bokrecensioner boktips

Hummerfesten

Författare: Viveca Lärn
Genre: Roman
ISBN: 9146182411

Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Badgästerna har flytt och friden verkar återställd i den lilla västkustidyllen Saltön. Fast skrapar man på ytan är det inte mycket som är sig likt. Blomgrens fru Emily har återvänt efter sitt äktenskapliga snedsteg men beter sig inte alls som vanligt. Johanna har redan tänkt ut hur hon ska möblera Blomgrens villa bara han gjort sig av med sin tjocka fru. Själv har hon övergivits både av sin son och av sin hyresgäst, den unga änkan Sara, som flyttat in hos sin pensionerade passion MacFie. Synd bara att hon inte kan reglerna, tycker MacFie. När baddräktsdesignern Philip bjuder ut henne tackar hon genast ja utan att ens be om lov.
Och hur ska det gå med den traditionsenliga hummerfesten när konservfabrikens nya vd Lizette har hyrt ut hamnmagasinet? Det är oro i luften på Saltön när de första hummertinorna går i sjön.
Hummerfesten tar vid där den hyllade Midsommarvals slutade, men kan lika gärna läsas fristående.

Medelbetyg: 4 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Hummerfesten :
2006-12-10 17:56
Det här är andra boken om Saltön. I den här delen får man lära känna invånarna ännu mer. Jag tycker den är lagom småmysig. Men ibland balanserar den på gränsen att bli tramsig. Men jag tycker att Viveka lyckas hålla den på rätt sida (nästan) hela tiden.
Betyg 4
2008-01-04 19:47
Hela serien är underbar!
Betyg 5
2009-06-16 01:03
Hummerfesten är andra delen i Viveca Lärns romanserie om personerna på Saltön

Badgästerna har flytt och sommaren går mot sitt slut. Thomas Blomgrens fru Emily har återvänt efter sina dygn bosatt i bilen, men beter sig inte alls som vanligt. Johanna har redan tänkt ut hur hon och Blomgren ska ha det i framtiden och hur hon ska möblera om Blomgrens villa. Själv har Johanna blivit lämnad ensam i sitt hem efter att ha blivit övergiven både av sin son och av sin hyresgäst, den unga änkan Sara. Sara har istället flyttat in hos den pensionerade biodlaren MacFie. Dock dröjer det inte särskilt lång tid innan Sara bryter mot nästan alla MacFies oskrivna regler. När ambassadör Philip bjuder ut henne tackar hon genast ja utan att ens be om lov. Många på Saltön ställer sig också frågan hur det ska gå med den mångårigt återkommande hummerfesten nu när konservfabrikens nya vd Lizette Månsson har hyrt ut hamnmagasinet. Det är oro i luften på Saltön när det börjar närma sig hummerfest.

Precis som sin föregångare, Midsommarvals, är Hummerfesten en väldigt trivsam berättelse. Miljöbeskrivningarna och persongalleriet är väl utformat och gör den lätt att ta till sig. Boken rymmer många olika känslor och infall; ren och skär glädje blandas med vedmod, lycka med sorg, nytänkande med bakåtsträvande. Jag rekommenderar den varmt till folk som vill ha en fin och sommrig läsupplevelse.
Betyg 3
Liknande böcker:
Det är vi som är klima..
 J. Safran Foer
Mina första fiskar
 E. Jansson
Lugnet
 T. Bannerhed
Binas historia
 M. Lunde
Fäder och söner
 I. Turgenjev
Kirke
 M. Miller
Spärrad gräns
 G. Gränström
Insekt
 C. Castillon
Sångfågeln från Milano
 A. Kullenberg
Örådet
 J. Sverker