bokrecensioner boktips

Stenkistan

Författare: Kjell Eriksson
Genre: Roman
ISBN: 9170370087


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Den tredje kriminalromanen om Ann Lindell och hennes kollegor vid Uppsalapolisen.

I Stenkistan tar Kjell Eriksson med oss till en solig juniförmiddag på en landsväg i Uppsala-Näs. En ung kvinna och hennes sexåriga dotter blir överkörda av en bil. Båda dör nästan ögonblickligen. Ingen har sett förövaren och allt tyder på att det var en smitningsolycka. Eller var det någon som medvetet mejade ned kvinnan och flickan? Samma morgon försvinner den dödade kvinnans make, Sven-Erik Cederén, spårlöst. Han arbetar som forskningsledare på läkemedelsföretaget MedForsk i Uppsala. Vid sökandet efter Cederén framkommer att han nyligen köpt en fastighet i Dominikanska republiken, något som ingen i hans närhet känt till tidigare. Ett fynd på en skogsväg några dagar senare avslöjar att det fanns mer man inte visste om honom…
Medelbetyg: 3,1 (10 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Stenkistan :
2004-09-20 13:20
Efter att inte alls ha gillat den första boken i serien om Ann Lindell så tyckte jag desto mer om nummer två och nu nummer tre - Stenkistan. Språket är varmt och vackert, handlingen trovärdig och verklighetsnära. Huvudpersonen har växt och fått riktig personlighet.

Det verkar vara mer regel än undantag att huvudpersoner i deckare ska ha ett trassligt privatliv men här gör det faktiskt inget. Tvärtom! Ann Lindell verkar vara riktigt mänsklig.

Jag ser fram emot att läsa de två nästa böckerna i den här serien.
Betyg 4
2005-03-08 15:57
Bra igen av Kjell Eriksson. Intressant historia med internationell förgrening.
Dock blir historien om Lindell och Edvard - alltså den privata delen, skiljd från kriminalhistorien - mindre och mindre intressant. Eriksson har väl kanske målat in sig lite i ett hörn när det gäller den delen, och det känns som det går åp konstgjord andning.
Betyg 4
2005-07-13 16:14
Jag tycker tvärt om! Den parallella handlingen om Anns privatliv känns mer och mer intressant. Det är den som får mig att kasta mig över nästa bok i serien. Jag måste få veta hur det går för henne!
Det här är ännu en bra bok av Kjell Eriksson.
Betyg 4
2006-02-05 21:04
Ann Lindell är en skickligt skapad romankaraktär.
Hon känns i jämförelse med exempelvis Liza Marklunds självgoda hjältinna Annika Bengtzon,både trovärdig och sympatisk.Vid sidan av mordet på en forskare och hans familj tampas hon med i sammanhanget realistiska problem och dilemman som faktiskt engagerar läsaren-kanske att de då och då tar för mycket plats från huvudhistorien.
Ann väcker medkänsla och hon visar detsamma för dem hon kommer i kontakt med.Hon känns alltigenom äkta,smygdricker vin ibland och har ibland one-night-stands på fyllan med män hon egentligen inte känner något för.Vilket här eventuellt får en avgörande konsekvens för Ann och hennes stora,riktiga kärlek Edward.Hon känner smått lite skuld för att hon är över 35 och ännu inte fått varken barn eller man,något hennes föräldrar förstås tycker att hon borde prioritera högre.

Egentligen stör jag mig ofta på kriminalförfattare som inte kan låta bli att dissekera sina huvudpersoners privatliv,men Lindell är så mänsklig och trovärdig att man har överseende med det.Det till och med berikar historien.Läs och lär,Marklund och Läckberg.

En kvinna och hennes dotter hittas ihjälkörda vid en kyrka i Uppsalas omgivningar,en ort där de välbeställda bor.Hon var gift med en forskningsledare på ett läkemedelsföretag,de hade ett stort och vackert hus(om än stökigt),kvinnan var gravid och allt verkade så perfekt.Men det var ingen vanlig smitningsolycka ska det snart visa sig.

En intressant detalj i skildringarna är författarens intresse för trädgårdsskötsel(han är trädgårdsmästare till yrket)som gör att just botaniska detaljer ägnas extra omsorg.Det kan uppfattas som lite smått överdrivet och genomskinligt när man känner till det,men är i slutändan ganska charmigt,liksom de många lokalbeskrivningarna som säkert är ännu lättare att uppskatta om man känner till trakten själv.
Mycket läsvärd.
Betyg 4
2008-07-09 19:22
Helt ok bok.
Lite mycket av Ann och Edvard men annars en bra story.
Betyg 3
2011-01-17 11:32
Det blir bättre och bättre. Lite mindre om Edvard i den här boken och det uppskattade jag.
Kriminalfallet är intressant liksom Anns privatliv (utom just då det handlar om Edvard då).
Varför dödas Josefin och hennes dotter? Tog Sven-Erik livet av sig? Har det att göra med hans forskning och upptäckter han gjort?
Läs den. Jag ger den en stark 3:a.
Betyg 3
2013-03-01 10:24
Stenkistan är en bok med många händelser. Smitningsolyckan med dödlig utgång för en kvinna och hennes dotter och den försvunne mannen väcker många frågor. Är det den äkta mannen som mejat ner sin familj och sen valt att försvinna. Ann Lindell och hennes kollegor upptäcker att det finns mer bakom ytan.
Betyg 3
2013-11-06 10:36
Helt ok trevlig bok
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Stenkistan
Liknande böcker:
Trösklar
 B. Danielsson
Äppelmåne
 Y. Terjestam
I hundkäxens tid
 L. Olofsson
Sanningen kommer om na..
 M. McFarlane
Kärlek i fem akter
 D. Krien