bokrecensioner boktips

Jean Bernadotte

Författare: Herman Lindqvist
Genre: Biografi
Ämnesord: historia
Utgivningsår: 2009
ISBN: 9100115576


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Jean Baptiste Bernadotte var den franske marskalken som 1810 valdes till svensk tronföljare. Han var fyrtiosju år då han kom till Sverige och hade då en lång och spännande karriär bakom sig. Jean Bernadotte Mannen vi valde handlar om hans liv innan han blev kung Karl XIV Johan av Sverige och Norge.

Vår förste Bernadotte var en temperamentsfull man med gnistrande mörkbruna ögon och långa fladdrande lockar. Hans ilska flammade lätt upp och han hade nära till värjan. Han duellerade om kvinnor men kunde också dra blankt under en budgetdebatt i ett regeringsmöte. Han var ständigt beredd att utbrista i verbala explosioner.

Herman Lindqvist berättar på sitt medryckande sätt om den enkle soldaten Jean Bernadotte som kämpade sig upp genom alla grader tills han blev marskalk av Frankrike och furste av Ponte Corvo. Med hjälp av de nya fakta han hittat i arkiven svarar författaren på frågan: Varför var Bernadotte så arg?
Medelbetyg: 4 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Jean Bernadotte :
2010-02-07 11:01
Var kom ilskan ifrån? Det får vi inte veta, men mycket annat. Lindqvist är som vanligt underhållande.
Betyg 4
2010-04-28 19:47
Lättläst och underhållande. Dock tappade boken i fart efter att Jean blir vald till svensk kronprins. Undrar varför? Boken rekommenderas ändå till alla historieintresserade.
Betyg 4
2010-10-09 17:48
En bra bok om den första Bernadotten. Boken behandlar hans liv från födelse tills det att han är etablerad regent i Sverige. Lättsamt språk.
Betyg 4
Liknande böcker:
Första världskriget
 D. Harrison
Henrik VIII
 D. Harrison
Karl XII
 V.
Jag är fotboll
 Z. Ibrahimovic
Jakten på Dawit
 M. Schibbye
Bernadotte för Sverige..
 H. Lindqvist
K
 K. Frostenson