bokrecensioner boktips

Hembiträdet

Författare: Marie Hermanson
Genre: Roman
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9100104353


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Yvonne gick upp för trappan till ytterdörren, låste upp och gick in. Och nu äntligen erfor hon den pirrande känsla hon föreställt sig när hon tagit det drastiska steget att söka hembiträdestjänsten för att få komma in i huset.


Yvonne Gärstrand är en framgångsrik organisationskonsult som känner leda, såväl i jobbet som i sin familj. För att liva upp sig börjar hon ströva omkring i ett främmande villaområde, hon iakttar människorna där och fantiserar om deras liv.
Ett hus i synnerhet väcker hennes intresse, makarna Ekbergs. Hon får veta att de söker en hemhjälp, går dit på en anställningsintervju och får jobbet. Men när hon börjar sitt arbete märker hon snart att allt inte står rätt till.
Från att ha varit en utanförstående iakttagare dras Yvonne alltmer in i Bernard Ekbergs liv. Hon invigs i hans mörka hemligheter och blir mot sin vilja en pådrivare av händelsernas dramatiska utveckling. Men i samma ögonblick som hon går över tröskeln till familjen Ekbergs hus börjar också hennes eget liv förvandlas liv på ett sätt hon inte kunnat ana.Medelbetyg: 3,2 (15 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Hembiträdet :
2004-11-23 07:49
Visst är det lite mysigt nu när det är mörkt ute att gå omkring och titta in i andra människors hem och se hur de har det? Det tycker Yvonne också. Så pass att hon blir nästintill besatt av att studera villorna i ett visst område. Men hon nöjer sig inte med att kika. Hon nästlar in sig som hembiträde i ett av husen för att få ännu mer insyn i just det huset. Och hon får veta mer än hon ville ...

Speciellt den första tredjedelen av boken var bra men sen blev den en aning flummig. Det är en speciell och lite udda bok som jag tycker är läsvärd.
Betyg 4
2004-12-21 10:59
Boken är bitvis bra, men långa stunder känns det som att läsa en veckotidningsnovell. När boken var slut fick jag bara en känsla av: Jaha!
Betyg 2
2005-04-14 08:34
Yvonne har länge haft vanan att promenera runt i ett villaområde, efter sitt jobb som konsult på "Din tid". Hennes intresse för området tar snart bisarra uttryck när hon tar jobb som hembiträde i ett av husen, för att få bättre inblick i vad som sker. Hon blir ganska fort känslomässigt involverad i mannen som bor i huset. Ju mer hon får veta om honom - destå mer får hon veta om sig själv, och ibland kan kunskap vara farligt.....

Det är uppfriskande med nyskapande psykologiska deckare. Denna historia har en stark dragning åt det mystiska. Det svenskt vanliga får i författarens tappning en skrämmande udd och trots att boken ibland känns en smula språkligt fattig får den en stark fyra.
Betyg 4
2005-07-23 22:48
Inledningen på denna bok är lysande.
Sedan dalar den något, när huvudpersonens uppväxt och barndom ska presenterats, lite forcerat och oengagerat.
Sedan tar det sig igen och Hembiträdet blir en häftig, annorlunda, nästan surealistisk saga mitt i det vardagliga och vanliga Området.
Betyg 4
2006-11-03 15:17
Alla har vi väl någon gång promenerat omkring i mörkret på kvällen och förundrats över hur bra man ser in i folks hus. Man ser främmande människor äta mat, titta på TV eller stå i köket. Denna syssla har Yvonne i ”Hembiträdet” gjort till en vana då hon ofta åker ut till ett villaområde som hon kallar Området, för att titta in i folks vardagsrum samtidigt som hon fantiserar om människorna som bor i husen. Hon iakttar dem diskret men målmedvetet. Yvonnes fönstertittarvana tar sig så småningom en smula bisarr vändning då hon under falskt namn smusslar in sig hos paret Ekbergs villa genom att ta jobbet som hembiträde hos dem. Allt för att få se det intressanta huset inifrån.

I och med sitt jobb som hemhjälp får hon bra kontakt med mannen i huset, Bernard Ekberg, och hon får sakta reda på mörka hemligheter om paret Ekberg, och hennes intrång i deras liv får oanade konsekvenser.

Det är en speciell och lite udda bok det här. Den är aldrig direkt tråkig utan man vill gärna läsa vidare om den skumma Bernard. När jag läst ut boken undrar jag vad författaren vill säga med boken. Kanske vill hon inte säga något utan bara underhålla med denna… ja, vad ska vi kalla den? Thriller? Problemet med berättelsen är dock att den är för neutralt berättad, jag får inget direkt grepp om Yvonne och därför är det svårt att känna något för huvudpersonen.

Ett onödigt inslag i berättelsen är figuren Magnus som även han stryker omkring i området och smygtittar på människor i husen. Jag menar, hur sannolikt är det att två personer med fönstertittarböjelser smyger omkring i samma område, och dessutom träffar på varandra? Knappast trovärdigt.
Betyg 3
2007-05-21 14:12
Jo jag gillar den. Mest för att den är udda.
Betyg 4
2008-04-16 21:00
Jag ger den en 2:a tack vare Katarina Ewerlöfs underbara uppläsning av ljudboken.
Annars hade den nog inte ens fått betyg av mig.
Riktigt, riktigt kass!

Betyg 2
2008-05-09 21:08
Lite spännande var boken som hade kunnat vara så mycket bättre än den visade sig vara. Men helt okej läsning (eller lyssning som det var för min del). Vissa delar var riktigt bra medan andra kändes väldigt onödiga. Var i alla fall en ganska speciell bok.
Betyg 3
2009-08-01 01:02
Tvingade mig själv att läsa den klart....men fan slöseri med tid och energi. Tråkig, banal och konstig.
Betyg 2
2016-04-24 12:24
En annorlunda bok. Livet blir grått och trist utan spänning om man inte gör något annorlunda. Det märker huvudpersonen Yvonne och hon upptäcker att glädje och upptäckslust vaknar när hon vandrar runt i ett för henne främmande villaområde. När det är mörkt ute så finns ännu mer att uppleva genom de upplysta fönsterna. Men Yvonne vill ännu mer tränga in inom väggarna.
Berättaren belyser mycket bra hur lätt städpersonal kan få insyn i människors privatliv. I detta fallet så blev Yvonne betydligt mer än ett hembiträde och förde med sig en ny traged.
Jag gillade boken även om berättelsen var lite konstig. Ska absolut läsa mer av Marie Hermanson.
Betyg 3
2016-12-22 17:05
Sisådär! Det är det enda ordet som kommer för mig. Boken är sisådär. Inte bra, inte dålig. Marie Hermansson är som författare väldigt delad för mig, vissa böcker har varit fantastiska, medan vissa faktiskt varit värsta dyngan! Den här ligger mittemellan!
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Hembiträdet
Liknande böcker:
Mitt liv som man
 P. Roth
Jävla karlar
 A. Walden
Färden till västern
 W. Cheng'en
Rakbladstårar
 S. Cosby
Silverviken
 J. Moyes
Studie i mänskligt bet..
 L. Anderssom
Peter, kom hem!
 H. Busch