bokrecensioner boktips

Madame de Pompadour

Författare: Herman Lindqvist
Genre: Biografi
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9100115169


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Hon hette Jeanne Poisson och var borgarflicka från Paris. Med sin intelligens, skönhet och ambition kom hon av egen kraft så nära Frankrikes kung Ludvig XV att han blev förtrollad av hennes personlighet och karaktär. Hon stod för en ny livskraft som kom in i hans förkonstlade värld och för första gången kände han äkta kärlek. Hon kom så nära att det under många år var hon som i praktiken styrde Frankrike. När hon avled, bara 43 år gammal, var hon känd som Madame de Pompadour i hela Europa.

Mycket av det som Madame de Pompadour skapade finns kvar i dagens Paris. Place de la Concorde och den väldiga Panthéonkyrkan kom bägge till på hennes initiativ för att hylla Ludvig XV. Militärhögskolan vid Marsfälten var hennes idé och bekostades till stora delar med hennes privata medel. Hon ägde och drev porslinsfabriken i Sèvres. Slottet Petit Trianon, i Versailles byggdes för henne och trädgårdarna kring både Grand och Petit Trianon var hennes verk.
Medelbetyg: 3 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Madame de Pompadour :
2008-12-21 11:02
Rokokkostil, Voltaire, konstnären Boucher, underbarnet Mozart på besök.
En trevlig biografi över en märklig kvinna. Lämplig presentbok eftersom boken är så snyggt utformad. Här har Bonniers kostat på.
Betyg 3
2012-06-23 15:04
Madame de Pompadour föddes som Jeanne Poisson. Vid 23 års ålder 1745 medverkade hon i en stor maskeradbal utklädd till jaktgudinna. Konung Ludvig XV fick upp ögonen för henne och blev förtrollad. Hon blev kungens älskarinna och kom att styra både kungen och hela Frankrike i 20 år. En mycket intressant och välskriven biografi.
Betyg 3
Liknande böcker:
Lindas bästa/värsta
 L. Skugge
Henry Kissinger inför..
 C. Hitchens
Henrik VIII
 D. Harrison
Karl XII
 V.
Fear and Loathing in L..
 H. Thompson