bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Ett oskrivet blad
Hembiträdet
Himmelsdalen
Mannen under trappan
Snövit
Svampkungens son
Tvillingsystern
ur Det finns ett hål i..
Värddjuret
Liknande böcker:
Den andra munnen
 C. von Zweigbergk
En mors bekännelse
 K. Rimmer
Julys folk
 N. Gordimer
Julys folk
 N. Gordimer
Julys folk
 N. Gordimer
Under floden
 S. Nordstrand
Makten
 N. Alderman
Allt utom det
 H. Busch
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerMusselstranden

 
Författare: Marie Hermanson
Genre: Roman
ISBN: 9176434974
 
Spänning:  3
Romantik:  2
Humor:  1
Lärorik:  4
Sorglig:  1

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Från ett smutsigt barnhem i Indien anländer Maja till sommarhuset i Bohuslän.Året är 1969, en tid full av framtidstro. Hennes adoptivfamilj är idealisk: föräldrarna är kulturkändisar, farfar professor, syskonen begåvade och självständiga. Men Maja är en gåta. Trots kärlek och uppmuntran förblir hon stum och otillgänglig.
När Maja är fyra år följer hon med sina tonårssyskon för att tälta ute i havsbandet. Under natten försvinner hon spårlöst. Sex veckor senare finner man henne vid Musselstranden, långt från den ö där hon försvann.
Ulrika, kamrat till Majas storasyster, följer händelserna på nära håll. Som vuxen grubblar hon fortfarande över Majas försvinnande. Hon beger sig på nytt till Musselstranden och gör ett märkligt fynd.
Som en mörk skugga i bakgrunden finns en annan ung kvinna, Kristina, som skapar sina egna bilder, sin verklighet, av vad hon finner vid havet. Kanske har hon en ovanlig förmåga att se samband i det till synes oförenliga.

Medelbetyg: 3,75 (28 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Musselstranden :


lillamy 2003-10-22 00:18
En bra bok som är man har svårt att slita sig ifrån.
Betyg 3

Hille 2003-11-07 12:19
En berättelse om lilla Maja, ett adoptivbarn från Indien som hamnar hos en kärleksfull och kulturell familj.
Under en tält natt med sina äldre syskon försvinner hon spårlöst!
Sökandet pågår i veckor, tills en dag...

En underfundig historia, med värme och mystik!
Betyg 5

Natalya 2003-11-18 21:37
Speciell och lite suggestiv historia. Mycket spännande och ganska tragiskt och sorgligt. Marie Hermansson har en speciell förmåga att bygga upp stämningar - läs också hennes andra bok; Ett oskrivet blad.
Betyg 4

LIME 2003-12-09 09:45
En bra, lite udda berättelse om ett adoptivbarns öde.

Klart läsvärd!
Betyg 5

trollaki 2004-04-28 23:03
Det enda jag hade läst av Marie Hermanson innan jag läste "musselstranden" var "ett oskrivet blad", vilken var ganska tråkig och förutsägbar.Så när jag började med "musselstranden" hade jag inte väntat mig att boken skulle vara så spännande, intressant och bra skriven. Historien och figurerna är väldigt intressanta och man har svårt att sluta läsa. Bokens största plus är ändå författarens förmåga att skapa intensiva känslor hos läsaren och stämningar.
En fascinerande, mystisk och kanske lite sorglig berättelse... klart läsvärd
Betyg 5

Ninnas 2004-05-02 00:06
Å. Den här boken är så himla bra! Det är så spännande med böcker som liksom bygger upp historien från olika håll!
Betyg 4

ElinLeticia 2004-05-24 18:15
Barndomens somrar, Ulrika drömmer att få tillhöra samma familj som sin bästa vän, Anne-Marie. I den familjen råder en idyll som dock bryts en sommar av att familjens yngsta adopterade dotter spårlöst försvinner i flera veckor.
Många år sernare står Ulrika och försöker titta in i sitt barndoms fönster. Hon är nu etnolog och forskar i sägner om "bergstagning". På stranden där hon och de andra barnen brukade leka finner hennes söner ett makabert fynd. Ett människoskelett.....

Mycket annorlunda berättelse med vissa starka anknytningspunkter. Sägnen om bergstagning är kärnan i denna starka berättelse om mänskliga relationer, men också om viljan att vända sig från världen och finna sig själv. Jag tycker om Hermanssons enkla språk men också berättelsen vars beskrivningar lämnar en doft av snäckskal kvar i medvetandet. Berättelsen känns ibland lite osannolik, men samtidigt upplever jag de beskrivna känslorna väldigt realistiska.
Det här är en engångsbok som jag kan rekommendera med varmt hjärta.

Betyg 4

urok2 2004-11-12 12:04
Jag hittade Musselstranden i bokhyllan hemma och har ingen aning varifrån den kommer. Men under en influensa behövde jag något lättviktigt och på omslaget trodde jag att det var en vanlig deckare. Och blev ordentligt överraskad.

Boken är skriven med ett skimrande språk och ändå upplagd som en deckare. Som flera andra recensenter skrivit var boken svår att lägga ifrån sig. Den uppbrutna tidsskildringen som gör att man inte inledningsvis vet att hälften av boken utspelar sig i det förgångna är briljant genomförd. Alla historierna, Ulrikas, Kristinas och Majas griper tag och berör. Dessutom ger boken en god tidsbild av det tidiga 70-talet och den idealism som genomströmmade samhället då (Karin och Åke). Lika tydliga är bilderna av drömmarnas succesiva förfall och slutliga kollaps.

Invändningar då? Jodå, det finns också. Jag kan tycka att bilden av den superbegåvade autisten känns något klichéartad. Att Kristinas konst skulle vara så till den milda grad angelägen känns främmande. Men här kanske mina fördomar spelar in. Och dessutom är detta aldrig riktigt betungande för läsningen.

Sammanfattningsvis: En bra svensk bok, en spännande historia och en ny trevlig bekantskap. Vad kan man mer begära?
Betyg 3

Rosa 2004-11-12 12:37
Den här boken är väldigt varmt skriven - liksom andra böcker av samma författarinna.

Den är lättläst och underhållande och kan rekommenderas!
Betyg 4

Nessa 2005-07-28 16:56
Det här är en av de bästa böckerna jag läst. Den är mystisk, spännande, och omöjlig att lägga ifrån sig. Det är en bok med parallella handlingar. Dels handlar det om den adopterade flickan Maja som försvinner från en utflykt. Dels handlar det om Kristina, en enstöring som bor vid havet. En riktig sträckläsningsbok!
Betyg 5

helix 2005-08-26 17:58
Hermansons historia börjar lite mystiskt, men den tappar snart fart och blir tämligen oengagerande. Språket är enkelt, kanske lite för enkelt, vilket späder på intrycket av att det inte är någon särskilt angelägen berättare/berättelse. Snart får man intrycket av att detta är ännu en i raden av "barndoms/70-talsbeskrivningar" av "Underdog"-typ. Men då blir man besviken, för som sådan är den inte särskilt bra. Ett tag blir man överöst med santimentaliteter som "och ängen där vi sprang som barn är nu helt igenvuxen".
Men det tar sig. Historien växer, för att slutligen bli riktigt tät, och den avslutande fjärdedelen är riktigt bra.
Så det får bli ett medelbetyg av intrycken.
Betyg 3

jossansten 2007-04-02 22:18
Mycket mysig historia. Det var svårt att lägga ner boken. Läsvärd!
Betyg 3

Joanna 2007-07-31 22:24
Trevlig läsning.
Betyg 4

fizzi 2008-01-03 19:37
En mycket bra skriven bok.
Betyg 4

lottaliza 2008-05-12 14:21
Hmm... En bok jag minns att jag verkligen tyckte om - men inte riktigt varför. Vet att jag greps av historien och tyckte det var en väldigt mysig upplevelse.

Kanske senare erfarenheter av Hermansson (lånade flera år efter Musselstranden "Värddjuret", vilken inte riktigt föll i god jord) gjort att jag inte riktigt kan förstå vad jag föll för... Men jag tror inte den något negativa "senare-känslan" har att göra med hennes språk och berättarstil - dem gillar jag ju!
Betyg 3

Isidora 2008-11-24 08:23
Jag sträckläste den här boken. Jag gillar den mest för den underbara stämningen. Historien och språket är också bra. Det är lättläst men inte enkelt. Och det är så trevligt att vara med!
Betyg 4

tigergirl 2008-12-01 16:32
Boken är bra skriven. Intressant handling.
Betyg 3

Humman 2010-09-06 21:32
Lite rörig bok. Är i berättande form, har svårt för det. De hoppar lite fram och tillbaka. Men det var en lättläst bok!
Betyg 2

okidoki 2010-11-12 16:55
En roman att leva sig in i. Specielt uppväxtskildringen var fin.
Betyg 4

verran 2011-03-26 15:50
En annorlunda bok som var svår att lägga ifrån sig. Skriven med ett fint flyt och med parallella handlingar. Lite mystisk men inte för mycket...
Betyg 4

emsku 2012-10-12 15:56
Gick fort att läsa ut boken, den va annorlunda, men lite tråkig kan jag tycka.
Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Musselstranden


  Köp boken som film på cdon: