bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Ett oskrivet blad
Hembiträdet
Himmelsdalen
Musselstranden
Snövit
Svampkungens son
Tvillingsystern
ur Det finns ett hål i..
Värddjuret
Liknande böcker:
Mormors val
 K. Branzell
De kommer att drunkna..
 J. Anyuru
1794
 N. Natt och Dag
Äventyr på kryssningsb..
 A. Örtengren
Hit men inte längre
 M. Maunsbach
Hundraettåringen som t..
 J. Jonasson
Tokyo blues
 P. Hintze
En klimakteriekärrings..
 E. Wigenheim-Westman
Du tysta du glädjelika..
 D. Östlund
Sanning och skvaller
 C. Sittenfeld

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerMannen under trappan

 
Författare: Marie Hermanson
Genre: Roman
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9100108707
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Allt har gått Fredrik väl i händer. Han har ett tryggt jobb som näringslivssekreterare i kommunen. Han har till sin häpnad blivit gift med Paula, som han beundrar gränslöst- hon är framgångsrik konstnär. De har två fina barn. Och nu har de just flyttat in i ett hus som överträffar alla deras drömmar: ett rymligt och nyrenoverat gammalt hus med inbyggd glasveranda och stor balkong med utsikt över åkrar och skog. De är en ovanligt lyckad familj.
Men snart störs idyllen. När Fredrik en sömnlös morgon kommer ner i hallen står någon där: en vuxen man, knappt en och femtio lång, svarthårig med smala ögon och bred mun, klädd i joggingbyxor och T-tröja, båda fruktansvärt smutsiga. Med nasal röst säger han sig heta Kwådd och bo i utrymmet under trappan som går upp till övervåningen. Gång på gång framhärdar han: jag bor här.
Vad är det som pågår i det stilfullt inredda huset? Vad är det som händer med Fredrik? Och varför börjar hans hustru dra sig undan från honom?

Mannen under trappan är en suggestiv och spännande berättelse som utspelar sig i gränslandet mellan verklighet och mardröm. Med stor inlevelse skildrar Marie Hermanson en man som dignar under alla de krav som ställs på honom.

Medelbetyg: 3,82 (17 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Mannen under trappan :


Rosa 2006-02-06 12:37
En familj hittar sitt drömhus och flyttar in. Plötsligt en dag upptäcker Fredrik en liten man i deras hus. Han tror att det är en hemlös eller någon förvirrad man som har trängt sig in hos dem. Men den lille mannen påstår att han bor i huset, nämligen i skrubben under trappan.

Fredrik blir frustrerad. Han gör allt vad han kan för att få ut mannen ur deras hus men utan att lyckas. Dessutom tar hans fru parti för den lille mannen och snart dottern också. Alla är emot Fredrik känns det som. Den lille mannen kilar sig in i familjens liv och bildar sprickor.

Jag var en aning misstänksam mot boken i början men den blev bara bättre och bättre. Marie Hermanson kan verkligen konsten att skriva suggestiva böcker. Klart läsvärd!
Betyg 4

Caramilla 2006-02-23 21:12
En klar favorit hos mig! Lättläst utan att vara enkel, vardagligt igenkännande, humoristisk på sina ställen, obehaglig och ruggig på andra.

Fredrik med fru och två barn flyttar till sitt drömhus på landet. Ganska snart visar det sig att de har en hyresgäst utöver det vanliga. En liten man som bor i trappskrubben. Men vem är den här mannen egentligen? I takt med att Fredrik försöker göra allt för att bli av med hyresgästen, skenar hans liv iväg och allt och alla tycks gå emot honom.

Mycket bra bok. Rekommenderas!
Betyg 5

louti 2006-04-07 11:58
Mannen under trappan är en märklig bok. Den visar hur lätt idyllen kan förstöras och jag får en känsla av att inget kan vara perfekt. Man kan välja att läsa boken ur två synvinklar, antingen så läser man den som om Kwådd som mannen heter är verklig, eller så läser man den som om mannen under trappan bara är ett påhitt i fredriks huvud.

Jag valde att läsa denur det sistnämnda perspektivet och fann det mycket intressant att se hur det kan förstöra så mycket i ens liv. Däremot kunde jag inte få ut särskillt mycket av den. Jag tror att en medelålders man eller kvinna kan känna mycket mer för boken, men jag rekomenderar den till alla över 30.
Betyg 3

Jenny 2006-06-20 12:54
Spännande och lite ruskig roman om en familj som får upprepande besök av en liten man vid namn Kwådd. Mannen i familjen får obehagliga upplevelser av detta. Men vad är sant och vad är inbillning?

Intressant roman tycker jag. Språket känns dock ibland lite banalt.
Betyg 4

sundin 2007-02-27 12:22
En ovanlig och lite otäck historia som berättas med ett lättsamt språk, liksom andra böcker av Marie Hermanson. Lämnar dock inga avtryck hos mig som läsare.
Betyg 2

Nillo 2007-05-21 14:13
Drama och spänning.
Betyg 4

Candily 2007-06-28 16:55
Annorlunda bok, men verkligen värd att läsa. Underbart språk!
Betyg 4

moberg 2008-08-17 14:48
En spännande och underlig roman.
Betyg 4

Isidora 2009-04-26 19:36
En intressant och annorlunda roman om hur idyllen och familjelivet kan förstöras helt plötsligt. Om hur ingenting bör tas för givet. Mycket bra skriven med ett starkt driv i berättelsen.
Betyg 4

henkes 2009-05-08 13:43
Obehaglig och märklig bok. Men ändå spännande och bra.
Betyg 3

erikaj 2010-01-25 20:35
Jag är besviken. Bestämde mig för att läsa denna efter att jag sett den som tv-serie. Jag anser att den slog cirka 10 gånger bättre i rutan. Marie Hermansons språk är lika intressant som en polerad diskbänk, Kwådd är inte ett dugg Kwåddig och Fredriks ångest är bara liksom.. Phuutsch..
Betyg 2

koala_75 2010-03-15 17:55
Ok, är det en riktig spänningsroman man väntat sig så blir man besviken. Däremot är det en psykologisk bra berättelse som jag sträckläser.

Betyg 4

Elisabet 2010-09-18 16:14
Boken var bra rakt igenom, från början till slut.
Spänningen hölls hela tiden på topp och man kunde verkligen känna huvudpersonens desperation och frustration.
Den var oförutsägbar och jag kan inget annat än rekommendera den.
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Mannen under trappan


  Köp boken som film på cdon: