bokrecensioner boktips

Äkta amerikanska jeans

Författare: Jan Guillou
Genre: Historisk roman
Ämnesord: historia
Utgivningsår: 2016
ISBN: 9789164204943


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Eric, den tredje generationen Lauritzen, växer upp på 1950-talet. Det är en tid när grunden för det svenska folkhemmet och välståndet läggs. Ett sönderbombat Europa skriker efter svenska råvaror. Samtidigt präglas tiden av skräcken för kärnvapenkriget.
Men för Eric finns orosmolnen på närmare håll. Hans skyddade tillvaro i Saltsjöbaden är på väg att slås i spillror.

I den stora omvandlingen föds också en ny ungdomskultur och influenserna kommer inte längre från Europa utan från Amerika. Eric dras med i fascinationen för allt det nya inom musik, mode och film. Han lyckas inte bara med konststycket att smuggla den förbjudna drycken Coca-Cola, han blir även först i klassen med att bära äkta amerikanska jeans
Medelbetyg: 3 (7 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Äkta amerikanska jeans :
2016-12-06 21:54
Femtiotalet är ungdomens tid, första årtiondet med något mellan barn och vuxna: tonåringar. Eric Lauritzen växer upp i Stockholm i en familj som tappat sin glans. Eftersom det är han som berättar från sitt perspektiv och uppfattningsmöjligheter är det mycket i familjens utveckling man bara kan ana. Det är skola, elaka rektorer, sex, rock 'n roll och amerikanska bilar. Eric är sympatisk och räddar hela boken, jag ville verkligen att det skulle gå bra för honom.
Tanja Berg 3

Guillou kan sitt yrke, men nu går nog maskinen lite FÖR fort. Det blir lite platt och intetsägande. Ingen riktig nerv, men jag antar att det beror på avsaknaden av fiktion. Nu lever ju en del av de skildrade personerna fortfarande.
Cristofer Enroth 3

Den här var en besvikelse. Jag gillar övriga delar i serien "det stora århundradet" men den här boken var bara en blek omskrivning av Ondskan (som i sig var bra!). Pojke växer upp med mamma och styvfar. Åker på stryk av styvfar. Simmar på fritid, hamnar på Stjernsbergs internat, remember the story?
Jonas Toftefors 2

Helt klart sämsta boken i denna serie håller inte alls samma klass som de tidigare. Känns som en light version av ondskan i viss mån. Synd Guillou kan bättre än så här.
Inge Olofsson 2

Kanske inte den bästa i serien men fortfarande bra. Lämnar dock en del obesvarade frågor ex vad hände med morfarderns företag?
Sen är det ett spännande grepp att låta berättelsen vara en metaberättselse.
Jonas 3
Betyg 3
2016-12-07 16:30
Äkta amerikanska jeans är den sjätte delen i romanserien Det stora århundradet och den övergår här att berättas i jagform. Romanen om femtiotalet är både underhållande och intressant, i alla fall mig som är jämnårig med författaren. Inslagen från år 1968 är dock störande. Vissa händelser fungerar mer som enbart tidsmarkörer, men de är ju ändå intressanta. Romanen innehåller många rörande partier från barndomen i Saltis och senare inne i stan. Ett sånt exempel är när Eric masserar sin mammas ömma fötter framför Tvn på kvällarna.
Helt klart är att Guillou är en bra mycket bättre författare än före detta kompisen GW Persson.
Betyg 4
2016-12-07 20:06
Den sämsta boken i serien. För mycket pennalism och misshandel i hem och skolmiljö. Handlingen är inte så intressant heller. Onödigt med små hoppen till 1968 hela tiden. En besvikelse.
Betyg 3
2018-04-28 07:34
Denna boks huvudperson tillhör den tredje generationen Lauritzon. Vi får följa hans uppväxt från barndomen, med lekar och drömmar om framtiden. Kändes lite långsam, men ändå viss igenkännande.
Betyg 2
2018-08-18 19:14
Eric Lauritzen lever ett priviligierat liv i Saltsjöbaden. Men när hans morfar ingenjör Oscar Lauritzen plötsligt dör förändras tillvaron radikalt. Efter att modern har skilt sig från sin sadistiske man bor hon med Eric och hans lillebror Acke i en omodern lägenhet på Kungsholmen samtidigt som hon försörjer sig på diverse jobb.

Bokens händelseförlopp skildras ur barnets perspektiv, det vill säga Erics.

Denna bok är inte lika bra som de förra böckerna. En klar besvikelse.


Betyg 3
2018-11-18 21:48
Helt okej,
Betyg 3
Liknande böcker:
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Silvretsrike
 C. Iggulden
Krönikan om Ylva Alm 2..
 I. Skjelbakken
Den andra dödssynden
 J. Guillou
Segraren
 S. Scarrow