bokrecensioner boktips

Bernadotte för Sverige hela tiden

Författare: Herman Lindqvist
Genre: Biografi
Ämnesord: historia
Utgivningsår: 2018
ISBN: 9789100174781


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


År 2018 har ätten Bernadotte suttit 200 år på Sveriges tron, längre än någon annan dynasti i vår historia. Samtidigt har kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia varit kung och drottning längre än någon av deras föregångare.

Ättens grundare, den franske marskalken Jean Baptiste Bernadotte kom från enkla förhållanden och blev kung av Sverige och Norge. Och så märkligt är det att sedan Jean Baptiste Bernadotte kröntes till kung av Sverige är ätten idag den enda dynastin i världen, som genom samma gren av samma familj utan avbrott för krig och revolutioner fortsatt att vara kungar över ett fritt folk och självständigt rike i tvåhundra år.

Herman Lindqvist berättar om ätten Bernadottes färgstarka män och kvinnor, om framgångar och fiaskon, om fest och vardag. Personligt, kunnigt och mycket underhållande.

Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Bernadotte för Sverige hela tiden :
2020-06-05 16:47
Herman Lindqvist bok Bernadotte för Sverige i tiden är en bra skildring av ett kungahus genom två sekel. I boken finns det gott om anekdoter, inte minst vad gäller herrarna Bernadottes dragning till romantiska eskapader men den stora förtjänsten ligger i skildringen av drottningarna som stoiskt stått vid sina otrogna makars sida. Det var religionen som gav dem tröst.

Karl XIV Johans enda son Oscars gemål drottning Josefina var stängt troende katolik, konstnärligt intresserad och musikalisk medan drottning Sofia revolutionerade det svenska sjukhusväsendet. Herman Lindqvist beskriver henne som "en av de mest begåvade och verksamma drottningarna i huset Bernadotte, intresserad av politik och duktig på att uttrycka sig i skrift".

Drottning Victoria är undantaget i de tappra drottningarnas skara. Hon var varken intresserad av sina barn, sin man eller Sverige och tillbringade långa perioder utomlands under förevändning att hennes skrala hälsa måste botas. Två herrar och älskare ingick i uppvaktningen. Drottningen var tysksinnad och tillsammans med sin man, Gustav V, bekämpade hon alla försök till demokrati i Sverige.

En mycket bra och läsvärd bok som jag varmt kan rekommendera.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Bernadotte för Sverige hela tiden
Liknande böcker:
Svenskar i strid mot H..
 L. Gyllenhaal
Erik av Pommern Norden..
 H. Lindqvist
Kodnamn Onkel : den kv..
 E. Schwarze
Heliga Birgitta
 D. Harrison
Clas Rålamb: maktspela..
 S. Westerberg
Maktlös
 M. Sahlin
Olof Palme
 D. Harrison
Why me? A stolen child..
 P. Lebovits