bokrecensioner boktips

Än finns det hopp

Författare: Karin Wahlberg
Genre: Roman
Ämnesord: krig, hälsa, psykologi, historia, kärlek, vetenskap
Utgivningsår: 2013
ISBN: 9789146224327


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Året är 1953 och polioepidemin härjar. Ella-Kristin på sjuksköterskeutbildningen får hoppa in och praktisera på det fullbelagda lasarettet i Ekstad. Hon oroar sig för fästmannen Carl vars läkarkunskaper sätts på hårda prov och det blir en höst när många liv slås i spillror och friska unga människor drabbas. Ella-Kristins och Carls förlovning stundar men de har svårt att få tid över för varann. Och hur kommer förlovningsmiddagen gå för två med så olika bakgrund?
Vi möter läkarfrun Nancy Brandh, som helst vill tillbringa tiden framför spegeln eller på Drotts kappmagasin på jakt efter en ny klänning; tvåbarnsmor Sonja Bengtsson som söker vård för en otäck knöl i bröstet, Kåre Hjelm, överläkare på Epidemin; Ulla och Gittan, som går sista året i flickskolan och gärna spenderar sina eftermiddagar på fiket Atlantic och många många fler.
Än finns det hopp är första delen i en romanserie om människorna kring ett lasarett - en värld fylld av spänning och allvar, skildrat med ett stort mått av tidsfärg och nostalgi.
Medelbetyg: 2,33 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Än finns det hopp :
2013-12-12 21:56
Boken handlar om ett sjukhus under polioepidimin under 1950 talet, året är 1953. Intressant och lärorik. Det är både glädje och sorg att arbeta på ett sjukhus. Detta är del 1 i serien "Lasarettet", vet ej när övriga kommer ut.
Betyg 4
2018-08-24 16:27
Sverige 1953, en polioepidemi har drabbat landet och det ställer höga krav på sjukvården. Även sjuksköterskeelever får hoppa in och praktisera och tvingas se hur unga friska människor blir förlamade för livet eller dör. Men berättelsen utspelas inte bara på lasarettet i den fiktiva orten Ekstad, vi för följa läkarna, sköterskorna och deras familjer plus andra livsöden i staden. Boken är den första delen i en romansvit om livet i en småstad på 50-talet, beskriven med ett stort mått av tidsfärg och nostalgi.

Det här är inte en bok i min smak, pratig, omständlig och med ett myller av personer. Boken inleds med en personlista på flera sidor, redan där ringer varningsklockorna. Det hade varit bättre att introducera vissa personer lite senare i sviten, det hade underlättat för läsaren. Men författaren är så ivrig att hon gapar över allt på en gång. Språket är enkelt och påminner om det i en veckotidningsnovell och berättelsen känns bitvis väldigt banal, för att inte säga tråkig.
Boken styrka och när det bränner till för läsaren är den initierade skildringen av sjukdomen polio och de skrämmande följder den får för de sjuka. Jag är gammal nog för att minnas polio även fast vaccinet var utvecklat när jag började skolan. Men även jag blev förfärad över symptomen och att även äldre människor drabbades och dog. På min tid kallades sjukdomen för barnförlamning men här är det mest vuxna som råkar illa ut.

Boken är som sagt första delen i en serie och är därmed lite av en introduktion, det kan förklara det låga och pratiga tempot och att det inte händer så mycket. Men jag stannar här, kommer inte att läsa de andra delarna. Berättelse om sjukdomar är inget för en hyopkondriker som mig...
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Än finns det hopp
Liknande böcker:
En vilsen själ
 G. Redin
Mousa varats mysterium
 B. Lundberg
Huset Versace
 D. Ball
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Ett år
 E. Flygare Carlén
Röd som rubinen
 V. Andrews
Ensam i världen
 M. Sandemo
Nickelpojkarna
 C. Whitehead