bokrecensioner boktips

Mannen under trappan

Författare: Marie Hermanson
Genre: Roman
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9100108707


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Allt har gått Fredrik väl i händer. Han har ett tryggt jobb som näringslivssekreterare i kommunen. Han har till sin häpnad blivit gift med Paula, som han beundrar gränslöst- hon är framgångsrik konstnär. De har två fina barn. Och nu har de just flyttat in i ett hus som överträffar alla deras drömmar: ett rymligt och nyrenoverat gammalt hus med inbyggd glasveranda och stor balkong med utsikt över åkrar och skog. De är en ovanligt lyckad familj.
Men snart störs idyllen. När Fredrik en sömnlös morgon kommer ner i hallen står någon där: en vuxen man, knappt en och femtio lång, svarthårig med smala ögon och bred mun, klädd i joggingbyxor och T-tröja, båda fruktansvärt smutsiga. Med nasal röst säger han sig heta Kwådd och bo i utrymmet under trappan som går upp till övervåningen. Gång på gång framhärdar han: jag bor här.
Vad är det som pågår i det stilfullt inredda huset? Vad är det som händer med Fredrik? Och varför börjar hans hustru dra sig undan från honom?

Mannen under trappan är en suggestiv och spännande berättelse som utspelar sig i gränslandet mellan verklighet och mardröm. Med stor inlevelse skildrar Marie Hermanson en man som dignar under alla de krav som ställs på honom.
Medelbetyg: 3,82 (17 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Mannen under trappan :
2006-02-06 12:37
En familj hittar sitt drömhus och flyttar in. Plötsligt en dag upptäcker Fredrik en liten man i deras hus. Han tror att det är en hemlös eller någon förvirrad man som har trängt sig in hos dem. Men den lille mannen påstår att han bor i huset, nämligen i skrubben under trappan.

Fredrik blir frustrerad. Han gör allt vad han kan för att få ut mannen ur deras hus men utan att lyckas. Dessutom tar hans fru parti för den lille mannen och snart dottern också. Alla är emot Fredrik känns det som. Den lille mannen kilar sig in i familjens liv och bildar sprickor.

Jag var en aning misstänksam mot boken i början men den blev bara bättre och bättre. Marie Hermanson kan verkligen konsten att skriva suggestiva böcker. Klart läsvärd!
Betyg 4
2006-02-23 21:12
En klar favorit hos mig! Lättläst utan att vara enkel, vardagligt igenkännande, humoristisk på sina ställen, obehaglig och ruggig på andra.

Fredrik med fru och två barn flyttar till sitt drömhus på landet. Ganska snart visar det sig att de har en hyresgäst utöver det vanliga. En liten man som bor i trappskrubben. Men vem är den här mannen egentligen? I takt med att Fredrik försöker göra allt för att bli av med hyresgästen, skenar hans liv iväg och allt och alla tycks gå emot honom.

Mycket bra bok. Rekommenderas!
Betyg 5
2006-04-07 11:58
Mannen under trappan är en märklig bok. Den visar hur lätt idyllen kan förstöras och jag får en känsla av att inget kan vara perfekt. Man kan välja att läsa boken ur två synvinklar, antingen så läser man den som om Kwådd som mannen heter är verklig, eller så läser man den som om mannen under trappan bara är ett påhitt i fredriks huvud.

Jag valde att läsa denur det sistnämnda perspektivet och fann det mycket intressant att se hur det kan förstöra så mycket i ens liv. Däremot kunde jag inte få ut särskillt mycket av den. Jag tror att en medelålders man eller kvinna kan känna mycket mer för boken, men jag rekomenderar den till alla över 30.
Betyg 3
2006-06-20 12:54
Spännande och lite ruskig roman om en familj som får upprepande besök av en liten man vid namn Kwådd. Mannen i familjen får obehagliga upplevelser av detta. Men vad är sant och vad är inbillning?

Intressant roman tycker jag. Språket känns dock ibland lite banalt.
Betyg 4
2007-02-27 12:22
En ovanlig och lite otäck historia som berättas med ett lättsamt språk, liksom andra böcker av Marie Hermanson. Lämnar dock inga avtryck hos mig som läsare.
Betyg 2
2007-05-21 14:13
Drama och spänning.
Betyg 4
2007-06-28 16:55
Annorlunda bok, men verkligen värd att läsa. Underbart språk!
Betyg 4
2008-08-17 14:48
En spännande och underlig roman.
Betyg 4
2009-04-26 19:36
En intressant och annorlunda roman om hur idyllen och familjelivet kan förstöras helt plötsligt. Om hur ingenting bör tas för givet. Mycket bra skriven med ett starkt driv i berättelsen.
Betyg 4
2009-05-08 13:43
Obehaglig och märklig bok. Men ändå spännande och bra.
Betyg 3
2010-01-25 20:35
Jag är besviken. Bestämde mig för att läsa denna efter att jag sett den som tv-serie. Jag anser att den slog cirka 10 gånger bättre i rutan. Marie Hermansons språk är lika intressant som en polerad diskbänk, Kwådd är inte ett dugg Kwåddig och Fredriks ångest är bara liksom.. Phuutsch..
Betyg 2
2010-03-15 17:55
Ok, är det en riktig spänningsroman man väntat sig så blir man besviken. Däremot är det en psykologisk bra berättelse som jag sträckläser.

Betyg 4
2010-09-18 16:14
Boken var bra rakt igenom, från början till slut.
Spänningen hölls hela tiden på topp och man kunde verkligen känna huvudpersonens desperation och frustration.
Den var oförutsägbar och jag kan inget annat än rekommendera den.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Mannen under trappan
Liknande böcker:
Årsboken
 S. Karlsson
Sniglar och snö
 A. Pleijel
Två systrar
 J. Bengtsson
På egna ben
 S. OFlanagan
Eldsjäl
 A. Åhman
Ett litet bo
 I. Edelfeldt
Bombay Take away - Ind..
 M. Mendel Westberg
Eldens tid och isens d..
 E. Eriksson