bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Bombmakaren och hans K..
Den döende detektiven
Den sanna historien om..
Den som dödar draken
En annan tid ett annat..
Faller fritt som i en..
Grisfesten
Gustavs grabb
Kan man dö två gånger?
Linda - som i Lindamordet
Profitörerna
Samhällsbärarna
Liknande böcker:
Äventyret med julpuddi..
 A. Christie
Morianerna
 J. Ekström
Miss Pym ingriper
 J. Tey
Inga fler hemligheter
 E. Brunn
Fruktans hus
 M. Ahlstedt
Christine Falls
 B. Black
Maigret och den unga döda
 G. Simenon
Maigret tar miste
 G. Simenon
Maigret och den gamla..
 G. Simenon
Tolv timmar
 S. Wilding

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerMellan sommarens längtan och vinterns köld

 
Författare: Leif GW Persson
Genre: Deckare
Ämnesord: Spänning
ISBN: 9164200728
 
Spänning:  6
Humor:  4

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Nominerad till Årets bästa svenska deckare 2002.

En fredagskväll i november tar en amerikansk journalist livet av sig genom att hoppa ut från femtonde våningen i det studenthem i Stockholm där han tillfälligt hyrt ett rum. Som självmord betraktat är det ett närmast idealiskt fall och Stockholmspolisens utredare behöver bara ta en kort titt för att kunna fatta det logiska och självklara beslutet att skriva av ärendet. John Krassner, född och uppvuxen i Albany, New York State, USA, berövade sig själv livet. Bortom allt rimligt polisiärt tvivel, det finns till och med papper på saken eftersom han hade den goda smaken att efterlämna ett självmordsbrev. Ett lite märkligt brev, förvånansvärt välskrivet med tanke på sammanhanget och närmast poetiskt i tonen: Jag har levt mitt liv mellan sommarens längtan och vinterns köld. Men polisintendenten och tillförordnade chefen för rikskriminalen Lars Martin Johansson kan inte släppa fallet – han har för övrigt själv blivit inblandad på ett både oväntat och obegripligt sätt. Det är en både förskräckande och fascinerade roman som leder läsaren in i polisens vardag när den är som värst, en värld full av cynism och rå jargong, men den ger också häpnadsväckande inblickar i de vindlande intrigerna på hög polisiär och politisk nivå.


Medelbetyg: 3,48 (23 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Mellan sommarens längtan och vinterns köld :


Hille 2003-11-14 13:56
En Amerikansk journalist faller ut från sitt fönster på 5:e våningen!
Är det ett självmord? En olyckshändelse? Eller rent av ett mord?
Vissa inom poliskåren vill få ett snabbt avslut på ärendet! Fallet är ju solklart!
Men det finns de som tvivlar...

En helt suverän spännande deckare med en, inte så liten välriktad känga till våra makthavare!

Läs den!
Betyg 4

dilum 2003-11-16 16:40
Leif G W Persson lyckas som alltid att kombinera spänning med sin avmätta och sarkastiska humor och kängor utdelas friskt till såväl författarkollegor som polisledning i synnerhet SÄPO.
Persson är ju väldigt initierad, så denna version av Palmemordet är ju mycket interssant.
Ingeman P
Betyg 5

Martin 2004-01-31 12:31
Spännande och mycket intressant. Dessutom ibland väldigt rolig. Ger en trovärdig (och skrämmande?!!) inblick i både vanligt polisarbete och maktspelet mellan regering och högsta polisledningen. Intrigen är visserligen ganska fantastisk, men definitivt intressant!
Betyg 5

monica 2004-02-24 13:23
Mycket intressant historia och skrivet på GW:s kända cyniska vis. Med humor och kängor låter han läsaren följa med på ett riktigt spännande äventyr. Bra att han skriver så fort när han väl kommer igång, för jag vill läsa mer av honom!
Betyg 4

DavidGsson 2004-12-01 12:24
Leif G W Persons bok ”Mellan sommarens längtan och vinterns köld” är en politisk konspirationsroman fylld av mörkhumor, ironi och sarkasm. Historien är okej om man gillar konspirationsteorier och historien känns både konsistent och rimligt plausible.

Som flertalet kriminalromaner, som inte är rena pusselromaner, innehåller boken massor av samhällskritik. Kritiken av överrepresentationen av högersympatisörer inom rättsväsendet (polisen) är central. Annars är det svårt att hitta någon genomtänkt samhällskritik i boken, istället kritiseras det mesta i samhället och gränsen mellan underhållande sarkasm och innehållsrik samhällskritik känns inte alltid klar.

Tyvärr innehåller boken massor av upprepningar vilket har gjort boken minst 200 sidor för tjock. Dessutom innehåller den allt för mycket sidohandlingar som inte bidrar till att driva fram berättelsen och inte fördjupar karaktärsbeskrivningarna.

Betyg 2

helix 2005-03-08 18:49
Leif GW Persson levererar en mycket omsorsgfullt komponerad kriminalhistoria med många intressanta förgreningar. Hans porträtt av polis och militär i allmänhet leder till många fniss - för att inte säga skratt.
Betyg 4

axel-nelson 2005-04-29 01:44
Ännu en av dessa böcker som jag så GÄRNA vill tycka är bra. Leif G W skrev ju så bra när han var yngre (t.ex. Grisfesten). Men den här gav mig ingenting. Kanske inte boken det är fel på?
Betyg 1

Born75 2005-05-14 10:46
I Mellan sommarens längtan och vinterns köld faller en amerikansk journalist ut genom fönstret på femtonde våningen i det studenthem i Stockholm där han tillfälligt bor. Det blir ett rutinärende som snabbt förvandlas till en av Sveriges genom tiderna största mordutredningar. Men sen då? Historien tar smått otroliga och omstädliga omvägar innan man som läsare får det man söker. "Men med åren kom datorerna och då blev böckerna längre, sa författare Persson vid en intervju". Ja, uppenbarligen allför långa, med tanke på det lilla innehållet.

Bo Widerbergs film Mannen från Mallorca, efter Leif GW Perssons roman Grisfesten är en av mina favoriter. Denna bok når inte alls upp i denna klass, lägg där till Perssons smått burleska metaforer, som får än att vilja kräva ner sig någonstans, med detta som bakgrund blir slutbetyget en aningen ljumt.
Betyg 3

sundin 2005-05-24 12:53
Det är alltför många sidor i den här boken, och alltför många namn på olika poliser att hålla reda på. Att GW själv håller ordning på alla lösa trådar är ganska imponerande. Allt eftersom börjar man kunna skilja alla personer åt och då blir karaktärerna givetvis mer intressanta. Men boken är dock ganska tråkigt skriven trots att det är spännande. Man undrar vad som är sant i denna historia, det skulle kunna vara sant.
Betyg 2

dsebbe 2007-02-18 16:49
bra deckare men ibland lite rörig, personligen gillade jag den lite sarkastiska undertonen och tyckte att boken var underhållande och bra.
Betyg 3

h. 2009-07-05 21:21
jordå.. inte fullt lika snabb som hans andra böcker, men jag älskar hans skrivande och karaktärer
Betyg 3

sgs 2011-02-25 23:00
En långrandig och alldeles för lång historia om konspirationer, maktmissbruk inom polis och bland politiker som för mig var totalt oengagerande.
Betyg 1

kali05 2014-04-03 19:12
En man hoppar ut genom ett fönster från ett studenthem i Stockholm. Polisen avskriver, men säkerhetspolisen undersöker noggrannare. Speciellt slutet var intressant, men det var en riktig tegelsten och tidvis var den ganska seg.
Betyg 3

gun 2015-10-05 11:30
Det finns så många olika karaktärer beskrivna i den här boken som ger upphov till både skratt och eftertänksamhet. Att det inom poliskåren och säkerhetstjänsten finns folk som aldrig borde få vara där är inte precis någon hemlighet. Men så är det inom alla yrken. Om man ser till handlingen så finns där huvudspår och sidospår. Amerikanen som tycks ha hoppat från hög höjd och till sist Palmemordet knyts ihop på ett genialt sätt. Självmord eller inte självmord är den stora frågan i den förstes fall och det är detta som spinner vidare. Ibland blir det tråkigt men så kommer ett litet sidospår som egentligen inte rör detta som gör att intresset hålls uppe.
Många personer görs levande genom att de säger en sak och att samtidigt deras tankar skildras. Här finns upplevelser med mat, vin och sex.
Boken är en sådan som kan läsas portionsvis för annars upplever jag den som seg. Det var intressant att ta del av Leig GW Perssons författarskap.
Betyg 3

Rihanna 2016-12-18 10:40
Helt okej deckare som aldrig drivs fram vilket gör att jag som läsare förlorar intresset inte riktigt förstår mig på boken. Det är så mycket onödigheter i boken att jag ledsnar helt och ger upp efter halva boken.
Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Mellan sommarens längtan och vinterns köld


  Köp boken som film på cdon: