bokrecensioner boktips

Främmande fågel

Författare: Anna Jansson
Genre: Roman
ISBN: 9151845997


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det man fruktat mest har hänt. Fågelinfluensan har drabbat Gotland. Berit Hoas, kokerska på ett fotbollsläger för 50 barn, insjuknar hastigt och förs till sjukhus. Smittskyddsläkaren beslutar att barnen på lägret och deras tränare ska hållas i karantän, och det blir polisens uppdrag att se till att ingen bryter mot avspärrningen. När föräldrarna får veta att det inte finns någon effektiv medicin står man inför en paniksituation.

Är det rätt att offra några få människors liv för att rädda den stora massan?
Gotlands gränser stängs mot omvärlden, och när den primitiva skräcken för smitta ökar börjar jakten på syndabockar. Extrema och invandrarfientliga grupper får luft under vingarna.
Sjuksköterskan Sandra Hägg gör under ett arbetspass en förfärande upptäckt. Tillsammans med frilansjournalisten Tobias Westberg söker hon bevis. En malande ovisshet och ett sökande efter sanningen som kostar henne livet.

Kriminalinspektör Maria Wern söker en man som säljer läkemedel mot influensa på nätet. Under falsk identitet tar han kontakt med sina kunder – allt tyder på att han planerat att träffa Sandra.
Det som under utredningens början bara är en vag aning växer till en förfärande insikt.

Medelbetyg: 3,07 (15 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Främmande fågel :
2006-04-19 07:30
Det värsta inträffar: Fågelinfluensan kommer till Sverige och drabbar Gotland. Den muterar och människor dör. Hur har detta kunnat hända? Är det en slump eller finns det någon som vill tjäna pengar på andras olycka?

Nja, boken var väl inte dålig men den kändes mer som en samhällsdebatt än en deckare. Jag kan ju förstå författarinnan i och för sig: Ämnet är hett och aktuellt. Men det blev lite för torftigt tyckte jag.

Det får bli en svag fyra.
Betyg 4
2007-04-05 10:49
Kändes aktuellt att läsa denna bok när det pratas om fågelinfluensan som dykt upp nu igen. Skrämmande läsning när man läser om influensans sätt att mutera och hur lång tid det faktiskt tar för att få fram vaccin. Manade också till lite eftertanke... Det kan ju faktiskt hända här... någon av de mina kan drabbas... Nu var det väl inte själva influensan jag var intresserad av att läsa utan en bok, av en bra författare, jag länge velat läst men inte fått tillfälle eller tid med.
Äntligen! Och jag säger igen, om Anna Jansson som författare, Jag vill läsa mer. Boken ger mersmak. Den är inte våldsam eller stressande som vissa deckare är utan det går på i en rätt lugn takt men som ändå gör att jag hela tiden vill fortsätta läsa.
Jag ser fram emot nästa gång jag lyckas lägga vantarna på en Anna Jansson bok.
Betyg 4
2007-04-29 13:07
Fågelinfluensan har drabbat Gotland. Fåglar dör, människor dör och smittan sprids. Sjuka isoleras. Paniken sprids. Gotlands gränser stängs mot omvärlden.
Mitt i allt får polisen två mord på halsen…

En spännande och intressant historia.
Den sjunde boken om kriminalinspektör Maria Wern.
Betyg 4
2008-06-16 21:19
Ämnet ger en riktig tankeställare.
Bra story!
Betyg 4
2008-07-01 15:04
Verkligen ingen höjdare. Tråkig historia, trist språk, platta karaktärer. Jag hoppade över flera sidor. Det blir inga fler deckardrottningar för mig i sommar!
Betyg 2
2008-08-02 11:58
Spännande och tänkvärd bok - allt blir inte riktigt som man tänkt sig.
Det här hade kunnat hända - utom några detaljer i slutet som borde strukits.
Toppbetyg om det inte hade varit för för fantastiska science fiction-slutet.

Betyg 4
2009-01-05 19:43
Jag älskar konceptet! Fågelinfluensa på Gotland, det kan ju inte bli mer spännande. Jag jobbar själv med infektionssjukdomar så jag tycker att det här är en tokbra idé till story. Men! Jag hade önskat att boken var mer fyllig och kanske är inte en deckare helt rätt genre. Det här hade blivit en fantastisk thriller om t. ex. Tom Clancy hade hållit i pennan. Dock gillar jag verkligen att Jansson skrivit den här boken, den kan kanske fungera som en väckarklocka för många och få folk i allmänhet att börja ifrågasätta våra politikers naiva sätt att se på infektionssjukdomar och smittspridning. Som ett inlägg i samhällsdebatten blir detta en klockren 5:a, som deckare inte mer än 3:a.
Betyg 3
2009-02-23 17:57
Ytterligare en bra bok av Anna Jansson. Intressant ämne hon valt att skriva om, får en att tänka mycket.
Betyg 4
2010-08-26 22:26
lite för insnurrad och orealistiska svängar ibland. nej, ingen höjdare, vill du ha en bra deckare, välj då en annan.
Betyg 2
2010-08-27 15:35
En muterad influensa drabbar Gotland och människor börjar dö som flugor.
Maria Wern blir till sist personligen drabbad och någon kränger Tamiflu svart.Där har ni handlingen i ett nötskal,men den känns aldrig realistisk eller ens angelägen.När man ser senaste årets hysteriska västgötaklimaxartade nasseinfluensaberedskap i backspegeln känns det mest fjantigt och tröttsamt.Men det är ju knappast bokens fel egentligen.
Som om ett läkemedelsföretag någonsin skulle missa chansen att kränga medicin genom att tillverka för lite!
Okej förströelse,men inte mer.
Betyg 2
2011-01-08 03:59
Jag gillar Anna Janson, egentligen. Men denna bok var faktiskt inget som föll mig i smaken. Den var långtråkig och händelselös. Jag trodde aldrig att jag skulle komma till sista sidan. Bättre kan hon!
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Främmande fågel
Liknande böcker:
Blå
 M. Lunde
Flickvänskontraktet
 A. Keiler
Jag är Gud
 M. Karim
Gökungen
 L. Marklund
De sju vindarnas hus
 A. Estberg
En mor
 M. Gorkij
Brevvännerna
 E. Åhman Owetz
Isrosor och spisrosor
 G. Ninnisdotter