bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Blocket
Ett fruset liv
Flickan med majblommorna
Glasklart
Hon som tittade in
Matthandlare Olssons död
Sista jouren
Tröstaren
Än finns det hopp
Liknande böcker:
1794
 N. Natt och Dag
Sanning och skvaller
 C. Sittenfeld
Belle
 L. Pearse
Lyktsken
 M. Ondaatje
Under floden
 S. Nordstrand
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Aednan
 L. Axelsson
Den svarta systern
 D. Edqvist

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerSigrids hemlighet

 
Författare: Karin Wahlberg
Genre: Roman
Ämnesord: Historia
Utgivningsår: 2009
ISBN: 9789185873388
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Sigrids hemlighet är en gripande berättelse om en ung kvinnas uppväxt i en dramatisk tid, om kärleken mellan barn och föräldrar och rädslan att förlora sina nära och kära. Karin Wahlberg har skrivit en medryckande och finstämd historisk roman om livet kring Mälaren på 1000-talet e Kr på tröskeln mellan vikingatid och medeltid.

Sigrids hemlighet är också andra delen i Historiska Medias romanserie Släkten, där kända författare berättar Sveriges historia med utgångspunkt i en fiktiv släkt och dess medlemmars öden och äventyr.

Denna gång utspelar sig handlingen i början av 1000-talet i och omkring Sigtuna. På Östergården en bit utanför staden bor stormannen Alrik Gårdske med sin familj. Den består av hans rådiga hustru Bothild, barnen Sigrid, som är faderns ögonsten, Östen och den lille nyfödde Säbjörn samt trälar och trälinnor. Bothild är en duktig väverska och sköter gården med fast hand när maken är ute på krigståg eller befinner sig i rådslag med kung Anund Jakob i Sigtuna.

Berättelsen kretsar kring den unga Sigrid och hennes familj. Sigrid bär på en hemlighet. En hemlighet som hon inte yppar för någon. Natten då mamma Bothild höll på att dö i barnsäng skulle Sigrid se efter sin lillebror Östen. Men Sigrid sov djupt och märkte inte att Östen försvann. Tidigt i gryningen gav sig Sigrid ensam ut i skogen för att söka efter lille Östen. Det som sedan hände förändrade Sigrids liv i grunden. Efteråt delar Sigrid in livet i det som hände före och efter det hemska.

Sigrids hemlighet är en relationshistoria med fokus på kärleken mellan barn och föräldrar. Karin Wahlberg skildrar denna kärlek på ett ytterst finstämt och levande sätt. Hela tiden finns rädslan av att förlora den man håller som mest kär. Döden är ständigt närvarande och oron över barnens hälsa men också uppbrotten till följd av de farofyllda och långväga resorna.

Karin Wahlberg har lagt ner ett imponerande arbete på att skildra det historiska förloppet kring romanen. Hon har läst in sig grundligt på ämnet och vinnlagt sig om den historiska korrektheten. I bokens efterord skriver Wahlberg följande:

"Boken tilldrar sig mellan åren 1026 och 1045, i de sista skälvande minuterna av det som vi kallar vikingatiden, precis på tröskeln till medeltiden. Detta visste förstås inte invånarna i Sigtuna med omnejd något om. Och knappt jag heller, inte innan jag satte igång att läsa både på bredden och på djupet för att skapa min egen inre bild av hur det kunde vara att leva under denna tid. Jag är inte historiker. Jag är berättare, och boken skildrar i första hand människors villkor, då som nu."

Medelbetyg: 3,75 (4 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Sigrids hemlighet :


Ninni_1960 2009-10-29 09:49
En läsvärd bok som var väldigt underhållande.
Att få följa Sigrid och även hennes mor Bothild i flera år då Sigrid giftes bort med en man hon inte alls valt. Så småningom får hon ett bra liv i sitt nya hus men vägen dit är lång. Deras vägar möts igen, efter flera år åtskilda, tack vare deras stora intresse av vävning av fina tyger.
Jag har tyvärr inte läst "Släkten" som tydligen är del ett av denna bok.
Betyg 5

kali05 2010-08-06 09:43
Det här är andra boken i Historiska Medias stora släktkrönika
Historien utspelar sig i början på 1000-talet i närheten av Sigtuna.
Sigrid söker efter sin lillebror som har försvunnit i den stora mörka skogen. Något händer som Sigrid inte berättar för någon. Det är Sigrids hemlighet.
Sigrid är sondotterdotterdotter till Säbjörn skeppsbyggaren i Blekinge, som det berättades om i första första boken av Katarina Mazetti.
Kung i Sverige är Anund Jakob som man kallar för kung Kolbränna för att han bränner ner sina motståndares gårdar och han och hans män påverkar den här historien också.
Det är en gripande historia om Sigrid och hennes mamma Bothild.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Sigrids hemlighet


  Köp boken som film på cdon: