bokrecensioner boktips

Linda - som i Lindamordet

Författare: Leif GW Persson
Genre: Roman
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9789100123598


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En ung kvinna hittas mördad av en okänd gärningsman och polisen har fått ett spaningsmord som de måste utreda. Denna roman handlar om just detta - om polisens utredning av ett typiskt spaningsmord i dag och vil ka konsekvenser som det arbetet får för de närmast inblandade.Det är en enkel och okomplicerad historia. I en traditionell mening har den till och med ett lyckligt slut i och med att mördaren åker fast och blir dömd. Berättelsen innehåller bara tre konstigheter.

För det första att polisen hittar den som gjorde det trots att de egentligen letar efter en helt annan typ av gärningsman. Och att den polis som faktiskt hittar honom, kriminalkommissarien Jan Lewin vid Riksmordkommissionen, inte letar efter just honom. Om han nu ens letar efter något.

För det andra att kriminalkommissarien Anna Holt som håller i förhören med gärningsmannen redan på förhand vet hur han kommer att svara på de frågor som hon ställer. Samtidigt som hon också vet att hon inte vet särskilt mycket om honom, beroende på att han undanhåller den väsentliga sanningen om sig själv.

För det tredje att Anna Holts kollega, kriminalinspektören Lisa Mattei, tycker att det egentligen handlar om något annat än ett mord på en ung kvinna. Hur Jan Lewin kunde hitta en gärningsman på det viset. Hur Anna Holt visste svaren på frågor som hon inte ens hunnit ställa. Och hur Lisa Mattei kunde tycka att det egentligen handlade om något helt annat.
Medelbetyg: 3,15 (20 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Linda - som i Lindamordet :
2005-10-23 23:51
Det är egentligen inte förrän på slutet som den här historien blir riktigt bra. Men då blir den det. Då har det hänt något inom organisationen av polisen, men jag syftar inte på att det är därför.
Det är mera berättartekniskt.
Jag har hört GW säga i TV att han "gillar att vara elak när han skriver", att det "är som en ventil, så kan jag vara 'snäll' i andra situationer". Och visst, han kan skriva elakt. Men det blir faktiskt jobbigt att läsa i längden. Bäckströms - som är den hejdlöst dålige polisen - liv och leverne (och inkompetens) blir för mycket.
Jag saknar GW Perssons skarpa blick och knivskarpa känsla från de tidigare "Mellan sommarens längtan och vinterns köld" och "En annan tid ett annat liv". Jag känner det inte förrän upplösningen kan skönjas.
Betyg 3
2006-06-28 22:17
En typisk deckare som alla andra. Ok att koppla av i hängmattan med, men inte en bok jag kommer att minnas eller tipsa andra om.
Betyg 3
2006-08-24 10:16
Leif GW Perssons sämsta verk. Trist rakt igenom och på tok för lång. Obefintlig handling... Boken innehåller en hel del ironi och mörk humor som blir ganska tråkig typ 20 gången man hör det....och all humor är av samma typ...Samhällskritiken som finns i hans övriga böcker saknas nästan helt..
Betyg 1
2006-09-21 14:00
Inkompetens bland polisen är vad den här boken handlar om till större delen känns det som. Leif G W har verkligen spytt ur sej en massa bedrövliga karaktärer som han (antagligen) stött på i sitt liv. Lite synd att mycket av boken uppehöll sej vid dessa inkompetenta poliser. Slutet är bra men lite för kort. Jag gillar att läsa om Anna Holt och Lisa Mattei. Använd dem mer i nästa roman, Lef G W Persson.
Betyg 3
2007-02-13 17:40
litre småseg deckare som nog har tagit ett mord från verkligheten och dramatiserat det, men det har inte blivit mycket till dramatisering, det bästa med boken är att man får komma i kontakt med kända personligheter från tidigare böcker.
Betyg 3
2007-02-22 11:15
Tyvärr var denna bok ganska tråkig och seg.
Betyg 2
2007-10-02 22:49
GW underhåller med depraverat delikatessbord.
Betyg 3
2009-02-21 16:44
den var helt ok, inte mer. det var lite tråkigt att inte anna holt dök upp förrän mot slutet. hon verkar ju vara en smart polis, till skillnad mot alla de andra.
svinet bäckströms syn på medmänniskor och andra poliser är underhållande.
Betyg 3
2009-03-30 15:06
jag gillar! älskar personlighetsskildringarna och framförallt bäckström. jag har inte läst så många böcker av person men denna gör mig inte besviken. ska läsa resten nu!
Betyg 4
2011-01-09 20:16
Visserligen lång och med detaljerade konversationer men Bra ! Bäckström är galet provokativ och obehaglig men jag skrattade. Gillar man som jag gör GW gillar man att känna igen hans språk i det skrivna. En klurig historia.
Betyg 4
2011-07-24 15:26
En kriminalroman om ett brott, som till stor del handlar om själva polisarbetet där Leif GW Persson lägger mycket fokus på poliskaraktärerna. Det är skönt att han inte gottar ner sig i själva mordet, utan låter oss följa hur poliserna går till väga för att lösa fallet.

Det är semestertid i Växsjö då ett bestialiskt mord på en ung polisaspirant äger rum. Lokalpolisen får förstärkning av kollegor från riksmordkommissionen hemmahörande i Stockholm med Bäckström i spetsen. De anländer för att skapa ordning i röran, frågan är om det inte blir ännu rörigare. Bäckström är en uppblåst och nedsläppt person som gärna kör med sina kollegor, han säger en sak och tänker en annan och har många inkorrekta synpunkter och tankar.
Eftersom gärningsmannens DNA finns på brottsplatsen så sätts ett masstopsande igång, för att kunna utesluta så många som möjligt. Eller som Bäckström uttrycker sig ”topsa den jäveln”. Fallet börjar så sakta nystas upp med gemensamma krafter och olika metoder. Alla tåtarna knyts samman och man hittar gärningsmannen, som inte alls stämde med profilen. Då skrider Anna Holt in och tar över förhören och de andra får träda tillbaka. Vid sin sida har hon Lisa Mattei som har sin egen syn på mordet.

Leif GW Persson skriver underhållande och lättläst, samtidigt är det inte en bladvändare för man vill verkligen sätta sig in i historien och karaktärernas tankar. Dialogerna är starka, humoristiska, bitska och träffsäkra och här ligger mycket styrkan i Perssons författande. Det är bra att fokuset ligger på polisarbetet och inte så mycket på själva utförandet av brottet. För inom kåren finns också intriger, det är lite gamla rävarna kontra de yngre poliserna. Och inte att förglömma, journalisterna som gärna vill lägga sina näsor i blöt mer än vad som är nyttigt.

Jag blir sugen att läsa mer av Leif GW Persson för det här var slipat, friskt, humoristiskt, sarkastiskt och väldigt underhållande läsning.
Betyg 4
2012-02-23 15:07
Leif GW är en av landets bästa krimförfattare. Gillar hans språk och personskildringar samt hans cyniska humor. Den här boken är en bra första bok om man aldrig läst Leif GW.
Betyg 4
2013-10-03 16:38
Tycker att första delen av boken var bra, sedan mattades tempot. Blev en rätt så utdragen historia. När Holt och Mattei kom in i handlingen, varför de nu egentligen gjorde det, hände inte så mycket. Bäckström kan man förvisso skratta åt ibland. Det problem man kan ha med den figuren är väl hur det är möjligt att han ö.h.t är kvar inom poliskåren, dessutom på en så pass framskjuten position. Borde väl egentligen ha fått sparken för länge sedan. Leif GW kan bättre.
Betyg 3
2013-10-04 08:15
Det var längesedan jag läste den men jag vet att jag tyckte den var bra eftersom det var den första Leif GW Persson bok jag hade läst och efter den läste jag hans tidigare . Jag minns att det var en del skriverier i media när denna bok kom ut eftersom den refererar till ett mord som har hänt på riktigt. GWs böcker har sin speciella still, och jag gillar hans böcker.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Linda - som i Lindamordet
Liknande böcker:
Drömmen om Ngong
 L. Hagerfors
Framåt natten uppklarn..
 L. Hagerfors
Natten
 S. Gordan
Topekaskolan
 B. Lerner
Trilogin
 J. Fosse
Detaljerna
 I. Genberg
Inte utan min syster
 Å. Hellberg