bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Blå tummen med prinses..
Christofer Columbus Va..
De vilda Vasarna: en v..
Erik XIV prakt drömmar..
Europa är vi Allihopa
Fjärran han drumlar
Gallfeber
Hermans historia
Historien om Spanien
Historien om Sverige
Historien om Sverige -..
Historien om Sverige -..
Historien om Sverige 1..
Historien om Sverige d..
Historien om Sverige G..
Historien om Sverige N..
Historien om Sverige S..
Historien om Sverige,..
Historien Om Sverige...
Historien om Sveriges..
japaner japaner japaner
Jean Bernadotte
Krokodilen
Kungar och drottningar
Kungligt och mänskligt
Liknande böcker:
Ha de' gott : konsten..
 G. Hysén
K
 K. Frostenson
Att färdas utan skyddsnät
 M. Malingur
Att färdas utan skyddsnät
 M. Malingur
Borstalpojken
 B. Behan
Bang om Bang
 B. Alving
Hopp: Doaas flykt till..
 M. Fleming
Gustav Vasa En furste..
 O. Larsson
Soldaten
 I. Lo-Johansson
Stockholms blodbad
 D. Harrison

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerAxel von Fersen

 
Författare: Herman Lindqvist
Genre: Biografi
Ämnesord: krig, politik, historia
Utgivningsår: 1991
ISBN: 9789170549816
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Axel von Fersen var vackrare, rikare, modigare, intelligentare och mer begåvad än de flesta. Han talade sex språk, han var en duktig tecknare och han spelade både tvärflöjt och klaver.
Han blev den franska drottningen Marie-Antoinettes och säkert hundra andra kvinnors älskare.
Han deltog i alla sin tids stora krig, inklusive det Nordamerikanska frihetskriget. Han mötte Voltaire, Beethoven, Goethe och Napoleon.
Hans livs stora kärlek, den franska drottningen, giljotinerades. Själv drabbades han, då han stod på höjden av sin makt och glans av den stockholmska pöbelns raseri. Oskyldigt anklagad för kronprinsens död, slets han ur sin riksmarskalksvagn och lynchades till döds i Gamla stan inför ögonen av polis och militär.

Medelbetyg: 4 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Axel von Fersen :


Freddi 2008-01-06 15:14
Den femte maj 2007 dömdes Paris Hilton till 46 dagars fängelse (av vilka hon bara avtjänade 23) för att hon kört rattfull. Många förfasades över att hon skulle behöva sitta i ett fängelse tillsammans med vanliga, förhärdade brottslingar. Andra förfasades över att hon kom så lindrigt undan - att de previligierade alltid ska särbehandlas.
Hade Paris Hilton levt i slutet i 1700-talets Paris, hade hon varit själsfrände med drottning Marie-Antoinette och haft Axel von Fersen som älskare. Och Axel von Fersen skulle varit en av de som skulle skrikit högst när Paris Hilton låstes in av den smutsiga och burdusa pöbeln.

Ungefär så uppfattade jag Herman Lindqvists utmärkta porträtt av Axel von Fersen. En av sin tids jetsetare. En som tar det för självklart att han och hans likar är previligierade och är mer värda än andra.

Axel von Fersens karriär börjar när han som mycket ung åker räkmacka genom Europas kungahus och får knyta kontakter med de största. Tyvärr korsas hans spikraka karriär av den Franska revolutionen och den olyckliga kärleken till drottning Marie-Antoinette vars skydsling han var.
På äldre dar får han även stifta bekantskap med den unge spolingen Napolion och drar sig sedan tillbaka som en tvättäkta aristokrat med hedersuppdrag i den Svenska regeringen.

Men lika previligerat som hans liv och karriär var - lika ovärdigt och förnedrande var hans död. Oskyldigt anklagad blev han misshandlad till döds och förnedrad på Stockholms gator.

Herman Lindqvists tecknar en övertygande biografi över von Fersens liv. Stundtals får jag känslan av att Lindqvist vill hylla och sprida ett overkligt skimmer över hans bragder - men lika ofta får jag känslan av att Lindqvist driver med von Fersen. För ofta framstår han som både inbilsk, löjlig och fåfäng.
Och sanningen var självklart att han var allt detta. Han var en fåfäng hjälte. Han var faktiskt nära att rädda det franska kungaparet undan döden i en våghalsig räddningauktion. Och han var med i det avgörande slaget när USA vann sin frihet från Storbritannien. Men han fick också en venerisk sjukdom av sin älskarinna som fått den av sin man som fått den av sin älskarinna. Och han tvingades stundom spela med i Gustav den III pjäser i olika fåniga roller då konungen ansåg honom därtill vara lämpad.
Kontentan är en levande och mänslig beskrivning av en mycket speciell människa som gav mig många tankar och känslor. Jag kunde inte bestämma mig för om jag ville vara en av dem som gav von Fersen ännu en glittrande bedalj på hans bröst eller om jag ville vara en av dem som sparkade och slet honom sönder i gamla stan, en dag i början på 1800 -talet.

Herman Lindqvist läser själv in sin bok och gör det med sådan känsla för tempo och tonläge som nästan bara en författare själv kan ge sitt verk.

Betyg 4

Irenaeus 2013-10-23 20:31
Trevligt skriven biografi om dåtidens kändis Axel von Fersen. Intressant och spännande berättat av författaren. Helt klart en läsvärd och givande bok.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Axel von Fersen


  Köp boken som film på cdon: