bokrecensioner boktips

Den döende detektiven

Författare: Leif GW Persson
Genre: Deckare
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789100124823


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Lars Martin Johansson, i sin krafts dagar chef för Rikskriminalen, legendarisk mordutredare och bland sina kolleger känd som mannen som kunde se runt hörn. Numera är han pensionär och lever ett annat liv än då. Fast se runt hörn kan han fortfarande.
Stockholm i början på juli, Johansson har åkt in från landet för att uträtta ärenden. På vägen åter faller han för frestelsen att göra en avstickare till Sveriges bästa korvkiosk på Karlbergsvägen. För vem orkar köra bil till landet på fastande mage?
När han tre dygn senare kvicknar till liv ligger han på intensiven på Karolinska sjukhuset drabbad av en blodpropp i hjärnan sekunden innan han skulle hugga tänderna i sin grillade Zigeunerwurst med surkål och fransk senap. En annan Johansson och att se runt några hörn är inte längre att tänka på. Samtidigt som hans gamla liv plötsligt försöker gripa tag i honom på nytt. Hans egen läkare berättar en hemsk historia om ett tjugofem år gammalt ouppklarat mord på en nioårig flicka. Prima virke för den som kan se runt hörn men knappast något för Johansson i det skick som han numera befinner sig i.

Utdrag ur boken:
- Jag märker att jag rör till det, sa Ulrika Stenholm och vred nervöst på huvudet. Jag ska försöka komma till själva saken. Min pappa berättade, och det var alltså först långt senare, bara ett par dagar innan han dog, att det var en sak som hade plågat honom i väldigt många år. En av hans församlingsmedlemmar hade tydligen berättat för honom, i samband med att hon biktat sig för honom, att hon visste vem som hade mördat en liten flicka. Yasmine Ermegan, hette hon. Hon var nio år när det hände och hon bodde också i Bromma församling. Men hon, kvinnan som biktat sig, hade fått honom att lova att inte säga nåt och eftersom det var i samband med en bikt så var det ju inget problem i sig. Som du säkert vet så har präster absolut tystnadsplikt. Ovillkorligt och utan undantag till skillnad från min och mina kollegers. Men det plågade honom väldigt eftersom man aldrig hade hittat gärningsmannen.
Medelbetyg: 3,06 (16 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den döende detektiven :
2010-08-26 22:36
bra bok. absolut en bra bok, men inte med samma humor som de andra med Johansson, saknade framförallt jubelidioten Bäckström som förgyllt de tidigare böckerna. jag ääälskar Persons sätt att skriva.. vill ha meeer!!
Betyg 3
2010-12-15 18:23
Ett rätt högt betyg blir det för Den döende detektiven. En svag fyra. Historien är klockren och väldigt trovärdig. Johansson är en ganska skön typ och boken är lätt humoristisk. Det som drar ner betyget är alla upprepningar. Någon tänker något, sedan säger han samma sak. Det händer gång på gång. Vissa fraser som "det säger du" återkommer på var och varannan rad. Lite variation hade inte skadat.
Betyg 4
2011-04-20 13:19
inte hans bästa
Betyg 2
2011-04-29 19:38
Varken bra eller dålig. Men mer dålig än bra.
Förstår inte hur denna bok kan klassas som deckare.
En deckare bör innehålla mer än poliser, detektiver, arkeologer och mord. T.ex. spänning. Helst en nagelbitare!
Betyg 1
2011-04-30 09:45
Det här är min första GWP-bok. Jag låter mig charmas av den här liksom av himself i Veckans Brott. Johansson i romanen har delvis en annan biografi, men visst är det också ett porträtt av författaren. Inte bara en deckare utan också en roman om åldrande och sjukdom.
Betyg 4
2011-06-19 21:48
Efter att ha kämpat mig igenom Mellan sommarens längtan och vinterns köld känns denna mycket bättre skriven. Skildringarna av Johanssons skjukdom och kämpande det gamla fallet blir riktigt engagerande och spännande.
Betyg 4
2011-08-08 17:29
Jag gillar GW:s romaner. Jag gillar hans sätt att skriva. Jag gillar hans sätt att beskriva polisarbete.
Men "Den döende detektiven" gillar jag inte så mycket. Jag tycker den är lite tjatig och upprepande. Och så tycker jag inte han får sitt ämne - preskriptionstid för mord - tillräckligt intressant för att bygga en roman kring.

Var kanske Bäckström med för lite?
Betyg 3
2012-08-21 23:13
Det är en spännande bok av sorten "när jag börjat läsa kunde jag inte lägga den ifrån mig". Slutet kommer på något sätt väl tvärt efter den förväntan man känner om att Lars Martin Johansson kommer att hitta mördaren. LGW skriver dialog på ett sätt där han hela tiden upprepar:

- Berätta

- Jag hör vad du säger

Efter några kapitel börjar det bli lite för många upprepningar.
Det ska inte avskräcka. Det är en bra bok.
Betyg 4
2012-10-27 17:29
Jag anar genom boken ett stråk av vemod och kanske också sorg över allas vår skröplighet och dödlighet som känns tilltalande. Men själva storyn saknar all trovärdighet och slutet blir rent parodiskt. Det är synd - vi vet ju att mr P kan bättre.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Den döende detektiven
Liknande böcker:
Fasad
 J. Hurtig Wagrell
Fallen från skyarna
 E. Ahlbeck
Guldlock
 E. McBain
Järtecken
 C. Carlsson
På ett ögonblick
 J. Callaghan
Daisy Darker
 A. Feeney
Blodrött hav
 L. Sigurðardóttir
Städerskan
 N. Prose