bokrecensioner boktips

Roten till det onda

Originaltitel: Blood at the root
Författare: Peter Robinson
Genre: Deckare
Ämnesord: mord
Utgivningsår: 1997
ISBN: 9789175031309


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det är en regning kväll i Eastvale, Yorkshire. En ung man påträffas död i en mörk, avsides gränd. Brutalt ihjälsparkad. Det tycks först röra sig om ett vanligt våldsbrott. Kommissarie Alan Banks och hans kollega Susan Gay får veta att offret, Jason Fox, hade öppet rasistiska åsikter och att han samma kväll råkat i gräl med några pakistanier. Fallet verkar nästan löst av sig självt och de tre misstänkta männen grips.

Men när det visar sig att någon genomsökt Jasons lägenhet och rensat hans dator ändras bilden. Snart framkommer det även att Jason varit i sällskap med en annan man tidigare på kvällen. Vem är denne man och varför framträdde han inte när mordet blev känt? Frågorna blir alltfler, och eftersom det inte finns direkta bevis mot pakistanierna bestämmer sig Alan Banks för att släppa dem. Jimmy Riddle, Banks chef, är långt ifrån nöjd. Detta är ett känsligt fall som kräver smidig hantering och en snabb lösning. Gripandet av de tre pakistanierna tolkades som en rasistisk handling och nu beordras Banks att istället sköta sitt jobb från skrivbordet och låta kollegorna ta hand om arbetet på fältet.

Banks är frustrerad över avstängningen, och när fler obehagliga fakta om mordoffret uppdagas kan han inte låta bli att ta saken i egna händer. Spåret leder rakt in i den nynazistiska organisation som Jason Fox var engagerad i, och ju närmare sanningen Banks kommer, desto mer skrämmande blir bilden av dess världsomspännande nätverk och makt. Men just när Banks tror sig ana lösningen upptäcker han något som ställer allt på ända. Något som kan kosta honom jobbet.

Utdrag ur boken:
Riddle tog ett steg mot Banks och underkäken sköt fram som fören på ett fartyg. "Ni får lov att stå ut med precis vad fan som helst som jag säger, och nu säger jag att ni är suspenderad."
"Vad sa ni?"

Medelbetyg: 3,4 (5 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Roten till det onda :
2013-01-05 19:53
Jag är egentligen inte speciellt förtjust i Peter Robinsons böcker men visst är han kompetent. "Roten till det onda" är en välskriven mordhistoria som följer standardmallen till punkt och pricka.

På många sätt ett skolexempel på en modern deckare. Det är en rak historia med bra driv, kapitel och stycken är väldoserade, snyggt och prydligt. Dessutom finns en stark och aktuell poäng med rasismen som breder ut sig.

Ska man hitta brister så är det väl lite uttjatat med brottsutredare med privata problem. Och varför all krims-krams om musik?
Betyg 3
2013-01-31 10:03
Helt ok klassisk typisk brittisk deckare
Betyg 3
2013-06-07 10:28
Håller med en tidigare recensent att många deckarförfattare har snöat in på hänvisningar till musik titt som tätt, vill säkert profilera sin egen musiksmak, men tjatigt blir det. Annars är det här en typisk Robinson-deckare, välskriven med en bra intrig. Det som drar ned betyget något skulle väl vara den kvinnliga kriminalarens historia med en kollega, som visar sig vara ett svin (har man hört det förut?). Den sidohistorien tillför egentligen inte så mycket, man kan bara sucka. Men en stark trea får det bli.
Betyg 3
2022-01-28 19:41
En välskriven och bra deckare. Ingen författare jag läst innan men gillade denna så kär bli fler. Gillade hans personbeskrivningar man fick verkligen en känsla för de olika personerna.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Roten till det onda
Liknande böcker:
Islossning
 A. Dahl
Mörk flod
 D. Meyer
Parasiten
 S. Sarenbrant
Dödsmärkt
 P. James
Pistolen
 b. rai
Det trettonde fallet
 Å. Edwardson
Ökenstjärna
 M. Connelly
Hellre vara djävulen
 I. Rankin
Helgon eller syndare
 I. Rankin