bokrecensioner boktips

Historien om Sverige - Drömmar och verklighet

Författare: Herman Lindqvist
Genre: Fakta
Ämnesord: historia
Utgivningsår: 2000
ISBN: 911300946X


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Del nio av Historien om Sverige börjar år 1905. Unionen med Norge är upplöst, det råder starka politiska spänningar i landet, försvarsvänner står mot pacifister, socialister mot traditionella samhällsbevarare, och inbördeskriget var nära. Första världskriget innebar för städernas befolkning en verklig nödtid och skärpta klassmotsättningar, men också att demokratins genombrott påskyndades.

Här skildras också vårt sista försök att återförena Åland med Sverige, här är det glada 20-talet som avslutas med Kreugerkrasch och depressionstid med massarbetslöshet, här är också den knaggliga men envisa vägen mot att genomföra den stora visionen: det socialdemokratiska folkhemmet, det som gjorde Sverige till en förebild i världen när det gällde social välfärd. Här är Andra världskriget, den problematiska neutraliteten och beredskapsandan, den efterföljande skördetiden men också allt det som bidragit till nedmonteringen av det gamla folkhemmet. Och allt detta förstås berättat på Herman Lindqvists personliga, medryckande sätt.
Medelbetyg: 4 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Historien om Sverige - Drömmar och verklighet :
2006-04-30 19:04
Som alltid kan Herman Lindkvist mycket bra beskriva Sveriges historia på ett intressant sätt. Drömmar och verklighet handlar huvudsaken om de första 50 åren av 1900-talet, och såklart blir det då mycket fokus dels på världskrigen och Sveriges gång till att bli en riktig demokrati med allmän och lika rösträtt.

En mycket bra och intressant bok. Värd att läsas
Betyg 3
2017-07-10 09:59
Återigen en läsvärd och faktaspäckad bok som jag rekommenderar alla som är intresserade av modern svensk historia. Demokratins genombrott och de båda världskrigen.
Betyg 5
Liknande böcker:
Undan stormen: Sverige..
 N. Franzén
Hundraårskriget
 D. Harrison
Nordiska sjuårskriget..
 K. Harrison Lindbergh
Barcelona : Katalonien..
 T. Gustafsson
Franska Revolutionen
 D. Harrison
Mordet på Gustav III
 D. Harrison