bokrecensioner boktips

Den upplysta stigen

Författare: Kjell Eriksson
Genre: Roman
ISBN: 9188144348


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I en uppländsk granskog, tusentals mil från sitt hemland, möter peruanen Enrico Mendoza sitt öde. Lantarbetaren Edvard Risberg hittar honom gömd invid en gran. Fyndet vänder upp och ned på den lilla byn Ramnäs. Vad gjorde den unge mannen där och vem hade anledning att döda honom?

Dådet rubbar bybornas cirklar, polisens efterforskningar väcker gamla hemligheter till liv. För Edvard, en grubblande natur, blir det allt svårare att ta sig samman. Mordet faller likt en skugga över hans familj och tvingar honom att konfronteras med sitt liv och de val han tagit för självklara.

Kjell Erikssons mordgåta är också en roman om landsbygdens förändring och generationernas växlingar. Politiska ideal ställs mot bitter verklighet, nya destruktiva krafter tar vid efter gammal ingroddhet. Skuld och hämnd, men även försoning och förändring, präglar människornas liv.

Den upplysta stigen har belönats med Svenska Deckarakademins debutantpris 1999. Kjell Eriksson debuterar som deckarförfattare, men har tidigare givit ut romanerna "Knäppgöken" och "Frihetsgrisen".


Medelbetyg: 2,75 (12 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den upplysta stigen :
2004-09-14 07:23
Boken var väldigt trovärdig och verklighetsnära men tyvärr blev den alldeles för tråkig och seg för att jag skulle fastna för den. Dessutom vimlade det av stavfel och grammatiska fel vilket förstörde hela bokupplevelsen.

Detta är den första av fem böcker i samma serie. Jag har köpt alla fem böckerna så jag får verkligen hoppas att de andra fyra är bättre.
Betyg 2
2005-07-13 16:03
Detta är den första boken om polisen Ann Lindell. Det är en ganska lågmäld berättelse om hur ett mord påverkar invånarna i den lilla byn Ramnäs. Men boken handlar även om livet på landsbygden, äktenskap i kris m m.
Betyg 4
2006-06-27 13:06
På gott och ont en djupsinnig deckare. Seg är den. Och det är inget plus. Men den har en bra story, och många av djupsinnigheterna är rätt intressanta. Så jag ser fram mot Ann Lindells vidare äventyr i kommande böcker, som jag har förstått skall ha LITE tempo. Läser man deckare är man inte ute efter trögflyteri av den här kalibern.
Betyg 3
2008-07-01 00:43
Nja, det här var inget vidare.
Jag kommer trots allt att ta mig igenom hela serien om Ann Lindell.
Hoppas på bättring.
Betyg 2
2010-07-23 18:18
En bra bok om än lite småseg emellanåt. Intrigen är bra och det är ingående beskrivning om personerna och miljön. Men jag har redan börjat på andra boken om Lindell så jag har hopp om bättring.
Betyg 3
2011-02-25 18:45
Det var något där i början av bolen som gjorde att jag fortsatte läsa. Tyvärr. Jag uppfattade den mest som otroligt långtråkig och dialogen var smärtsam.
Betyg 2
2011-03-16 12:05
Jag tänkte att om det här vore en roman eller kanske en romandeckare så skulle den få högre betyg. Den innehåller väldigt många kloka tankar och saker som gör att jag börjar fundera över tillvaron i stort. Att kalla den deckare är fel för den är alldeles för långsam för det. Jag tyckte att boken var bra och ser fram mot att läsa de andra böckerna i serien om Ann Lindell.
Betyg 4
2013-02-13 21:16
Känns mer som en intressant roman än en deckare. Lågmäld men trovärdig med händelser som mycket väl kunnat ske i vilken by som helst.
Ann Lindell känner sig väldigt kluven i sin roll som polis och ställs inför situationer som hon känner att hon måste blunda för.
Betyg 3
2015-07-05 12:37
Läste denna sist av alla i serien om Ann Lindell. Var nog tur det, annars kanske det inte blivit fler. Edvards dystra tankar fick jag nog av efter några sidor. Beskrivningen av livet i Ramnäs med omnejd, och sedermera Gräsö, känns väldigt mycket 40 - 50-tal fast det rimligen bör handla om slutet av 90-talet. Boken är också upptakt till ett av litteraturhistoriens mest osannolika kärlekspar, polisen Ann Lindell och bonddrängen (ibland bondtölpen) Edvard. Förhållandet kommer att prägla de kommande böckerna på ett negativt sätt. Synd, då själva deckargåtorna inte alls är oävna, så inte heller i denna bok.
Betyg 2
2016-06-11 22:33
Mycket välskriven deckare, men så tråkig
Betyg 2
2020-04-02 13:52
Första boken i en serie om polisen Ann Lindell. Gillar språket och det lågmälda.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Den upplysta stigen
Liknande böcker:
Sommarens röster
 R. Pilcher
Min Martina
 J. Jordås
Vildingarna
 D. Eggers
Refug
 M. Houllebecq
Änglarummet
 E. Klingberg
Kallmyren
 L. Marklund
En omoralisk historia
 P. Sörman
Vägen vidare
 T. Thorup