bokrecensioner boktips

Blocket

Författare: Karin Wahlberg
Genre: Roman
ISBN: 9146213821


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

W&W:s egen deckardrottning återvänder till sjukhusmiljön - denna gång får vi följa jakten på en mördare i de vindlande mörka korridorerna på Lunds universitetssjukhus ...

En kväll på hemväg genom fridfulla villakvarter blir Cecilia, Veronicas dotter, brutalt nedslagen. Medan Veronica vakar vid hennes sida, hittas en man strypt i en städskrubb på det väldiga sjukhuset i Lund, kallat Blocket. Claes Claesson försöker i samarbete med lundapolisen nysta i den mördade mannens förflutna, då den idylliska staden skakas av ännu ett våldsdåd. En av Cecilias tidigare rumskamrater hittas död och våldtagen i sin bostad. Kan det finnas något samband mellan de till synes så olika brotten? Och vad är det egentligen som pågår i den krets av unga läkare där såväl Cecilia som hennes tidigare rumskamrater rört sig?
Medelbetyg: 2,83 (12 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Blocket :
2006-04-03 07:30
Det är ju alltid kul att läsa böcker där handlingen är förlagd till en stad som man känner till. Så är fallet med Blocket. Stora delar av handlingen är förlagd till Lund och till Blocket (sjukhuset i Lund). Varje gata som nämns i boken har jag vandrat på, jag har själv arbetat på Blocket och jag har t.o.m. för många år sedan bott på samma gata som mördaren i boken .... Sånt kryddar till det hela!

Ett mord sker på Blocket. Samtidigt misshandlas Claessons styvdotter och ligger inlagd på Blocket. Fler brott begås. Finns det ett sammanhang?

Boken var väldigt bra och man ville bara läsa vidare hela tiden. Enligt min mening är detta den bästa boken i serien. Det enda som kunde varit bättre är att det inte var speciellt svårt att långt i förväg lista ut vem mördaren var.
Betyg 5
2006-07-02 16:34
En spännande men ändå vardagsnära bok om läkaren som plötsligt bli anhörig och om polisen som vill börja arbeta men tycker att det är jobbigt att lämna ifrån sej det käraste han har - sin lilla dotter.
Om olika arbeten och liv som vävs samman.
Otroligt bra bok helt i mitt tycke. Jag är har aldrig varit i Lund men om jag nån gång kommer dit ska jag försöka minnas alla platser som beskrivits i boken och besöka dem. Sjukhusmiljöer innehåller oftast dramatik av olika slag och den här är kryddad av de olika livsdraman som finns omkring oss.
Mycket läsvärd!
Betyg 5
2006-10-22 17:34
En student i Lund blir brutalt misshandlad. En lärare nedrest från Oskarshamn för diagnostisering av en eventuell hjärntumör blir strypt. Det finns en katt bland hermelinerna. Någon som vill ont. Men vem?

Karin Wahlberg är en av de kvinnliga deckarförfattarinnor som uppmärksammats under senare år. Hon har gjort stor succé med sina böcker i sjukhusmiljö med starka skildringar av utsatta kvinnor. Av den orsaken har jag också valt att inte läsa något av henne.

Jag har dragit mig för fenomenet "den nya svenska kvinnliga deckarförfattarinnan" (speciellt när författarinnans verk har likställts med feministiskt initiativ). Det känns för slutet på något sätt, så förutsägbart. Karin Wahlberg har ett förflutet som gynekolog och hennes skildringar av sjukvården känns äkta. Därmed skiljer hon sig från många författare som berättar om en verklighet som inte är deras egen. Men kriminaltemat är destå sämre, det känns uppstyltat och ointressant. Vem berättar Wahlberg om? Vad vill hon säga? När jag skulle skriva resumé av handlingen fick jag skrivkramp. Vad handlade boken egentligen om? Ingen aning!

Det finns andra författare som beskriver polisens vardag på ett mycket mer realistiskt sätt. Och trots långrandiga miljöbeskrivningar av min stad Lund blev detaljerna så uppenbara att det var pinsamt. Jag har aldrig varit i Ystad, men Mankell har gett mig en känsla av staden. Därmed inte sagt att jag känner till varje gatunamn. Det är inte DET som ger miljöbeskrivningarna sin nerv. Tyvärr tycks Wahlberg tro det. Jag vill inte läsa några eniro-ianska vägbeskrivningar. Denna ständiga uppräkning av stadsdetaljer irriterade mig. Men tyvärr var de inte det enda.

Mitt mest negativa intryck var bokens längd och författarens oförmåga att med personkaraktärer gripa mig som läsare. Varje nytt kapitel började mystiskt med beskrivningar i andra person. Det tog mig alltid någon sida att lista ut VEM som författaren pratade om. Det kändes rörigt och ofullständigt och när jag väl kommit underfund med vilka personerna var, hade jag redan förlorat intresset för deras fortsatta öde. Att det därtill pågick beskrivningar av kanske tio personer samtidigt gjorde ju knappast saken bättre. Boken hade lätt kunnat kortas ner till hälften och kanske mer än det.

De positiva sidorna var inte särskilt många (jättekul skämt .) men jag måste ändå erkänna att de fanns! Mot slutet av boken tog berättelsen plötsligt fart och intrigen fångade mig på nytt. Det var som om författarinnan äntligen hittat glöden. Men sedan - ett abrupt slut, bara så där. Inga förklaringar, bara en kort sammanfattning över personer vilka författaren ville tacka. Jag blev nästan lite omruskad. Allt detta förspel och onödiga krux för ett menlöst "Flörp"?

Var det skönt för dig med?
Nej inte ett dugg!

Boken får en svag tvåa i betyg.
Betyg 2
2007-02-16 11:14
nejmen neej.. besviken! wahlgren's tidigare böcker har varit mer sammanhängande och betydligt mkt bättre. sjukhusmiljön tilltalar mig men inte lika mkt i den här boken... en 2:a rätt och slätt.
Betyg 2
2007-04-21 22:41
Seg, trist och långtråkig....
Betyg 1
2007-07-21 15:43
Boken var lite långrandig det var mest spännande på slutet.
Den hoppade ganska mycket mellan olika figurer så man
vart lite fövirrad på slutet.Det var svårt att hänga med alla olika
byten i varje kapitel.
Betyg 3
2008-04-09 16:23
Allt för mycket förlossningsdetaljer, det tillför inte handlingen något alls.
Jag tycker att den var ganska seg.
Däremot så gillar jag Claes Claesson och Veronika.
Betyg 3
2008-09-14 16:00
Äntligen en ny bok av Wahlberg och jag är glad att jag gav hennes första bok en andra chans för hon blir bara bättre och bättre

Betyg 3
2009-09-09 20:39
Fattigt språk, undermålig dialog. Får hoppas hon är bättre på sitt vardagsjobb som läkare än på sitt hobby som författare! Annars är hennes patienter i "deep shit"
Betyg 1
2009-09-13 09:11
Ungefär i samma klass som hennes övriga böcker. En deckare med den spännig en deckare ska ha men inte så mycket mer.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Blocket
Liknande böcker:
Bedårarna
 S. Eklund
Mitt liv som man
 P. Roth
Jävla karlar
 A. Walden
Färden till västern
 W. Cheng'en
Rakbladstårar
 S. Cosby
Silverviken
 J. Moyes
Studie i mänskligt bet..
 L. Anderssom