bokrecensioner boktips

Profitörerna

Författare: Leif GW Persson
Genre: Deckare
Utgivningsår: 1979
ISBN: 9164200949


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Ur polisrapporten: "I lägenheten på nedre botten Roslagsgatan 40 låg en kvinna på golvet alldeles innanför ytterdörren. Hon var endast iförd en morgonrock samt företedde svåra skador på kroppen och i ansiktet. Jag konstaterade att kvinnan var död samt att avsevärd oreda rådde i lägenheten vilket kunde tyda på att ett brott blivit begånget. Därför kontaktades vaktroteln via ledningscentralen. Ärendet överlämnades klockan 18.00 till krinsp Jan Lewin, våldsroteln, vilken då anlänt till platsen (se vidare anm. från krinsp Lewin)."

Medelbetyg: 3,27 (11 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Profitörerna :
2007-03-14 21:23
Ruggigt bra.

Persson ger oss en kriminalhistoria utan krusiduller. Rakt av. Wam-bam. Och det gillar jag.
"Profitörerna" är upplagd som en (verklig) dokumentär över ett mordfall och författaren utnyttjar sina kunskaper i polisarbete för att guida oss genom utredningen. Det blir intressant. Och spännande.
Språket är enkelt men inte banalt. Stämningen är - faktiskt - nästan tillbakalutad: en skön kontrast till genrens annars så forserade berättarteknik.

Jag är helt såld. Och glad att få läsa en kriminalroman som håller sig till det väsentliga och inte svävar ut i någonting annat.
Betyg 4
2008-07-05 11:18
en av de bästa svenska kriminalromanerna.
Betyg 5
2010-11-15 15:37
Det stod en bra recension i början av den bok jag lånade på biblioteket.
"Har du svårt att sova läs då den här boken. --- Det händer absolut ingenting". Jag får hålla med den som skrivit det. Första GW boken för mig och jag vet inte om det blir fler efter läst denna.
Betyg 1
2011-10-12 18:56
En kvinna hittas mördad. Det blir många förhör och mycket material samlas in. Det krävs väldigt mycket arbete för att knyta ihop alltsammans och hitta den man tror är skyldig. Sen gäller det att få fram ett erkännande eller bevis som håller i en domstol.
Det här verkar var en realistisk roman om polisens arbete. Det var en intressant bok att läsa.
Betyg 3
2012-02-27 17:32

Det här är Leif GW Perssons andra roman om Lars Martin Johansson och hans kollegor. Bit för bit får man lära känna dem lite mer, samtidigt som polisarbetet löper på. Profitörerna har liksom Grisfesten filmatiserats.
På våldsroteln är det de stora brotten som utreds och det är högsta status att jobba där, man kallar sina kollegor på andra rotlar för ”bonnpoliser”. Lewin är en av poliserna på våldsroteln, han ger sig inte i första taget och är ansedd som flitig och klok, men med ett ämligt utseende. Nu har Lewin fått en mördad kvinna på sitt skrivbord, denna kvinna hade bara för tre veckor sedan suttit livs levande mitt emot honom, och han tänker att det som en gång gjorts aldrig kan göras ogjort.
Det visar sig vara ett besvärligt falla att utreda, den prostituerade Kataryna Rosenblom har blivit brutalt mördad i sin ateljé. Och det kunde räckt med det, att hon dessutom var illa åtgången gjorde ont att se. Samtidigt som man utreder mordet så får polisen tips om bordellverksamhet som via ombud drivs av fastighetsägare, en rörelse som omsätter miljoner.
När man läser Leifs polisromaner så får man verkligen inblick hur det är att jobba som polis, någon reglerad arbetstid verkar det inte vara frågan om, mordet måste lösas, och det så fort som möjligt. I den inledande fasen läggs det allt krut och personal på fallet. Ju längre tiden går desto svårare blir det att få tag i mördaren och personal försvinner tillbaka till andra jobb. Lewin ger sig inte, det är många timmar som han sitter och går igenom material som han redan gått igenom. Det gäller att hitta något som går att koppla ihop.
Persson skriver rakt och inflikar intressanta fakta emellanåt. T.ex. att av de 100-150 dråp och mord som anmäls i Sverige, så tillhör offret och gärningsmannen i 75 % samma familj eller vänkrets. ”Hatet är starkast där kärleken är som störst, och hat är sällan bra för förståndet som en polis uttrycker sig”. Dessa brott är mer eller mindre självuppklarade. Men går man utanför den inre cirkeln så rasar uppklarandet drastiskt.
Jag är väldigt road av Leif GW Perssons sätt att skriva, det är rakt och bitskt men också lättsamt. Hur man nu kan lyckas att få ett mordfall lättsamt utan att för den skull banalisera är en konst och det lyckas GW med. Det är nästan skrivet som en dokumentär fast med flyt. Det är det som är så skönt att det är berättat med sans och inte hysteri. Jag kommer att fortsätta min vandring i Leif GW Perssons författande
Betyg 4
2015-04-18 11:07
En stram berättelse i dokumentär stil om ett mord på en prostituerad i Stockholm under senare delen av 70-talet. Vi får följa polisens utredning om det hela. Insiktsfullt men kanske inte direkt spännande. Inte heller den humor som finns i de flesta av GW:s deckare.
Betyg 3
2017-09-17 21:18
Det här var min första roman av Leif GW Persson. En realistisk beskrivning av polisarbetet med en släng av svart humor. Historien verkar också ännu rätt fräsch trots att boken utgetts redan 1979. Som en roman kändes den seg, utdragen och litet ojämn men hade ibland sina glimtar. Ger den en svag trea.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Profitörerna
Liknande böcker:
Fasad
 J. Hurtig Wagrell
Fallen från skyarna
 E. Ahlbeck
Guldlock
 E. McBain
Järtecken
 C. Carlsson
På ett ögonblick
 J. Callaghan
Daisy Darker
 A. Feeney
Blodrött hav
 L. Sigurðardóttir
Städerskan
 N. Prose