betytt så mycket för så många människor visar ju ändå att den har ett värde. Det är ju en bedrift att nå ut till miljoner människor världen över med ett i grunden positivt budskap.
Betyg 3
2005-03-09 09:57
Fascinerande att han på ett så enkelt sätt kan ta upp ett ämne som är så stort och djupt. En jättefin berättelse och jag kände mig helt salig efter jag hade läst den.
Betyg 4
2005-03-23 13:23
Vilken smörja!

"Tro på dig själv, följ dina inre tankar, så kommer världsalltet att samverka för att göra det möjligt!"

Vilket fantastiskt dravel. Och vilket genomslag det får! Med en smula kritiskt inställt intellekt, inser man genast att det finns en hel del motsägelser i dessa påståenden. Eller, är det så, att de människor på vår jord som inte har det så bra ställt, kämpar för överlevandet var dag, svälter och misshandlas - är det så, att de inte har tillräcklig tro på sin dröm?

Betyg 1
2005-05-01 13:48
Stigh spring och göm dig, jag tror inte att du riktigt förstått budskapet i boken... Jag läste din rescension av Orwells 1984 där du analyserat boken mycket noggrant och ur ett intressant perspektiv, men när det gäller böcker såsom Alkemisten där det krävs att man tillåter sina drömmar och sin fantasi att flöda fritt när man läser den och inte nödvändigtvis tolkar allting så "down to earth" så tycker jag att du grovt missbedömmer.

Alkemisten är en bok som berör och inspirerar, de sk bristerna i boken ger bara historien en ännu starkare gnutta av mystik, en känsla av att vi inte kan förstå världens fulländlighet på samma sätt som en pusselbit inte kan se hela pusslet.

För mig reflekterar Alkemisten en längtan till den vackra simpelhet som Santiago (huvudperson) upplever. Han är endast en fåraherde som ser det vackra i livet på ett unikt sätt. Han spenderar alla de få pengar han har för att ge sig ut i världen och finna lyckan och sina drömmars skatt.

Med andra ord en fullträff för såna människor som vågar låta sig inspireras.
Betyg 5
2005-05-18 13:03
Otroligt tramsig bok. Kan inte alls förstå varför den blivit så populär.
Betyg 1
2005-05-27 15:43
förstår inte hur så många kan tycka illa om alkemisten.jag tycker att den handlar om att uppskatta det enkla i livet , det som så många tar för givet...visserligen är budskapen i viss mån övertydliga men dem behövs i den här världen som endast tycks handla sig om det matriella värdet.santiago är beskriven i på ett enkelt sätt vilket bara gör honom mer underbar då andra böcker oftast beskriver huvudpersoner på överdiminsionerade sätt.jag lärde känna santiago just för det enkla sättet som han på beskrevs ...det som gör alkemisten till en klassiker anser jag är att allt är skrivet så lättsamt fast än de underliggande budskapen gror under läsandets gång.. oftast när det finns budskap i böcker beskrívs de också på över komplicerade viss när de egentligen är ganska enkla...coelho kan konsten -enkelt och konsist men ändå fullproppat med budskap som går rakt in som en slippad kniv i hjärtat då man inser att allt inte behöver vara så jävla komplicerat både i böcker samt i ens liv
Betyg 5
2005-06-25 18:01
Verkligen en av världens vackraste böcker. Dock är det nog en bok som man antingen älskar eller hatar. Alla ni människor som är fast i verkligheten och anser både er yta och ert inre vara hårt som sten, läs inte boken, för om det är envanlig okomplicerad och typisk verklighetsberättelse man söker är det här nog tyvärr helt fel bok. Och då jag tyckte den var underbar så behåller jag isåfall hellre upplevelsen för mig själv utan att ni förstör mina drömmar med bister verklighet och torra skrivregler, för med det här boken går inte det.
Drömmar och känslor följer nämligen inga regler, och utan dem är det svårt att de det vackra, vare sig det gäller den här boken eller verkligheten.
Betyg 5
2005-07-12 11:56
En bok med en del tänkvärda visdomsord. Dock ingen bok som har förändrat mitt liv.
Betyg 3
2005-07-17 21:25
Jag gillar inte den här boken, jag förstår inte varför den blivit så känd. Visst stod det vissa tänkvärda saker, men var ingen bok för mig.
Betyg 2
2005-10-11 20:33
Ganska bra.
Betyg 3
2005-10-21 23:45
jag måste säga att både "stigh" och " hallon" har fel i sina recenssioner, "stigh har fel för att han så djupt grävt sig i dena roman med ett enkelt budskap som inte inte kräver så mycket för att förstå den, eftersom budskapet är sy eneklt och tydligt formulerat........Även när "stigh" skriver att det är fel att skriva i hur många exemplar den har sålt, så tycker jag att han har fel i det, men vad "julia roberts" och "madona" tycker skiter jag fullständigt i.....där har däremot "stigh" rätt

" hallon" har fel för att han tycker att Santiago ( som är huvudfiguren i den roman ) ger upp allt för att följa sina drömmer, trots att han bara är en enkel fåraherde..... hade jag varit den här fåraherden, Santiago, och vetat vad som väntat mig, nämligen en skatt, som jag är säker på att jag kommer finna om jag inte ger upp, så hade jag också gett bort det sista jag hade.....

men det hela förhindrar inte att det är en bra liten historia.......något som man skulle kunna läsa på tåget, för det tar inte så himla lång tid att läsa ut den.......den är enkel i både språket och resan som yngligen ger sig ut på......låter man dessutom fantasin flöda lite så kan det bli ännu bättre.....

tyvärr skildrar författaren ganska fattigt omgivningen och miljön i boken........språket är dessutom så tråkigt ibland......

det bästa ur boken är när han befinner sig i öknen och pratar med öknen, vinden, solen och sedan Den Store Allsmäktige...lite väl mycket fantasi, men helt oki ändå....speciellt när alla misslyckas och inser att de inte är så mäktiga ....


betyget blir en trea, antaligen pågrund av det enkla språket och en fattig skildrad miljö och person beskrivning....dessutom skulle boken kunna innehålla många hundra sidor eftersom budskapet och temat i boken är så omfattande.........men helt oki iaf....författaren har lyckats med sitt budskap iaf .....och när jag tänker efter så blir betyget inte högre än två !!!

Betyg 2
2005-11-01 00:03
Det här är en saga. En hyfsad sådan, varken mer eller mindre. Inget som förändrar mitt liv alls, faktiskt. Kan inte låta bli att hålla med "Hink"; många som är icke läsvana eller inte så kritiskt tänkande fullkomligt ÄLSKAR boken... det är ändå en godkänd prestation, en 3a varken mer eller mindre.
Betyg 3
2005-12-07 11:06
Alkemisten - en saga för vuxna som talar till själen. Inspirerande läsning om "livets resa" och människans existentiella ångest och villkor förpackad i en simpel berättelse om herdepojken Santiago. Santiago - en pojke med drömmar som nyfiken på livet mognar till en mer vuxen man under resans gång. Berättelsen är full av symboler - en påminnelse om de existentiella villkor vi alla möter och mer eller mindre medvetet brottas med på vår färd genom livet.
I ett samhälle där ytan ersätter innehållet och det har blivit viktigare hur jag ser ut än vem jag egentligen är tror jag att "törstande själar" kan finna viss förtröstan i berättelsen om Santiago. Alkemisten kan läsas med huvudet eller hjärtat och det är min peronliga uppfattning att den som läser och granskar Alkemisten med förnuftet, typ, missar poängen. Betyg 4 ev 5.
2005-12-10 00:21
Klok bok om att våga följa sina drömmar och om att våga tro. I det lilla finns det stora. Många kloka visdomsord ger Coello. Bra val om man känner sig nera. Boken ger en hopp och framtidstro!
Betyg 3
2005-12-27 23:02
En mysig, lärorik och intressant berättelse. Jag blev inte besviken, trots höga förväntningar.
Betyg 4
2006-01-31 18:39
allt för överskattad
Betyg 2
2006-02-16 14:17
Jag tyckte om den här boken och det djupare syftet som fanns med den. Att vi letar överallt efter vad som skulle göra oss lyckliga bara för att hitta det där vi började sökandet.
Dock tyckte jag att författarens efteroord förstörde magin med boken en aning.
Betyg 4
2006-03-04 12:18
En underbar bok. Gav mig en inspiration till... ja vad var det? livet kanske. Jag kände mig upplyft, hoppfull, glad. Gillar verkligen Coelhos sätt att skriva på, det flyter verkligen. Jag tror personligen att det inte finns något speciellt politiskt, samhällssyfte med den här boken. den är tidlös och riktar sig till alla människor.
Betyg 5
2006-03-19 15:05
Lättläst. Underbar story med ett lättförståeligt budskap och sens moral. Sträckläste de 186 sidorna, som upplevdes som betydligt färre. En bok, som gett mig mycket. En bok, som gör livet lite enklare. Rekommenderas!
Betyg 5
2006-05-19 16:06
En filosofisk, varm och inspirerande bok om en fåraherde som uppmuntras att lyssna till sitt hjärta, se de tecken som livet ger oss och att följa sina drömmar. En saga för vuxna. En underbar bok!
Betyg 4
2006-05-21 19:17
Hade hört av många att den skulle vara jätte bra så när jag väl köpte den var jag lite rädd att jag skulle bli besviken. Nu kan
jag bara hålla med om att boken är ett mästerverk. den var tusen gånger bättre än mina redan höga förväntningar. varje gång jag läser en av Paolo Coelhos böcker tänds ännu en livsgnista inom mig.
Betyg 5
2006-06-01 15:56
Barnen i Afrika tycker säkert den här boken är bra. Boken är en enda kort version av Bibeln. Lycka kan man bara nå genom att vara "GOD" och inte dyrkan av "GUD" eller annat finn dig själv trams. Tack för mig.
Betyg 1
2006-06-19 16:12
Tunn och förutsägbar som en saga för en treåring.
Betyg 1
2006-07-15 14:24
Mycket bra! En positiv låga brinner boken igenom. Buskapet för mig blev; "Du kan göra allt du vill bara du tror på din egen kapacitet". Jag vet att jag efter att ha läst boken tänkte annorlunda, och den gav mig en bra push!!

Visst - banalt, men härligt!
Betyg 4
2006-09-09 09:50
Som de tjatat på mig: "Du måste bara läsa denna fantastiska bok!" Ja vänner och bekanta har tjatat på mig i 10 år. För 8 år sedan fick jag den så i födelsedagspresent. Men jag läste den aldrig då. Jag har en tendens att alltid bli misstänksam mot alla former av "hajpade företeelser" - i alla tänkbara sammanhang. Möjligen beror det på mitt norrländska genetiska arv på fädernet... Möjligen beror denna kritiska ifrågasättande inställning på mina högskolestudier - det var visst nåt man fick lära sig där ;-)

Hursomhelst! Jag har upplevt Coelho som en exceptionellt hajpad författare. Närmast som nån form av new age-ikon. Alltså dröjde det hela 8 år innan jag till slut läste "Alkemisten". Och... Jag kan förstå att denna bok irriterar och engagerar... Ett enkelt sätt att förklara detta skulle kunna vara att säga att hur jag upplever boken beror på med vilken hjärnhalva jag läser den. Det är ju som bekant höger hjärnhalva som står för det intuitiva tänkandet och vänster hjärnhalva som står för det logiska tänkandet.

Väljer jag att läsa denna bok med vänster hjärnhalva framstår den som en alldeles ovanligt flummig, vag och till intet förpliktigande saga. Dessutom en i mitt tycke ganska trist sådan. Snömos, förutsägbar och en intrig som inte väcker mitt intresse. Läser jag den med höger hjärnhalva däremot kommer andra kvaliteteter. Något som inte kan mätas, vägas och bevisas. Något som måste upplevas... Något som bara finns där, oberoende av hur vi än spjärnar och stretar emot utifrån våra inbankade västerländska begreppsramar.

Här ryser alla positivister... Hu ett sånt flum! Men jag vill inte slå boken ifrån mig, inte nu längre. Här finns utrymme för något jag börjat släppa fram mer och mer i mitt liv på senare år - intuitionen. Utrymme som accepterar tanken att livet kanske är litet "större" än den verklighet vi kan förnimma med våra sinnen, ja de 5 konventionellt accepterade sinnena då.

Jag ställer mig nu följande frågor. Vill jag vara en människa som nöjer mig med "jag tror bara på det jag kan se och ta på, ingen annan verklighet finns"? Ja då begränsar jag mig till vänster hjärnhalva och ett i mina ögon onödigt fantasilöst, jordnära liv. Vill jag vara beredd att vidga mig och ta steget till att inte förkasta input från höger hjärnhalva och intuitionen, ja då läser jag denna bok med helt andra glasögon.

Vad jag är säker på är att jag inte vill förkasta något synsätt utan att ha prövat det själv, skaffat förstahandsinformation. Inget synsätt är fel, vi bygger var och en våra egna sätt att förhålla oss till omvärlden och skapar våra egna resultat och konsekvenser i livet utifrån det. "What you are is what you get!" Det är ett omutligt rättvist sammanhang...

Men boken då? Betyget? Jag upplever att Alkemisten har ett budskap som berör mig. Jag är glad att jag slutligen läste den. Men jag upplever samtidigt att jag nu läst många andra böcker inom liknande genre som på ett i mitt tycke intressantare och mer engagerande sätt kommunicerar detta budskap till mig. Jag tänker då främst på Neale Donald Walschs, Richard Bachs och Dan Millmans författarskap. Jag är alltså inte särskilt imponerad av Coelhos Alkemisten. Den tilltalar varken min högra eller vänstra hjärnhalva. Det kan inte bli mer än ett slätstruket betyg!
Betyg 3
2006-09-09 15:48
Som dålig popmusik.
Betyg 1
2006-09-27 14:30
Det här var ingen bra bok. JAg tyckte det var New age smörja som till på köpet var rätt så sexistisk. Det som hindrade mig från att slänga ut den genom fönstet var för att den var en lånebok...
Betyg 1
2006-11-14 13:46
En trevlig historia om en vallpojke som ger sig ut i världen för att söka lyckan. Handlar egentligen om att följa sitt livsöde. Dock är denna bok klart överskattad och får bara 3 av 5 snöflingor av mig.
Betyg 3
2006-11-22 22:21
Underbar bok, vacker som tusan!

Läs den säger jag bara!! ;)
Betyg 5
2006-12-25 14:39
Hmm, vet inte riktigt vad jag ska skriva om den här boken. Man är ju van att läsa en sort av böcker med lagomt med äventyr, romantik, spänning etc. Den här boken hade dock något mer tyckte jag. Visst har alla böcker ett budskap de vill förmedla men den här boken gör det 'extra tydligt'.
Dessutom behöver en bok inte vara mer än 200 sidor för att den ska vara bra.
Betyg 4
2006-12-25 20:21
Kan inget annat än att hålla med alla lovord som redan skrivits! Boken är ett mästerverk av hög klass. Den borde läsas av alla. Språket är vacker och rinner lätt fram genom den, enligt min åsikt, alldeles för tunna bok.
Betyg 5
2007-01-09 23:54
underbar bok som fick mig att tänka på ett nytt sätt. den berör.
Betyg 4
2007-06-21 09:21
Jag visste inte så mycket vad boken handlade om innan jag började läsa, visst, jag hade hört talas om den, men det var inte mycket mer än att jag visste namnet på den. Jag blev glatt överraskad.
Det är en mycket vacker bok, och även om den tappade lite mot slutet så är det definitivt en av de bästa böcker jag läst (och jag läser MYCKET).
Dock är det en lite "udda" bok på ett sätt, och jag förstår om alla inte gillar den.
Betyg 5
2007-08-31 09:12
Smörigt. Ingenting särskilt. Då och då fanns några poetiska rader/beskrivningar som fastnade men ingenting som gjorde större intryck på mig. Jag hade väntat mig mer av den. Dessutom försöker Coelho ständigt förmedla sina religiösa åsikter och djupa tankar om världen, känns nästan lite påtryckande. Och otroligt dåligt att göra reklam för boken med texten "Den här boken kommer att förändra ditt liv" på baksidan. Usch.
Betyg 1
2007-10-11 10:50
Den första och än så länge den enda boken av Paulo Coelho som jag läst. Väldigt bra och tar hela tiden oväntade vändningar.
Betyg 4
2007-11-19 22:37
Skräp, fast recensionen av Jolle333 fick mig faktiskt att skratta så nån nytta var det väl med att ha läst den antar jag.
Betyg 1
2007-12-05 17:03
den här boken var inte speciellt lång . men den var otroligt bra och lärorik. Det var en bok som jag satt i med flera timmar i sträck och bara läste. För mig hade boken ett budkap att man ska följa sitt hjärta. Och det var ju det han gjorde. En bok som jag kommer komma ihåg en lång tid framöver. En bok som jag skulle kunna tänka mig att läsa igen. Men tror tyvärr inte att den här boken passar alla slags människor. För den är väldigt speciell på många sätt, som är svåra att beskriva. Den här boken passar både vuxna och ugdomar men jag tror att det är fler vuxna som gillar boken. KANON BRA!"!!!!
Betyg 4
2008-02-11 14:23
Fin bok om den unga pojken vars levnadsöden och drömmar vi får följa. Vackert skriven och på sätt och vis tänkvärd. Det saknas ändå något extra eller en djupare känsla i boken för att betyget ska kunna bli högre än en 3-a för min del.
Betyg 3
2008-03-04 08:49
jag har precis börjat läsa boken den värkar bra men kan va lite svår att förstå i bland! men tur då att jag har en mamma som är läsoman! (hahah) den värkar i alla fall väldigt bra!
Betyg 3
2008-03-11 09:04
Fortfarande min absoluta favorit bland Coelhos böcker.
Betyg 5
2008-03-12 08:39
Övertydligt bilderboksspråk och kvasifilosofi står inte högt i min bok. Jag tyckte inte alls om Alkemisten.
Betyg 1
2008-04-04 16:26
Det är många som tycker bra om Alkemisten, men jag hör inte till dem. Aldrig att en sådan bok skulle förändra mitt liv!
Betyg 2
2008-04-05 11:42
En roman i New Age-anda. Skulle gärna vilja säga att romanen är trovärdig. Det är den inte, den är inställsam och spekulativ. Mycket pengar blev det. Läs "Profeten" av Kahlil Gibran istället, om Du längtar efter mening och skönhet.
Betyg 2
2008-04-26 23:23
Jag förstår inte alls den här bokens storhet. Den gav mig ingenting när jag läste den.
Betyg 1
2008-06-12 13:11
Redan från första mening känns denna bok som en enda lång godnattsaga. (På ett bra sätt!)
Jag förstår bokens storhet och Coelhos språk är underbart, en fröjd för sinnet.
Jag har läst ett flertalandra böcker av Coelho och måste säga att hans budskap ibland kan bli lite för luddiga.
Om du inte förstod Alkemistens betydelse, läs då "Budskap från andra sidan". Jag läste den långt innan jag läste Alkemisten, vilket gjorde att mitt sätt att se på livet redan förändrats och jag såg redan på världen såsom Coelho gör. Så Alkemisten blev inte någon aha - upplevelse för mig som för många andra.
Läs "Budskap.....", så förstår du vad jag menar!
Betyg 4
2008-08-03 12:27
Blev lite besviken när jag läste den. Boken är helt ok men absolut inte nåogt mästerverk som jag hade fått berättat för mig innan jag läste den. Till skillnad från många andra har jag nog inte alls fattat grejen med Paul Coelho.
Betyg 2
2008-08-24 14:07
Blev minst sagt besviken när jag satte tänderna i boken. Har hört mycket bra om den. Betyget hade antagligen blivit bättre om jag inte hade haft så höga förväntningar.
Betyg 2
2008-10-20 15:03
Jag gillar budskapen i Alkemisten och eftersom boken är symbolisk skriven är det fritolkning som gäller. Den utspelar sig inte i öknen som någon skrev utan i din egen medvetenhet.

Läs den här boken om du gillar böcker med budskap.

Betyg 5
2008-11-20 21:26
Om det fanns en enda bok jag skulle rekomendera skulle det vara denna bok. den har allt som modern litteratur och människan behöver - lite spänning, lite mystik, lite kärlek men framför allt lite hopp och tro.

bland det bästa jag läst.
Betyg 5
2008-11-29 14:13
Var rätt länge sen jag läste den här nu. Men jag minns det som riktig smörja. Dåligt skriven dessutom
Betyg 2
2008-12-14 01:24
En bok späckad med mer klyschor och 'konsult-språk' får man leta efter. Inte ens bra som saga.
Betyg 1
2009-01-09 22:19
Jag hade hört väldigt mycket om denna innan jag läste den och fått intrycket att den var väldigt djup och filosofisk. Detta stämde, men den var ändå lättsam och inte svår att ta sig igenom. Verkligen läsvärd!
Betyg 4
2009-01-28 20:42
Ja! Ännu en bok av Coelho som jag grips av och som lever med flera veckor efteråt. Man får tänka på hur man själv lever och flera gånger i boken är jag tvungen att stanna och fundera på vad som egentligen sagts.
Betyg 5
2009-02-12 10:55
Var lite skeptisk under de första 100 sidorna, hade hört så mycket bra om den och den nådde väl inte riktigt mina förväntningar. Efter jag hade läst ca 100 sidor ändrade jag dock uppfattning. Riktigt, riktigt bra och inspirerande. Verkligen läsvärd!
Betyg 4
2009-02-24 08:58
Rätt bra bok, faktiskt (min första av Coelho)
kanske något kort men det bästa jag läst på länge..
Betyg 5
2009-03-02 21:26
»Den här boken är konst«

Jag försår inte hur människor kan se på den här boken och kalla den för "Smörja". Den är skriven tydlig och exakt, konstigt nog påminner den mig om grekiska sättet att skriva, före Kristus tiden såklart.
Ordvalen är vackra och boken är positiv och fylld till toppen av härlighet.
Den är magisk! Ni som skriver att den försöker ta er inpå livet som en dålig sak kan lika gärna skippa recensions skrivandet. Om eran favoritfilm är "Face Off" och favoritbok "I taket lyser stjärnorna" så kan ni ta era stora bakdelar från stolen och mogna fortare. Ni tillhör inte sorten med förståelse för djup och konst. Den här boken är konst.
Betyg 5
2009-03-06 12:23
Fint tycker jag. Hittade någon slags motivation eller så efter att ha läst den. Kan ju alltid vara bra menar jag.
Betyg 4
2009-04-12 18:59
Hmm... lite besviken blev jag allt, framför allt så jag tyckte mycket om "Djävlulen och fröken Prym". Detta var en mer filosofisk utsvävning och personligen så köper jag inte så många av dessa filosofier om "ödet" och "whatnot", så ja, det var en trevlig lässtund, en "saga för vuxna", men det var också det...
Betyg 3
2009-05-07 11:01
Usch så mycket flum. Drömmar hit o dit!
Betyg 2
2009-05-29 14:48
Jag kan förstå att boken blivit läst av så många människor. Den både griper tag i en med sin renhet och annorlunda livssyn och den har många aspekter på troende, både religiöst och andligt. Även om boken är skriven 1988 så kan den ibland kännas som att det är en modern bok om hur människor kan ta vara på dagen och hur deras liv skulle kunna levas för att uppnå lycka - den moderna livscoachen. Genomgående i hela boken handlar det mycket om tecken, både i naturen och hos andra och det handlar om att kunna tyda dessa. I och med detta ger Coelho läsaren vilka tecken denne tar till sig och vad det betyder för den.

Ett akademiskt ordspråk lyder: Ju mer man talar om att göra något, desto mindre är chansen att man faktiskt gör det man talar om.

Jag vill lmotsätta mig detta med Alkemisten i den grad att: Ju mer man talar om boken, desto bättre blir den och chansen blir större att man kommer läsa den igen.
Betyg 3
2009-09-13 22:38
Mycket bra inledning, men mattas av betydligt efter hand. Intressanta tankar, men jag köper inte författarens tankar och idéer fullt ut. Levde inte upp till de höga förväntningarna och känns inte som en bok som kommer förändra mitt liv (vilket den gjort för en arbetskollega som läst boken) och betyget stannar vid en relativt svag trea.
Betyg 3
2009-10-27 10:30
Jag kände mig som en överkörd skolunge medan jag läste den här boken. All beskrivning om världssjälen och hur världen är komponerad beskrivet som den enda sanningen känns som en föreläsning av en självgod, uppblåst megaloman. Ingenting lämnas åt tolkning eller egentänkande. Klyschigt och äckligt. Vilken fullkomlig brist på ödmjukhet och respekt för människans intellekt Coelho verkar ha. Blev ärligt talat lite mörkrädd, att det finns miljontals läsare som älskar den här boken och sväljer den med hull och hår. Förklarar en del om tex scientologins framväxt dock, människan i ett sekulariserat samhälle behöver vägledning så till den milda grad att man kan acceptera vilket skitsnack som helst. Märker hur jag själv har en rätt respektlös ton men min vrede över den här rappakaljans framgångar grumlar mitt omdöme just nu.
Betyg 1
2009-11-12 12:52
Skitbra bok
Betyg 3
2009-11-27 20:23
Det boken har givit mig är inte en ändrad världsbild utan en ändrad bild av mina medmänniskor. Förvånande många hyllar detta övertydliga flum, och nej historier blir inte tänkvärdare av att flyttas till en arabvärld och låtsas vara gamla sanningar. "Du kan alltid bli nummer ett" fick vi lära oss av Lilla sportspegeln, men face it prispallen har bara en högst plats och Tom blev alltid slagen gul och blå trots tappra försök.
Enkla sanningar är det ändå som säljer bättre än glass i en öken, och den här enkla ökensanningen har sålt väldigt bra. Skratta på väg till banken men inte till litteraturhistorien.
Betyg 1
2009-12-10 23:19
Positivt: trevlig saga med trevliga miljö- och personbeskrivningar.
Negativt: tycker det mesta i boken var självklart och den gav mig inte så mycket, är väl inte tillräckligt filosofisk antar jag.

Sammantaget: läs den och se om den kanske passar dig bättre, det värsta som kan hända är att du ENDAST gillar miljöerna!
Betyg 3
2009-12-11 10:44
dagisfilosofi när den är som smörigast. Det fullkomligt dryper om Alkemisten. Låt gå för att hela historien är både naiv och slätstruken, låt gå för att språket inte är något vidare och att en del formuleringar rent av är rätt och slätt dåliga, för att inte säga usla, man nästan vrider sig av förlägenhet och tror knappast sina ögon, - kan någonting verkligen vara så här banalt och övertydligt? Alla dessa lösryckta förskönade omskrivningar av klassiska ordstäv som egentligen inte betyder något alls för en klart tänkande människa.. Visst kan det låta klokt och vackert men kom igen liksom.
Alla har vi något sånär livets förutsättningar klara för oss, vi behöver inte en religös New age-gubbe som berättar pedagogiska godnattsagor för oss med STORA skimrande bokstäver..
Jag kan ha överseende med en hel del men när mannen ifråga, Herr Coelho, på fullaste allvar försöker sälja in hela konceptet i någon slags själslig sanning som ska bringa oss vilsna västerländska själar i en andlig, lycklig insikt om livets mysterier, då får jag fan i mig lust att slänga bokhelvetet i väggen.
Det som stör mig är inte Paulo Coelhos totala brist på talang. Det som verkligen stör mig är att människor som både du och jag låter oss luras att det här är bra medans Paulo skrattar åt oss hela vägen till banken. Om vi tänker på saken och försöker vara lite ärliga med varandra - och det ska vi vara. naturligtvist..
- Så väldigt himla bra är väl inte det här?
Betyg 1
2009-12-26 21:06
Lite hollywoodaktig bok med "ingenting är omöjligt"-tema. En typisk Paulo Coelho bok, men jag förstår inte varför den är mest välkänd. Kanske ville han säga att man inte ska glömma och följa sina drömmar, så länge de inte är dumma!
Betyg 3
2009-12-30 20:25
Tänkvärda ord.
Betyg 4
2010-03-10 20:14
En enkel och vacker symbolisk saga om pojken Santiago som följer sitt hjärta och uppfyller sina drömmar. Coelho budskap är som vanligt fylld med mystik, andlighet och visdom. En alltigenom vacker bok och utmärkt tankeställare.
Betyg 4
2010-04-12 23:39
Bokens vettiga budskap skulle kunna skrivas enligt följande: Tro på dig själv och försök uppfylla dina drömmar (eller gör det du tycker är kul). Vädigt sund och bra inställning till det korta liv vi har.

Sen börjar det. Det jag speciellt stör mig på är den övertydliga pånäsanskrivandet. Allt har en mening nedtecknat av Handen som har skrivit allt. Genom att följa just Dina tecken kommer världssjälen att efterlevas, allt enligt PLANEN. Allt hänger ihop. Jag håller med Stigh ovan om den motbjudande raden ”När du verkligen vill någonting verkar hela universum för att du ska få din önskan uppfylld”. Kom igen. Folk får benen bortsprängda i krig. Är det så att de inte ville ha dem kvar tillräckligt mycket? Nej, vad hände med rationellt tänkande som att gör ditt bästa och se hur det går? Give it a shot liksom. Har alla verkligen ett mål som de måste hitta i livet. Ska man hitta målet för att göra Gud glad? Det blir Jehovas vittnen av det hela när pojken i boken har ett litet snack med solen och framkallar en storm som räddar honom från de "ej inskolade" onda krigarna som skulle ta kål på honom. Likaså på slutet när han upprymms av total glädje/lycka för att han har funnit sin skatt genom att uppfylla sin del av världssjälen. Sin mening med livet. Den andra personen, den ONDE som gav honom stryk, säger samtidigt att han aldrig skulle efterleva en dröm bara för att han drömt den två gånger. Där har vi VERKLIGEN en kille som behöver inskolas av Handen som skrivit allt.

Och för att tala om bokens budskap om lycka Är det verkligen så farligt att inte gå runt och vara lycklig hela tiden? Går det inte bara att inse att lycka kommer och går. Är det ens någon normalt funtat människa som har följt världssjälen/livsödet, eller vad han kallar det, och därigenom uppnått total lycka? Då räknar jag inte med alla hjärntvättade personer som har funnit Honom.

Sedan för att återgå till själva sagan är den rätt osammanhängande och hoppig. Stort krig i öknen ena sekunden, sedan jobba ett år i en butik i Tanger i andra. Kunde han inte bara tagit båten direkt till Kairo istället om han ville se pyramiderna? Bara där har vi ett bevis på intelligensen på den killen. Han skulle säkert kunna insett att han uppfyller sina drömmar och äventyrslusta genom att ta vattenvägen. Kanske skulle träffat på någon flicka på båten också. Kärlekshistorien är förövrigt väldigt märklig. Kärlek vid första ögonkastet. Kvinnan vill dock inte ha med killen att göra utan vill hellre stanna kvar i öknen och vänta på honom. Kvinnan ska såklart veta sin plats. Hon kunde väl hängt med till pyramiderna? Författaren har dock ett bra flyt i berättelsen och miljöerna målas upp hyfsat bra. Lite småmysigt sådär.

Jag stör mig dock även på slutet. Pojken är tillbaka i Spanien och gräver upp skatten som tjuven vid pyramiderna drömde om. Enligt hur författaren framställt det hela kommer väl denna tjuv en dag söka upp skatten. Det ställer mig några frågor. När pojkens skatt/mål i livet var så god och handlade om att hitta sin plats på jorden genom en lång resa, hur kan då tjuvens skatt i livet vara en vanlig skatt med guldpengar? Eller är det så att pojken kommer sno tjuvens dröm och lägga vantarna på skatten? Det mest troliga är väl dock att pojken lägger urin(?) och tummim(?) i kistan för att tjuven ska få vägledning om världssjälen den dag han hittar skatten. När han ÄNTLIGEN blir frälst enligt läran om att uppfylla livsödet. Om det är det sistnämnda som är tänkt att hända är det ännu en symbolik att vem som helst kan bli from genom Vägledning av den rätta läran. Att följa det förutbestämda livsödet. Urin och tummim ska väl i detta fall symbolisera Bibeln eller någon slags New Age rörelses manifest antar jag.

Intressant är den stora popularitet boken fått. Människan söker efter andlighet och mystik i vardagen. Grubbla över sin egen organisms plats i universum. Vem gör inte det?

Finns det någon sann väg att gå? Är allt förutbestämt? Vad är meningen med livet? De frågor vet nog inte Coelho heller och hans svar på det hela är inte tillräckligt intressant för mig.

Tack för mig.


Betyg 1
2010-04-15 14:28
Vart rekomenderad den här boken av många innan jag tillslut bestämde mig för att läsa den.
En bok vars budskap värt att reflektera över. Jag gillade den, absolut, men är inte lika frälst som många andra verkar ha blivit.
Betyg 4
2010-05-07 10:49
Blä.
Betyg 1
2010-10-17 10:26
Enkelt skriven och övertydlig. En bok för idioter.
Betyg 1
2010-12-25 15:30
Alltså, inte en bok för mig. Min pojkvän tvingade på den på mig efter att han har läst den hundra gånger. Dock blev jag besviken, den var inte så spännande. Jag tröttnade rätt fort och ville bara att den skulle ta slut.
Betyg 2
2011-01-24 16:16
Jag ångrar att jag läste denna bok, inte för att den var dålig utan att den förmedlar så mycket sanningar och tar fram ens undermedvetna. Saker jag trodde jag hade glömt, som jag hade lämnat i det förflutna. Men mitt hjärta påminde mig om det, mitt "levnadsöde"? Jag är både glad och ledsen för att jag nu står inför ett val som mitt hjärta har påmint mig om. Att börja på något som jag slutade med en gång i tiden, en sak jag vill starta med igen, men som jag inte har...(kan inte förklara).. Denna boken värkar kunna förändra mitt liv.. Den säger till mig: "Följ ditt hjärta"
Betyg 5
2011-02-19 11:19
Jag är faktiskt rätt besviken. Med tanke på hur lovordad boken blev jag förvånad att boken inte gav mig någonting. Visst var den vackert skriven, visst var det en lång resa som hade många budskap, men jag kunde inte låta bli att tänka - är detta allt? Kanske är det de religiösa budskapen som gör att jag inte tycker om boken. Det är tyvärr ingen bok jag kommer att rekommendera.
Betyg 2
2011-06-08 23:25
Jag läste denna länge sen ! men i slutet står det om Allah som är Gud tycker verkligen att man borde kolla upp vad menas med Allah ur en Islamsk Källa"
Betyg 3
2011-07-09 21:11
Har hört väldigt mycket om den så hade ganska så stora förväntningar. Alla säger att den ska vara så fantastiskt bra och att man får en massa nya idéer och tankar.
Men nej. Antingen så förstod jag inte vad det var som var så bra med den, eller så var den helt enkelt inte så bra.
En mycket svag trea.
Betyg 3
2011-07-20 15:49
Okej bok men fattar inte hur så många kan tycka att den är SÅ bra.
Betyg 3
2011-08-21 21:17
Betyg svag 4.
Betyg 4
2011-12-21 00:02
Alkemisten är en mycket enkel bok, skriven som en saga för vuxna men jag blev förtrollad när jag läste boken. Jag läste Alkemisten under en jobbig period i mitt liv och jag hittade styrkan i de enkla visdoms orden som fyller boken från första till sista sidan.
Betyg 4
2012-01-05 10:42
Riktigt platt och banal var den.
Betyg 1
2012-11-08 19:51
viktig händelse 1 ? text och tanke 1? kan nån hjälpa till
Betyg 3
2014-12-20 11:47
En fin bok med många goda tankar som ger inspiration att följa sina drömmar.
Betyg 3
2015-01-19 22:50
Santiago var från början en fåraherde. Han hade träffat en kung som sagt att det fanns en skatt vid Egyptens pyramider. Det blev en lång resa genom öknen, där han fick möta många olika människor - och där hans liv ständigt var i fara. En udda och lite svårbegriplig berättelse.
Betyg 3
2016-09-02 13:52
Visst fastnade jag för den. Och jag sträckläste den nästan. Och visst var den en läsupplevelse som lämnade mig med funderingar.
Det är svårt att betygsätta. För visst kommer den bli (om den inte redan är?) en klassiker.
En stark trea
Betyg 3
2017-10-13 13:27
Författaren är överhajpad. Handlingen duger men är för oförutsägbar och språket är lamt och upprepande. Boken tilltalar nog light-intellektuella.
Betyg 1Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Alkemisten
Liknande böcker:
En vilsen själ
 G. Redin
Huset Versace
 D. Ball
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Röd som rubinen
 V. Andrews
Ensam i världen
 M. Sandemo
Staden sover
 M. Lang
En saga
 S. King
De stora spåren
 H. Innes
Sommarens röster
 R. Pilcher